בחזרה

שרשור שבת- חידון עם ריח וטעם


  • הנהלת הפורום

    מה המשותף ל9 בכל פברואר ?

    לחונקי הכמרים?

    למה דווקא מאי קשור ואיך?

    למה פרדיננד התגנב מהארמון?

    מי המציא קודם את ה... סין או איטליה? מרקו פולו קשור או לא?

     

    תמונות ורמזים יתקבלו בשמחה.

     

    שבת שלום.



  • @יונית

    9 בפברואר הוא יום ההולדת של הבן שלי . השמותף בינו לכל הדברים האלה  הוא העובדה שהוא מת על אוכל איטלקי  : פסטה- פיצה.  לפחות חלק מהדבריםש הזכרת קשורים לאוכל איטלקי  (חונקי כמרים , מרקו פולו שהביא את הטורטליני והפסטה לאיטליה, ו9 בפברואר זה גם יום הפיצה – אנחנו מתכוננים לערב פיצות משפחתי  :) תמונות בהמשך לאחר מעשה.

    שבת שלום וחמים.



  • @יונית אמר:

    לגבי הפסטה הסיפור על מרקו פולו שהביא אותה מסין, יפה אבל כנראה רחוק מהמציאות.

    כלל לא ברור אם מקור הפסטה בסין או במרכז אסיה והיא התפשטה למערב אסיה (קוקז, אסיה הקטנה) הרבה לפני מרקו פולו.

    פיצה בתורכיה זה פידה והגיעה כנראה משם לנסיכות ונציה.

    בצק ממולא (קרפלך ודומיהם) הגיעו כנראה ממרכז אסיה, שם הם מאכל נפוץ לא פחות מאשר בסין, לקוקז ומשם לאירופה.

    דרך המשי היתה קיימת כבר בימי הרומאים והמאכלים התפשטו בדרך זו.

     

     



  • @יונית

    ומה הקשר לפרדיננד הרביעי אחד המלכים האהובים בנפולי?  המלך אהב “מאכלים של פשוטי העם” וביניהם את ה”לחם העגול” עם עגבניות, שום ושמן זית-כלומר את הגרסה הבסיסית ביותר של הפיצה...אבל אשתו קרולינה שהייתה אחותה של מרי אנטואנט לא התלהבה שבעלה המלך יאכל את הפיצה הזו בתוך הארמון, אלא רק בחוץ. לכן הוא היה עורך ארוחת פיצה בגני ארמון קפודימונטי.  ואולי לזה הכוונה שהמלך פרדיננד נמלט מהארמון לאכול פיצה בחוץ?

    זה המקור של הפיצה a la marinera -בצק +עגבניוץת שום ושמן זית.

    והפיצה מרגריטה היותר מפורסמת?  גם לה קשר מלכותי: ב1889,  מלך איטליה, אומברטו הראשון, הגיע לנפולי עם אשתו האהובה על העם, המלכה מרגריטה די סבויה, ובין סיור באתרים המקומיים לפגישות עם פרנסי העיר, בילו בסעודות שונות בארמון בו התאכסנו. 
    למרות שהפיצה המקומית הייתה המאכל האהוב על התושבים הפשוטים והעניים, בגלל  חומרי הגלם הזולים - קמח, גבינה, עגבניות ומיני פירות ים שהיו מפוזרים על הפיצה עצמה. המלכה, הזמינה את רפאלי אספוזיטו, המומחה הגדול ביותר להכנת פיצה באותה התקופה, וביקשה ממנו שיכין עבורה פיצה מיוחדת במינה שתהא טעימה ונאה למראה. אספוזיטו חזר אל המלכה עם פיצה שהורכבה מבצק, רוטב עגבניות מתובל, גבינת מוצרלה וכמה עלי בזיליקום.  המלכה התלהבה מהפיצה והאופה הסביר שהוא השתמש בחומרים האלו כמחווה לדגל איטליה- רוטב עגבניות אדום, גבינה לבנה ועלי בזיליקום ירוקים והשאר היסטוריה…וכנראה גם סיפור זה למרות שהוא מפורסם הוא במילים עדינות לא מדוייק..

     

    לפי מה שקראתי,  מרקו פולו לא באמת תרם להפצת הפסטה או הפיצה וזה מעין סיפור שהופץ כנראה מטעמי פרסומת...הפסטה הגיעה לאירופה לפני מרקו פולו ו”פיצה” גם הייתה ידועה מימי קדם, בשמות שונים ובמרכיבים שהשתנו לאורך הזמן. יש הטוענים שהחיילים הרומאים התלהבו מהמצות שהיהודים אוכלים בפסח והביאו את הרעיון למולדתם...


  • הנהלת הפורום

    אז התקדמנו

    אכן 9.2 הוא יום הפיצה (ויומולדת גם) הבינלאומי

    חונקי הכמרים -סוג של פסטה מסולסלת.

    פרדיננד אכן התגנב מהארמון כדי לאכול פיצה בנפולי כשאשתו לא הסכימה להכניס מאכל כזה למטבחי הארמון-וכל ההסבר לגבי מרגריטה שעל שמה יש לנו עד היום את פיצה מרגריטה.

    וכן- ההסבר על סין או איטליה כמקורה של הפסטה ….

     

    ועדיין נשארה השאלה- איך מאי קשור?



  • @יונית

    מה הפרס?

     


  • הנהלת הפורום

    @aljaje

    גבינה-וזה גם רמז.



  • @יונית

    עלה בדעתי ה formaggio מעל הפסטה והפיצה…?

    וגם קציר החיטים בערך במאי כל שנה…

    ימי הדורום ב foggia בדיוק מול עקב המגף..



  • @נירית 

    אני דווקא זוכרת את הרגע בו טעמתי לראשונה את גבינת הסקאמורזה, כקינוח לארוחת השרצים, זה היה בחודש מאי במסעדת "Il Bastione", הצופה אל הים, בעיר גליפולי (קצת יותר ליד השפיץ). 


  • הנהלת הפורום

    @נירית

    אכן זה המקור…

    וההסבר שאני שמעתי…. Forma di Maggio

    כלומר התבנית של חודש מאי.

    הכבשים נכנסות להריון ביוני בערך, הטלאים נולדים לקראת החורף או במהלכו, הכבשה מניקה את הטלאים במשך 4-5-6 חודשים ואז יש רק חודש אחד שנותר כדי לחלוב את הכבשים ולקחת את החלב ליצור גבינה.



  • @יונית

    קראתי גרסה קצת שונה- formaggio אכן קשור לצורה, זה לתת צורה ולאו דווקא קשור למאי.  אין ספק שהתיאוריה שלך יותר ציורית ונחמדה😍



  • @נירית 

    והכי חשוב:

    .Di Maggio, vai adagio

     

    ​​​​​​


 

בחזרה