בחזרה

מדריך למטייל הדתי העצמאי חלק 2 מתוך 3



  • מדריך למטייל הדתי העצמאי

    מאת יריב ודינה שולם

    Yarives@hotmail.com

    חלק 2 מתוך 3

    1. הכנות לשבת
      1. הכנות שבת – ענייני אוכל
    • אחד האתגרים שלנו בהתנהלות שבת עצמאית הייתה, לדאוג לחלות ויין. עוד בארץ, עשינו כמה ניסויים בעניין ואחרי הרבה ניסוי ותהיה אני שמח לחלוק אתכם את השיטה שלנו להכנת חלות שבת בתנאי חוץ לארץ: בעקרון, למי שאופה בארץ, תכינו מתכון רגיל בכמות מצומצמת. המתכון שלי: 1/3 קילו קמח(מלא), כוס מים פושרים, קצת סוכר(כף?), שליש כפית מלח, כפית-2 שמרים יבשים, ביצה עם יש, כף שמן (זית) עם יש. יש ללוש את הכל במשך 5-10 דק', עד שהבצק קפיצי. לתת לתפוח כ-30 שעה, עד שמכפיל את נפחו. לחלק ל 4 לחמניות קטנות. אם יש שומשום אפשר לטבול בתוך בכדי לעזור להפריד בין הלחמניות, כי הן נאפות ביחד ונדבקות. להניח נייר אפייה חתוך בצורה של תחתית הסיר ופס מרובע שהולך בתוך הסיר מסביב. ( ניסיתי בשיטה של לכווץ' נייר שלם וזה לא הולך....). הכניסו את הלחם על הנייר בתוך הסיר אורז, והפעילו על החום הגבוה, כסו. אצלנו הסיר אורז עובר אוטמתית בשלב מסויים לשמירה על חום. זה תהליך ארוך....אולי שעתיים. אחר כך תוציאו,(תראו שרק החלק התחתון אפוי) תהפכו (או על נייר חדש או תעבירו את הישן) ותמשיכו לאפות על גבוה, עד שמוכן. אפשר להכין בערב ולבשל במשך הלילה או להקדיש לכך את יום שישי...
    • אחרי שפתרנו את בעיית החלות לשבת, בואו נעבור למיץ ענבים. אז כאמור, לשבת ראשונה ושנייה, לקחנו איתנו בקבוקי פלסטיק של מיץ ענבים חברת קדם. מהשבת השלישית התחלנו להכין מיץ לבד. גם כאן עשינו בדיקה מעמיקה וניסוים מרובים בארץ עוד לפני שיצאנו לדרך. אז הנה הממצאים:
    • יש מסורת ומרשמים שונים לגבי הכנה של מיץ ענבים מבוסס צימוקים. התהליך הולך כך:
      • לוקחים צימוקים כמה שיותר בשרניים.
      • את הצימוקים מניחים בתוך סיר האורז ומוסיפים מים בכמות שתכסה את הצימוקים.
      • הביאו לרתיחה והשאירו במצב חימום לפחות שעה אחת.
      • העבירו את המיץ הניגר לכלי אחר.
      • בשלב זה הצימוקים שנשארו בסיר ספחו את המים ונראים שוב כמו ענבים. את הענבים צריך עכשיו לדרוך\לשחות. אנחנו עשינו את זה בעזרת כוס זכוכית שגלגלנו על הענבים.
      • אחרי כמה דקות עבודה, הוספנו את המיץ הסחות אל תוך המיץ הניגר והרי לכם מיץ ענבים כשר לברכת בורא פרי הגפן.
      • לפעמים כל התערובת יצאה סמיכה מידי והיה צורך למהול בעוד מים כדי שיהיה דומה למיץ שאנחנו רגילים לשתות.
      • מכיוון שלא ידענו מה נמצא בדרך, הבאנו איתנו 3 חבילות של צימוקים.
    • אם הגעתם למדינה שאפשר לרכוש בה ענבים, החיים שלכם יותר פשוטים אבל עדיין מעניין.
      • תרכשו ענבים בשרניים ככל שניתן.
      • הכניסו חופן ענבים למרכז חיתול בד או מגבת לבנה לא צפופה מידי.
      • קפלו את הבד כך שהענבים במרכז. תחילה הכו את המגבת עם הענבים בחפץ כבד (מה שיש באזור שדומה לפטיש) כדי לשבור את הקליפה. התחילו לסחות היישר לתוך מיכל גדול. (זה קצת משפריץ)
      • לרוב צריך לפתוח כל סבב ענבים לפחות פעם אחד ולערבב עם כפית ואז לסחות שוב.
      • גם למיץ ענבים הזה, לפעמים היה צריך להוסיף קצת מים כדי שלא יהיה סמיך מידי.

    2 סוגי המיצים האלו לא החזיקו לנו יותר מ-26 שעות לפני שהם התחילו לתסוס בלי קירור. זה לא הפריע מכיוון שהכנו אותם ביום שישי וכאמור בהבדלה השתמשנו בבירה.

    כמובן שמעבר לחלות ומיץ ענבים, היה צורך להכין גם אוכל לשבת. המאמר הזה הוא לא ספר בישול ועל כן אנחנו נציין רק כמה מהיצירות הגסטרונומיות שחביבות עלינו ללא פירוט הכנה.

    דברים שאפשר לבשל בסיר אורז:

    אורז כמובן. ביצים בצורות רבות. צ'קצ'וקה, עם או בלי ביצים. פלפל ממולא אורז ברוטב עגבניות. מרק שעועית/ אפונה/עדשים/ירקות. ירקות מוקפצים, אטריות ברטבים שונים, תפוחי אדמה וביצים מבושלים, רטטוי, תבשיל בצל תפוחי אדמה ועגבניות, קוסקוס בשקית עם מרק ירקות לקוסקוס. פנקייקס. אפילו הכנו עוגה...

    חלק מהכיף שלי זה לבקר בשוק או סופר מקומי, ולהכיר פירות וירקות חדשים. הרבה מהם אפשר להכניס ל'מוקפץ' ואפשר לבדוק באינטרנט. סיפור מענייין: פעם אחת קניתי בסין מה שהיה נראה לי בטטה. כשהגעתי למלון לא הייתי בטוחה.... תרגמתי בעזרת אפליקציית תרגום ומצאתי שקניתי שורש לוטוס! בדיקת מתכון מהירה באינטרנט, והוא השתלב יפה מאוד במוקפץ המתוכנן!

     

      1. כיריים עם טיימר

    כמו כל דבר, בחיים של היהודי הדתי גם השימוש בכיריים חייבים להיות מאתגרים.  פעם הגענו למלון בו היו כיריים חשמליים. רצינו להשתמש בהם כמו פלטה של שבת אבל גילינו שיש להם מנגנון טיימר שאחרי 60 דקות פשוט מכבה את הכיריים. הפתרון היה כזה:

    1. הוצאתי את הכפתור סיבוב של הטיימר וחשפתי את הברזל שתחתיו.
    2. את הברזל הזה ליפתי בעזרת סכין הלדרמן שלי.
    3. את ידיות האחיזה של הלדרמן הצמדתי בעזרת דבק חבלה.
    4. את הלדרמן קיבעתי עם עוד דבק כך שלא יזוז.

    התוצאה – מים חמים לקפה בשבת!

     

    מיקרוגל: מיקרוגל בחדר זה שידרוג רציני. קל להכשיר אותו: נקיון פיזי, הכנסת כוס זכוכית עם מים וסבון נוזלי, והרתחה כמה דק'. ניגוב. (המתנה שלא יהיה בן יומו). תפוחי  אדמה או בטטה במיקרוגל הם מעדן של ממש אחרי יום של  פירות ואגוזים!

     

      1. איך לצאת מהחדר עד לרחוב בשבת? (הבריחה מאלקטרז)

    כיום, יותר ויותר מלונות משתמשים במערכות חשמל בכלל ואוטומציה בפרט. זה מתחיל עם מלונות שבמבט ראשון מוותרים על מדרגות לטובת מעליות, ממשיך עם תאורה שנדלקת וכבה על פי חיישני תנועה, ומגיע כמובן לדלת המופעלת על ידי קורא כרטיסים. כל המערכות האלו מעמידים את שומר השבת באתגרים משמעותיים. לפני שאני אספר לכם איך אנחנו מצאנו פתרונות, אני מזכיר לכם, שלא באתי לפסוק הלכות אלא רק לשתף אתכם בכמה פטנטים שעבדו עבורנו. אתם עדיין צריכים לעשות את השיקולים ההלכתיים שלכם.

    כפי שתראו בהמשך, יש לא מעט משימות ובתוכם יש משימות של ניסוי ותהיה. על כן, אני ממליץ לעשות את ההכנות האלו ביום שישי בבוקר ולא בלחץ של הרגע האחרון. עם הזמן, אני מקווה שתתמקצעו בלמצוא את הפתרונות וזמן ההכנות ילך ויצטמצם.

     

    שלב 1 – לצאת מהחדר

    השלב הראשון של ההכנה זה למצוא דרך לצאת מהחדר. כאמור, ברוב בתי המלון, עובדים היום עם כרטיס שמשמש מפתח חשמלי. אותו כרטיס מוכנס לאחר פתיחת הדלת לתוך מתקן שמפעיל את מנגנוני החשמל האחרים בחדר. לרוב, פשוט השארנו את הכרטיס בתוך המתקן כדי שיהיה לנו מזגן ואור.

    לאחר מכן נגשתי לטפל בדלת. לקחתי סכין חד פעמית ושברתי אותו לשניים כך שנשאר לי החלק של הלהב שהוא יותר שטוח וחלק. פותחים את הדלת של חדר המלון ומניחים את הלהב מעל החור שלתוכו הלשונית של הדלת צריכה להיכנס. מעל הלהב, הדבקתי נייר דבק חבלה (דבק רחב העשוי מסיבי בד. את הנייר דבק הזה אפשר לרכוש בכל טמבוריה). אחרי שסיימתם את העבודה, תתלו שלט על דלת המלון "נא לא להפריע או לסדר את החדר". שלטים אלו הם ציוד סטנדרטי בכל בית מלון.

    1. אם אתם עושים את העבודה נכון, לא אמורים לראות את הדבק כאשר הדלת סגורה.
    2. חשוב שנייר הדבק יהיה מספיק רחב כדי לכסות את כל הלהב ולתפוס את המשקוף.
    3. מניסיון - הנחת הלהב על החור של הלשונית יעיל הרבה יותר מלעצור את הלשונית של הדלת מלצאת.
    4. אם הבנתם בין השורות שבעצם הדלת שלכם תהיה פתוחה, אז הבנתם נכון. כאשר אתם בחדר, אפשר לנעול עם המנעול המכני שנמצא רק בתוך החדר. כאשר אתם בחוץ, השלט יוודא שלא יכנסו אליכם לחדר. (גם ככה, כל כך קל לפרוץ לחדרים האלו שאין הרבה מה לפחד)

     

    שלב 2 – מסדרון

    יש כיום יותר ויותר תאורה מופעלת גלאי תנועה בבתי מלון. מערכות אלו מהווים אתגר לא קטן לשומר השבת. הנה כמה כיווני חשיבה ששילובים שונים שלהם עזרו לנו בעבר:

      • לקחת חתיכה קטנה של דבק חבלה ולכסות את העינית של הגלאי.
      • לבקש חדר שקרוב לחדר המדרגות כך שלא חייבים לעבור ליד מתקן כזה.
      • לפעמים יש מתג על המכשיר הספציפי שבין החדר שלכם לחדר המדרגות שפשוט משאיר את האור דלוק. בתאום עם המלון, הם הרבה פעמים מרשים לעשות את זה למשך הכמה שעות של שבת.
      • להמתין שמשהו אחר יעבור וידליק את האור ואז לרוץ אחריו.
      • לתאם זמן לפני שבת עם עובד המלון גוי שיעזור לעבור.
      • אם אין ברירה, ללכת בזוג במסדרון. (שנים שעשו כאחד פטורים...)

    מה שלא הסכמנו בכל מקרה לעשות זה להסתגר בחדר כל השבת כמו פליטים. אתם מוזמנים למצוא את השילובים המתאימים לכם.

     

    (המשך המדריך בחלק 3 מתוך 3)
     

     



  • @yarives

    מאמרים הלכתיים לגבי חיישנים בשבת:

    https://faculty.biu.ac.il/~fixeled/Sensors.pdf

    https://faculty.biu.ac.il/~fixeled/Rav%20Rabi%20Sensors.pdf

     

    בנוסף, לגבי חלות לשבת. אני בדרך כלל לוקח איתי מחבת במזוודה, ומכין עליה פיתות (יש הרבה מתכונים לפיתות על מחבת. חפשו בגוגל). זה טוב, כמובן, גם לימות החול.



  • @yarives

    קרע אותי השניים שעשאוה פטורים…. תאכלי ביחד שרימפסים...



  • תגובה זו נמחקה!

 

בחזרה