כמה "הם" מכירים את ישראל?
-
בטיול האחרון שלי באזור האלפים הצרפתיים נתקלתי בכמה מקרים משונים.
האחד- בעלת מלון על גדות אגם ג'נבה (יש לה משפחה או חברים בחיפה והבת עובדת במשטרה) שאלה אותי כמה זמן לוקח לטוס מג'נבה לתל אביב ?- היא הייתה מופתעת לחלוטין, הייתה בטוחה שזה סיפור של שעה מקסימום.
השני- לקחתי טרמפיסטים זוג מבוגר שהתאמן בריצה מבורג סנט מוריץ לסכר רוזלנד (ומי שמכיר זה חת'כת טיפוס לגובה!) לקראת איזושהי תחרות ריצה , רחמתי עליהם כי היה כל כך חם...בכל אופן התפתחה שיחה קצרה בה הם שאלו למה אנחנו במכונית שכורה ? והם היו מופתעים לחלוטין שלא ניתן להגיע מישראל במכונית תוך כמה שעות לשמוני או ג'נבה.
השלישי- מלצרית די צעירה (אז אפשר לסלוח) שהיתה מאד מוטרדת אם אנחנו מישראל אז אולי אנחנו פליטים מסוריה (מה זה נראנו כמו פליטים
)הרביעי - בחור שהפעיל מגלשות הרים, נורא חמוד והסתבר שהוא "בוגר" הודו- ותוך כדי שיחה היה בטוח שישראל זה סוג של אימפריה ,יבשת גדולה כמו ארה"ב- וסיבותיו-כי כל התיירים שהכיר בהודו היו ישראלים.
הייתה עוד אחת עם חרדות מדאע"ש ודאגה לעתידה של מדינת ישראל שעלולה להיכבש בקרוב על ידי דאע"ש מעזה....
בקיצור-- חוסר הבנה והיכרות גיאוגרפית או פוליטית די בסיסית.
יכול להיות שזה רצף אקראי של מקרים
ואולי לא.
נתקלתם במקרים דומים?
-
כמה "הם" מכירים את ישראל?אין לי חויות חדשות אבל חוסר הידיעה מוכיח שלאזרח הקטן לא אכפת אלא מחיי היום יום שלו.
אין פעילות הסברה מספקת ולכן יש תמונה מעוותת על ישראל, מכל הבחינות.
לאחר ארועי המרמרה ובזמן מלחמת עופרת יצוקה קיבלתי הרבה מסרים, מיהודיה שחיה באנגליה, עד כמה ישראל מרושעת..
אותה גברת לא העיזה להגיע לארץ לפני כ15 שנה לחגוג בר מצוה לבנה כי כאן מסוכן והוא נפצע קשה בטיול בר מצוה בצרפת...
-
כמה "הם" מכירים את ישראל?בלונדון עמדתי ליד מדם טוסו
ואני רואה בעל חזות ערבית שבוחן אותי
מסתכל על הכיפה ואח"כ אלי
וחוזר חלילה..
וכשנגש אלי הוא שאל :
האם אני ערבי והאם אני מספרד
פשוט הבנאדם חשב שכיפה זה מוסלמים.
אני כמובן בגאווה אמרתי "אני יהודי , והגעתי מישראל"
-
כמה "הם" מכירים את ישראל?דווקא לא מפתיע. רוב האנשים עסוקים בחייהם, לא מתעמקים יותר מידי בחדשות ובצרות של אחרים.
דבר נוסף, אנחנו מדינה מאוד קטנה ומאוד לא חשובה, כך שאין סיבה שכולם ידעו עלינו. אם אני אשאל עכשיו איפה זה סנגל ומה קורה שם, האם מישהו ידע לענות?
ודבר אחרון, דווקא בארץ רמת הידע של האנשים בגאוגרפיה היא נוראית. בבית ספר כמעט ולא לומדים גאוגרפיה ולכן מי שלא מתעניין בזה ולא לומד לבד פשוט בור גמור.
-
כמה "הם" מכירים את ישראל?אני חייבת להסכים עם קודמתי ולשתף גם מזוית אחרת. בשיחות לא מעטות עם בני המקום ואנחנו מתארחים תמיד בצימרים כך שהקשר האישי הוא בלתי נמנע ומתפתחות שיחות מענינות.. עולה חוסר הידיעה ולעיתים אף בורות מוחלטת בנעשה מחוף לסביבתם הטבעית . מעבר לנעשה בעיירה בה הם מתגוררים ולמחוז מתקשים להסביר ולדבר על איזורים אחרים במדינה שלהם (כך לפחות בשוויץ, אוסטריה וגרמניה שם היינו לא מעט פעמים)לא כל שכן על מדינות אחרות. ניכר שההתמצאות היא זניחה . יחד עם זאת יש גם את הצד השני... צימר בגרמניה בעלת הצימר אשה כבת 80 ידעה שאנחנו מישראל דיברה עעל המקומות הקדושים בארץ סיפרה שהיתה והעלתה את נושא השואה אך בזהירות....
בהיידלברג גרמניה בחור צעיר בעל הצימר בו התארחנו סיפר ש"מת" להגיע לארץ ושמע ויודע על תל אביב העיר בלי הפסקה עוד הוסיף ותיאר מקומות בילוי בתל אביב ש.....וואלה לא נעים אבל לא הכרנו -:)
מקרה אחר בצימר בצרפת אזור אנסי בעלת הצימר דיברה שיתפה ברצון להגיע לארץ . שמרנו על קשר במשך השנים ובצוק איתן היא התקשרה כן טלפון לא רק מיילים לבדוק ולשאול לשלומנו...
אז זהו סליחה יצא לי ארוך אבל יש ויש וקשה מאד להכליל ממה שאני מבינה אנשי העיר מודעים יותר. בעיירות הקטנות ידע יש קצת פחות... שלווה יותר -:)
-
כמה "הם" מכירים את ישראל?מסכימה עם VikiL26 . גם אני חושבת שרוב האנשים עסוקים בשלהם ופחות מתעניינים במה שקורה כאן. רק כשפורצת מלחמה גם לגבי לימודי הג"ג במערכת החינוך-נכון מאד מה שנכתב...
אמנם באירופה לא נתקלנו בחוסר ידע כזה שאת מתארת, יונית, אבל בטיול עתיק מאד בדרום אמריקה נשאלתי אם הגעתי באוטובוס מירושלים
. אבל באמת נסלח לצ'ולות בבוליביה. באירופה..בכל זאת קצת מאכזב... -
כמה "הם" מכירים את ישראל?אולי הדוגמאות השלישית והחמישית כרגע מופרכות אבל הן מצביעות דווקא על הכרות ולאו דווקא ניתוק.
-
כמה "הם" מכירים את ישראל?אכן בארץ לימודי גיאוגרפיה שואפים לאפס.
ויש אוכלוסיה שכלל לא מגלה ענין.. אז למה שבחו"ל יהיה שונה?
כבר נתקלתי בתל אביבי שלא ידע איפה זה רמת הגולן. שלא לדבר על ישובים ספציפיים.
בילדותנו למדנו בע"פ שמות ישובים ונחלים לפי אזורים.
למדנו על מדינותאירופה- מפה עיורת למבחן.
משהו מזה מלמדים היום .?
-
כמה "הם" מכירים את ישראל?מנגד יש בקיאות מדהימה
בשחקני כדורגל מרחבי הגלובוס וכוכבי הוליווד
-
כמה "הם" מכירים את ישראל?כשהיינו באוסטריה לפני מס' שנים (קרינתיה), בעלת הדירה בה התארחנו דווקא גילתה התמצאות מה בישראל. הסתבר שהיא היתה בארצנו כבר מספר פעמים והיא מתה על הנגב (וזאת בתגובה להתפעלותי מהנוף המדהים של הדירה בה שהינו, דירה מול אגם יפהפה).
וגם - שנה שעברה נאלצנו לבטל חופשה בפראג עקב "צוק איתן". יומיים לפני הטיסה. ניהלתי תכתובת במייל עם אחד המנהלים שם, והסברתי שהבן בצבא ושלא נוכל להגיע כשהוא במלחמה. המנהל החווה בפני את דעתו האישית שהוא מקווה שצה"ל (כן, הוא כתב בפירוש צה"ל ולא צבא...) יסיים שם את העבודה מהר ושהוא לא מבין למה החמאס מטרידים אותנו. כמו כן כתב שהוא מחזיק לבן אצבעות שיחזור מהר. אמפטיה כזו ממש הפליאה וחיממה את הלב באותה תקופה, במיוחד כשכל הזמן בשידורים בטלוויזיה, התקשורת העולמית (כרגיל) היתה נגדנו...
-
כמה "הם" מכירים את ישראל?תרומתי הצנועה לאגף הסיפורים -
בעת ביקור בגרמניה לרגל מונדיאל 2006, אחד מבעלי מלון חמוד בו שהינו סירב בכל תוקף להאמין שאוכלוסיית ישראל מונה פחות מעשרה מיליון תושבים.
הוא היה משוכנע שאני צוחק.
הוא אמר שזה לא ייתכן בשום אופן לנוכח הנוכחות הישראלית שם.
-
כמה "הם" מכירים את ישראל?באירופה עוד יש יחסית מודעות פוליטית וידע גיאוגרפי. ארצות הברית היא המכה האמיתית - נשאלתי שם כמה גמלים יש לי, האם ישראל זה במונטנה, אמרו לי שהם ממש אוהבים את המלך שלנו קינג חוסיין (זה עוד היה בימי חייו של מלך ירדן) וכששאלתי על קמפינג אמרו "טוב, אתם בטח מתגעגעים הביתה לישון באוהלים כמו בישראל".
אבל כמובן תמיד יש ויש. יש באירופה מי שלא מתעניין מעבר לקצה אפו, ויש כאלו שיכולים לנהל איתך שעה שיח על המצב הגיאופוליטי בזימבבווה. תכלס, גם בארצנו הבורות שולטת לא פעם (אפילו בגיאוגרפיה של ישראל עצמה), ובאופן כללי בעולם תמיד יתעניינו יותר במדינות המערביות העשירות וישכחו מקיומה של אפריקה.
-
כמה "הם" מכירים את ישראל?היינו באטלנטיק סיטי בפברואר האחרון קור כלבים ורק מתים לעוף לאוטו
עוצר אותי אדם מבוגר שזיהה שאנחנו יהודים
ומתחיל לספר שאבא שלו היה יהודי
כשאמרנו לו שאנחנו מישראל הוא אמר THANK GUD YOU STILL ALIVE
-
כמה "הם" מכירים את ישראל?ערב טוב.
בניגוד ליונית,וכפי שציינו חלק מהכותבים,התפלאנו מאוד בשלוש נקודות לינה,שביצענו
בסלובניה וקרואטיה.בעיירות נומיני ופלנינה,הציגו בפנינו בעלות הצימרים,יומני אירוח עם מספר לינות רב,של טיילים ישראליים,כולל ידע די יפה,שהפגינו מבחינה הסטורית
ופוליטית,עם אמפטייה מרובה,ודווקא ציינו לטובה,את הטיילים מישראל.באחת מכתבות
ההמלצה ללינה,קיבלתי תגובה ישירה,ממשפחה ישראלית שלנה בנומיני,ועקב שהותם
המהנה,האריכו בשלושה ימי לינה,וביצעו טיולי כוכב,מעט ארוכים מהתיכנון המקורי.כמו כן באופן אישי,בלינה בנומיני בווילה מטופחת ויפה,הראתה לנו בעלת הצימר,עץ לימון
הגדל בחצרה,ומניב פירות יפים ועסיסיים.והסיפור שמאחורי העץ,העץ הובא על ידי זוג
ישראלי,שהגיע לטיול נוסף בסלובניה,ועקב היחס החם,והמבנה ומיקומו,חזרו ללינה מתוכננת נוספת בנומיני,והביאו את שיח הלימון,שהפך לעץ מניב פרי,כמחוות תודה,על
שהייתם הקודמת והמוצלחת במקום.כמו כן עם אחת המשפחות,שלחתי דבש כבקשת
בעלת הצימר,נדמה לי מזון מלכות.
ברוביני התארחנו במלון הדירות עם המסעדה,של משפחת דל בוסקה.עם יציאתנו מהרכב לאחר החנייה,הגיע בעל המלון,עם מוצרי מזון,כשהוא רכוב על קטנוע,וככל שהתקרבנו,פנה לעברנו בשאלה : ישראלים נכון ? .וסיפר לנו על אהדתו לישראל,וכיצד מצדיע לתושביה,על כח השרידות,והמלחמה המתמדת על קיומנו.וכך ישבנו על כוס קפה,ופיתחנו שיחת חולין,עד לקבלת החדר.
כמה משובב שעדיין ניתן למצוא,איי שפיות וחיבה,וזאת למרות - "הפוליטיקה האירופית, המסריחה למרחוק ".
בתקווה לימים טובים יותר חיים.
-
כמה "הם" מכירים את ישראל?דווקא נזכרתי עכשיו במקרה של בקיאיות מפתיעה. היינו שנה שעברה בנורבגיה. באחד המקומות, פחות או יותר באמצע שום מקום, ליד כפר כלשהו נכנסנו לסופר סמוך לתחנת דלק. עמדתי מול מקרר של גבינות ולא הצלחתי לזהות מה זה מה. עמד לידי גבר בשנות החמישים, לא מגולח, נראה כאילו עכשיו קם מהמיטה ומבט עצבני. מאחר ולא היו אפשרויות אחרות החלטתי לשאול אותו מה כתוב על אחת האריזות. הוא עזר בשמחה, אפילו המליץ על אחת הגבינות, סיפר שזו גבינה נורבגית הכי מפורסמת. ואז הוא שאל מאיפה אנחנו וכשאמרתי מישראל הוא ממש התעורר וגילה רצון לדבר. הוא אמר שהוא עוקב אחרי כל מה שקורה במזרח התיכון ובפרט בישראל. שהיום התקשורת הנורבגית מנסה להיות יותר אובייקטיבית (כלומר, היה מודע לכך שהיא לא היתה אובייקטיבית), שיש להם תוכנית אקטואליה עם עיתונאים צעירים שמבקרים בישראל ומנסים בצורה יותר אובייקטיבית לספר על מה שקורה פה. הוא אמר שאירופאים לא יודעים מה זה מלחמה כבר 60 שנה ולכן אין להם זכות לשפוט את ישראל בדרך שהם עושים את זה ושלעם היהודי יש זכות למדינה והוא מאחל לנו בהצלחה בהתמודדות שלנו מול כל המכשולים. אז יש גם דברים כאלה
-
כמה "הם" מכירים את ישראל?ואני פגשתי בקנדה אדם (שלא קשור ליהדות) שהכיר את ההיסטוריה הצבאית הישראלית מקריאת ספרים שתורגמו לרוסית והעריץ את אריאל שרון ...
-
כמה "הם" מכירים את ישראל?אפרופו כשרות.
התארחתי בעבר באוסטריה בסלבאך-הינטרגלם בצימר.
המריה המקומית לא דיברה שום מילה בשום שפה חוץ מהניב הגרמני שלא הצלחתי להבין.
מה שכן הבנתי שהיא רצתה לקחת אותי לחנות "שלי" לעזור לי לעשות קניות. בקיצור נסעתי איתה במכונית לגבעה הסמוכה שם נפתח אז בית מלון חדש וכשר
היא הניחה שאם אני מישראל- אני יהודיה- ואז האוכל צריך להיות כשר. היא שוחחה עם בעלי המקום שאישרו לי לקנות מוצרים גלאט כושר..... מה שעשיתי כי היה לי לא נעים לא לקנות

-
כמה "הם" מכירים את ישראל?בוקר טוב,
אהבתי את השיח.
יש ויש מכל המינים ומכל הסוגים.
ארה"ב- שם אינם יודעים גם מה מספר המדינות שיש במדינה שלהם, והיכן הן נמצאות.
באירופה - יש שגיאוגרפיה באמת לא הצד החזק שלהם.
אבל מה שמאגד את כולם בכל מקום, ובמיוחד באסיה- זו הדעה שאנחנו מדינה גדולה עם מיליוני תושבים!
לפי ה"הופעות" שלנו בתקשורת העולמית, זה הרושם שמתקבל.
ההפתעה היא עצומה כאשר אני מוציאה או מציירת מפה, ומונה את מספר התושבים.
ככ קטנה , וככ הרבה רעש!
יש אוהדים ויש שונאים.
יש מודעים למצב - ויש שבונים את דעתם על בסיס המידע המסולף של המדיה.
זה כמו אותם אנשים שטוענים שלא הייתה שואה.
מה שלא תסבירו ואיך שלא תסבירו - הם נשארים עם המידע המסולף שלהם.
-
כמה "הם" מכירים את ישראל?דווקא יש לי סיפורים מכל הסוגים.
מאותה אמא בחור בצפון ארה"ב שבנה שירת בעירק ואמרה שהיא חוסכת כסף לנסוע אליו בקיץ הבא ומשם תוכל להגשים את חלומה לקפוץ לירושלים הקדושה.
עד אותו שומר בנשיונל גלרי בלונדון ששאל מפורשות אם אני מישראל, כי הוא מזהה את הישראלים עוד מהתקופה שבה שירת כאן בצבא (המפגש הזה היה לפני קרוב ל30 שנה...)
והתופעה ההולכת וגוברת בקרב הצעירים שחלומם הגדול הוא לבקר בתל אביב. אין להם מושג מה יש מסביב אבל תל אביב מגניבה אותם. פגשנו כאלה בבוסטון ובברלין ובלונדון.
וכן, באמצע שום מקום בצפון נורבגיה מישהו חלם על הנגב שלנו. נשגב מבינתי...
ומסכימה עם כל מה שנאמר כאן על לימודי גאוגרפיה, ועל כך שלא רק שאנחנו לא יודעים מה נעשה בכל מיני מדינות בעולם, יש מדינו שאנחנו בכלל לא יודעים שהן קיימות..
ולראייה, כשהחלטנו לנסוע לסלובקיה לפני כמה חודשים, נוכחתי לדעת שאני לא יודעת כלום על סלובקיה. חוץ מהעובדה שהיתה חלק מצ'כוסלובקיה, וחוץ מהעובדה שהרי הטטרה נמצאים בשטחה.
רבקה
-
כמה "הם" מכירים את ישראל?לפני שנתיים טיילנו בפלופונס ביוון. ירדנו לחוף קטן ופגשנו 2 זוגות יוונים מבוגרים. התחילה שיחה נעימה. הם שמחו לשמוע שבאנו מישראל וברכו אותנו על שאנחנו עוזרים לכלכלה היוונית שכבר אז היתה במצב רעוע.
אי-שם בתחילת שנות ה-90 של המאה הקודמת טיילנו בקניה. אני לא זוכרת פרטים מדוייקים אבל בשיחה עם אדם מקומי הוא קם והצדיע לנו ואמר שמאז מבצע אנטבה הוא מעריץ את הישראלים ושאנחנו אמיצים כמו אריות.
באותו טיול פגשנו והתידדנו עם כומר מקומי שניסה בכל מאודו להציל אותנו מהארמגדון שיתרחש עוד מספר שנים וישמיד את כל הלא מאמינים בישו. טוב...עברו כבר יותר מכמה שנים ואנחנו עדיין כאן....חבל שהוא דאג לשווא
.