שייט תעלות בהולנד - Captain’s log
-
"אולי נעשה שייט תעלות בהולנד? נשמע ממש כיף."
"יאללה. בא לי תזמיני סירה."
בשיחה הקצרה הזו החלטנו שאנחנו יוצאים לשייט תעלות. מעולם לא השטנו סירה, להוציא קייק פה ושם או סירה קטנה ששכרנו לשעה באיזה אגם.
בדמיוני אני רואה אותנו שטים בשלווה בתעלה, חולפים על פני טחנות רוח, קוראים ספר על הסיפון, אוכלים גבינות הולנדיות והילדים מאכילים את הברווזים. מי צריך יותר מזה?
אז התחלנו לחפש סירה. ואם אפשר אז גם שתהיה מרווחת, שיהיה מספיק מקום לכולנו ואם יש 2 מקלחות אז זה נהדר...
"אני לא רוצה שיהיה לנו צפוף שבוע. אם כבר נוסעים אז שיהיה בכיף." ככה מבקש רב החובל המיועד.
וכך בשיא התמימות הזמנו יאכטה ענקית
באורך 12.8 מ' וברוחב של 4.1 מ' לקרוז של שבוע. בכלל לא התענינו בפרט שולי של גובה הסירה מעל המים. התעמקנו בעיקר בסידור בפנימי של הסירה והתווכחנו עם עצמנו מי ישן באיזה חדר (צריך להגיד תא כשמדובר בסירה). התרשמנו מהמטבח והסלון שנראו נפלאים בתמונות של האתר, והזמנו את הסירה. הוספנו להזמנה 5 זוגות אופניים וברביקיו וחיכינו 9 חודשים שיגיע הקיץ ונצא להפלגה המשפחתית בתעלות הולנד.ואם כבר מגיעים להולנד אז הארכנו את הטיול בעוד שבוע והזמנו 4 לילות ב B&B מקסים בעיירה ליד אוטרכט ועוד 2 לילות באמסטרדם.
הולנד היא יעד תיירותי פשוט. כבר ביקרנו בה עשר שנים קודם, לפני שהבן הצעיר נולד, אז תכנון הטיול היה מאוד סימלי. את הספר שקנינו לפני עשר שנים שלפתי מהמדף. מהשכנים שאלנו ספר חדש יותר המותאם לטיולי משפחות וזהו.

זו הסירה שלנו. אחלה מקום חניה

-
שייט תעלות בהולנד - Captain’s logתאום ציפיות עם הקוראים.
בשירשור הזה לא תמצאו מידע חדש על הולנד עם ילדים. כזה יש בשפע ברשת והספרים המוכרים מצוינים. הסיפור בא כדי לעלות על הכתב את הטיול שלנו שעבורנו היה חוויה שונה מכל הטיולים הקודמים שלנו וגם בשביל לשקף למטיילים שרוצים לעשות שייט תעלות איך היה השייט שלנו
. פנו אלי מספר חברי פורום ובקשו שאספר אז עבורם אני כותבת.
אשמח לכל תגובה שלכם כדי שלא ארדם בכתיבה.
הולך להיות הרבה מלל אז אולי זה לא מתאים לכל אחד ויהיו מי שיחשבו שיש כאן חפירה. עם כל אלה הסליחה ואני ממליצה להם לדלג לסיפור אחר.
הולכים
להיות הרבה פרטים קטנים אותם אספר בכדי שאני לא אשכח את החוויות...
אם גולש בשם גדי נמצא בקהל אז זה הזמן לעדכן אותו שבגלל או בזכות הסיפור שלו על שייט תעלות בהולנד מאשתקד אנחנו יצאנו לדרך.
-
שייט תעלות בהולנד - Captain’s logכעבור תשעה חודשים....
היום הראשון 8.8.2015 יום שבת
ארוכה הדרך לסירה
טיסת KLM יוצאת ב 5:00 בבוקר מנתב"ג. כדי שנגיע לשדה שעתיים לפני הטיסה צריך לצאת מהבית ב- 2:30 לפנות בוקר ולהתעורר ב- 2:00. אנחנו בשיאו של החופש הגדול. אחת הבנות מיד מודיעה שנאסוף אותה מחברים ושמבחינתה זהו אמצע היום. אין לה שום כוונה ללכת לישון אם צריך לקום בשתיים וחצי. בקיצור, גם מי שניסה לישון קצת בלילה וגם מי שלא הגיע עייף לטיסה. נוחתים בהולנד ב- 9:00 בבוקר, ביקורת דרכונים, אוספים בצ'יק את המזוודות ומחפשים את הסופרמרקט של שדה התעופה. לכל התהליך הזה הקדשתי כשלוש שעות, מי יודע אולי יהיו עיכובים בנחיתה. בפועל, תוך שעה עמדנו בקופה של הסופרמרקט בסכיפול עם כל המצרכים הדרושים לתחילת הטיול והצידנית המתקפלת מולאה בכל טוב. השעה 10:00 בבוקר ואת נהג המונית הגדולה הזמנתי ל -12:30. ניסינו להתקשר ולנסות להקדים אך ללא הועיל. אז עשינו עוד סיבוב קניות בסופר, אכלנו ארוחת גורמה בברגר קינג של שדה התעופה לארוחת הצהריים כי כבר היינו ממש רעבים. ככה בילינו (ביזבזנו יש שיאמרו) את כל הבוקר בסיכפול. סופסוף הגיע הנהג. שמחה גדולה. נוסעים ל – Vinkeveen. הבן הצעיר חגר את חגורת הבטיחות ונרדם מיד.
פחות מחצי שעה ואנחנו במעגן. פורקים את התיקים והולכים לקבלה. מסתבר שהסירה עדיין לא מוכנה ואנחנו מתבקשים להמתין.

המתנו. האמת שדי חם היום בהולנד ואנחנו מחפשים קצת צל. ההולנדים בשוק שאנחנו פותחים שמשייה שתעשה לנו צל בזמן שאנחנו ממתינים.
ממש חם.
-
שייט תעלות בהולנד - Captain’s logזה הזמן לבחור מסלול לשייט. הוחלט להפליג צפונה עד אלקמר ולחזור ול Vinkeveen. סיבוב חביב דרך EDAM ו Zaanse Schans. מנצלים את הזמן לקבל תדריך על חוקי השייט בהולנד. הסבר קצר על גובה הסירה והקשר שלו לגובה הגשרים והסבר כללי על אופן פתיחת הגשרים. מסתבר שכל לכל גשר יש שיטה אחרת.
"אתם תבינו איך לפתוח את הגשר כשתגיעו אליו", אמרה ההולנדית שהסבירה לנו את הכללים, "לפעמים יש פעמון שצריך לצלצל בו 3 פעמים, לפעמים יש טלפון שצריך להתקשר אליו, לפעמים יש שעות קבועות לפתיחת הגשר ואתם תחכו בסבלנות שיפתחו את הגשר, לפעמים משלמים, לפעמים לא... כל מקום עם השיטה שלו. אההה... ויש גם לוקים. אתם כבר תראו. זה מאוד פשוט."
מקבלים מפות של התעלות. במפות מסומן המסלול שלנו במרקר צהוב. יש גם סימונים בטוש אדום בולט של תעלות שאסור להיכנס אליהן.
בוחרים אופניים לכל אחד. משתעממים ומחכים. אחרי המון זמן, בערך בחמש אחר"צ, מקבלים סופסוף את הסירה. מעמיסים את התיקים והאופניים, ממלאים את המקרר ויוצאים לסיבוב ראשון עם מדריך השייט ההולנדי החסון. בתדריך מקבלים שיעור קצר בתורת השייט. התדריך מתבצע באגם הפתוח. לומדים איך לשוט קדימה, אחורה, סיבוב על ציר הסירה, ואיך עוגנים. אח"כ לומדים כפיתות ואיך לקשור את הסירה למזח. הסברים טכניים על כל הכפתורים והחיבורים לחשמל, איך למלא מים ואיפה ממלאים דלק. מאיפה יוצאים המים האפורים המדריך לא ידע. חיפש וחיפש ובסוף החליט שבטח המים נשפכים לתעלה ושזה לא יטריד אותנו. לא כל כך נראה לי אבל אין לי מה לעשות עם המידע הזה. אני באופן אישי לא מתכוונת לשחות סביב הסירה.

הכל נראה מאוד פשוט.
"ברוב הכפתורים לא צריך לגעת וגם נראה שהדלק יספיק לכם לכל הסיבוב" אמר המדריך ההולנדי.
החלון של התא בחרטום משופצ'ר במסקינטייפ וניילון שחור. חשבתי.. אולי כי רצו שיהיה חשוך בחדר. לא יודעת. שיהיה.

זו מפת התעלות שקבלנו.

-
שייט תעלות בהולנד - Captain’s logמי שלא מכיר אותנו אז אנחנו זוג הורים עם שתי מתבגרות ובן צעיר בן 9.
בגדול האבא שאף להיות רב החובל אבל מדי פעם גילה שיש מרד על הבאנטי.
אני הייתי הנווטת.
הבת הגדולה (16) עזרה בכפיתות והייתה אחראית על הקשירות של הסירה למזח. (לקראת הסוף של השייט התפקיד עבר לבן הצעיר שגילה ספורטיביות רבה והיה קופץ למזח בכדי לקשור את חבלים).
הבת האמצעית (14) צילמה והבן הצעיר נורא רצה להחזיק את ההגה (בתעלות הקלות הוא גם עשה זאת).
-
שייט תעלות בהולנד - Captain’s logהיי לט איט,
אמרת הולנד, אמרת שייט תעלות, מיד התייצבתי. זוכרת כן זוכרת את הסיפור של גדי וגם אני התלהבתי ממנו וחשבתי שזה כייף וחופשה שונה לחלוטין מכל מה שעשינו עד כה.
את זריזה וכל הכבוד לך שביצעת את השייט כמעט במיידי.
עוברת להקשבה ומחכה להמשך. תמונות גם יהיו, נכון?
-
שייט תעלות בהולנד - Captain’s logזהו. מחזירים את המדריך לרציף, אנחנו מוסמכים לשוט אז יוצאים לדרך. אנחנו לבד עם הסירה. פסטורלי לחלוטין. מזג אויר נעים (כבר ככמעט בן ערביים). הכל כחול וירוק. מסתבר שבכל השלב של התדריך הבת האמצעית נרדמה בסלון ומעולם לא שמעה את ההסברים. ככה זה שאת מחליטה לא ללכת לישון לפני הטיסה.
משימה ראשונה היא לחצות את הגשר הראשון באגם Vinkeveen ולמצוא את התעלה הנכונה שמובילה לאמסטרדם, זו שמסומנת במרקר צהוב על המפה. את הגשר הראשון עברנו בקלות (שומר הגשר ראה אותנו ופתח לנו את הגשר) אבל כשניסינו למצוא את התעלה שלנו, זו שיוצאת מהאגם לכיוון אמסטרדם, גילנו שיש עשרות תעלות שיוצאות מהאגם. אין שילוט וכל התעלות נראות אותו הדבר. בחרנו את התעלה שנראתה הכי מתאימה ואחרי חצי שעה הבנו שהתברברנו. אז הסתובבנו וחזרנו אחורה. עדין אין לנו מושג איפה התעלה שלנו.
רב החובל מאבד סבלנות או ביטחון, תלוי איך מסתכלים על זה, ופותח גוגל מפס. הלווין מאשר שאנחנו לא במקום. מצליבים ג'י פי אס עם מפה ומנווטים לתעלה המיועדת. אפשר להירגע. אנחנו במסלול. כבר מאוד מאוחר ואנחנו מחפשים מעגן בו נוכל לישון הלילה. מוצאים די בקלות עגינה יבשה (קצת מצחיק לקרוא לזה יבשה כי אנחנו במים). קושרים את הסירה ומתארגנים. עכשו אפשר לסדר את כל הבגדים בארונות ולחלק סופסוף חדרים למלחים. והכי חשוב להכין ארוחת ערב. יש שלחן פיקניק בחוץ. יש ברווזים בתעלה ופרות בשדות. מושלם. כשמסתכלים במפות רואים שהיום לא הספקנו באמת להתקדם אבל זה בסדר. נזרום (תרתי משמע).הולכים לישון.

גשר ראשון

לוק ראשון
-
שייט תעלות בהולנד - Captain’s logלט איט!
שייט תעלות לא היה אצלי אף פעם על "הכוונת", ובכל זאת-תמיד כיף לקרוא סיפור טוב , שונה ומעניין. התמונות יפהפיות , גם.
חג שמח שיהיה !
-
שייט תעלות בהולנד - Captain’s logאיזה רעיון מקורי לטיול משפחתי מיוחד

הפסטורליות, הכחול-ירוק והברווזים כבשו אותי, נראה כיף אדיר!!
מחכה להמשך,
עדן
-
שייט תעלות בהולנד - Captain’s logלט איט,
מניחה שאני אחת מאלו שרצו לשמוע את סיפור הטיול ולכן אני מאדדדדדדד שמחה שהתחלת אותו.

שיט תעלות נשמע כבר על ההתחלה קצת מסובך עבורנו, אוהבי הנוחות, אבל תמיד כייף לקרוא על סיפורים של אחרים, בפרט שאת זו שמספרת אותם, ומכיוון שאולי יש מצב להולנד בקיץ הבא, גם כייף לשמוע סיפורים לא שגרתיים על המדינה הזו.
התיישבתי על הסיפון ואני מצפה להמשך.....
-
שייט תעלות בהולנד - Captain’s logמרינה, עדן מיקה ונירית: שמחה שהצטרפתן וכמובן חג סוכות שמח

הנה תמונה אופיינית מהשייט

-
שייט תעלות בהולנד - Captain’s logהיום השני 9.8.2015 יום א'
כל העולם כולו גשר צר מאוד
בוקר. הבנות ישנות. ההורים קמים מוקדם משחררים את החבלים ויוצאים לדרך. יתרון בשייט עם מתבגרות הוא שאין צורך להעיר אותן בבוקר. הן יכולות להשאר לישון בזמן שאנחנו שטים.
רצינו להשלים פערים כי אתמול, עם כל העיכובים, לא באמת התקדמנו. אחרי חצי שעה יש גשר ראשון. לגשר יש שומר והוא פותח לנו את הגשר.

אני עם המפה מנווטת קדימה. על המפה יש לכל גשר את הנתונים החשובים כמו גובה ורוחב ולפי הגשרים שבמפה אני יודעת איפה אנחנו על המפה. התעלה הולכת ונהיית צרה. הנוף מקסים. הכל שקט, הבתים יושבים ממש על הגדה והולנדים מקומיים יוצאים לחצר עם כוס התה ומנופפים לנו לשלום. הגשר הבא הוא ממש קטן. בכדי לפתוח אותו אני קופצת לגדה ומסובבת לבד את הגשר. כשהסירה עוברת, אני סוגרת את הגשר וקופצת חזרה לסירה. אחרי שעה פסוטרלית של הפלגה בתעלה הקסומה אני מתחילה לפקפק באמינות המפה. הסימון של הגשרים במפה לא מתאים למציאות. מוזר. אני מודיעה לרב החובל שצריך רגע לעצור ולהבין איפה אנחנו ולמה השטח והמפה לא מסונכרנים. רב החובל לא חושב שזה מצחיק ומיד מתייעץ עם הג'י פי אס. מסתכלים במפה המכווננת, מסתכלים במפת השייט ומגלים שאנחנו לא פחות ולא יותר האמצע של התעלה שמסומנת בטוש אדום. כן כן אנחנו בתעלה האסורה
. אני לא מאמינה שזה קרה. הייתי כל הזמן עם המפה ואין מצב שאנחנו בתעלה האסורה. המסקנה המתבקשת היא שבלילה, בזמן שיישנו, משהו
בא והרים את הסירה והעביר אותנו לתעלה האסורה.אני בוחנת לעומק את הנתיב האסור ומגלה שהגשר הבא יותר צר מהסירה.

אין מצב שהיכטה הענקית שלנו משתחלת דרכו. יש לחץ על הסיפון. גם סיבוב פרסה לא בא בחשבון מהסיבה הפשוטה שרוחב התעלה קטן מאורך הסירה. עכשו אנחנו כבר לא מתלהבים מהתעלה הרומנטית והצרה עם הבתים המקסים שיושבים ממש על הגדה. ואני שואלת מי? מי החמור שבחר סירה כל כך גדולה? מי צריך את כל המרחבים האלה שאי אפשר לעשות איתם סיבוב פרסה פשוט.לאור כל הנתונים, בעיקר הנתון המלחיץ של רוחב הגשר הבא (מעולם המשפט שכל העולם כולו הוא גשר צר מאוד לא היה כל כך רלוונטי) הוחלט לחזור את הדרך ברוורס. יש לנו בערך שעה הפלגה עד שנחזור להתפצלות.
רוורס בסירה מתגלה כעניין קשה ביותר. סף העצבים על הסיפון עולה לרמות חדשות. הבנות עדיין ישנות בתאים ולא מעלות על דעתן שאבא עוד שנייה משאיר את הסירה בתעלה ולוקח מונית לשדה התעופה או לכל מקום אחר רחוק מהסירה ה&**&$#@

לזה קוראים: לא לבלוע ולא להקיא.
-
שייט תעלות בהולנד - Captain’s logעוד גילינו שסירה שעושה רוורס מוציאה רעש אימים מהמנוע ובדרך גם מערבלת את כל הבוצה של קרקעית התעלה הרדודה שלנו. היום יום ראשון בבוקר והתושבים המנומנמים של העיירה מתעוררים בגלל הרעש של המנוע שמנסה לעשות רוורס. מאוד לא נעים. אחרי רבע שעה של מנוברות לא מוצלחות שהחזירו אותנו אולי 200 מ' אחורה, יוצאים מאחד הבתים זוג הולנדים חביבים ומנופפים לנו שנפסיק.

-
שייט תעלות בהולנד - Captain’s logהולנדי, להלן המושיע הצדיק והמקסים
, טוען שאין צורך לחזור ואין הגיון ושנמשיך ישר בתעלה. אני מסבירה לו שלפי המפה הגשר הבא צר מדי לסירה הענקית שלנו. ההולנדית נשבעת שלפחות פעם בשבוע עוברת כאן סירה מהסוג שלנו בהצלחה (מסתבר שיש עוד נווטים גרועים בעולם, אני לא לבד). אני לא משתכנעת. איך יתכן שהסירה תעבור גשר שצר ממנה? הגשר יחורר את הסירה, המים יחדרו ונטבע. או שסתם הביטוח לא יכסה כזה מקרה ונצטרך לשלם אלפי יורו ל LE BOAT. וזה רק היום הראשון שלנו. לא חבל? ההולנדי איתן בדעתו. אתם תעברו. אל תדאגו. אנחנו דואגים. מאוד. מחשבים מסלול מחדש. הרוורס מאוד לא יעיל. אנחנו בקושי מתקדמים לאחור וגם התימרונים ברוורס לא מוצלחים והסירה נחבטת מדי פעם בדפנות התעלה.בעיה.
ואז ההולנדי
מעביר לאישתו את כוס התה שלו, קופץ על האופניים ומסמן שנשוט אחריו. בלב כבד מחליטים להקשיב לו מחזירים את ההילוכים מרוורס לקדימה ושטים עם הרבה דפיקות לב לעבר הגשרון שבהמשך התעלה. ההולנדי מגיע לפנינו לגשר (אופניים הם הרבה יותר מהירות מסירת תעלות), קופץ לגשר ופותח אותו. רב החובל מגיע לגשר לאט לאט ומתחיל להיכנס במרווח הצר. ההולנדי מכוון ממול ימינה שמאלה והסירה עוברת.מכל צד נשאר אולי סנטימטר אחד. כשגומרים לעבור נושמים לרווחה.

זו תמונה מגשר אחר מסוף הטיול שהיה הרבה יתר מרווח וגם אנחנו היינו הרבה יותר שלווים כך שצלמנו.
(מהתעלה האסורה אין הרבה תמונות. מהרגע שהבנו שאנחנו בבעיה המצלמה נסגרה.)
הגשר שעכשו סיפרתי עליו היה יותר צר!
אבל בכדי לקבל מושג ככה זה בערך נראה

-
שייט תעלות בהולנד - Captain’s logהיי לט איט,
קורא בהנאה וצוחק רבות למרות
שכבר בהתחלה נכנסתם לסיטואציות סופר מלחיצות
ואם אני בעלך... כשתגמרי רוורס חפשי אותי באמסטרדם בקופי שופ הקרוב...
אין ספק שיש לכם וובוס של קרנף לבצע טיול כזה ללא ניסיון קודם.
מחכה להמשך
-
שייט תעלות בהולנד - Captain’s logאחרי אלף תודות למושיע
אנחנו מתרחקים אל המשך התעלה הצרה.לפי המפה הגשרים הבאים כבר יותר רחבים, רב החובל כבר איבד את החדווה ועמוק בלב מקלל את יומו ולמה הוא צריך את כל זה. אנחנו שטים בשקט ולאט עוד שעה בערך עד ליציאה אל התעלה הנכונה, זו שמסומנת במרקר צהוב.
כשאנחנו בתעלה הנכונה פתאום התעלה רחבה והשיוט בה קליל (יחסית למה שעברנו עד עכשיו).
היו לנו כאלה בעיות - חשבנו לא נגיע.
לדעתי היה ממש נחמד לדעת רב החובל - ממש לא. מעדיף לחזור הביתה...
-
שייט תעלות בהולנד - Captain’s logעכשו הבנות קמות ועולות לסיפון.
מנומנות הן מתפעלות מהנוף.

ההורים שותקים.
-
שייט תעלות בהולנד - Captain’s logBeri.s - בלי רעיונות.
גם ככה קשה כאן

-
שייט תעלות בהולנד - Captain’s logנתקעתי בתעלה ב10.40 בבוקר יחד איתך בתמרונים
וחששתי שאת כל החג אחכה בסקרנות לדעת
האם הצלחתם לשוט ברוורס , איך יצאתם מהתעלה האסורה..
איזה מזל שחזרת מהר לעדכן.

-
שייט תעלות בהולנד - Captain’s logאני צוחקת לי בהנאה....איזה מזל שזו את על הסיפון ולא אני

וההולנדי הנחמד ההוא? זו אחת הסיבות בזכותה אני שוקלת לחזור להולנד (טייק 4 עם הילדים....)
ד"ש מיורק....