רומא בסוף החודש (דצמבר)
-
הי. ממש הדחקתי אבל יש לנו ארבעה כרטיסי טיסה ל-27.12 – לי ולשלוש הבנות שלי. הן גדולות מאוד. אנחנו נוסעות בשביל לבלות קצת ביחד. בקיץ לא יוצא לנו. יש לנו ארבעה לילות וחמישה ימים (ביום הראשון עד שנגיע ונצא לעיר… אז נגיד שארבעה וחצי). ישנות בטרסטוורה ליד גשר Sisto. מניחה שנבלה בערבים (או בחלק) בטרסטוורה.
הייתי פעם ברומא בסיבוב קצר ואינטנסיבי שכלל את הכיכרות היפות, את הקורסו, סט פטרוס והפנתאון, כך שהתמונה של רומא יושבת לי בראש. בנוסף, כמובן קראתי על הגבעות, על מוזיאונים וכו’.
הבנות מתכוונות לטרוף את החנויות, ולכן אני מתכוונת לקחת את הטיול הזה בסבבה ולא לנסות לטרוף את האתרים. בטח גם אפרד מהן מדי פעם. סיכמנו שאקנה כרטיסים לוותיקן. אני חייבת לראות את השחיתות הכנסייתית הזאת פעם אחת בחיי בעיניים שלי, והבנות הסכימו.
השאלות
האם ריאלי לצפות גם ליום או חתיכת יום שמנה בקולוסאום, בפורום ובגבעת הפלאטין? ואולי לעשות את הסיור הזה בלי להיכנס לקולוסאום? נדמה לי שאפשר גם בלעדיו אבל אחת הבנות הביעה רצון לראות דווקא אותו. אני מתלבטת האם לקנות כרטיס ומניחה שמה שאגיד ואסביר הן יקבלו. האם שווה לקנות את הכרטיס למוזיאונים של הפלאטין? האם צריך מראש?
איזה מהגבעות של רומא הכי שווה?
מה אתם אומרים על גני בורגזה בחורף?
איזה פינות מעניינות לאורך אזורי השוטטות המרכזיים אני יכולה להרוויח בזמן שהבנות שלי בחגיגת קניות?
תודה רבה
-
אני ממליץ על הגבעה הקפיטולינית ובפרט על המוזיאון הקפיטוליני. מוזיאון מדהים שמצדיק חצי יום ומתאים לכל המשפחה. כדאי לעלות לגבעה גם אם לא תרצו להכנס למוזיאון בשביל להתרשם מהמבנים שעל הגבעה והנוף. היא מאוד מרכזית.
גני בורגזה: לא יודע לגבי החורף. טיילנו באפריל. הגנים לדעתי לא מאוד מרשימים במושגים של גנים אחרים באירופה. אם תרצו להגיע לוילה בורגזה, אפשר לחזור דרך הגנים ברגל למרכז רומא בהליכה לא קשה שמסתיימת בתצפית מאוד מרשימה בחלק הדרומי של הגנים.
בנוגע לשופינג: אם הכוונה לקניות במרכז העיר אז תוכלי להצטרף לבנות שלך אבל הן יתקשו למצוא מציאות. בעיקר מותגים בינלאומים או מותגי יוקרה.
אם הן רוצות לקנות במחירים סבירים כדאי לנסוע לאאוטלט שנמצא מחוץ למרכז רומא.
-
אויש, עשיתי סלט מכל הגבעות. התכוונתי בשאלתי לגבעה הקפיטולינית. אני שמחה לתגובתך. נראה איך אני משכנעת את הבנות להיכנס ל מוזיאוני הקפיטול. נדמה לי שזה יותר שווה מאשר להיכנס לקולוסאום (אם צריך לבחור).
גני בורגזה עוברים אצלי לעדיפות נמוכה. אני מוותרת בשלב הזה על הכניסה לווילה. אצטרך לבוא לרומא שוב, בהזדמנות.
מאמינה שהבנות ימצאו מה לקנות גם במרכז העיר. אם תהיה בעיה יצאו יום אחד מהעיר ואני אנצל לטיול עצמאי.
תודה טלו.
אשמח לעוד תובנות.
-
היי זיוה,
לא לדאוג, יש מספיק זמן לתוכניות.
חזרתי לפני יומיים מטיול של 4 ימים ו-5 לילות ברומא ביחד עם הנוער שלי

רומא קיבלה אותנו במאור פנים (שמים כחולים ושמש זורחת) אם כי יומיים היא הפנתה אלינו כתף קרה (12 מעלות באמצע היום). נדמה לי ששיחקנו אותה עם מזג האוויר. ביום ראשון שכזה טיילנו בגני בורגזה, שבכל מקרה היו במסלול שלנו. המקום יפה ונעים, מאוד נהננו לטייל כשעה, אבל מבחינת מראה ואווירה זה לא wow
מאוד ממליצה להוריד את האפליקציה של ריק סטיבס, מדריך טיולים קולי. אנחנו טיילנו איתנו בפורום, בקולוסיאום, בסן פטרו, בפנתיאון ובשכונה שלכם. נותן איזה ערך מוסף לשוטטות מבלי להעיק יותר מידי.
העיצה לקנות כרטיסים בכניסה לפורום היא עיצת זהב. לא היה שם כל תור. בעיני הסיפור של הקולוסיאום מעורר מחשבה והמקום בהחלט שווה ביקור. בבחירה בין הפורום לקולוסיאום, הייתי בוחרת בשני.
הייתי ברומא לפני 20 שנה בחודש יוני. אני לא זוכרת את תסיסותה של העיר בלילות אז. בכל אופן, בלילות של סוף נובמבר 2016, העיר הולכת לישון מוקדם כולל בטרסטברה. אולי כשאתן תהיינה, בעונת החגים, זה יהיה אחרת.
למשל, אימצנו את העיצה לא לאכול קינוח במסעדה אלא בגלידריה, אבל קרה לנו שכשהגענו לגלידריה ב 22:10, היא כבר היתה סגורה… בדיעבד היה עדיף לאכול אותה כמעורר תיאבון
. אמרנו שאפילו עירנו רמת גן יותר ערה בלילה....גם אני התרשמתי שרומא היא מקום טוב ל window shopping ולא לשופינג.…
הכל יקר. גם האוכל. רק הגלידה טעימה וזולה מהארץ וכך גם הטיראמיסו הנפלא ב pompi.
תהנו מהביחד ומרומא
טל
-
תודה רבה, טל. שמחה שנהניתם. באמת מעניין איזה רומא נפגוש.
-
בדצמבר הקודם טיילתי עם 2 ילדי ברומא.
כמדומני הבת בגילה של בתך.
היה לנו ממש ממש כיף.
תהנו..

-
תודה רבה, לט איט. קראתי ונהניתי.
-
הי זיוה,
אני נרשמתי לסיור באנגלית בקרביים של הקולוסיאום. אלה סיורים בתשלום שנפתחים כל כמה זמן, וצריך להרשם אליהם מראש. זה היה מעניין, אבל לא הכרחי. מה שכן, בפעם הראשונה שבה ביקרתי ברומא, ויתרתי על ביקור בקולוסיאום והסתפקתי במבט מאחת הגבעות עליו, ובביקור האחרון ראיתי שזו היתה טעות…
ממש לא רחוק מהקולוסיאום, יש שכונה עתיקה בשם monti, שיש בה יופי, גם אם פחות מהאיזור בו תגורו שהוא הרבה יותר ציורי. יש שם בתים קטנים, וחנויות מעצבים עם אופי שונה, מסעדות קטנות, פיצריות וגלידריות, שהיו בעיני מוצלחות. בערב דווקא היה שוקק שם חיים, אם כי לא הייתי ממליצה להגיע במיוחד. בין הקולוסיאום לבין השכונה הזו, נמצאת הכנסיה שבה הפסל של משה. שווה ביקור כמובן.
לפני שנים ביקרתי בגלריה במרכז רומא, שמאוד מצאה חן בעיני, כי היתה בדיוק בגודל המתאים.
http://www.doriapamphilj.it/roma/en/
תבדקי אם מעניין אותך.
-
תמי,
המון תודה על הטיפים. חיכיתי להם

קראתי על שכונת מונטי בבלוג הזה שאני קצת עוקבת אחריו, ושמחה שגם את מציינת את האזור. בהתחלה אפילו חיפשתי שם מלון, אבל לא מצאתי משהו שהתאים לנו.
קולוסאום – פורום – גבעת הקפיטולין, גבעת אוונטין? – איך היית מציעה לארגן יום במרחב הזה? מה נראה לך הכי חשוב? על מה אפשר לוותר בסיבוב ראשון?
אני יודעת שזה אישי, ובכל זאת סקרנית – איך את ממקמת את וילה בורגזה?
מניסיוני בפירנצה זכור לי שמאוד התפעלתי ממקומות כמו מנזר סט מרקו, פלאצ’ו מדיצ’י ריקרדי, כנסיית סנטה מריה נובלה ועוד. בגלריה אופיצי הרגשתי שזה מקום למתקדמים שבמתקדמים. הביקור שם מעייף. יש המון יצירות אבל קל לטבוע בינהן, ואילו במקומות שציינתי ואחרים התגמול מהביקור הרבה יותר גדול. אבל שם הייתי שבוע ושנה אחרי זה שוב בביקור קצר ובלי הבנות. יכולתי לראות הרבה. כשאני צריכה לבחור – האינטואיציה אומרת לי שאני לא חייבת לבקר בווילה בורגזה בסיבוב הזה, אבל כשאני מתחילה לדרג מקומות זה שוב ושוב נתקע לי ברשימות. מה את אומרת?
-
לגבי וילה בורגזה, בפעם הראשונה שביקרתי ברומא, ביקרתי בוילה בשבת בבוקר. לא יכולתי להיעזר במדריך הקולי, וזה היה לי מאוד חסר בהתבוננות ובהבנה של הפסלים. הגענו לשם אחרי הליכה בויה ונטו היפה, הגנים היו יפיפים, והתצפית על רומא, נהדרת.
הפעם האחרונה, החלטתי להשלים את החסר. הזמנתי תור, והגעתי בשעות הערב. לקחתי מדריך קולי. אבל הפעם, הרבה פחות נהניתי. ראשית, המקום היה יותר קטן ממה שזכרתי ונגמר לי די מהר. אולי חלק היה סגור? אני לא ממש יודעת. גם היתה תערוכת אופנה באולמות, יחד עם הפסלים, ולי זה הפריע ולא הוסיף. כשיצאתי, היה כבר חושך בחוץ, ואי אפשר היה לטייל בגנים, ונסחבתי דרך ארוכה עד שמצאתי אוטובוס חזרה לדירה. בקיצור, חוויה פחות מוצלחת...
זה ממש לא האופיצי, בגלל שיש הרבה פחות מה לראות, ואני מבינה שזה דווקא טוב בעינייך. הפסלים של ברניני באמת נהדרים, אבל אם תבקרי בותיקן, תראי כל כך הרבה אומנות וגם פסלים, שבאמת לא חובה לבקר גם בוילה. עם זאת, ביום יפה, השילוב בין המוזיאון ופסלי ברניני, לבין הגנים, יחד עם התצפית על רומא, מוצלח מאוד.
אגב, כדי להתגבר על העומס של האופיצי, לקחתי שם בשעתו סיור מודרך, עם ליאור. הוא הוביל אותנו באופן מושכל בין היצירות, עם קישור בניהם, וזה מאוד מועיל, ועוזר להתמודד עם העומס, גם העומס של המבקרים, שידע לעקוף בתבונה. אני מאוד בעד סיורים מודרכים במקומות כאלה.
לגבי בניית יום עם הקולוסיאום והפורום, קשה לי לומר איך הכי טוב לבנות. הכל קרוב מאוד אחד לשני, ויפה מאוד. האמת שלא נעים אולי לגלות היא שגם בביקור השני לא נכנסתי לפורום, ורק הבטתי בו מהרחוב הראשי. עליתי בשביל שעולה לגבעת הקפיטול, וזו הליכה מאוד יפה.
האיזור של טרסטוורה מאוד יפה וציורי, יש שם כנסיה בכיכר שקטה ויפה, שבה שרות נזירות, אם תרצי, אנסה לפשפש בזכרון איך קוראים לה. בוקר אחד עשיתי טיול מאוד יפה שהתחיל מאיזור הקולוסיאום שם היתה הדירה שלי, דרך תיאטרון מרצ’לו, הגטו היהודי, שם אפשר לקנות את המאפים המיוחדים ולשבת לנוח, ממש בסמוך לשם נמצאת קמפו די פיורי, עם השוק החביב בבוקר, ומשם, עברנו את הגשרים על הנהר לכיוון טרסטברה, ושם פשוט הולכים לאיבוד בסימטאות היפות והציוריות.
חזרתי חזרה למרכז דרך הגשר שיש בו אי קטן. זה היה יום מקסים.
לא הכרתי את הבלוג שצרפת. נראה שיש המון מה לקרוא בו!
-
לגבי הקולוסאום ומה שמסביב – גם אני לא מרגישה שהכרחי לנו לראות את הפורום, אולי רק במבט מלמעלה או ממרחק, אם יש דבר כזה. אם ההליכה מהקולוסאום לגבעת הקפיטול יפה – זה סבבה. אני רק צריכה להחליט אם לקנות כרטיסים מראש ואם רק לקולוסאום או כרטיס משולב. אפשפש עוד קצת באפשרויות ונראה.
לגבי טרסטוורה אני חושבת שאנחנו מסודרות. יש שם שתי כנסיות: סנטה מריה אין טרסטוורה וסנטה צ’צ’יליה. מניחה שנעשה גם סיור ביום. אולי אולי (מכניסה לרשימות ואם יסתדר) ניכנס גם לוילה פרנזינה ונעלה לגבעת ג’יאניקולו. זה יתן לנו גם עוד מבט על רומא מגבוה.
כנראה נוותר על וילה בורגזה, כי הוותיקן זה המון וצריך זמן לעכל. לטייל בגנים בחורף זה פחות נעים מאשר בעונות אחרות. וממילא אין מקום יותר בתכנית לכלום. ככה אני מתרשמת.
המון תודה, תמי.
-
הי זיוה, אני ממש לא ממומחי רומא אבל מכיוון שגם אני ביקרתי בה בחורף, התובנות שלי יוכלו אולי לעזור גם לך.
גם אנחנו (אני ובעלי) לנו בטרסטוורה ומאד אהבנו אותה. לא הספקנו לטייל בה במהלך היום, אבל נהנינו מהמסעדות השכונתיות בערב. אם הבנות שלך מטיבות-לכת, אפשר גם ללכת ברגל לוותיקן וגם לחלק מהאתרים בצד השני של הטיבר.
מזג האוויר הוא כמובן עניין של מזל. לנו היה הרבה מזל והיו ימים קרים אבל בהירים, מבחינת טמפרטורה היה קר מתל אביב אבל חמים יותר מירושלים…
את היום באזור הפורום, אנחנו התחלנו מגבעת הקפיטול אבל לא נכנסנו למוזיאונים שם [וזאת למרות חיבתי למוזיאונים. ידענו שלמחרת נהיה בוותיקן, וידענו שיש כ”כ הרבה מה לראות בפורום עצמו], ומשם ירדנו לפורום. טיילנו דרך הפורום, כולל גבעת הפלטין [ מאד ממליצה לעלות על הגבעה. לכאורה היא קצת עיקוף בדרך הישרה מהפורום דרך שער טיטוס, שאותי מאד ריגש, ועד לקולוסיאום, אבל בגבעת הפלטין יש שרידים של בתי מגורים ולא רק מבני ציבור. התחושה אחרת והנוף נהדר. בהחלט אפשר להבין למה שועי העיר בחרו להתמקם עליה] ועד לקולוסיאום. זה לא יום מלא. אחרי הביקור בקולוסיאום אכלנו ארוחת צהריים מאוחרת.
בוויתקן לא ביקרנו בכנסיה סט. פיטר – הרחבה היתה עמוסה בהמון צליינים באותו יום, ולכן וויתרנו. המוזיאון מדהים. מהמוזיאונים הגדולים שאי-אפשר לבקר בכולו ביום אחד, וצריך לבחור. את כמובן יודעת מה מעניין אותך ואיך לבחור. משתלם לקחת את הזמן בקאפלה הסיסטינית במיוחד אם מלא בקבוצות מאורגנות כשאתן נכנסות. חכו שהן ילכו ואז תוכלו להרוס את הצוואר בשקט
הבנות שלך קראו את מלאכים ושדים של דן בראון? ביום שביקרנו בוותיקן, אחרי הפסקת גלידה [חובה פעם ביום ברומא גם בחורף...], הלכנו לקסטל סט. אנג’לו. אם הבנות שלך שמרו על השטותניקיות של הנעורים, יהיה לכן ממש כיף לטייל וללכת לאיבוד במסדרונות המגדל… בזמנו היה מגרש החלקה על הקרח פתוח (בסגנון רוקפלר סנטר) מתחת לקסטל סט. אנג’לו. לא עשינו אבל נראה כיף. האתר מעודכן רק לשנה שעברה.
-
אנחנו ביקרנו ברומא לפני כ-20 שנה, ואני לא זוכרת פרטים, אבל אצלנו הפורום דווקא כן קיבל מקום של כבוד בגלל שער טיטוס, שהוא בערך הדבר היחיד שאני זוכרת משם. את הקולוסיאום ראינו רק מבחוץ. נדמה לי (וסליחה אם זכרוני בוגד בי) ששער טיטוס הוא בחלק של הפורום שיותר קרוב לקולוסיאום. אם יש כניסה מהכיוון ההוא אולי תיכנסו רק לראות את השער.
-
פסגות וציידת, תודה על כל ההמלצות.
פסגות, גם לזכרוני שער טיטוס הוא בכניסה לפורום שקרובה לקולוסאום. אני דווקא אשמח לעשות טיול נוסח זה של ציידת.
פסגות, הטיול שלך בהחלט נותן כיוון.
-
שלום זיוה, וגם תמי

אין לי יותר מדי תובנות מאחר ומזמן לא ביקרתי ברומא, בשבילי איטליה זה הנאה צרופה מכל היופי והעיצוביות הנשקפים מכל עבר כולל הכיכרות והחנויות, השפה והאוכל.
גם קרואלה מצטרפת ?

זיוה אשמח מאד לתמונות של סילווסטר גם מרומא

-
זיוה שלום
התכוונתי באמת לכנסית סנטה צ’צ’יליה. הסביבה של הכנסיה והככר שבה היא ממוקמת זכורות לי כאי של שקט ושלוה, לעומת רחובות הומים אחרים. ונדמה לי שיש שם גם אפשרות לשמוע את הנזירות שרות.
-
אין לי משהו ממשי לתרום לך זולת איחולי הדרך. ברומא הייתי לפני עידן עידנים וכל שנה בשנים האחרונות אני אומרת שצריך והגיע הזמן לחזור אליה, ניגשת לקנות כרטיסים ובסוף איכשהו קונה למקום אחר…
רציתי רק להגיד שוילה בורגזה על גניה זכורים לי כאחד המקומות הכי נפלאים, אבל יודעת בפועל, שגנים באירופה בחורף לא נראים טוב – עוקרים שתילים למשמרת עד האביב, מכסים פסלים שלא ינזקו וכו’…
והפורום – בעיניי זו הנקודה היהודית הכי מרגשת (המנורה).
רבקה
-
אניגמה – שלומות. כמה כיף להיפגש. מזכיר נשכחות. אנחנו עוזבות רגע לפני הנשיקה, אבל מעניין באמת איך רומא תיראה בימים האלה.
תמי,
אני אזכור את צ’ציליה. נחמד הדיון הזה שאפשר לפטפט בו ולהתקרב ולדייק בתובנות ובהמלצות. לא תמיד זה קורה.
רבקה,
תודה על האיחולים. אין לי ניסיון עם טיולי חורף, אבל כבר הגעתי לתובנה הזאת שבורגזה לא במקום הראשון. לפי מה שזכור לי המנורה נמצאת ממש קרוב לקולוסאום ולא צריך לבלות בפורום כדי להתרגש ממנה, אבל אנחנו פשוט נלך בפורום כחלק ממסלול הליכה אל הגבעות.
אנחנו ברומא משלישי עד שבת (כולל שניהם), ומה שמסתמן (לא בהכרח בסדר הזה):
-שלישי ורביעי שוטטות בכיכרות, רחובות מרכזיים וסמטאות.
חמישי – רומא של תקופת רומא העתיקה (הפורום והגבעות, הקפיטולין, אוונטין, קולוסאום), שוטטות באזור מונטי (ההמלצה של תמי)
שישי – ותיקן (כבר הוזמן) ועוד שוטטות (כאן אני אקח כנראה פס לחצי יום לטובת Maxxi, למרות שזה לא אידאלי אחרי הוותיקן)
שבת – טרסטוורה מורחב, כולל ג’יאניקולו, ואולי עוד קצת באזור קמפו דה פיורי – קרוב למלון שלנו.
-
הי זיוה
יומים לשוטטות בככרות וברחובות – זה הרבה לדעתי. במיוחד בחורף. אולי תחפשי עוד תכנית/עוגן לימים הללו, למצב בו מזג האויר לא מאפשר שוטטות בחוץ?
ורק הערה קטנה, אם אתם באמת מחליטים אחרי הקולוסאום/פורום לעבור לשכונת מונטי (רק אל תתאכזבו, אם תראה לכם פחות ציורית מטרסטוורה...), כדאי לבקר בכנסית סן פייטרו אין וינקולי – לראות את פסל משה. היא נמצאת באמצע הדרך, על ויה קאבור, הרחוב (הדי מכוער) שממנו מתחילה שכונת מונטי. תסתכלי במפה…
-
תמי,
ראיתי פעם את סן פייטרו אין וינקולי ואת משה. מודה שלא הצלחתי להתרגש. אם הבנות ירצו לראות פסל מפורסם – ניכנס.
אני חושבת שלבנות יהיו הרבה ציוני דרך. אני לא בטוחה שלי תהיה סבלנות אינסופית לציוני הדרך שלהן. אכין לי נקודות מפלט. רשמתי לעצמי כבר את גלריה דוריה פמפילי שהמלצת עליה. לא מצאתי לנסון לרשום הכול. אולי אני אסע למקסי ביום השוטטות השני ואחרי הוותיקן נלך ביחד לעיר. נראה. אם יהיה ביקוש להסתגר במוזיאון ניכנס למוזיאוני הקפיטולין. כרגע זה נראה לי קצת דמיוני אבל אולי אני לא מעריכה נכון את כוחו של החורף.