טקס מיוחד לחללי ספינת סטרומה במלאת 70 שנה לאסון
-
כיכר סטרומה בחולון נקראת כך לזכר חללי אסון טביעתה של אניית המעפילים סטרומה. ביום 24.2.1942 טובעה ו-800 איש מצאו את מותם למעט ניצול אחד.
באותם ימים שאירע האסון, תיכננה מועצת חולון הקמת כיכר עירונית חדשה בחלק המערבי של העיר. חולון רצתה להנציח את זכרם של הנספים
בעיר.
למטרה זו אף אף יזמה תחרות אדריכלים והכריזה על פרס כספי למי שיעצב את הכיכר החדשה. בתחרות זכתה ג'ניה אוורבוך, שהציעה כיכר במתכונת כיכר דיזנגוף ע"ש צינה דיזינגוף אותה בנתה בתל אביב ב-1934.
בשנת 1968 החליטה העירייה על הצבת אנדרטה בכיכר לזכר הנספים. את
האנדרטה פיסל הפסל החולוני אנדרו רבס, ניצול שואה שפיסל את האנדרטה לזכר נופלי מרד גטו ורשה בכניסה לקיבוץ מעלה החמישה.
לכבוד 70 שנה יתקיים טקס זיכרון מיוחד בתאריך 29.2.12 בשעה 17.00
בהשתתפות שגריר רומניה בישראל, שכן אניית סטרומה יצאה ב-1941 מחופי רומניה, וכן ראש עיריית חולון, הרב אפרים גוטמן, רב קהילת יוצאי רומניה ואורחים רבים. בטקס יסופר סיפור דרכה של "סטרומה" ותלמידי תיכון אילון יופיעו בשיר ובמלל.
הכניסה חופשית.
על אניית המעפילים "סטרומה" שיצאה מחופי רומניה היו 801 מעפילים שהצטופפו בדוחק ובתנאים קשים ביותר. הם תיכננו להגיע לקושטא שבטורקיה לקבל אשרות כניסה לישראל ולהמשיך במסע לארץ.
כשהגיעו לטורקיה התברר שרימו אותם ולא היו אשרות כניסה. המעפילים נותרו כלואים על האנייה במשך שבועות ומצבם הלך והחמיר. הם פנו לבריטים להתיר כניסתם לארץ על חשבון מכסות עלייה שהיתה מותרת באותם ימים אך הבריטים סירבו. הטורקים לא התירו להעבירם למחנה זמני על היבשה שיממומן ע"י ארגונים יהודיים. לבסוף הטורקים גררו את האניה אל הים הפתוח חסרי מים, מזון ודלק וצוללת רוסית שעברה במקום ירתה עליה וטיבעה אותה.
על הנשא נכתב ע"י כתבת עיתון "השקמה" רותם ברנשטיין.
אני שמחה שבעירי מנציחים את זכרם של הנספים. כי עם שאין לו עבר - אין לו גם עתיד.
בטייל בתל אביב יש הנצחה של ספינות מעפילים כדאי לבוא לשם עם ילדים.
מי שיש לו סיפורים של אנשים שהם מכירים עם סיפורי העפלה מוזמן לספר לנו כאן. -
טקס מיוחד לחללי ספינת סטרומה במלאת 70 שנה לאסוןבטיילת בת"א יש הנצחה להעפלה בגן לונדון לא הרחק מבניין האופרה. -
טקס מיוחד לחללי ספינת סטרומה במלאת 70 שנה לאסוןגם בכנסת איזכרו והתייחדו אתמול עם הנספים. לגבי מספרם של הנספים ישנם מספרים שונים ואיני יודעת מהו המספר הנכון של הנספים. מה שבטוח שזה מעל 700 נספים. -
טקס מיוחד לחללי ספינת סטרומה במלאת 70 שנה לאסוןממליצה בחום לקרוא את הכתבה המצויינת של גילי חסקין על ההעפלה בקישור המצ"ב. -
טקס מיוחד לחללי ספינת סטרומה במלאת 70 שנה לאסוןתודה רחל שהסבת את תשומת ליבנו.
מצרפת את הערך "סטרומה" בויקיפדיה, וממליצה לקרוא את הלינקים בסוף הערך, כולל שמות כל נוסעי סטרומה.
וכמובן, תמונות האנדרטאות השונות לזכר סטרומה.
רבקה -
טקס מיוחד לחללי ספינת סטרומה במלאת 70 שנה לאסוןתודה על התזכורת.
הוריי היו מתבגרים צעירים, שנאספו לאחר השואה לבית יתומים בצפון איטליה, במקום שנקרא סלבינו.
ב-1947 הם הועלו באיטליה בעיר הנמל מטפונטו על אניית המעפילים "חיים ארלזרוב", שמפקדה אז היה לובה אליאב.
הבריטים השתלטו על הספינה בנמל חיפה, ואבי, נער בן 16 וקצת, "בוגר" גטו ביאליסטוק, מחנה העבודה בליז'ין, מחנה ההשמדה אושוויץ -בירקנאו, צעדות המוות ומחנה הריכוז מטהאוזן, חטף מהם מכות רצח, כיון שהתנגד לפינוי. שום דבר לא עזר והמעפילים גורשו בספינות בריטיות לקפריסין.
לאמי שהייתה אז כבת 15 והייתה מאוד חולה, לאחר שבמשך 4 שנים הסתתרה והתחזתה לילדה פולנייה, נתנו הבריטים לאחר זמן קצר לעלות לארץ ולהתאשפז בבית חולים. אבי עלה לארץ מאוחר יותר, ועוד הספיק להיפצע קשה מפעולת פדיונים בנגב ב-1950.
אז מה לנו להלין על חיינו בארץ הזו???
על סיפור מסעה המרתק של חים ארלזרוב תוכלו לקרוא בלינק המצורף.
נילי -
טקס מיוחד לחללי ספינת סטרומה במלאת 70 שנה לאסוןתודה לרחל ולכולכם על המידע והאזכור.
אכן "סטרומה" זה אחד השמות שעולים לי בראש כשאני שומע חולון-ביחד עם לבון,הופיין,סוקולוב,מקווה ישראל ועוד.
את גן לונדון ואתר ההעפלה אני מכיר היטב מנופש וטיול בתל אביב.
יהי זכרם ברוך.
רונן -
טקס מיוחד לחללי ספינת סטרומה במלאת 70 שנה לאסוןרבקה - ההפנייה שלך לויקיפדיה היתה מעולה. פתחתי את הלינק עם רשימת הנספים וראיתי איך משפחות שמונות חמישה אנשים נמחו מהעולם. אילו זה היה קורה בימינו היו מזדעקים עד לב השמים איני יודעת עד כמה האסון הזה השפיע בתקופה שהוא אירע על הישוב היהודי בארץ, ואיזו תהודה היה לזה בעולם.
אין ספק שזה היה אסון כבד מאד.
נילי - תודה לך על סיפור מרגש עד דמעות מה עבר על הוריך בדרך להצטרף למדינתנו. לא מספיק שסבלו מהנאצים, באו הבריטים והוסיפו לקשיים שניתבו בדרכם.
כל הכבוד להם שהצליחו ככה להשתקם ולהקים משפחה לתפארת ולגדל ילדים לאחר מה שעבר עליהם. הם היו צריכים הרבה תעצומות נפש ובטוח לא קל היה להם כל חייהם.
תודה לך על שיתוף שלנו ודרכך למדתי על אניית המעפילים ארלוזורוב שלא זכרתי מלימודי התיכון לגביה.
רונן - אין ספק שבחולון יש התייחסות רבה לעבר
ולמנהיגי העבר. במקווה ישראל שיפצו את הקבר של קרל נטר נדמה לי שבביקור שערכת עם אביך שם לא הגעתם אליו.
אני מקווה שיש בפורום עוד חברים שיש להם קרובים עם סיפורי העפלה מרגשים. אנו חייבים להם לפחות את המעט של להעלות כאן את סיפורם. -
טקס מיוחד לחללי ספינת סטרומה במלאת 70 שנה לאסון
לרחל !
תודה רבה לך על העלאת התזכורות הכואבות שהם חלק מתקומת עמינו
ומדינתינו.תודה לכל הנוספים שהוסיפו גם את החוויות האישיות וגם מיידע נוסף בנושא.
קראתי את הכתבה המרתקת של חסקין וגם מתוך הכתבה למדתי דברים שלא היו
ידועים לי.
לנו, כהורים לילדים ולנכדים, בגילאים שונים, חובה עלינו לעשות ככל שניתן ולנסות להעביר להם מידע וסיפורים גם בנושאים כואבים
מהסוג הזה. ואני מקווה שגם משרד החינוך בתוכניות הלימודים,
תורם את חלקו בהעלאת המודעות ! -
טקס מיוחד לחללי ספינת סטרומה במלאת 70 שנה לאסוןתודה לרחל על העלאת הנושא ולכולם על הסיפורים והתוספות.
גם ב"הארץ" הזכירו אתמול את הספינה ואת האנדרטה בחולון.
הכתבה מביאה דברים של הניצול היהודי היחיד-דוד סטוליאר, שהוא היום בן 89 וחי בארה"ב.
""כאן באמריקה הסטרומה היא עוד הערת שוליים בהיסטוריה", אומר סטוליאר. עם זאת, לדבריו, "זמן הזעם שלי חלף. כמו שכתוב, ‘כל דבר בעתו'. עכשיו הזמן בשבילי להתאבל, להירפא, לחבק ולאמץ, ולהעביר את זיכרונותי לבני הדור הבא - למען יזכרו ולא ישכחו". -
טקס מיוחד לחללי ספינת סטרומה במלאת 70 שנה לאסוןלמטייל המתמיד - גם אני מקווה שבמערכת החינוך ישימו דגש על תקופת ההעפלה בכלל ועל אונית סטרומה וגורל אלה שרצו לעלות לארץ בפרט.
נירית - את כאילו קראת את מחשבותי שהבאת את הכתבה מעיתון הארץ. ידעתי על סטוליאר שניצל ושהוא צריך להיות מאד מבוגר ותהיתי מה עלה בגורלו ואת באת וסיפקת את התשובה.
תודה לך.