תקשורת במהלך טרקים
-
אולי כדאי לדעת מה האופציות של התקשורת בטרקים בחו"ל.אז סיכום קטן:
טלפון לוויני:
אירידיום iridium- תקשורת בלבד.
טורייה thuraya - תקשורת כולל GPS ושידור מיקום.
inmarsat - תקשורת בלבד.
משואות איתור:
tracer - שידור חירום בלבד, עצמתי אך לזמן קצר. משדר למוקד בינ"ל.
spot - שידורהודעות שגרה וחרום, עובד בעצמה נמוכה יותר אבל לזמן ארוך (חודשים), משדר למייל, SMS ולמוקד בינ"ל.
תוכנה:
חברת עולם קטן small-world.co.il פיתחה תוכנת יומן מסע וחירום שיודעת לקבל הודעות מכל מכשיר שמשדר מיקום ולהציג בגוגל וגם להעביר הודעות שגרה ומצוקה למי שצריך.
לטורייה ולספוט יש אתר משלהם שבו הם מציגים את המיקומים של המכשירים. -
תקשורת במהלך טרקיםלגבי המדרי אותות.
יש חשיבות גבוה לסוג האות המשודר.
למשל SPOT הוא לוויני. כפל שלו עם טלפון לוויני מיותר. הוא סובל מהבעיות שסובלים טלפונים לווינים או כל מכשיר GPS. בעיה בקליטה בנקיקים צרים ומתחת לעצים.
משדרי אותות רדיו סובלים מהבעיה שהם טובים רק באזור שיש מי שמקשיב לאותות האלו.
הדבר הבסיסי ביותר שלא כתבת הוא טלפון סלולרי. ברוב המקומות יש קליטה סלולרית היום.
גם לא ציינת שחלק מהדברים הללו כורכים בתשלום דמי מנוי ולא מספיק שיהיה לך את המכשיר. -
תקשורת במהלך טרקיםזה נכון, כמובן שהבחירה צריכה להיות או טלפון לוויני או משואת איתור, אין טעם לקחת את שניהם.
לגבי סלולר - אני מסכים שב80 אחוז מהזמן נמצאים בערים ובמקומות עם קליטה סלולרית, אבל כשיוצאים לטרקים זה מאוד נדיר למצוא קליטה סלולרית. ודווקא בטרקים זה המקום שצריך בו תקשורת למקרה חרום.
שום דבר אינו מושלם, אבל כדאי שיהיה משהוא למקרי חרום.
חוצמזה שליחת מיקומים והודעות הכל בסדר מדי פעם מאוד מרגיעה הורים לחוצים - גם כשלא קורה כלום והכל בסדר. אז למה לא להרגיע אותם קצת? במקום להגיד "אני יוצא לטרק שבועיים - לא יהיה לי קשר, נדבר אחרי" ואז הם יושבים בבית דואגים - ויש הרבה הורים שדואגים (גם אם אין באמת סיבה...) -
תקשורת במהלך טרקיםלמכשיר של טרייסר יש ייתרון משמעותי לדעתי כמה מהאחרים שהזכרתם במקרה חירום, כי הוא פועל על 3 רשתות שונות:
אחת - רשת הג'יפיאס - הוא שולח אות עם מיקום עצמי לרשת השניה.
שניה - רשת COSPAS-SARSAT ותסלחו לי אם אני לא מאיית נכון, אבל זו רשת איתור לווינית שקולטת טוב יותר מתדרי הGPS, והיא מחוברת למוקדים מקומיים, עולמיים וישראלים שמפנים את אות המצוקה ומיקומו לכוחות החילוץ באותה המדינה, לרשת העולמית, והחשוב ביותר - דרך מוקד 24/7/365 של משרד התחבורה בישראל, שמעביר את ההודעה לחברה הישראלית שמשכירה את המכשיר, שמודיעה למשפחה.
שלישית - שידור בתדר (מספר כלשהו) שהוא תדר חילוץ עולמי - שכל יחידות החילוץ מאזינות עליו, ויכולות להתביית עליו במקרה שכבר יצא חיפוש לפועל.
אם אין קליטה ללוייני GPS, האות של SARSAT מאוכן לפי חישובים (שכוללים את אפקט דופלר בפנים) וממעגל של 100 ק"מ בקליטה הראשונה (ללא GPS) הוא יכול לרדת לרזולוציה של 3-4 ק"מ.
נראה הרבה, ומסובך, אבל בת'כלס, לכל אחד מהגופים בדרך יש את הפרטים של המשדר, מי השכיר אותו, ולמי לפנות במקרה מצוקה, ולכן אחד מהם, אם לא כולם, יפעילו חילוץ. -
תקשורת במהלך טרקיםהכל נכון, אבל כמו שאמרתי לכל דבר יש את היתרונות והחסרונות שלו. טרייסר יציל אותך במקומות קיצוניים שבהם אין קליטה של לווינים כמו קניונים עמוקים וכד'.
ברוב הטרקים בעולם (שגם רובם באיזורים הרריים) יש קליטה מצויינת של GPS ולווינים ולכן אין עם זה בעייה.
ושוב - טרייסר עוזר רק במקרי חרום חמורים ולא נותן כלום במהלך הטיול בעוד הספוט תורם להרגעת הרוחות ולתקשורת עם הבית גם בשגרה.
בקיצור - כל אחד צריך לבחור את המכשיר המתאים ביותר לשימוש שהוא עושה בו. טרייסר למטיילי אקסטרים במקומות מוסתרים ותנאי קיצון, ספוט למטייל הסטנדרטי שעושה מדי פעם טרקים בהרים.
שווה להתייעץ לפני הנסיעה. -
תקשורת במהלך טרקיםעל מנת שלא יבלבלו לכם את השכל אני אתן לכם סקירה על כל הפתרונות.
1. טלפון סלולארי - ללא ספק חובה בכל טיול במקומות שיש קליטה הוא הפיתרון האפקטיבי והנוח ביותר.
2. טלפון לוויני כמו טלפון סלולארי מיועד לשיחות והודעות, בגלל שזה טלפון עוצמת השידור מוגבלת ועומדת על 0.6W בלבד כמו כן התדר הינו קצר 1.6 ג'יגה הרץ, בגלל שני הנתונים הנ"ל על מנת להנות מתקשורת רציפה וטובה יש צורך בקשר עין ישיר וללא מכשולים עם הלווין כלומר שמיים פתוחים. על כן אינו מומלץ למקרי חירום.
3. מכשיר איתור SPOT - זה בעצם טלפון לוויני מנוון המסוגל לשלוח הודעות SMS קבועות מראש סובל מאותן מגבלות של הטלפון הלוויני.
כמשתמש בספוט אני די מאוכזב הפעלתי אות על מצב TRACKING שאמור לשלוח כל 10 ד' הודעת מיקום חיברתי את המכשיר למכונית ונסעתי במשך חצי יום והגיעו רק שתי הודעות - מסקנה לא מומלץ לחירום.
חשוב לזכור גם הטלפונים הלוויניים וגם ה- SPOT הינם מכשירים מסחריים המבוססים כל אחד על רשת לווינית בעלת מאפינים אחידים ולכן היא לא מגובה ואין רשת נגדית שמפצה על חסרונותיה בנוסף כולם מבוססים על סוללות נטענות וחד פעמיות אשר אין לגביהן תקן מחייב למשך זמן השידור. הספוט שמתיימר ליהיות מכשיר לחירום כאמור משתמש ברשת לווינית אחת שבשנים האחרונות סובלת מאוד מתקלות ובעיות כיסוי ממושכות בכל העולם.
4. משואת איתור טרייסר - זה מכשיר שפותח רק למטרות חירום ופועל באמצעות מס' מערכות לווייניות שכולן מפוקחות ע"י ארגון בינלאומי הממומן ע"י מדינות העולם כלומר גוף לא מסחרי. המערכת של הטרייסר יעודית לחילוץ והצלה ופועלת כבר משנות ה- 80 והצילה למעלה מ- 24000 בני אדם בעולם. הטרייסר הוא לא טלפון ולכן משדר בעוצמה אדירה של 5W ובתדר ארוך 406 מגהרץ מה שמאפשר לו בניגוד לטלפון לוויני ובניגוד לספוט לחדור צמרות עצים ולצאת אל הלוויין גם כשיש מכשולים כגון עצים הרים מבנים וכד' בנוסף יש לו שתי מערכות איתור גם GPS וגם דופלר והודעת המצוקה מועברת אוטומאטית למוקד סיוע במגינה בה המטייל נמצא ולמוקד בישראל שמודיע למשרד החוץ ולמשפחה.
-
תקשורת במהלך טרקיםמה זה השטויות אף אחד לא בוחר מתי והיכן ללכת לאיבוד או להיפצע אם רוצים פתרון למקרי חירום יש פתרון אחד ואולטימאטיבי הטרייסר וכל השאר טובים לדברים אחרים. -
תקשורת במהלך טרקיםטוב - כנראה לכל אחד יש את האינטרס שלו...
אני מטייל הרבה בעולם - יש לי טלפון לוויני טורייה ששרת אותי בכל מקום ובכל מצב - עבד פשוט מצויין.
כמו כן ניסיתי גם בארץ ובעיקר בחו"ל את הספוט (בדרום אמריקה ובגרוזיה ובאוסטרליה) והוא עובד כמו גדול.
טרייסר - עדיין לא ניסיתי - אני מאמין שגם הוא עובד טוב.
גם טלפון לוויני, גם ספוט וגם טרייסר טובים למקרי חרום - הכל תלוי מה המטרה ומה הצרכים. -
Don't take unnecessary risksזה נראה כאילו זהו דיון בים משווקי המכשירים השונים בארץ.
אני מאוד מקווה שהמטרה פה היא לחשוף אנשים לאמצעים השונים ולא לשווק אותם.
בכל מקרה אני רוצה להגיב לעניין הטלפון הסלולרי. אני מצאתי שב"טרקים" או יותר נכון טיולים מרוחקים מריכוזי אוכלוסיה יתכן ויש קליטה סלולרית. יותר מכך ככל שעולים בגובה (עד גבול מסוים) יש סיכוי טוב יותר לקבל סיגנל בססי המאפשר SMS .
שנית לא רבים הם הטרקים שהם מעל מספר ימים בודדים בעולם. (לפחות בלי לעבור במוקדי אוכלוסיה, כלומר מעל 7 ימים שלא מגיעים לישוב כלשהו).
לרוב אנשים מטיילים בקבוצה ולא כבודדים דבר המעלה את רמת הבטחון גם ללא אמצאי קשר. במקומות מסודרים יש מעקב אחר האנשים במסלול.
בתור אחד שהלך לאיבוד בטרק בנפאל עקב תנאי מזג אוויר, ושהצפי שלי לחזרה לנקודה עם תקשורת היו עוד 10 ימים מהרגע שהלכתי לאיבוד, כלומר איש לא היה שואל איפה אני. מטייל גם היום ללא מכשירים איתור שונים. לאחרונה רק הוספתי GPS על מנת שיאשפר לי לחזור על עקבותי בערפל כבד. הניסיון הבעייתי שלי עם מכשירי GPS בשטח מיוער גורמים לי להתייחס במידת ספקנות במכשירי האיתור השונים.
אם כי אני מתנגד להם, אני חושב שראשית על כל מטייל לדעת את המגבלות שלו. שנית עליו ללמוד איך להתמודד עם מצבי קיצון מכל הסוגים שהוא עלול להיתקל בהם במהלך טיולו.
מי שלוקח מכשיר איתור ואומר שזה מה שיציל אותו עלול לעשות דברים שבלעדיו לא היה מנסה.
אני מטייל עם משפט אחד בראש תמיד:
"Don't take unnecessary risks" -
Don't take unnecessary risksהכל עניין של ניסיון וגיל...אני אישית נוסע לטרקים פעמיים בשנה - ובד"כ לא רואה אדם במשך 10 ימים (ובטח לא תקשורת GSM) ועכשיו יש דברים שתלויים בי ויש שלא.
מה שתמיד מנחה אותי זה להנמיך את רמת הסיכונים שאני לוקח כי אני רחוק ומבודד ולכן לא לקחת סיכונים מיותרים שאולי הייתי לוקח במקומות יותר מאוכלסים.
העניין השני הוא שלא הכל תלוי בי !! סופת שלגים, שבר ברגל, נקע, כווית קור, היפותרמיה, נפילה לא מתוכננת ועוד מליון דברים שלא תמיד אפשר למנוע -ולכן אמצעי תקשורת כל שהוא יכל להציל חיים.
כמובן שתמיד עדיך לא להכנס למצוקה - אבל אם כבר אתה שם, כדאי שיהיה איך לצאת מזה.
ודרך אגב - שים לב שסקרתי את כל האמצעים הקיימים למען שכל האופציות יהיו על השולחן ורק וציינתי במה אני אישית מאמין. -
Don't take unnecessary risksהביקורת הסמויה/גלויה שלי, לא הייתה דווקא על ההודעות שלך. בטח שלא הראשונה.
הדיון הזה דווקא מעניין, בגלל זה אני מגיב.
לי פשוט יש את החשש שישראלים שיש להם אמצעי תקשורת לוקחים סיכונים מוגברים בגלל השליה בטחון שנובעת מהמכשור.
ובהחלט למישהו שמוצא מקומות נידחים יחסית, הציוד הזה חשוב. אבל לצערי רוב המטיילים וחלק ניקר מהשאולים פה לא משתייכים לזרם הזה.
אשמח לשמוע על כמה יעדים כאלו שמאפשרים לך ניתוק של 10 ימים, שיהיה לי רעיונות לטיול הבא
.
בעניין שלא הכל תלוי בך, בהחלט נכון. אבל כל המצבים שאתה מתאר יש דרכים איך להתמודד איתם גם ללא חילוץ (למעט איבוד הכרה, שאז גם המכשיר לא עוזר אם אתה לבד) ורצוי לדעת את הבסיס לכל אחד מהמצבים האלו.
אני מניח שלפי הניסיון שלך אתה מכיר דרכי התמודדות עם מצבי קיצון, אם לא אשמח לפתוח דיון בעניין.
וסתם משהו מצחיק על SPOT , יש תוכנית שנקראת "איש ההישרדות", שהוא מסובסדת על ידי החברה. המצחיק הוא שבפרק אחד הוא באמת הלך לאיבוד למרות שהיה לו את המכשיר. -
נסה את גרינלנדמזרח גרינלנד - הכי מבודד שהייתי....אין שם כלום חוץ מטבע מטורף. ממליץ בחום למי שכבר מרגיש שראה הרבה מהעולם ומחפש משהוא אחר לגמרי. -
נסה את גרינלנדסתם, ובלי יותר מדי קשר לפורום הזה, מה סדרי הגודל של עלויות הטיול בגרינלנד ?
בהשוואה נניח לטיול בניו-זילנד ? -
נסה את גרינלנדיקר, יותר מניו זילנד. רק הטיסה לשם זה בערך 1600$ ולינה בשק"ש בגסטהאוס עולה 30-40 יורו....כל נסיעה בסירה ממקום למקום - 100-150 יורו...
אני ביליתי את רוב הזמן באוהלים ועלה לי בערך 4000 דולר לחודש.