היורה שמע נא.. או איך לא נסענו ליער השחור ואלזס
-
אתם רואים, לחץ קבוצתי כן משפיע. אולי לא משפיע עלי בבחירת יעדי הטיול אבל הנה אני מתחילה.
בד"כ כשאני מעלה סיפור טיול אני כותבת אותו קודם בוורד, בוחרת תמונות ומקטינה אותן, ומתחילה להעלות כשכבר יש לי הכל. נראה שאם נלך בשיטה הזו הפעם, לא יהיה סיכום טיול. כי אין לי כוח להתחיל בכלל.
אז במקום זה, אני פשוט כותבת. בלי הגהות, בלי לקרוא שוב ושוב ולראות שזה נראה לי בסדר, בלי לבחור תמונות מראש. לא יודעת מה יהיה הקצב (מחר בערב למשל אני יוצאת לבלות, אז תהיה הפסקה.. מודיעה מראש
). אבל יאללה, here we go.
אז איך הכל התחיל?
בספטמבר שנה שעברה ארבתי כמו כולם לטיסות של איזיג'ט, עם החלטה להזמין טיסות לבאזל לאוגוסט - פעם ראשונה שנטייל "עם כולם" אבל החלטתי לנסות את זה פעם אחת. הבחירה בבאזל נבעה קודם כל מהרצון לבקר בפארק אירופה. על שאר התוכנית אחליט כבר אחר כך, לא בוער. (אז עדיין לא ידעתי שניסע בדצמבר לאלזס, זה בכלל לא היה בתכנון, ונהיה בפארק אירופה כבר בחורף..)
כשמזמינים בספטמבר טיסה לאוגוסט יש הרבה הרבה זמן לתכנן תוכניות. אני לא צריכה לספר לכם איך זה. אצלי זה בא בגלים. חשבתי לטייל ביער השחור ואלזס, אף שהייתי בעבר ביער השחור ולא נפלתי ממנו. אבל כולם אומרים שזה שווה למשפחות, מי אני שאגיד אחרת. אח"כ חגי שכנע אותי לא לוותר על שוויץ למרות העלויות ומצא לי המלצה מהפורום לדירה קטנה וזולה בגרינדלוולד. אפילו הזמנתי אותה ל-4 ימים.
תוכניות באו והלכו.
ואז, יום גורלי אחד, היה פה אשכול, של איילה נדמה לי, שהתלבטה מה לשלב בטיול שמתחיל בבאזל ועיקרו באיטליה. רבקה, אם אני לא טועה, הזכירה את מפלי הריסון. אולי אפילו שמה לינק. או שאולי אני הסתקרנתי וגיגלתי. בכל אופן, נשביתי ביופיים של המפלים האלה ואמרתי "פה אני רוצה להיות".
התחלתי לקרוא על המפלים ועל אתרים אחרים בסביבה. היה מעט מאד חומר. פה באתר היו מעט טיפים על ההיילייטס של האיזור, מחוז בצרפת שנקרא פראנש קומטה, ומבחינה גאוגרפית אלה הרי היורה.
הזמנתי מחו"ל מישלן של אלזס ושל פראנש קומטה (השני נמצא בכרך שנקרא בורגונדי-יורה) כדי לחרוש ולהבין. קראתי אתרים רבים, מיעוטם באנגלית. גוגל טרנסלייט עזר הרבה עם הצרפתית (ועל הדרך גם הצרפתית שלי השתפרה מאד!).
בהתחלה עוד חשבתי להגיע גם לשוויץ, לחלק 4 ימים ביורה, 2 בפארק אירופה ו-4 באלפים הברניים. אבל ככל שקראתי והתגבשה התוכנית ידעתי שאני רוצה להתרכז בהרי היורה.
עם גיבושה של התוכנית התחרטתי גם על הזמנת הכרטיסים לאוגוסט. מקומות הלינה הטובים, עם המטבחון, מוגבלים לשבוע שלם, בד"כ שבת עד שבת. באתרים מבוקשים יהיה עומס (ביורה כנראה לא עמוס אף פעם אבל לא ויתרתי על פארק אירופה). שינוי שעת הטיסה של איזיג'ט בא לי כל כך בטוב. אני כנראה היחידה בעולם שהמירה כרטיסים למועד המבוקש ביותר באוגוסט, בכרטיסים לחודש יוני. אבל ככה אני, קשה לי להיות עם כולם...
אחרי הזזת הטיסות הרמתי הילוך בחיפוש מקומות לינה. המקום גדול מדי לטעמי לטיול כוכב (אני לא מוכנה לנסיעות ארוכות מדי, ועוד כמה ימים באותו כיוון, רק כדי לחזור למקום לינה אחד). נזקקתי למספר מקומות לינה. ללילות בודדים הזמנתי מלונות רגילים עם בוקינג. פרט לזה היה לנו צימר אחד (B&B) ליומיים, וקוטג' מקסים ל-4 ימים, עם בעיה אחת: בעלי הבית מדברים אך ורק צרפתית. היה מאתגר
אז זהו, אחרי 9 חודשים של תכנונים והרבה עבודה קשה, התייצבנו ב 10/6 בשעת בוקר מאוחרת בנתב"ג, וטסנו לבאזל.
הקדמה ארוכה? ועוד לא התחלנו בכלל. מקווה שאתם לא משתעממים.... -
היורה שמע נא.. או איך לא נסענו ליער השחור ואלזסתפסתי מקום מרכזי בשורה ראשונה!!!!
ואת יודעת כמה זמן אני כבר מחכה לסיפור שלך, מהרגע ששיתפת שאת נוסעת לשם וידעתי שזה יהיה אחלה טיול.
תבלי יפה מחר בערב, תעשי חיים, אני אחכה לך כאן כשתחזרי עם הסיפור. יודעת שמצפה לנו משהו משהו!!!!
תודה שנענית לבקשה
דבורה -
היורה שמע נא.. או איך לא נסענו ליער השחור ואלזסאני ליד דבורה, כי אני יודעת שסיפור שלך לעולם לא יהיה משעמם.
וחוץ מזה צריך להכין בנק מטרות לקראת פתיחת מכירת הכרטיסים הקרובה
-
היום הראשון. והשני גםנחתנו ממש בזמן בבאזל, ב-4. קיבלנו ביורופקאר (ימח שמם) את "ליילי החדשה" (ליילי היתה הרנו מגאן סטיישן שהסיעה אותנו בחורף, עכשיו קיבלנו שוב רנו מגאן אם כי לא סטיישן, נוחה מאד לנהיגה ובטח נוחה ל-2 מטיילים).
יצאנו מהשדה כמו בני בית ותיקים לכיוון העיר Montbeliard, שנבחרה כעיר "על הדרך" ללינה והצטיידות בבוקר, כי היעד הראשון שלנו לפי התוכנית הוא כשעתיים משדה התעופה, חצי מהדרך על כביש לא מהיר, וחששתי שאם יהיו עיכובים זה יהיה מעייף.
לנו באיביס מונבליאר, איביס רגיל חסר השראה אך זול ונוח. בחוץ טיפטף, זה היה יום ראשון בו הרבה מסעדות סגורות והחלטתי על ארוחת ערב במלון. זה היה להפתעתי מוצלח מאד (הכל בפרופורציות של טיול עם ילדים, כן?)
בבוקר היינו אמורים לצלול היישר לעבר הרי היורה. אבל תחזית מזג האויר הבטיחה בעקביות יומיים-שלושה של הרבה גשם ולמחרת היה מתוכנן לנו טיול הרגל הכי ארוך בטיול. מבאס מאד! אז בשבת בלילה ממש לפני הטיסה הגיתי תוכנית חדשה, שלמזלי הצריכה שינוי של לינה אחת ועוד אחת שהיתה גמישה. איזה מזל.
אז בתוכנית החדשה יש לנו היום יום עירוני, מתוכנן רק חלקית.
(זהו נגמרו ההקדמות, סוף סוף הגענו לאתר טיולים!! אנחת רווחה בקרב הקוראים).
התחלנו את הבוקר (אחרי בילוי ארוך בסופר הענקי במונבליאר) ב"מוזיאון ההמצאות של פג'ו". זה מוזיאון חביב, לא יותר. סבבה ליום גשם אם אתם באיזור. יש בו אוסף מכוניות מכל הזמנים (רק פיג'ו וחברות בנות שלו, אז הרבה פחות עשיר מהמוזיאון במילוז), וכן אוסף מפתיע של מוצרים אחרים שפג'ו ייצרו פעם: מטחנות קפה, מדיחי כלים, ואפילו קרינולינה לחצאיות!! תודו שמפתיע.
משם נסענו לעיר המרכזית של פראנש קומטה - בזנסון. התמקדנו באתר אחד בלבד, המצודה שלה, שמכילה בעיקר גן חיות וכמה תצוגות נוספות שקשורות לחיות. זה היה חביב מאד, מתאים עם ילדים קטנים. בנוסף אפשר לעשות סיור על החומות והנוף מ-א-מ-ם, גם העיר עצמה שנראית ממש יפהפיה מפה, עיקול הנהר שמקיף אותה מ-3 כיוונים, וגם הנוף מסביב לעיר.
רציתי לבקר גם בכנסיה שם עם שעון אסטרונומי (לא שטרסבור אבל גם שווה) אבל הסתבכתי עם מציאת חניה, והיינו עייפים, אז ויתרתי.
סיימנו בנסיעה של כשעה לצימר שלנו שנמצא ממש ליד Pontarlier, עיר המחוז של מחוז Doubs שם נבקר מחר. הכנסתי טיפ על הצימר (קישור למטה) שהיה מאד מאד יפה, ובעלת הבית שם דיברה אנגלית מצויינת, במפתיע
-
היום הראשון. והשני גםעוד תמונות ממוזיאון ההמצאות של פיז'ו
הצחיקה אותי הפרסומת של מכונת הכביסה. משנת 1927! בכלל לא ידעתי שהמציאו אז מכונת כביסה אוטומטית (אני לא בטוחה שהיתה חשמלית, אבל בארץ עוד כיבסו על קרש כביסה הרבה שנים אחר כך).
-
ברוכות הבאותשבו נא בנחת, התאזרו בסבלנות, מקווה שתהנו!
(חתמתי על הסכם עם לישכת התיירות של פראנש קומטה. כל תייר שיגיע לשם מעכשיו, אני מקבלת אחוזים
) -
היום הראשון. והשני גםלא הבנתי את הכותרת אז נכנסתי
בוא'נה - את תגלית..איזה כיף לקרוא אותך..
לקחתי כסא והתישבתי על הארץ - אני מקשיב,אפשר להמשיך... -
היום הראשון. והשני גםהנוף מהמצודה בבזנסון
-
היום הראשון. והשני גםאחת האטרקציות של גן החיות הקטן היא מתחם הקופים שיש להם חומה ממש גבוהה לטפס עליה.
היו שם גם תינוקות-קופים שהיו צמודים לאמהות שלהם וזה היה חמוד כל כך איך הן טיפסו בקלי קלות על החומה עם תינוק קשור אליהן, ללא מנשא
. חבל שאין לי זום ממש טוב למקרים האלה, תיאלצו להאמין או לנסוע לראות בעצמכם.
-
הכותרת מבלבלת ללא ניקוד
-
היום השלישי - פונטרלייה, Saut du Doubsיום שלישי בבוקר והתחזית מתממשת ללא רחם, גשם גשם. האינטרנט מבטיח שיהיה קצת פחות אח"כ אז החלטתי להוציא את אחת מתוכניות המגירה (היו תוכניות עיקריות ותוכניות נוספות, אני אף פעם לא נוסעת עם תוכנית מובנית 100%) - ונסענו מרחק קצר מאד מפונטרלייה לטירה שנקראת Chateau de Joux.
המיקום של הטירה יפה, היא נישאת מעל סביבתה על צוק גבוה. הביקור בטירה מחייב השתתפות בסיור מודרך. בצרפתית כמובן. קיבלתי (ללא תוספת תשלום) אודיוגייד שמסביר ברבע זמן מהמדריך, כך שהספקתי להקשיב, לספר לבובון משהו מזה ועוד להשתעמם. עשינו חלק נכבד מהסיור וציפינו להכנס לחדרי הטירה אבל עלינו לחצר עליונה וחצר עוד יותר עליונה וכך הלאה. נראה לי שהביקור יכול בהחלט לעניין מבוגרים אבל לא מתאים לילדים קטנים. בשלב כלשהו נשברנו וברחנו (ברחנו, כי לא אמורים להסתובב בטירה ללא ליווי עקב עבודות שיפוצים שנעשו בה.. אבל לא שאלנו אף אחד ולא העירו לנו כלום).
-
היום הראשון. והשני גםהי ענת,
איזה יופי שהתחלת לספר על הטיול "ההוא".
יעד מאוד מעניין ומסקרן, וכמובן כיף לקרוא (כמו תמיד) את תיאורייך הקלילים והחינניים.
ובפעם האלף, כמו תקליט שרוט:
מעריצה אותך על הקלילות והקוליות לטייל לבד עם בובון פצפון.
אלופה את.
אוסי
-
היום השלישי - פונטרלייה, Saut du Doubsעוד תמונות מהחצר התחתונה
אחרי הטירה לקחתי הימור על מזג האויר, כי אין ברירה - מחר כבר מתרחקים מהאיזור, ויצאנו לכיוון אחד ההיילייטס המפורסמים של המחוז - ה Saut du Doubs.
אבל על זה אמשיך לכתוב אחרי שנת לילה טובה
-
היום הראשון. והשני גםתודה אוסי
הוא כבר לא כל כך פצפון! כשאני נזכרת איך טיילתי איתו לבד כשהיה בן שנתיים, גם אני קצת בשוק
-
היום הראשון. והשני גםענתנת,
סיפורי מסעותייך עם הבובון חביבים עלי מאד.
ובדיוק היום (!), בעודי מהרהרת איזיג'ט מצאתי עצמי קוראת על ה"פראנש קומטה"
איזה כיף לי שנכנעת ללחץ חברתי!
הרבה תודה, יעל
-
היום השלישי - פונטרלייה, Saut du Doubsכמובן שכחתי להציץ בחומר שכתבתי תוך כדי הטיול על הביקור בטירה (ברור שכתבתי יומן מפורט אחרת איך בכלל הייתי יכולה לכתוב פה באיחור של חודשיים וחצי?)
אז ציינתי לעצמי שם, במיוחד עבורכם, שצריך לבדוק - אולי בעונה עצמה ניתן לבקר גם לא בסיור מודרך, ייתכן בהחלט שזה קשור לשיפוצים שם. אם כן, זה בהחלט מעלה את ה"ניקוד" לאתר.
כמו כן כתוב לי שם שיש לטירה 5 חומות ביניהן יש חפירים וחצרות. במחשבה שנייה, זה בהחלט יכול לעניין גם ילדים שאוהבים אתרים כאלה - אם נפטרים מהמדריך וחוקרים לבד את כל החומות האלה.
עוד דבר שעלה מהיומן זה שגם את בוקר יום שלישי בילינו בסופר. שכחתי את זה כבר. הלכנו להצטייד בכמה שטויות אבל שוב נפלנו על אחד מהמגה-סופרים האלה, שבכלל לא ציפיתי לפגוש בעיר קטנה יחסית כמו פונטרלייה. עשינו שם שופינג לא קטן. אבל אני מספרת לכם את זה כהקדמה לתמונה המצורפת. תודו שזה מגניב!
-
היום השלישי - פונטרלייה, Saut du Doubsנתנת,
כמה אני שמחה שבאת להשלים חובות, ותודה לכל המלחיצנים.
הזיכרון שלך באמת לא משהו. זו אני הייתי שקשקשתי כאן שעות על מסלולים ביורה בתגובה לשאלה של איילה, ובסוף קניתי כרטיס טיסה לברלין. אבל הרעיון עדיין חי וקיים, כך שהדיווח שלך מאוד מסקרן אותי.
התחבורה בסופר ממש מגניבה. שווה להיות ילדון בצרפת. -
לזיוהנכון את גם השתתפת שמידע אבל נדמה לי שאת עדיין לא היית שם, נכון? היתה מישהי שכתבה מנסיון, ונדמה לי שזו רבקה? (מתעצלת לוודא.. לא יפה מצידי) -
היורה שמע נא.. או איך לא נסענו ליער השחור ואלזסנתנת!
סוף סוף את ממושמעת! כבר לא עמדתי בלחץ הזה שהפעלתי עליך
עשית לי את היום, ואת השבוע!!!!
כל הכבוד! אני דבוקה למסך! עד כה כל המקומות שצינת מוכרים לי כי כבר התחלתי לבדוק את העניין.
אני צמאה לכל מידע ואת תעזרי לי מאוד להחליט! זה יעד שאני בטוח אעשה אותו רק שאלה מתי!
אגב, אצלנו כבר העניין של ביקור בטירות הובן, והכרזנו באופן רשמי שאנו מפסיקים עם זה. בטיול הנוכחי גם הייתה לנו חוויה מסוג זה . בהזדמנות אספר.
בואי בואי, אל תנוחי לרגע!
יום טוב -
היורה שמע נא.. או איך לא נסענו ליער השחור ואלזסבוקר טוב,
הספקתי לקרוא את הפתיחה, ולראות את התמונות היפות (צריך גם להרוויח את הטיול הבא....).
טוב, עד כמה שאני זוכרת, אנחנו רק חלפנו על פני היורה בדרכנו לאלזס, התרשמנו עמוקות וציינו לעצמנו שצריך לחזור לטיול ייעודי, ומאז חלפו הרבה שנים וטרם מימשנו. אז - קודם כל, שמחה שאפשר לטייל בינתים מהכורסא, וב' - מאתגר עכשיו למצוא את הממליץ/ה.
תודה על הסיפור
רבקה