פרו - תחבורה
-
היי,
אני טסה לבד לפרו בספטמבר לחודש, ויש לי מס' שאלות בנוגע להתניידות:
* שמעתי שעדיף לקנות כרטיסים לאוטובוסים במקום, משום שניתן להתמקח על מחיר - האם זה נכון? מה הסיכוי שיהיה מקום פנוי באוטובוסים מלימה להווארז במידה וארצה לקנות כרטיס באותו היום של הנסיעה? האם קיימת שמירת חפצים במסופים של חברות האוטובוסים? (אני שוקלת לנסוע מלימה להווארז באותו היום בו אני נוחתת בפרו, ורוצה להשאיר את חפצי ולהסתובב קצת בעיר לפני העלייה אל האוטובוס..).
* האם קיימת תחבורה ציבורית משדה התעופה בלימה למרכז העיר? אם כן, האם היא נחשבת בטוחה?
אשמח אם תוכלו לעזור
עידית -
פרו - תחבורההי עידית
את טסה לפרו בתקופה שעדיין נחשבת עונה, לכן באופן כללי הייתי ממליצה לקנות כרטיס אוטובוס מראש.
לגבי התמקחות ועלות כרטיסים לאוטובוסים-תחבורה ציבורית בפרו ובבוליביה גם ככה נחשבת זולה (יחסית לישראל, אך גם למדינות אחרות ביבשת כגון ארגנטינה, ברזיל), ואני באופן אישי הייתי נמנעת להתמקח, כי יחד עם ההתמקחות את יכולה למצוא את עצמך נוסעת באוטובוס סוג ג' וגרוע מכך, עמוס בצ'ולות ומקומיים אחרים, לא נעים ולא בטוח!.
דוקא בפרו הייתי מנסה לקנות כרטיס לאוטובוס הכי יקר (אוטובוס תיירים בלבד), בתקווה שאותה חברת נסיעות תקיים את מה שהיא מבטיחה ותעלה אך ורק תיירים.
לגבי השארת חפצים בתינת האוטובוס בפרו...מצטערת, אני לא זוכרת עד כמה היא בטוחה, אולי שווה יהיה לך להשאיר בשמירת החפצים בשדה התעופה עצמו?
לילך -
ברומא התנהג כתייראיזה עידוד, חס ושלום של יעלו לאוטובוס צ'ולות ומקומיים אחרים, חס ושלום שלא תצטרכי להתקל בפרואנים האלה.
איני בא ללעוג לתשובת קודמתי, אלא אולי להעיר ולהאיר במעט את עיני המטיילים. מי שנוסע לפרו (או לכל מקום אחר בחו"ל), כדאי שיהיה מוכן לפגוש באוכלוסייה המקומית. אם לא בשביל החוויה התרבותית העצומה שהוא עשוי לעבור במפגש עם תושבי המקום, אז אולי רק בגלל העובדה שהוא מטייל בפרו. מי שלא רוצה לפגוש פרואנים, שלא יסע לפרו.
הסלידה שיש להרבה מטיילים מהאוכלוסיה המקומית היא לא רק לא עניינית אלא גם אינה תורמת לחווית הטיול.
ולענייננו, בפרו אין הפרדה בין אוטובוסים לתיירים לאוטובוסים למקומיים. בחלק מהנסיעות יש רמות שונות של אוטובוסים, אך בכולם יהיו מקומיים. ולעיתים דווקא ההיפך הוא הנכון, אוטובוס מלא תיירים עשוי להוות מטרה פוטנציאלית לא רעה לגנבים למיניהם, שיעלו עליו וירדו בשלל רב, בעוד כל התיירים ישנים. איני בא להפחיד, אלא רק להסביר על התחבורה הציבורית בפרו.
בין הערים הגדולות יש אוטובוסים דיי נוחים וחדשים. למקומות פחות מרכזיים יש אוטובוסים קטנים ורעועים לרוב. מחירי הנסיעה זולים מאוד, גם באוטובוסים הגדולים. כאמור, בכולם יש מקומיים, מכל הסוגים. ישנם לא מעט מקרים של תיירים שנרדמים ומתעוררים בלי תיק קטן או תכולתו, דבר שניתן להמנע ממנו מאוד בקלות. מה עושים בנדון? לא משאירים את התיק הקטן זרוק מתחת למושב ללא השגחה.
בפרו יש חברות אוטובוסים למכביר, ולכל יעד נסיעה יש לרוב מספר חברות שנוסעות. מלימה לוואראז יש למיטב זכרוני לא פחות מ-3 חברות שונות (ואולי הרבה יותר) שמוציאות מספר אוטובוסים כל אחת ביום. לכן, לטעמי אין צורך להזמין מראש. מה שכן כדאי לעשות הוא להגיע לתחנת האוטובוס כמה שיותר מוקדם, לקנות כרטיס, ואם יש זמן ספייר, לצאת להסתובב בעיר. בעניין העמידה על המקח, אין בעייה להתמקח ולמיטב זכרוני זה דיי נפוץ. באשר לטיב האוטובוס, אותו ניתן לראות בתחנת האוטובוס (את אותו האוטובוס ממש בו תסעי) ולכן אין עניין של קניית חתול בשק.
ובנוגע לשמירת החפצים, אז כן, יש שמירת חפצים ברוב תחנות האוטובוסים המרכזיות בפרו. גם באלו של החברות הנוסעות לוואראז. אני השארתי את התיק שם והסתובבתי בעיר.
יש לשים לב לשני דברים:
1. לכל חברת אוטובוסים (בלימה, ובאי אלו ערים מרכזיות אחרות) יש תחנה משל עצמה, ולרוב חברות האוטובוסים יש קווים מסויימים בהם הן מתמחות.
2. אזור התחנות המרכזיות בלימה אינו מהסימפטיים שיש. הוא דיי ידוע לשמצה, ובכלל, אינו מהווה מוקד עניין. הייתי ממליץ לקחת אוטובוס למרכז העיר המרשים ולהסתובב שם.
ובאשר לשמירת חפצים בשדה התעופה, בזה אין טעם, מאחר שאני מניח שהבחורה הייתה רוצה שהתיק שלה ימשיך איתה לאורך הטיול ולא יחכה לה בשדה התעופה.
אם יש עוד שאלות, אשמח לעזור -
ברומא התנהג כתיירהמון תודות על העזרה,
יש לי עוד שתי שאלות שאשמח לקבל עליהן תשובה:
* בגלל שאין לי הרבה זמן לטייל ואני רוצה להספיק כמה שיותר, אני שוקלת להזמין מראש מקום לשני טיולים בקוסקו דרך המשרד של חביטוש - טיול של ארבעה ימים באיזור קוסקו ובמאצ'ו פיצ'ו וטיול של שמונה ימים למנו.
האם כדאי להזמין את הטיולים דרך הארץ? האם קיימות עוד חברות זולות ואמינות לטיולים מסוג זה?
* בנוסף, אני רוצה לצאת אל טיול הראשון כבר ביום השני לשהותי בקוסקו, ואני לא יודעת אם זה אפשרי מבחינה פיזית (הדלילות של החמצן)- בהנחה שאני מגיעה לשם אחרי שהות של 5 ימים בהווארז.
-
פרושוב שלום עידית, את ההסתגלות לחמצן תעשי כבר בהוארז, כך כשכבר תגיעי לקוסקו אני לא רואה בעיה. בלי קשר הייתי מייעצת חכי יומיומיים מנוחה לפני שאת עושה אטרקציה כלשהיא כי קוסקו פשוט יפה וכיפית בפני עצמה, אני מבטיחה שלא תשתעממי והגוף זקוק גם למט מנוחה על אף הזמן הקצר!
ואורי שלום גם לך,
המלצתי הקודמת לחלוטין אינה נובעת מסלידה. אך! למטיילת בתחילת טיולה בפרו, על אחת כמה כשהיא לבדה, אחזור ואמליץ על אוטובוס ללא מקומיים, כי בכל זאת אני מאמינה שאיזשהוא הסתגלות ראשונית מתאימה.
הצ'ולות והמקומיים הם בהחלט חלק בלתי נפרד מהתרבות הפרואנית, או במדויק יותר, זכר לצורת ההתיישבות המקורית ביבשת לפני שהגיע הכובש הארופאי! -
ברומא התנהג כתיירלגבי ההזמנה מראש, איני מנוסה בהזמנה מראש מול חביתוש או כל סוכנות אחרת בקוסקו, ובפרט איני מנוסה בעבודה מול חביתוש כלל. אך אני יודע, שטיולים כאלו, על פי רוב יוצאים כשיש קבוצה, ולכן קשה לי לראות איך הם יכולים להבטיח לבחורה שמגיעה לבד שבוודאות יצא טיול נתון ביום מסויים. בשיא העונה יש קבוצות באופן תדיר, אך איני בטוח שכל יום יוצאת קבוצה. בכל אופן, בזה לא אוכל לעזור.
לגבי ההסתגלות לגובה, את מאוד מודאגת מההגעה לקוסקו, אך מה עם ווארז? היא אמנם נמוכה בכ-200 מטרים מקוסקו, אך עדיין מספיק גבוהה, ומחוץ לקו החמצן. גם שם תדרש הסתגלות מסויימת, כאשר ההסתגלות הינה סוביקטיבית לחלוטין - יש שירגישו מצויין וירוצו לטפס על כל ההרים הסובבים כבר ביום הראשון לשהותם בעיר, ויש כאלו שיקח להם זמן. לכן, את זה, תוכלי לבדוק רק כאשר תגיעי לשם. בגדול, 5 ימי שהות בווארז עשויים להקל על ההסתגלות, ולאדם הממוצע לא צריכות להיות בעיות מיוחדות. ושוב, זה נאמר עבור אדם ממוצע. ממוצע של מה? ממוצע של ההסתגלות לגובה של אנשים, שכאמור, את זה תוכלי לבדוק (אם את בממוצע או לא) רק כאשר תהיי שם.
-
פרוהיי לילך,
ברור לי שאינך ממליצה להמנע לגמרי ממפגש עם מקומיים, אך יש תופעה, בקרב רבים מהמטיילים להמנע מכל מפגש עם מקומיים (פרט לבחורות מקומיות כמובן
) וזה חבל.
ובקשר לאוטובוסים, אחזור שוב, אין בפרו אוטובוסים שהם רק של תיירים, לצערה או לשמחתה של המטיילת הטרייה -
פרוהיי אורי,
בגלל שמדובר בתחילת הטיול ובגלל ההסתגלות אל הגובה ואילוצי הזמן, החלטתי להתחיל את הטיול בהווארז עם אטקציות וטיולים קצרים - טיפוס על קרחונים, לגונה 69 וכו' שארשם אליהן במקום. כך אני משאירה לעצמי את האפשרות, במקרה שלא ארגיש טוב, סתם לנוח כמה ימים ולהינות מהנוף...
תודה רבה לך וללילך על כל העצות.
עזרתם מאוד
-
ברומא התנהג כתייררק רציתי להוסיף שהכינוי צ'ולה נחשב לכינוי גנאי מכוער ביותר וכדאי להזהר מאוד לא לפנות כך לנשים (או צ'ולו לגברים) ולא להישמע מכנים אותם כך.
מסכימה מאוד אם אורי, מי שלא רוצה לראות פרואנים שלא ייסע לפרו... הגישה לפיה כל תושבי מדינת פרו הם בעלי פוטנציאל עברייני סתם מלחיצה ולדעתי גם לא מוצדקת. מכל מקום השאלה אם יהיו איתך עוד מטיילים על האוטובוס או לא, תלויה בעיקר ביעד. ליעדים מסויימים שנסעתי אליהם היתה רק חברה אחת שנסעה ובכל זאת אני הייתי הלא-אינדיאנית היחידה בנסיעה כולה.
-
ברומא התנהג כתיירקודם כל- אחזק את דברי קודמי ואוסיף-
קודם כל בעזרת לונלי פלנט או כל ספר אחר (אפילו בלי לקנות או להשאיל- הצצה חטופה בכול דרך שהיא תספיק במקרה זה) תבדקי את מה שאורי אמר לך- משמע- תראי איפה ממקומות התחונות אוטובוס ותחליטי מראש על חברה מסויית (cruz del sur למשל) לשם תקחי מונית כשתיצאי מהשדה- עדיף עם עוד מישהו. גם אם לחברה אחת לא יהיה כרטיס- אין בעיה הם כולן במתחמים נפרדים אבל קרובים אחד לשני.
תשאירי את התיק וקחי מונית למרכז העיר- שממש לא רחוק משם (אני אפילו הלכתי ברגל) ובקלות אפשר להעביר שם כמה שעות. הרחובות מדהימים.
אם הגעת מוקדם ואת רוצה לנוח ואולי לפגוש אנשים נוספים במצבך וכדו, סעי למירפלורס החלק החדש של העיר שהוא ממש מודרני ובטוח ושם יש מלא תיירים מלונות ומסעדות וגם כמה מפתיע- הוסטלים "ישראלים" ואחד שהוא באמת ישראלי ונקרא שבלול. אני הפעם אחרוג ממנהגי ואומר שלדעתי כדי לך ללכת לשם אם את מגיע ממש מוקדם כדי לנחות רך. והם אפילו יכולים לקנות לך את הכרטיס אוטובוס.
בקשר להתמקחות על מחיר האוטובוס- לא קיים. התמקחות תוביל להעברתך ללא ידיעתך לאוטובוס זול וגרוע, איטי בהרבה, שעוצר הרבה, לא נוח ואף מסוכן יותר. ולא נראה לי שהמחירים בחברות הגדולות והטובות מצדיק התמקחות. בממוצא נע סביבות הדולר לשעת נסיעה.
אף אחד לא יוריד לך את המחיר עבור אוטו כרטיס ואני מדגיש, באוטובוס, זה חברות מסודרות עם פקידה ומחשב, זה לא המסחרה של המוניות והקולקטיבוס... איתם אפשר ואף כדי, לרוב, להתמקח בצורה יפה... -
דבר נוסף...בקשר להסתגלות- על תבני על התוכניות שעשית.
לגונה 69 והטיפוס קרח הם ממש ממש קשים למי שלא מאוקלם.
הטיול ללגונה הוא אולי הטיול יום הקשה שאני מכיר, והטיפוס קרח מתבצע בגובה 5100 (וגם ככה זה לא קל לטפס קרח) שזה לא ממש ידידותי למי שעלה מגובה 0...
אני לא רוצה להשביז פשוט לסדר לך את הראש- אל תתחני תוכניות שכוללות ריצה מהירה ממקום למקום ואטרקציות מרובות בגובה רב.
ובקשר לקוסקו- אחרי נסיע של 20 שעות שמהיא אחת הנסיעות הקשות ביבשת (ונסעתי גם נסיעות ארוכות יותר) אתה לא יכול לעשות הרבה באותו יום. בטח לא לצאת לטרק באזור המאצ'ו פיקצ'ו שהפסים שם באזור 4700 מטר ושוב לא ממש פשוט בתחילת הטיול.
תזרמי, תהני, אל תלחצי ואל תרוצי ותשתדלי לא לסגור כלום מראש. יהיה בסדר.
כמו שאמר אורי- לסגור מראש בפרו= שקר+מחיר יותר גבוהה.