שבוע אוכל דרום אמריקאי
-
גולשים יקרים!
עקב ביקורה המרגש של חברתי הטובה אליענה כאן בברילוצ'ה, לקחתי אותה לאחת ממסעדות הבשר הטובות כאן, התענגנו שתינו על ה-parrillada (פלטת בשרים) וקינחנו בקינוח ארגנטינאי אסלי (ריבת חלב עם פלאן).
לכן חשבתי שיהיה נחמד מצד גולשינו שכבר טיילו ביבשת, לספר ולהמליץ על מאכלים מיוחדים ומומלצים (או לא!), לחבר'ה שמתכוונים לטייל בה.
בתיאבון ו-Buen Provecho!!!
מאליענה ולילך -
מאטה כמובן!!בארגנטינה, המאטה (mate) הוא המשקה המסורתי והפופולרי ביותר. המאטה הוא מעין כוס העשויה מפרי בשם קלבסה, בזה ממלאים שרבה (yerba), מוזגים מים חמים ושותים עם קשית מיוחדת.
הארגנטינאים שותים מאטה כל היום ובכל מקום עם חברים או משפחה.
חובה לנסות מי שמגיע לארגנטינה! -
היריעה קצרה מלהכיל, ובכל זאת:בתור חובב אוכל מושבע, יש לא מעט מאכלים ראויים לציון. אציין כאן מספר מצומצם שבאת לא כדאי לפספס:
1. אמפנדאס (empanadas) - על אף שלאמפנדדס מקורות ארגנטינאים, דווקא האמפנדאס הצ'ילני משובח יותר לטעמי. מדובר בגרסה מוגדלת של הארגנטינאי, למי שלא מכיר כלל - מאפה בצק ממולא כל טוב, בשר טחון/גבינה/תרד ועוד. הגירסה הצ'ילנית הקלאסית מכילה בתוכה, בנוסף לבשר הטחון גם ביצה קשה וזית עם גלעין (זהירות). נוסף לגרסה הצ'ילנית, יש את הסלטניאס הבוליביאנים, אותה גברת בשינוי אדרת. האחרונים ממולאים בבשר טחון ביצה וזית, ומתובלים (מבפנים) במעיין רוטב מתקתק. תאווה לחיך.
2. סביצ'ה (ceviche) - מגיע מהמטבח הפרואני. מדובר בפרוסות דג נאות כבושות בליים וחומץ, לעיתים חריפות עד כדי דמעות, בליווי רצועות בצל דקות, תירס, ופרוסות בטטה (בגרסה הפרואנית הקלאסית). מפרו המאכל התרחב לכל מדינות היבשת ואף מחוצה לה. מומלץ ביותר לבדוק את המקור הפרואני.
3. ארפה (arepa) - שם כולל למיני מאפה/מטוגנים להם גרסאות שונות במדינות שונות. בגדול, מדובר על מעיין דיסקית בצק, אפוייה או מטוגנת, לעיתים בעלת מרקם של פנקייק ובמילוי מתוק, לעיתים בעל מרקם מלאיותר ומלוחות. מומלץ ביותר לטעום את הארפה בכיכר העיר העתיקה בקרטחנה קולומביה, אלו ארפס מלוחות ממולאות בגבינה מעט חריפה וטעימה עד מאוד.
4. אוונה (avena) - לא מדובר על הגרסה הקלאסית של דגני שיבולת שועל, כי אם במשקה לבן וחלבי אשר מופק מהדגנים הללו, בעיקר בצפון היבשת - קולומביה והמרכז. המשקה מוגש כליווי לארוחת צהריים או סתם ככה, מאוד מתוק, מאוד מרענן, ומאוד מומלץ.
אלו ארבעת ההיילייטים שלי, כמובן שיש עוד המון, ועכשיו אפנה את הבמה לאחרים. -
אוסיף לאמפנדס ואומרבקשר לאמפנדס צריך לציין שבעיקר בצ'ילה, ניתן למצוא את הגרסה המטוגנת שלהם, שהיא לרוב טעימה בהרבה (למעשה בברילוצ'ה ניתן למצוא כאלה שמטוגנות בשומן פרה, כך שהן גם מטוגנות וגם לא ממש משומנות),
ואחד ההילייטים המתוקים שיצא לי לאכול (באורוגואיי הפעם) זה אמפנדה פריטה קון דולסה דה לצ'ה, או פשוט אמפנדה מטוגנת מפוצצת ריבת חלב חמה ומדהימה. -
אוסיף לאמפנדס ואומרתגידו שזה בגלל שאני בחורה אבל זה לא משנה! אמפנדת בשר כבש/טלה corderito patagonico סטייל פטגוניה ולא מטוגנת, היא השווה מכולן (לטעמי לפחות).... מעוללללההה
להשיג באיזור פטגוניה כמובן! -
אוסיף לאמפנדס ואומרואם כבר לי הזכיר את המתוקים, איך אפשר בלי הצ'ורוס- רצועת בצק מוערכת וממולת בדולסה דה לצ'ה, ואני מתכוון לגרסה הפרואנית הקלסית ולא לגרסה הארגנטינאית המעט מסחרית...
מאכל מעט מוזר אך מאוד מיוחד נוסף- פלטנו. בננה מטוגנת במיספר גרסאות- קלאסית, פלטנו (סוג של בננה ירוקה ענקית מפוצצת בעמילן ומזכירה יותר תפ"א מאשר בננה) מטוגנת ברצועות או עיגולים ומעט מלח.
בננה מתוקה מטוגנת באותו אופן, וגרסת החטיפים המוכרת יותר באקוואדור- נמכרת בעיקר באוטובוסים ובצידי הדרכים ומזכיר תפוצ'יפס מבננות, נשנוש קלסי!
לא זוכר איך קוראים לזה אבל- בארגנטינה יש קינוח קלאסי לסעודות בשר
בננה על הגריל שחורצים אותה ומכניסים פנימה דולסה דה לצ'ה.גדול!
וכמובן הפירות המדהימם שלא זכינו להם בארץ, וגם אלו שכן אבל באיכות ובמחירים אחרים לגמרי... אין כמו להתחיל את היום באחת מהמדינות האנדיות בשייק פירות עשוי במקום בגודל ליטר (!) במחיר של בערך 2 שקל!!!
-
אוסיף לאמפנדס ואומר
-
שבוע אוכל דרום אמריקאידגים ופירות ים בצ'ילה.
ובארגנטינה בנוסף לבשר הבקר המדהים - גם לכבשים אין במה להתבייש.
וגלידה ארגנטינאית לקינוח. -
הו, הארפאס של קארטחנה!אחד מפלאי היבשת, ללא ספק. במהלך השהות שלי בעיר חייתי כמעט רק עליהן, והימים האלה זכורים לי כתקופה שבה הרגשתי הכי חזק, בריא וכשיר בטיול כולו. מעניין מה רכיב הקסם שמוסיפים להן. חוץ מזה, הן גם ממש ממש טעימות.
וגם האוונה, למרות שזה טעם נרכש, שלוקח קצת זמן להתרגל אליו. -
שבוע אוכל דרום אמריקאיאמנם עוד לא ביקרתי ביבשת אבל דווקא כאן יצא לי לטעום את אחד הקינוחים הטובים ביותר - צ'חה, מעדן קצפת מאורוגווי עם מחית אפרסקים, המצופה במרנג. אני זוכרת שחשבתי שמתתי ועליתי לגן עדן
-
בארגנטינהכמה אני מתגעגעת...
sanwiches de miga, זה סנדוויצ'ים דקיקים ומשולשים.
אלפחורס.
מטמברה, בשר דק מגולגל עם מיני דברים טובים ביפנים.
masas, כמו עוגות קטנות, טעימות כל כך.
כל חילקי הפנים ל הפרה על האש.
סופי , אני הולכת להוסיף לעצמי כמה קילוס בטיול הקרוב... -
שבוע אוכל דרום אמריקאי - סוף!מתוקים אפייניים לאיזור סלטה-טוקומן שבצפון ארגנטינה
בתיאבון!
(אמפנדה במילוי ריבת CAYOTE- פרי הגדל באיזור, אפניקס שהן סוכריות בייצור ביתי המופקות מקנה הסוכר ישירות, אלפחורס וריבת CAYOTE בייצור ביתי)