שמורת אביסקו, שבדיה
-
שמורת אביסקו, שבדיהלנירית,
סוף סוף.
איזה כיף.
A-B-I-S-K-O!!!!!!
הפארק באמת מדהים ומציע מגוון מסלולים ונופים. נורא כיף לחזור ולטייל איתך שם בחוויות ובתמונות, בסגנון קצת שונה, ועם זווית הראייה הייחודית שלך.
אנחנו חווינו אותו דרך הרגליים בטרק של 3 ימים (וכמובן שהספקנו רק על קצה המזלג). אצלי הפארק הזה ייזכר לעד כמקום שבו נתקענו למעלה בשלג ללא יכולת להמשיך או לחזור. כפי שאת בטח מבינה, אם אני כאן אז הסיפור נגמר בטוב, ובכל זאת - חוויה מפחידה ובלתי נשכחת.
מצרפת שתי תמונות מאביסקו "שלי".
תודה תודה,
אורה
-
שמורת אביסקו, שבדיהנירית
איזה כיף שחזרת אלינו והבאת לנו קצת מזג אויר צונן משבדיה.
האמת שאנחנו מאד זקוקים לו עכשיו
בכל אופן אני מאד נהנת כי בשבילי הכל חדש.
כך שאני הולכת אחריך בעיינים פקוחות לאן שאת מובילה, ולא לברוח שוב. אני רוצה עוד לטייל
-
שמורת אביסקו, שבדיהתודה לכל המתייחסות.
הגר, זה הצבע הטבעי של האגם. המצלמה לא מצליחה להעביר את היופי המדהים של האגם ואת השינויים בצבע. יש האומרים שהצבע הזה נתן השראה לצבע הכחול של הדגל השבדי..
הרכבל עולה 500 מ'. אני מניחה שהאזור בו טיילנו נמצא בגובה של 600-700 מ'. הר Nuolja (שאליו לא הגענו) מגיע לגובה של פחות מ1200 מ'. כך שהכל בסך הכל די נמוך. כדי להגיע לשלגים כאלה בשוויץ או אוסטריה, ביולי, צריך לעלות הרבה יותר...
אוסי, אף פעם לא אוותר עליכם...ויחד עם זאת, אולי באמת סוף הטיול יגיע עם החגים...
ואכן, יש באזורים האלה כמויות של מים א-ד-י-ר-ו-ת ובלתי נתפסות לנו, החיים בצחיחות הזו..
שירלי באמת מקומות מקסימים. ועדיין אני בדעה, שטירול נותן את התמורה הטובה ביותר למחיר...
רבקה, המסעדה מתיימרת להגיש אוכל אורגני וכמה שיותר מקומי. נדמה לי שבצהריים ה lunch הוא באמת צמחוני או דגים. בערב הם מגישים בשרים, ובייחוד בשרים עם ריבת פירות יער , שזה די מקובל בכל הצפון.
כן, די אהבנו את בשר האייל, למרות שהאיילים כל כך חמודים וכואב הלב לראות אותם בצלחת...
שאלת, איך שורדים 15 שעות נסיעה? כל עוד אני על הקרקע, הכל בסדר.
חלק מזה גם ישנו כמובן. חוץ מזה, הלכנו לשתות משהו, דיברנו עם השכנים, הסתכלנו על הנוף, קראנו..
כך שהזמן עבר בסך הכל מהר...
התמונה שלך מדהימה.
העמק הזה נקרא השער של לפלנד, lapporten. זהו עמק די גבוה הנמצא בין שני הרים.
הבנתי שההליכה לשם מומלצת ביותר, מעבר לנופים הנהדרים ניתן לראות שם גם אתרים עתיקים של הסאמים, כולל אתרי פולחן והקרבת קורבנות. הנה נשארה לי עוד השלמה.
בקושי הצלחתי לתפוס תמונה של הלפורטן הזה. כמעט כל הזמן היה מכוסה בעננים...
אורה, גם התמונות שלך מדהימות.
היום אסור להקים אוהלים בשטח הפארק, למרות הנוהל הסקנדינבי של מעבר חופשי..מתי אתם טיילתם שם?
יש לי חלום, לחזור לשם להשלמות, ולעשות את "המסלול המלכותי" עד sarek. וללון בבקתות, כמובן....
לסיכום, השמורה מאד מומלצת למגיעים לצפון. ניתן להגיע גם ברכבת, שיש לה תחנה ממש מולה.
למרות שקראתי על יתושי לפלנד האימתניים, כנראה הגענו לפני שיא העונה שלהם.
החיסרון: גם הפריחה הייתה בתחילתה.
עד כמה שאני יודעת, היתושים מסתלקים בסוף אוגוסט, ואפשר לטייל גם בתחילת ספטמבר. אולי אז יש סיכון/סיכוי להיתקע בשלג..
-
שמורת אביסקו, שבדיההיי גלי, שמחה שהצטרפת.
כמו שאוסי כתבה, אסיים עד החגים...
הנה עוד תמונה לצינון..
-
שמורת אביסקו, שבדיהנירית.
במיוחד בשבילך אפשר להקדים את החגים.
בחגים אין הרבה זמן וצפוף פה.
אין כמו הימים החמים האלה לצנן בשבדיה ושות'.
התמונה נהדרת רק תורידי את השלג מהפנים שנראה אותך, ואז היא בכלל תיהיה מושלמת.
המשך ערב טוב, וכתיבה מרובה.
גלי.
-
נפרדים משבדיהשמורת אביסקו נהדרת, ואפשר לטייל בה הרבה יותר מיומיים.
אבל נורבגיה קראה לנו, ועזבנו.
היינו בשבדיה ממש מעט, אבל התרשמנו מאד לטובה.
סטוקהולם מקסימה, הנופים יפים , נתקלנו באנשים נחמדים.
נשארתי עם תחושה שיש לי עוד הרבה מה לראות ולטייל בשבדיה, כולל שמורות גדולות ופראיות, טירות, עיירות וערים יפות ואתרי מורשת רבים.
כמובן שיש גם צללים, כמו בכל מקום, אבל נדמה לי ששם האור רב יותר.
וכמו תמיד, אני נעשית ירוקה מקנאה כשעוברים את הגבול בקלות כזו, ממדינה למדינה...
-
שמורת אביסקו, שבדיההי נירית
היינו ב- 91'.
מזמן מזמן (כשעדיין אפשר היה לטייל שם עם אוהל, כך מסתבר...)
אבל החוויות עוד טריות
ושמור מקום חם בלב.
אורה -
נפרדים משבדיהנהדר
וגם הזכרונות.עברתי ליד התחנה באביסקו ברכבת.זה היה כ'כ מזמן שעדיין לא היה כביש מקירונה לנארויק. לא היתה ברירה אלא להעמיס את האוטו ואת הילדים ולרדת לנורבגיה ברכבת.קינאתי בכל הצעירים השבדים שירדו שם עם התרמילים ועכשיו אני מקנא באורה ובנירית.צריכות היו לעבור 30 שנה עד שהתחילו לשמוע שם עברית. מענין אם מישהו מהפורום יעיז להגיע לשם עם ילדים לטיול בר מיצווה בלי פארקי חבלים ורגליים יחפות.אני באמת לא יודע להגיד איפה התמורה הכי גבוהה לכסף כי עדיין
אנחנו זוכרים הרבה מהטיול ההוא, שגם היה כל הזמן עם שמיים כחולים והדרך לקירונה כולל הטיולים נמשכה כ9 ימים. אוסטריה והטירול
לא נחרטים כ'כ עמוק לתוך הנשמה כמו לאפלאנד השבדית עם הנהרות השוצפים הפסגות המשלגות האגמים והיתושים בגודל של מטוסים שהיו אבל דרומה לקירונה. -
נפרדים משבדיה
נירית,
איזה משב רוח קריר ויפה הבאת לנו. מסע של ממש עשיתם כדי להגיע כמעט לקצה העולם. אני מניחה שאת מתמצתת בשבילנו כל כך הרבה ביחס לכל המראות, האגמים והנופים שעברתם לאורך הדרך.
התמונות של כולן, גם של אורה ושל רבקה, מאוד מרשימות. -
נפרדים משבדיהבוקר טוב
גם אני גמעתי כל מילה וכל תמונה.
איזה יופי ! אהבתי מאד את ה "שלוגיות" , את שפעת המים ואת הכחול הכחול הזה שנראה כל כך צונן וטהור( אוי , מתפייטת על הבוקר..)
מקסים
תודה
מחכה להמשך
איריס -
נפרדים משבדיהתודה לאיריס, זיוה ואורי
.
אורי, מסכימה איתך שהנופים העוצמתיים האלה נחרטים בלב ובזיכרון.
ובכל זאת, זו נסיעה ארוכה , גם אם טסים לצפון צריך לפחות 2 טיסות לא תמיד עם קונקשיון נוח.
הנסיעות ארוכות יחסית (אלא אם מתיישבים במקום מסויים ועושים טרקים).
מה גם שהאזור יקר. אם לא מתפשרים על רמת הלינה (כלומר בוחרים שירותים צמודים וכו') הלינה הופכת מאד יקרה. בגדול, גם הדלק והמזון, גם בסופרמרקטים, יקרים יותר בהשוואה לאוסטריה-גרמניה..
יש כן נקודה חשובה: הילדים נכנסים חינם להמון אתרים, וזוכים להנחות משמעותיות בבילויים שונים.
למשל, באכסניה שישנו בה, יש חדרים משפחתיים במחירים מאד סבירים, וילדים נהנים מהנחות משמעותיות בארוחות.
אני ממליצה על טיול כזה, אבל יכולה להבין את ההתלבטות ואת הבחירות האחרות.
כבר יש לי טיול מגירה מסטוקהולם עד מקומות דרומית לקירונה. נראה לי ששבדיה יכולה להיות גן עדן לחובבי טבע, וטרם גילו אותה בארץ.
פיתרון ליתושים אין לי כל כך. אמנם באביסקו "לא נפגשנו", אבל כשחזרנו מצפון מזרח, כל עצירה ויציאה מהאוטו היו בעייתיות. גם אם נמרחנו בתכשיר דוחה, עדיין ה"הליקופטרים"
האלה ריחפו סביבנו. כנראה צריך להתרגל.
קראתי שיש אפילו מוזיאון היתושים איפה שהוא דרומית לקירונה.
-
נפרדים משבדיהנירית,
אחזור לאשכול הזה כדי לקרוא את הכל מילה במילה.
בינתיים התעמקתי רק בתמונות המדהימות והמעלפות.
איזה יופי של מקום.
ענת -
נפרדים משבדיההיי נירית
איזו שמורת טבע מדהימה רק היית צריכה להגיע עם מטוס מלא מהשלג
שיש שם ולפזר בינינו להפגת החום בארץ.
אתם מעלים לי נשכחות. אני רציתי בטיול לסקנדינביה(1979) לבקר במכרה ברזל שנמצא בקירונה מאחר והגענו למכרה בדיוק כשהוא נסגר אמרנו לא נורא -
כשנגיע לנורבגיה נבצע גיחה. הגענו לנרביק בנורבגיה והיות והיינו צעירים שלא נחים לרגע ועדיין לא ידענו למקם דברים בפרופורציה החלטנו שהמכרה הזה הוא יהרג ובל יעבור וכך עשינו את הדרך מנרביק לקירונה רק כדי להגיע לחינם כי שוב היה סגור. (זה היה לפני עידן האינטרנט). מה שהרווחנו שעלינו לאיזה הר שהיה מפגש הגבולות נורבגיה שבדיה ומשם נשקף נוף נהדר. אל תשאלו את שם ההר כי איני זוכרת. אז זו קירונה בשבילי - לא היה לנו מושג אז על השמורה הנהדרת שאת ביקרת.
רחל לבון
-
מכרה הברזלענת, תודה לך.
האשכול יחכה לך...
היי רחל,
אם כבר הזכרת את קירונה.
בילינו בעיר את היום האחרון לפני החזרה, והיינו גם במכרה.
צריך לקנות כרטיסים קצת מראש בטוריסט אינפורמיישן במקום.
היות שזה מכרה פעיל, לפעמים קורה שמבטלים או משנים סיור. יש סיורים בכמה שפות, כמובן נרשמנו לסיור באנגלית.
הסיור היה מאד מעניין ומלמד. יורדים למכרה הענקי באוטובוס, ואחר כך מבקרים במספר תצוגות המראות את תהליכי הכרייה, העיבוד וההובלה של הברזל. לא רואים ממש את הכריה, הנעשית היום בעומק רב, ובעצם "בשלט רחוק".
באמצע הסיור יש הפסקת קפה ועוגות.
בסיור השתתפו גם משפחות עם ילדים והרבה מבוגרים, צעירים וגם קבוצת אופנוענים ממזרח אירופה.
כל הביקור עם הנסיעה ממרכז קירונה וחזרה לוקח בערך שעתיים וחצי.
מי שלן בקירונה שומע בסביבות 1 בלילה פיצוץ עז (לא רוצה לומר לכם מה זה הזכיר לי).
בשעה הזו מפוצצים את הסלעים כדי להפיק מהם את הברזל.
רציתי לבקר במכרה בעיקר בגלל הקשר שלו למלחמת העולם השניה. הברזל הזה היה חשוב מאד למכונת המלחמה הנאצית, והיות ששבדיה הייתה ניטראלית, הגרמנים שלחו את הברזל לנרוויק הכבושה. יש טענות שחלק מהברזל נקנה על ידי זהב שהנאצים שדדו מהיהודים.
גם היום כמובן שולחים את רוב התוצרת לנרוויק, שם יש נמל עמוק שאינו קופא בחורף..
-
קירונהזו עיירה מעניינת, בעיני.
היא בעצם נבנתה לפני מאה שנה בערך, כעיירת כורים, בצמוד להקמת המכרה.
תכננו אותה בהתאם לאקלים ולתנאי השטח, אבל "שכחו" את השפעות הכריה...
יש בה כמה בניינים נחמדים, חלקם יצטרכו לעבור מקום.
מסתבר שעקב תהליכי הכרייה במכרה הסמוך, נוצרים שטחים מסוכנים, והבניינים שבמרכז קירונה בסכנת התמוטטות. מתכננים להעביר חלק מהעיר למקום מרוחק יותר מהמכרה. את רוב המבנים פשוט יבנו מחדש, אבל התושבים מאד רוצים להעביר את בניין העיריה החמוד ואת כנסיית העץ היפה. כנראה יפרקו אותם ויעבירו אותם לאתר חדש.
-
קירונההי נירית,
התמונות והתיאורים של השמורה ממש נהדרים!
דרך לא קלה עברתם כדי להגיע אליה, אבל המאמץ היה שווה
המשך ערב נעים,
זיוית
-
קירונההיי נירית
את התמונה הזו עם העירייה יש לי גם בתמונות מוצהבות משהו מאז.
האם הבנתי נכון לגבי המכרה שהאוטובוס לוקח ממרכז העיר לתוך המכרה?
ומה אם מישהו רוצה להגיע בגפו לפתח המכרה לסיור האם זה אפשרי?
אגב בנמל של נרביק ביקרתי בזמנו וראיתי איך מעמיסים שם פחם על מיכליות. חבל שהסיור המאורגן היה רק בשפת המקום ולא באנגלית.
הסיפור שלך לגבי המכרה מאד מעניין האם הסבר זה ניתן במכרה ע"י השבדים או שהיה ידוע לך?
אני ממתינה בקוצר רוח להמשך ו-PLEASE אל תמתיני עד בוא החגים - לא עומדת במתח.
רחל לבון -
קירונהמאוד מעניין שירדתם למכרה פעיל. אני לא הייתי עושה את זה בחיים, כנראה מאותם סיבות שאת לא אוהבת לעלות על מטוס...
כשדיברנו עם מקומיים בקירונה, הם סיפרו לנו על תוכנית העברת העיר למקום אחר. זה כנראה סוד גלוי...
כנסיית העץ מעניינת בציבעה ובצורתה.
רבקה -
נפרדים משבדיהנירית,
מוזיאון היתושים ? ... על זה עוד לא שמעתי
... מודה שהייתי מאוד רוצה לבקר שם
,
ממשיכה לעקוב בהנאה אחרי הסיפור שלך,
תודה
,
הגר. -
קירונההיי רחל,
עד כמה שהבנתי הביקור במכרה רק במסגרת סיור מאורגן.
אולי אפשר להיכנס למתחם (השמור ) של המכרה, אבל הירידה-בצורה מאורגנת.
אין גם טעם לבוא לבד, כי מדובר בירידה די ארוכה במנהרה חשוכה , כלומר נסיעה בכביש, עד מרכז המבקרים, שם מקבלים הסברים.
כאמור, לא מגיעים עד אזור הכרייה עצמו. הכרייה עצמה מתבצעת היום בעומק של איזה 1000 מ', בעיקר בצורה אוטומטית כמעט "ללא מגע יד אדם".
לגבי העתקת העיר, אפשר לקרוא על זה אפילו בויקיפדיה. בבית העיריייה יש תערוכה מעניינת בנושא, עם הסברים גם באנגלית.
תחנת ההשכרה של הרכב מרוחקת מתחנת הרכבת. נהגת חביבה לקחה אותנו למשרד, ואחד הדברים הראשונים שסיפרה לנו על קירונה, היה על תוכנית העתקת העיר.
אכן נושא מעניין.
יש כמה דברים שווים לראות בסביבה. מעבר לאביסקו, יש עוד שמורה (או חלק של שמורה), וכמובן יש את מלון הקרח, לא רחוק משם. המלון "מפשיר" עם בוא החום, אבל יש חדרים גם מחומרים קונבנציונליים יותר, וניתן לעשות סיור במקום. ויתרנו על בסיור, אבל ראינו את האזור.
לא רחוק משם יש גם כנסיה סאמית יפה, אבל התמונה יצאה משום מה מטושטשת לגמרי. אולי לרבקה יש.