יהדות כלכותה -
-
-
תודה לך צילהאני מאמין שרן אמיתי יכול להוסיף כמה מילים נוספות על היהודים בכלכתה.
אני נפגשתי (ואכלתי) עם נחום בעל המאפיה.
-
יהדות כלכותה -מעניין אם יש יהדות אלסקה...
-
דווקא היה פעם ניסיון להקים מושבה יהודית באלסקהממליץ לקרוא בהקשר הזה את 'איגוד השוטרים היידיים' הנפלא של מייקל שייבון, שמתאר היסטוריה חלופית שבה המדינה היהודית מוקמת באלסקה במקום במזרח התיכון. תכלס זה נשמע הרבה יותר נחמד ממה שיש לנו כאן היום.
-
יהדות כלכותה -ספרתי 11 מילים ומושגים המשמשים בהינדית וגם בשפה היהודית-עירקית מבית אבא אמא, ללמדך על ההשפה והקשרים החזקים בין יהדות עירק לבית הודו.
הנה הם:
מחבת - Tawa
די, מספיק - Bas
משאית - Lory
רוח - Hawa
אורז וצימוקים - Polaw
אורז ועדשים - Kitchri
צימוקים - Kishmush
תה - Chai
סבון - Sabun
רגיל, פשוט (plane) - Sada
חבילה parsel
שתים מהן (lory, parsel) הם השפעה אנגלית,
ואחת (sabun) היא כמעט בינלאומית אבל המבטא עם שורוק אחרי ה"ב" הדגושה זהה לעירקים ולהודו.
אמשח לתוספות למילון זה

-
יהדות כלכותה -רוני,
שכחת את הסמבוסק ה"עירקי" שהם סחבו מהודו - סמוסה...

-
מת על קיצ'ריאמנם לא גדלתי בבית עיראקי, אבל מאז שגיליתי את זה לפני כמה שנים אני לא מסוגל להפסיק להכין אותו. עכשיו גם הילדה שלי מכורה לזה.

-
קיצ'רי מעולה!חתול ! ספר מעולה :
The Yiddish Policemen's Union!
-
קשור גם לשרשור בומבי-הקשר היהודי-
הרציפים בנמל בומבי (הישן?) קרויים רציפי ששון, ע"ש מליארדר יהודי מהונג קונג/שנחאי.
מעבר לזה, חברים שלי שבגלל עבודה היו הרבה בהולנד, ישבו פעם והגיעו ללפחות 20 מילים עבריות שנכנסו להולנדית, אמנם לא תמיד במשמעות העברית, אבל יש הקשר (יד=ידה במשמעות גנב או כייס, מישהו ששולח את היד לדברים)
כנראה גם בהודו וגם בהולנד (מעבר לחברת הולנד המזרחית), זה בגלל שיהודים עסקו במזסחר
-
דווקא היה פעם ניסיון להקים מושבה יהודית באלסקהבאלסקה יש נפט. כבר יותר טוב מכאן
-
קשור גם לשרשור בומבי-תאי, נכון, אבל אני לא מדבר על הטיות או קירבה של מילים.
אני מדבר על היגוי ומשמעות של אחד לאחד -
בס. זה די כבר, מספיק באתה הגייה ואותו שימוש, וכך הלאה.
-
קשור גם לשרשור בומבי-כאשר למדתי קצת נפאלית מצאתי גם כמה מילים שיש לנו בעברית:
כורסי- כורסא
גזאר- גזר
דואקן - דוכן
זוכרת רק את אילו שמיד הבנתי למה הכוונה.
-
קשור גם לשרשור בומבי-אלה מילים גם בעירקית-יהודית:
krsi, ג'זר (עם שני שוואים), dkan (חנות).
איך זה בהינדו?
-
קשור גם לשרשור בומבי-בצפון הודו- אזור קאסול
ההודים קוראים לבזיליקום "ריחן" עם דגש על ה-ר בתחילת המילה
בכל הודו מחירון של כרטיסי נסיעה נקרא "תעריף"
נראה לי , אני לא בלשנית, שמקור המילים האלה בארמית משם התגלגלו לפרסית ומשם להודו
-
קשור גם לשרשור בומבי-תעריף זאת מילה בינלאומית, מופיעה לא רק בהודו עם אותה משמעות.
יכול להיות גם שזה מערבית, לא רק פרסית, או כל שפה שהיתה נפוצה.
-
קשור גם לשרשור בומבי-gajar - גזר בהינדית.
kursi- - כסא.
בזה נגמר הידע שלי.
אייל יודע אולי.
-
מישהו קרא לי ?ראשית לגבי הקישור: מצטער צילה, אבל משום מה לא עולה לי כמו שצריך
. ולגבי יהדות כלכתה: הקהילה של יהודי כלכתה היתה מורכבת כמעט כולה מבאגדדים - סוחרים שהגיעו מעיראק, חאלב ואיראן החל מסוף המאה ה 18. כום נשארו בכלכתה פחות מ 20 יהודים וכולם זקנים. לגבי מאפית "נחום": מדובר במאפיה יהודית שרצה כבר 5 דורות! עד לפני כ 15 שנה ניהל את המאפיה נורמן נחום (אני מניח שאותו פגשת תאי) ולאחר שנפטר המשיך אחיו הצעיר דיויד את ניהול העסק. אני פגשתי את דיויד במאפיה בשנת 2007 (ולפני זה פגשתי גם את נורמן - האח הגדול, בשנת 1992) אבל היום דיויד כבר חולה וכמעט לא מגיע למאפיה. בין היהודים הבולטים מכלכתה - הגנרל ג'ק ג'ייקוב שהוא גיבור מלחמת 1971 (מלחמת הודו פקיסטן השלישית) וחי כיום בדלהי (בן 90 +. אני פגשתי אותו פעמים - לאחרונה לפני כשנתים). ולגבי המילים: השפה ההינדית (או יותר נכון הניב ההינדוסטני - הניב המדובר בכל האזור של עמק הגנגס ומכאן הקשר. יש עוד מילים רבות בהינדוסטני שמקורן בערבית למשל: kitab - ספר; lekin - אבל (בערבית - וואלאקין) ועוד. כמו כן יש הרבה מילים שהגיעו להינדי מהשפה הפרסית. ומצד שני לחלק מהמיליםהללו יש גם מקבילות נוספות בהינדי שמקורן בסנסקריט - לדוגמא: pustak - ספר; biman - אויר/רוח ועוד... ועוד תיקון אחד - לתומר: אותו ששון שעל שמו הרציף בבומבי לא היה מעשירי שנגחאי והונג קונג, אלא מבומבי עצמה - זהו דיויד ששון שהיה אחד מהבאגדדים הבולטים בבומבי ובהודו כולה. בשנגחאי והונג קונג היה את משפת כדורי. -
מישהו קרא לי ?בשנחאי/הונג קונג היה את כדורי (על שמו נקראה בי"ס חקלאי כדורי)
וגם את ששון (שבעצם היו בכל המזרח).
המשפחה החלה לצבור ממון במומבאי, ואחד הבנים התפתח לכיוון סין, אחד המבנים הכי בולטים בבונד בשנחאי, הוא PEACE HOTEL שהיה שייך לששון