נהר האפורימק
-
טוב עכשיו כשהנושא חם אשמח לשמוע חוות דעת מאנשים..האם יש דרך בטוחה לעשות את הראפטינג הזה? האם התאונה הזו זניחה או שיש המון תאונות שלא שומעים עליהן?
-
דעתי הצנועהאני לא מומחה, רק עשיתי את הראפטינג ב 2006, לא הרגיש לי מסוכן מדי, אבל היום לא הייתי עושה אותו וזה למה:
דבר ראשון, בכל ספורט שהוא אקסטרים יש סיכוי כלשהו להיפגע, אך הוא אמור להיות נמוך, אם אתה פועל נכון. בענפים בהם אתה לא מיומן, לא אמורה להיות לך שום השפעה על התוצאה. תאר לך שבצניחה חופשית המדריך אומר לך שיש סיכוי שאתה מתנתק ממנו, ומסביר לך איך לתפעל את המצנח הרזרבי. לא הגיוני, נכון? בראפטינג זה באמת קורה. חפש סרטונים ביוטיוב, ותראה חבורה של חסרי קורדינציה חותרים בחוסר תיאום. התהפכות במרה כזה היא עניין של זמן - כמעט כל סירה מתהפכת פעם אחת. וברגע של התהפכות, זה רולטה רוסית - יש שישה אנשים, וכל אחד לעצמו. בדרך כלל אחד או שניים נתפסים על הסירה, עוד אחד או שניים המדריך תופס, והקיאקים תופסים את האחרים (הפעם היה רק קיאק אחד). אחד בקלות יכול להתפספס ולהיתקע באיזה סלע.
הדבר השני זה הסטטיסטיקה. בעולם המערבי יש מלא ספורט אקסטרים שאתה יכול לעשות, וגם בארץ: צניחה, צלילה, גלישה ועוד. אחוד התאונות שם מאוד נמוך - אולי סביב אחד ל 100,000 (אפשר לבדוק בקלות)
ברפטינג בפרו האחוז יותר גבוה. לא יודע בדיוק כמה, אבל כל שנה - שנתיים שומעים על ישראלי שנהרג. מה עם תיירים לא ישראלים?
דבר שלישי, פרו היא מדינת עולם שלישי אמיתית, ולכן לא הייתי סומך עך הפרואנים בקשר לשום דבר. אין שם תקנות בטיחות או משהו כזה, ואתה יכול לסמוך רק על "טוב ליבו" של מנהל הסוכנות, שכמו שראינו נכשל לא פעם.
בקיצור, יש מלא דברים מגניבים לעשות. אבל על הראפטינג הזה נראה לי כדאי לוותר.
-
נהר האפורימקתלוי גם בעונה, יש עונות שהנהר סוער יותר ולאחר כל רפיד הזרם ימשוך אותו לעזאזל ובעונות אחרות לאחר הרפיד הנהר יהיה סלחני יותר.
כמו כן, בעונות שיא יהיו הרבה יותר סירות ביחד עם יותר קייאקים, משמע יותר בטיחות.
עכשיו זה גבולי לקראת סוף העונה, אני מניח שמפלס המים השפיע וגם העובדה שהטיול הזה יצא בנפרד מסירות אחרות... -
נהר האפורימקאציג זאת גם בדרך אחרת, בין השוואה לדרך המוות שעושים כיום באופניים, שגם שם אגב יש בדרך אנדרטות של ישראלים שנהרגו, חלקם באטרקציית האופניים:
ניסיון - אמנם לא באופן מקצועי לגמרי אך רוב הישראלים יודעים כיצד לרכב על אופניים בצורה סבירה מכל ימי הכיפור והרכיבה כילדים. הניסיון ברפטינג שלך הוא אפסי.
תלות - ברפטינג אתה תלוי בקבוצה של אנשים, מספיק שאחד טועה ואתה יכולים להיהרג.
הפסקה - בדרך המוות אפשר לעצור ולנוח. ברפטינג כאשר אתה נכנס לראפיד זה דורש מאמץ פיזי ואי אפשר לעצור.
מהירות - באופניים אתה שולט, בראפטינג פחות קל.
כמו שאתה רואה ראפטינג ברמה הגבוהה (ראפיד 5) הינו די מסוכן. מניסיון, תוך כמה שעות זה ממצה את עצמו. אפשר להסתפק גם בראפטינג יום ברמה נמוכה יותר (3~), לא צריכים להיות חזירים.
-
נהר האפורימקהשוואה לא נכונה בכלל.
מקרי מוות בדרך המוות לא קורים מעייפות, לרוב זו תהיה הדרדרות מקרית.
הפסקות לא יעזרו בכלום. אין פונקציה של עייפות בראפטינג שתשנה כל כך, מקסימום תחתור קצת חלש יותר, בתקווה שלא כל הצוות סחוט מעייפות. סך הכול הסירה ממשיכה לשוט ומנווטת ע"י המדריך.
בראפטינג המדריך לרוב שולט במהירות, בדרך המוות יש קטעים שאפילו אתה לא שולט במהירות ואם תנסה לשלוט בה בברקס, כנראה שהוא יעיף אותך מההר.
מה הקשר בין חזירות לרצון לעשות ראפטינג טוב? -
נהר האפורימקהשוואה לא טובה כלל.
ומה הקשר בין חזירות לראפטינג?
מנסיון של כמה וכמה ראפטינגים ברמה 5, השייט באפורימאק הוא משמעותית יותר מסוכן, בעיקר בזמן זה של השנה. יש מספיק ראפטינגים אחרים טובים בדרום אמריקה, סוערים לא פחות (ואף יותר) אך מסוכנים פחות.
-
נהר האפורימקאיפה לדוגמא?
-
נהר האפורימקמניסיון רב שנים, יבשות, טיולים, וקילומטרים:
לא לעלות על שום רפטינג במדינות עולם שלישי.
ראפיד 5 או ראפיד 3, זה בכלל לא משנה. לפעמים ראפיד 3 מסוכן יותר מראפיד 5. הסכנה היא בזרמים מתחת לפני המים, גם אם פני השטח שלווים ורגועים.
יש מספיק אפשרויות לרפטינג במדינות מערביות. זה ספורט אקסטרים מסוכן ומורכב, ועל החברות בעולם השלישי אי אפשר לסמוך בפרטים הקטנים והקריטיים.
תעשה לעצמך טובה, ותידחה את התענוג לטיול במדינה מערבית. לא שווה את הסיכון.
זה לא קשור לתאונה האחרונה - תאונות יש בהרבה תחומים. זה פשוט עסק מסוכן, מורכב, ומקצועי - ומי שמכיר מנטליות של עולם שלישי, יודע שפשוט אי אפשר לסמוך עליהם (כמובן, זו הכללה גסה שלא נכונה לכל אחד ואחד מספקי השירותים בעולם השלישי - אבל כמה שהיא הכללה גסה, היא גם די נכונה).
ודרך אגב, אין מה להשוות לדרך המוות בבוליביה. דרך המוות בבוליביה זו ירידה בדרך רחבה מאוד, יחסית למסלול אופניים. לך על החברה הכי יקרה שיש בלה-פז (גם אם היא עולה פי שתיים מהשאר), סע בזהירות, וכמובן, רק אם אתה כבר יודע לרכב על אופניים. זה לא המקום להתחיל. אם עשית את כל זה - הסיכון ב-"דרך המוות", לא שונה מהסיכון בירידות ברמת הגולן (אולי אפילו יותר בטוח, כי כמעט ואין מכוניות...).
-
נהר האפורימקלגבי ההערה על ראפטינג במדינות עולם שלישי, בגדול זה נכון, אם כי, בהרבה מהמקומות שראיתי יש חברות שמנוהלות ומתופעלות בידי אירופאים/אמריקאים וכך גם הסטנדרטים.
-
נהר האפורימקמה מנטליות של עולם שלישי קשור לפה? הולכים לחברות הזולות אז מחפפים, בארץ לא מחפפים?
אני עשיתי את האפורימאק ביוני והיה נהדר, בזמן הזה של העונה לא הייתי מתקרב לשם. אם אתה מחפש ראפטינג מקצועי ויותר בטוח בפרו המקום הטוב ביותר הוא לונהוואנה (Lunahuana), שם זה פחות לתייר המצוי ויותר לכאלו שבאים לשם בשביל זה. יש גם באזור ארקיפה אבל שם זה כבר ממש למקצוענים וגם לא בתקופה הזו.
בדרום צ'ילה יש גם מקום (שכחתי את שמו) שבו סטנדרט הבטיחות הוא גבוה מאוד וההנאה לא פחות ואולי אפילו יותר גדולה מהאפורימאק (הייתי בתקופות שונות אבל הזרימה שם הייתה חזקה בהרבה).
-
נהר האפורימקfutelafu בצילה
ראפטינג שייך לקטגוריה של ספורט אקסטרים, ובעיניי לא הייתי מתחיל לחשוב אם כן לעשות בעולם שלישי או לא כי זו עניין של טבע שקיים במקומות מסוימים בתנאים מסוימים, וזה חלק מההרפתקאה.
הבעיה פה היא שישראלים כמו מטיילים אחרים נעים בין אטרקציה לאטרקציה בקבוצות, אז אם הקבוצה הגיעה לקוסקו ועשתה מאצו פיצו, הגיע תור הראפטינג, ולא משנה אם יש כושר טוב או גישה למים, בן או בת (ויסלחו לי הבנות, אבל יש הבדלים).