מה יקרה כשסין תשלוט בעולם?
-
כשסין תשלוט בעולם: קץ העולם המערבי והולדת הסדר החדש מרטין ז'אק. תירגם מאנגלית: עמנואל לוטם. הוצאת שוקן.
ספרו הפרובוקטיבי של מרטין ז'אק מיטיב לתאר את מעבר מרכז הכובד הכלכלי אל המזרח, אך לא מביא בחשבון את עומק השבר התרבותי בסין.
-
מה יקרה כשסין תשלוט בעולם?1. הכתבה מוצגת חלקית, והארץ דורש תשלום על המשך הכתבה. באסה.
2. כותב הטור (יורי פינס) הוא אחד מראשי החוג למזרח אסיה באוניברסיטה העיברית, שוב, באסה על הסעיף הראשון
-
מה יקרה כשסין תשלוט בעולם?תומר,
1. אתה צודק, עולה כסף (5.40 ש"ח לעשות מנוי) - זה לא כסף (בעצם, זה כסף קטן, לכתבות מצויינות).
2. לגבי פרופ' יורי פינס - אתה צודק. שמעתי אותו בשבוע שעבר בהרצאה, היה מאלף!
-
מה יקרה כשסין תשלוט בעולם?אם כבר האוניברסיטה העברית -
דר' יובל נח-הררי כותב ב"קיצור תולדות האנושות" שבתקופת ה"תגליות" - סין היתה מעצמה בכל קנה מידה.
הקטע הוא שההתפשטות/כיבוש וכו' להיה "בראש" שלהם.
לעומת ארצות אירופה ששלחו ספינות מסחריות עם צבא להשתלט על ארצות ומשאבים.
אולי יהיה פה איזה סוג של צדק הסטורי?
-
מה יקרה כשסין תשלוט בעולם?אם כבר, אז כבר-
לפני כמה שנים יצא ספר "1421 השנה בה סין גילתה את העולם" של גאווין מנזיס (לא מודפס יותר בעברית), מסתבר שסין כן הוציאה משלחות תגלית, והמחבר טוען לסימנים נרחבים באפריקה ודרום אמריקה, והמשלחת ב1421 היתה האחרונה בגלל החלטה אסטרטגית של הקיסרות באותה תקופה ל"כינוס איברים" והסתגרות. אחת הסיבות ש300-200 שנה אחרי זה היתה התלבטות אם האי טיוואן הוא חלק מסין, היתה התפיסה הקיסרית שהאמפריה הסינית מסתיימת איפה שהים מתחיל.....
בעניין תגליות- קראתי הימים האחרונים, שממציאי הדפוס הם בעצם הקוריאנים כמה מאות שנים לפני הפיתוח האירופאי.
-
מה יקרה כשסין תשלוט בעולם?לשמחתי גם לי יצא להיות בהרצאה שלו, לפני שנה בערך. אכן מאלף.
וזאת תודות לאורלי ששיתפה אותנו כאן שיש הרצאה שלו באונ'.אגב, אם אני זוכר נכון ההרצאה פורסמה ביו טיוב.
ולגבי צדק היסטורי - אם זה אומר המשך כיבוש ודיכוי של העם הטיבטי אז אני מאוד (מאווווד) מקווה שלא יהיה צדק.
-
מה יקרה כשסין תשלוט בעולם?בעניין הטיבטי, יש פן מסוים של צביעות טיבטית (השלטון העצמאי הקצר שלהם לא היה כלכך נקי מטיהור אתני) , אבל זה כבר ויכוח אחר לגמרי
-
כמה הגיגים לגבי טיבטלפני הרבה שנים (אמצע שנות ה-70 של המאה הקודמת...) הייתי בקשר מקצועי וקצת חברתי עם נגדים וקצינים בחיל הים הדרא"פ. באחת הפעמים כשניסינו להכנס לעניין השלטון הלבן והיחס לשחורים, התשובות היו משהו בנוסח:
כמו שאצלכם הנושא מאוד מורכב, גם אצלנו יש לזה הרבה מימדים ואין טעם להציג את זה באופן חד משמעי. לכן, בואו נשאיר את זה בצד.
באותה נשימה אנחנו יכולים להתבונן במצב המורכב שלנו - ממש בלי להביע דיעה - והוא נראה רע מכל כיוון שמסתכלים מבחוץ.
-
מה יקרה כשסין תשלוט בעולם?בהמשךלתומר ולספר 1421 הם הגיעו גם לצפון אמריקה
ספר מצויין
-
מה יקרה כשסין תשלוט בעולם?על פניו נראה שיש קווי דימיון, אבל רק על פניו.
הסיבות והמניעים, ובמיוחד לא באיך שהטיבטים מתנהגים כעם כבוש - לא דומים כלל.
(הטיבטים לא מתנקשים בסינים חפים מפשע, האויגורים כן..)
דבר אחד מאוד לא אהבתי בטיבט, מאוד - זה את הרגע שנאלצתי לצאת משם (כי הטיול נגמר..)
סופ"ש נעים ושקט לכולם,
שבת שלום
-
מה יקרה כשסין תשלוט בעולם?כאשר חלקנו היינו עדיין בבי"ס , הייתה אימרה :
"אם אנחנו אופטימים נלמד רוסית, אם אנחנו פסימים נלמד סינית."
או משהו דומה לזה .

-
מה יקרה כשסין תשלוט בעולם?במדינה שבתקופת החלוציות ובשנותיה הראשונות, שירה עברית היתה בעצם שירה רוסית מתורגמת, אני לא מתפלא על משפט כזה.
באחד מאתרי הכלכלה, קראתי על תחזיות כלכליות שלא הגשימו את עצמן,
אחת מהן היתה בתחילת שנות השמונים שטענה שרוסיה אוטוטו תהיה אימפריה כלכלית מובילה. מספר שנים אחרי זה קרה בדיוק הפוך.
-
מה יקרה כשסין תשלוט בעולם?שרשור ממעניין לדעתי
אני ממש לא מאמין שהסינים ישלטו בעולם מנסיון של עבודה משותפת(השבוע אני בסין וסינגפור).
1. לעניות דעתי הצמיחה שלהם מרשימה אבל מבוססת ברובה על ידע של אחרים. הם מחונכים ב-DNA להעתיק וטובים מאוד בזה אבל לדעתי זה אומר שהם תמיד צריכים להיות תלויים באלו שמפתחים ידע. זה נכון שהם לומדים מהר ומיישמים מצוין אבל זה עדיין מאוד מגביל אותם.
2. המבנה החברתי שלהם ומדיניות הילד היחיד הם פצצת זמן שיכולה להביא למשבר חמור שקשה לאמוד את היקפו.
ההיסטוריה מאוד מעניינת ואפשר הרבה פעמים ללמוד ממנה אבל לא הייתי מהמר על זה שאם המצרים בנו פירמידות לפני 3000 שנה שאפילו הסינים של היום יכולים לעמוד משתאים מולם זה אומר שהם יכולים יום אחד לחזור ולהשתלט על העולם. או שהפרואנים צאצאי האינקה יהפכו מחר למעצמה
-
מה יקרה כשסין תשלוט בעולם?אני לא בהכרח נגד מה שאתה אומר, אבל-
צריך לזכור, שגם היפנים, וגם הקוריאנים, התחילו בתור מעתיקנים טכנולוגיים, עם תדמית של איכות מוצר ירודה וכקבלני משנה. ואני בטוח שכיום אנחנו לא מסתכלים על טכנולוגיה יפנית כחיקוי.
כשהייתי בסין, אחד הדברים שראיתי בחדשות היה התגאות בשבב הראשון שיוצר מפיתוח סיני עצמאי. ב15-20 שנה האחרונות הם מתעסקים בפרוייקטים רק כדי להראות שגם הם יכולים- הרכבת לטיבט, שאין לה כנראה כדאיות כלכלית, אבל עשו כדי להוכיח שאפשר, סכר הסאנשיה שהיה הסכר הגדול בעולם, ותוכנית החלל שלהם שאמורה להביא אסטרונאוט לירח לפני האמריקאים (למרות פרויקט אפולו, לאמריקאים כיום אין את המסוגלות לעשות את זה). לדעתי הגישה שציינת היא הרבה עניין של תדמית.
מדיניות הילד האחד- הממשל הסיני כראה קלט את הבעיה, ובשנתיים (אני חושב) האחרונות, הם שינו מדיניות לשני ילדים או צורה מקלה אחרת. בהקשר הזה אפשר לראות את הודו, שאין להם בקרת ילודה יעילה, וסובלים מהתפוצצות אוכלוסין שזאת בעיה הפוכה- לך תדאג לאוכל ושירותי רווחה הולמים לכולם, ושיהיו פחות עניים...
-
מה יקרה כשסין תשלוט בעולם?1. הסינים טובים מאוד במגה פרוייקטים והאיכות שלהם מצויינת אבל זה לא עושה אותם למובילים או ליצירתיים. מוצרי אפל הנוצצים ביותר מיוצרים בסין אבל מפותחים בקליפורניה ברובם. זה לא ישתנה בגלל התרבות של הסינים ולא משנה כמה משרות שירותים וייצור ימשיכו לעבור לסין. אני עובד עם מרכז פיתוח של חברה סינית מובילה ועם אוניברסיטה מובילה בהנדסה ואת כל השבוע האחרון ביליתי עם סינים מאוד חכמים אבל לא ראיתי מהם ניצוץ יצירתיות שחוק. אולי רק בגלל התסכול שלי מהם אני יושב ומספר אבל הם פשוט מחונכים להעתיק ולא לקחת סיכונים. החלטות חשובות נדחפות למעלה אולי בגלל שבעבר הקרוב מי שטעה שילם אצלם ביוקר והם מעדיפים שיחליטו אלו שמעליהם.
2. לגבי "הקלות" במדיניות הילד השני שמעתי מיד ראשונה כמה פעמים השבוע שבן יחיד להוריו יכול להביא שני ילדים. כל האחרים יכולים "לקנות את הזכות" ללדת ילד נוסף בסכום של 30-40 אלף $. מספר ילדים של 3 ומעלה מסמל אם כן מעמד חברתי כלכלי מאוד גבוה. אם אתה יולד מחוץ לסין אז הילד אינו אזרח סיני נוסף ואז מותר להחזיק בו גם בסיו. בשנזן התקיימה במשך שנים "תעשיה" של נסיעה להונג קונג עמ"נ ללדת שם ילדים ובשנה האחרונה השילטונות עוצרים גם את זה.
אגב היפנים והקוריאנים אף פעם לא שלטו בעולם אבל אני לא מכיר אותם מספיק בשביל לתייחס. טויוטה היא חברת המכוניות הגדולה בעולם ומאוד מכובדת אבל את טסלה "המציאו" בארה"ב.
מקומם של הסינים בדורות הקרובים יהיה בהחלט מכובד אבל להערכתי הם לא יובילו
שבת שלום מסינגפור
-
מה יקרה כשסין תשלוט בעולם?בהקשר ל1.
כשמנסים להראות מה היתרון הישראלי על יפן וקוריאה ולפי התיאור שלך כנראה גם בסין,טוענים שאצלם יש דבר שנקרא "הפחד מכישלון", כשאצלינו חלק מהתרבות זה לפתוח סטראט אפ, בידיעה שאולי הוא יכשל (לראיה, קראתי השבוע שמשנות ה90 ועד היום נפתחו 10000 סטארטאפים ומתוכם רק 480 עדיין פעילים), אצלם הרבה יותר שמרנים בלקיחת סיכונים. ולפי חלק מהיח"צון, ביקור ראש הממשלה היפני בארץ היה לקשר בין היזמות ותרבות הסיכון בארץ, עם התעשיה היפנית, וקראתי גם את סבר פלוצקר כותב באחד הטורים שלו, שבקוריאה מנסים להבין ולחקות את המודל הישראלי ללקיחת סיכונים
קצת אופטימיות ישראלית לשבת.....
-
קצת על הונג קונג (כן, תומר...)כשסין "קיבלה" בחזרה את הונג קונג ב-1998, אני מניח שחשבו שיצליחו להעים את זוהרה הפיננסי ולטשטש את החשיבות הכלכלית שלה (שנולדה מהתווך בו נמצאה בין המערב לסין), או להזיז חלקים ממנו לתוך סין (וזה קורה).
הונג קונג חזקה, עדיין מרכז פיננסי וכלכלי, ומתקיימות בה אינטרקציות חזקות בין השקעות, סטרטאפים ופיתוח כלכלי כמוקד מזרח אסייתי. עדיין מתקיימת שם מדיניות שמעודדת פעילות כזו.
למתבונן מהצד אפשר לראות את זה בפיתוח בנייני העסקים ובנדל"ן שממשיך לעלות בערכו.
-
קצת על הונג קונג (כן, תומר...)השבוע הסבירו לי הסינים למה משמרים את הונג קונג במעמדה היחודי ולמה היא לא ממש סינית.
הם פוזלים לטיוואן אותה הם רואים כטריטוריה סינית ורוצים להוכיח שהם יודעים לשמר מודל מצליח. הם מקווים להחזיר מתישהו את הטיוואנים לחיקם
-
קצת על הונג קונג (כן, תומר...)שתי האגורות שלי....
הייתי בסין פעם אחת לפני כשנה, (עד אז הייתי מפוקס על יבשות בקצה השני של העולם)
למרות שהביקור היה במסגרת ארגון ומימון ממשלתי סיני, רובו ככולו היה בסין הכפרית והאמתית ללא שום מחיצות פילטרים והגנות (לא איזורים תיירותים כלל).
אני חזרתי בתחושה מדהימה.
היצר לגדול להוכיח שאפשר, ולהיות עצמאיים מדהים.
הם משקיעים המון בהשגת טכנולוגיה: קנייה תוך שימוש במומחים חיצוניים או העתקה וגניבה.
חזרתי בתחושה שהם מכוונים הכי גבוה שאפשר וכל האמצעים כשרים, הם לא יתנו לדבר להפריע להם.
הם לא משחררים דבר (כל דובי הפנדה בעולם אזרחי סין, ובהתרעה קצרה יכולים לחזור "הביתה" לסין).
חותרים לעצמאות טכנולוגית ללא הסתמכות על חברות בינלאומיות.
ההורים משקיעים המון בחינוך ילדם, ומההתרשמות שלי (שכלל לא מייצגת יש לומר), הם הסתגלו לכך שילד אחד במשפחה זה בסדר וזה מספיק .
השאלה אצלנו היא "כמה ילדים יש לך?" או " כמה ילדים אתה רוצה?"
ואצלם:
"מה אתה רוצה בן או בת?"
ילד אחד זה דבר טוב ומספק- זה מה שהורגלו.
ילדים זה גם דבר יקר ולכן לא כלכך מהר ימהרו להגדיל את המשפחה גם שמותר מבחינה חוקית ללא קנסות.
חזרתי בתחושה שיש להם עוד "כמה בעיות קטנות לפתור" והם הולכים לכבוש את העולם.
יש להם עוד כברת דרך- בשלב האחרון הם כבשו את התואר 'הכלכלה גדולה בעולם בעולם' והדיחו את ארה"ב, אבל אין ספק שהם עושים לשם כך מאמצים כבירים.
-
קצת על הונג קונג (כן, תומר...)זה דיון מעניין.
קודם כל באמת שהסינים הם פחות מחזיקים בתחשוב מחוץ לקופסה זה משהו תצרבותי עמוק עם יתרונות וחסרונות כמו כל גישה.
לגבי העתקות,כיום הרי אף אחד כבר לא באמת ממציא מוצר חדש מהפכני,רכב יפני רכב צרפתי או גרמני משתמשים באותן טכנולוגיות וההבדל אולי רק באיכות החומר.
רכבות מהירות ביפן ואלו בגרמניה הולכות על אותה טכנולוגיה.
כנ'ך טכנולוגיה ירוקה או טכנולוגיית חלל אז האם כולם מעתיקים אחד מהשני? בגדול כן כל אחד מוסיף טאצ'ים משלו אבל אין הבדל כה משמעותי.
יחד עם זאת הסינים בהחלט מייצרים מותצרים שכבר מזמן לא מוצרים סוג ב' הבעייה שעדיין יש סטיגה על היצור,ושאנשים פחות מכירים את החברות הללו.
תוכנית החלל שלהם מתקדמת בקצב שיא והיא כולה בנויה על טכנולוגיה סינית,הם לא תופסים טרמפ על חללית של מדינה ידדותית כן.
הרכבות המהירות שהם כל הזמן במירוץ עם יפן מי יסע מהר יותר.
הרכבת לטיבט שזה ]רוייקט הנדסי מטורף.
תשתיות.
פלאפונים של חברות סיניות שכיום מבחינת החומרה יכולות לתת פייט מטורף לחברות הגדולות.
רכבים.
כל נושא אנרגיה הירוקה שסין נותנת לזה דגש הולך וגדל.
גם סין הוציאה חיסון נגד שפעת העופות ( אולי החזירים אני לא זוכר כבר) לםפני השוויצרים אפילו.
סין נהייתה המדינה שמשקיעה הכי הרבה כסף כדי למצוא חיסון/פתרון תרופתי לנגיף האיידס.
והרשימה קצרה מלהכיל.
סין היא כבר לא רק כוח עולה בדרום מזרח אסיה אלא כוח משמעותי בעולם כולו וכך מתייחסים אליה.
אני אישית לא חושב שמצב בו יש עוד אולטרא מעצמה זה רע,קצת מאזן.
אבל סין לא מעוניינת לחלק את העולם מחדש כפי שהיה במלחמה הקרה,הבעיה מתחילה בראש ובראשונה שארצות הברית עדיין מגירה אותה על תקן כמעט מדינת אוייב,זה כבר משפיע על כל המצב הגאופוליטי העולמי