יציאה מהארץ עם קטין
-
אני טסה לברצלונה ובחזרה עם האחיין בן התשע שלי לכמה ימים (ללא הוריו).
האם אפשר לעבור בשדה התעופה פה ובברצלונה ללא אישור נוטריון?
מה החלופות?
-
כדאי לך לצלצל למשטרת גבולות ולשאול, אני יצאתי עם קטין בלי שום אישור ובלי בעיות, אבל עם ההורים גרושים צריך אישורים.
בכלל בינתיים אולי זה שונה, צלצלי לברר
-
אישור נוטריון עניין די זול, כמה עשרות שקליםאם זה מה שיפתור לך את כאב הראש לא חבל להשקיע אותם ולסגור עניין?
אופציה נוספת היא לשלוח את הילד כקטין ללא מלווה ושאת המלווה שלו תהיי בכל זאת בסביבה. צריך לבדוק אם חברת התעופה הספציפית נותנת את השירות הזה ולהערכתי יהיה הרבה יותר יקר מאישור נוטריון.
עוד אופציה היא להמר. להערכתי סיכוי קטן מאוד שיעכבו אתכם ועוד יותר קטן שימנעו מכם כניסה, אבל זו רק דעתי והסיכוי גם אם קטן קיים.
-
לפני כמה שנים ביררתי את העניין. משטרת הגבולות לא מתעסקת עם הנושא. מה שנאמר לי שמאוד תלוי במדיניות של חברת תעופה.
טסנו אז עם אל על. הבאנו איתנו מכתב מהורי הילדה בעברית וגם באנגלית. (ללא נוטריון)
בפועל אף אחד לא ביקש ולא שם לב אליה.
הייתי ממליצה לך להרים טלפון לשירות לקוחות של חברה דרכה את טסה ולהפנות את השאלה אליהם.
ובכל זאת הייתי לוקחת מכתב מהורים שהם מאשרים והאחריות עליך.
-
מנסיון של פעמיים...כשטסנו עם קטינה (היתה אז בת 3) לפני כשנתיים לרומא, עם אלעל – איש לא שאל.
טסנו עכשיו להונגריה, עם אלעל אפ וביציאה מהארץ שאלו מה הקשר שלה אלינו וביקשו שנמלא טופס (באנגלית) שאנחנו אחראיים עליה.
אם שמם המשפחה שלכם זהה, סבירות נמוכה שמישהו ישאל.
בכל מקרה, ככל שלקטין יש דרכון הוא לא נדרש לכל אישור אחר. בררנו בזמנו וזו התשובה שמצאנו.
תהנו!
-
המשתנה העיקרי שקובע הוא המצב האישי של הקטין.
אם הוא בן להורים גרושים, או ילד באומנה, אז חשוב לטוס עם כל האישורים של שני ההורים או האפוטרופסים החוקיים.
אם הוא לא אחד מאלו, האפוטרופסים עליו הם הוריו ואין ביניהם סכסוך, והילד לא נמצא במצב משפטי בעייתי – אז בחלק מהמקומות בכלל לא שואלים, ובחלק מהמקומות מבקשים למלא טופס שמצהיר שאת אחראית עליו, אבל זה עניין פרוצדורלי בלבד.
-
איך ידעו?האם למישהו בשדה התעופה יש דרך לדעת שהילד באמנה או שהוריו גרושים? כאמא אומנת, לא ידוע לי שילדתי “מסומנת” במחשבי משרד הפנים או משרד אחר. אני טועה?. אני מניחה שאם יבדקו, יוכלו למצוא תיעוד להורים גרושים (כי זה רשום במצב המשפחתי של ההורים).
-
באופן כללי –
אם לילד יש דרכון בתוקף, ואין לו צו עיכוב יציאה מהארץ, אז בפועל אפשר לצאת איתו גם בלי מסמכים חתומים.
אם לילד יש צו עיכוב יציאה מהארץ, זה מופיע בביקורת הגבולות ואז אי אפשר לצאת.
לכתחילה, כשמדובר בילד באומנה, יש להשיג את הסכמת ההורים או האפוטרופוס ]אם אין לו הורים] בכתב. ללא הסכמה זו, מבחינה חוקית, אסור להוציא אותו מהארץ. גם אצלנו היו ילדים באומנה – וזה אכן הגביל מאד וזו בעיה רצינית – אבל לא ניסינו לצאת עם ילד באומנה בלי אישור הורים, כי לא היינו מוכנים לקחת סיכון. אני לא מכירה מישהו שכן ניסה…
-
אני הייתי מאוד ממליצה כן להשיג מכתבמצד שני אנחנו נסענו עם בת הדוד שלי שהייתה בת 14 כלומר ילדה גדולה בהחלט,
ביציאה מהארץ לא הייתה שום בעיה.
בחזור בשדה התעופה בורונה החליטו שיש נהלים והתחילו לשגע אותנו, כולל מלווה בשבילה בנפרד מאיתנו שם והכי גרוע שבארץ לא נתנו לנו לצאת מהשדה.
היה לנו מכתב חתום על ידי עורך דין וההורים הלא גרושים וזה לא הספיק להם. בעיקרון הייתה אמורה להגיד שלום לאבא שלה שבדיוק טס באותו היום ולחזור במונית שהביאה אותו אבל הטיסה שלנו התעכבה ופספסנו אותו. לקח המון זמן כולל טלפון לאמא (שגרה בצפון), דרישה שמישהו עם שם משפחה זהה יבוא לקחת אותה (אבא ואמא אחים ואין לנו אותו שם) וגרירה של שעתיים בשדה עם שלושה ילדים קטנים אחד מהם תינוק בן 10 חודשים, אחרי טיסת לילה מזעזעת. עד שמישהי במשרד של לאופר לא התקשרה וצעקה על הקב”ט שחלאס אנחנו דומות והילדה בת 14 הוא לא הסכים לשחרר אותנו.
אולי עם שם המשפחה זהה יש הרבה פחות בעיות,ועדיין הייתי דואגת למכתב.
-
תודה רבה לכולם!!!
הטיסה כברהייתה, בסוף החלטנו ללכת על מכתב חתום על ידי נוטריון, הילד לא ילד להורים גרושים, אך הוא נסע עם דודו עם שם משפחה שונה ואכן ביקשו מכתב המורה שהוריו מאשרים את נסיעתו עם מלווה.
הטופס עלה לנו כ-250 ש”ח לחתימות 2 ההורים.
תודה לכולם!!