התנהלות כספית נכונה
-
יום שלישי הקרוב אני טס לניו יורק ורציתי לדעת איך אני יכול להתנהל נכון מבחינה כספית ? הרצון והתקווה כמה שפחות להשתמש בכספומטים , האם כדאי לעשות חשבון מט”ח בבנק ? ומה כדאי להגיד לחברת האשראי לגבי משיכות ? התכנון הוא להיות שבוע בניו יורק ואז טס למשפחה לסן דייגו האם 1000 דולר יספיקו לי ?
-
קודם כל למה “הרצון והתקווה כמה שפחות להשתמש בכספומטים ”?
העמלה של חברת האשראי הישראלית על כספומט היא באחוזים ולא בשקלים (או דולרים) בניגוד למה שהיה עד לפני שנתיים. אז פעם אחת או 5 לא משנה.
תתכן עמלה של הכספומט המקומי (כמו שיש למשל בפיצוציות בארץ), לרוב 0-3 דולר למשיכה.
אם תביא את כל הסכון במזומן מהארץ תשלם כנראה פחות עמלות. אבל יש אם זה שתי בעיות:
- אני באופן אישי לא מתלהב מלהסתובב עם כמה אלפי שקלים עלי.
- כמה אתה צריך? אם תקח פחות מדי – תצטרך למשוך שם ולשלם את העמלה שרצית להמנע ממנה. אם תקח יותר מדי – תתקע עם עודף דולרים שמה עשה איתם? תמיד חזרה לשקלים תמורת עמלה?
ככלל אני נוהג להשתמש כמה שיותר בכרטיס אשראי. אם תשתמש בכרטיס אשראי, הרי שתוכל להסתדר עם 10-50 דולר ליום במזומן. כמה בדיוק זה תלוי במה תעשה. למשל בדוכן רחוב בהחלט יתכן שלא מקבליפ אשראי ותזדקק למזומן. אבל בכל מסעדה או דלי מקבלים אשראי.
כמה עולה יום (מעבר למלון)? מאד תלוי מה תעשה. בניו יורק כל סכום שבין 50 ל-200 דולר לאדם יהיה סביר.
-
השאלה אם 1000 דולר זה בסדר ?
-
עוד שאלה ראיתי שיש פה אנשים שיש להם ניסיון עם אירופלאט יש לי איתם 4 שעות קונקשיין במוסקבה האם זה זמן סביר ?
-
1000 שקל לשבוע בניו יורק זה לא פשוט כי המלונות שם די יקרים. לא שזה בלתי אפשרי, אבל תצטרך להשיג חדר במקומות מאוד זולים שכבר כנראה נחטפו. אם במקרה דיברת על 1000 דולר שהם בנוסף לדמי לינה במלון אז כן, זה יספיק.
-
1000 דולר למה?
מונית מהשדה לעיר (תלוי איזה שדה) ולהיפך זה 50-100 דולר. לימוזינה תעלה כפול, שאטל משותף יעלה חצי מחיר, ותחבורה ציבורית תעלה 10 דולר בערך (שוב, תלוי איזה שדה).
תחבורה ציבורית תעלה 31 דולר לשבוע. אבל אם תבחר להתשמש במוניות זה יכול להיות גם 100 דולר ליום
אוכל בסיסי לאדם זה 20-50 דולר ליום. מסעדות טובות יכולות גם להגיע ל-100 דולר לארוחה לאדם.
אני מניח שמלון אתה לא סופר.
אפשר להוציא קרוב ל-0 דולר ליום על אטרקציות ובילויים. בעיניי הבילוי העיקרי הניו יורק הוא שוטטות.
אבל אם תרצה לעשות דברים לא חינמיים, אז יש המון אטרקציות בסדר גודל של 25-35 דולר לאדם. זה יכול להיות מוזיאון, סיור באיזה מקום וכו’.
הופעות כמו ברודווי ואוף ברודווי מתחילות ב-40 דולר לכרטיסים המוזלים, ועולות עד 150 דולר לכרטיסים הטובים להופעות הטובות
בילוי בערב יכול לנוע בין 10 ל-50 דולר, בדיוק כמו בארץ.
נניח 1000 דולר לשבוע. נניח שמדובר על JFK ולמקום הלינה תגיע עם שאטל ושוב לשדה, ונוסיף כרטיס רכבת שבועי – נשארנו עם 900 דולר.
לשבוע זה 130 דולר ליום בקירוב. אם אתה לא משתולל ולאדם יחיד זה בהחלט צריך להספיק (כמובן לא כולל מלון)
אם מדובר על פחות מ-1000 דולר (כי חלקם צרכים להספיק ללוס אנג’לס) אז זה לא יספיק.
אבל באמת שזה מאד תלוי בך.
לשם השוואה – כמה עולה לך יום בילוי בתל אביב?
אם בבוקר הלכת ללונה פארק (110 ש”ח) או למוזיאון ארץ ישראל (52) ולפלנטריום (עוד 32), ארוחת צהריים אכלת דיל צהריים במסעדה לא יוקרתית (70 ש”ח), בערב הלכת למסעדה יותר טובה (150 ש”ח) ולהופעה של הפילהרמונית (300 ש”ח), ובמהלך היום שתית 3 כוסות קפה בארקפה (15 שח לפעם) שני בקבוקי קולה בקיוסק וגלידה אחת (עוד 40 שח) זה מחיר אחד
אם שוטטת בנווה צדק (חינם) אכלת פלאפל בצהריים (25), וארוחת בוקר בארומה לארחת ערב (40 שח), שתי כוסות קפה בקופיקס (10) ובערב בירה אחת בפאב (30) זה מחיר אחר
-
-
תודה לכם מכם הבנתי שזה יספיק לי , מה לגבי השאלה על הקונקיישן ? האם זה זמן סביר ?
-
מבחינה כספית הכי טוב זה לעשות חשבון מט”ח ולהשתמש בכרטיס אשראי בינלאומי שמקושר לחשבון. הייתי 35 יום בארה”ב ולא הייתי צריך אפילו פעם אחת להשתמש בכספומט.
-
קראתי גם אני על כל ההמלצות להשתמש בכרטיסי אשראי, האם הדרך הזו לא גורמת להתפזר ולבזבוז יתר?
ברוב הטיולים שאשיתי בדרך כלל הייתי עם יד על הדופק ושולטת על ההוצאות בגלל שיש עלי מזומן, זאת על מנת שיספיק לי לכל הטיול ולא יגמר באמצע.
עם כרטיס אשראי בעצם אין הגבלה, כך שלמעשה אם חשבת על תקציב מסויים לבזבוזים (לא כולל הטיסות מלונות ורכב) הרי שאתה עלול להכפיל אותו. לא כך?
הפעם כנראה אנסה כרטיס אשראי בהלצת הפורום אבל אשמח לשמוע על הצעות יעול להתנהלות נכונה.
תודה
-
אפשר להשתמש באפליקציה מיוחדת כדי לעקוב אחרי ההוצאות. האפליקציה תוכל גם לנתח על מה מוציאים הרבה כסף וכו. יש אפליקציות שונות לאנדרויד ולאייפון.
אפשר גם להיכנס לאתר חברת כרטיס האשראי ולבדוק מה היו כל ההוצאות עד עכשיו. עם מזומן אי אפשר לברר אחורה על מה הוצאנו כסף.
-
היי
טסתי פעמיים עם אירופלאט, הקונקשיין היה בהלוך 4.5 שעות ובחזור היה אמור להיות שעתיים אבל בגלל עומס בשדה התעופה בניו יורק אחרנו לטיסה ויצא שחיכינו גם בחזור כ-4 או 5 שעות. הבעיה היא שהמחירים בשדה התעופה במוסקווה יקרים אש, וסה”כ אין כל כך מה לעשות. אבל תביא ספר טוב, וסבלנות… החסכון במחיר שווה את זה.
-
עם מזומן כל יום או יומיים הייתי רושמת על מה הוצאנו, כשחוזרים הביתה תמיד ידענו כמה בדיוק עלה הטיול. מה גם שאתה סופר כמה נשאר לך בסוף כל יום.
כנראה כמו האפליקציות שאתה מדבר עליהן, אחפש אחת טובה
-
באופן כללי אני חושב שההנהגות בחו”ל צריכה להיות דומה להתנהגות בארץ.
בארץ אני משלם את רוב ההוצאות בכרטיס אשראי. אז כך גם בחו”ל.
זה אומר שכמובן שכרטיס הטיסה, המלון והשכרת הרכב הם באשראי, אבל גם דמי הכניסה לאטרקציות, המסעדות, הסופר, וגם כוס הקפה. וכן, גם מכונות אוטומטיות שתומכות באשראי
מה כן אני משלם במזומן? טיפים לסוגיהם (למרות שבחלק מהמקרים גם את זה אפשר באשראי), רוכל בדוכן רחוב, מדחנים וכו’.
אם בארץ אתם משלמים באשראי ומצליחים לעקוב אחרי זה – למה לא בחו”ל?
אם בארץ אתם משלמים במזומן – אז אפשר לשלם במזומן בחו”ל
נכון שבחו”ל אנחנו מוציאים הרבה יותר כסף כל יום. זה לא בגלל שזה חו"ל אלא פשוט בגלל שאנחנו מטיילים כל היום. גם בחופשה בארץ אנחנו מוציאים הרבה כסף כל יום. אז איך אתם נוהגים בחופשה בארץ?
-
זה תלוי בך. אצלי התקציב מאוד מוגבל בשנים האחרונות, ולכן אני עם היד על הדופק לגבי כל הוצאה במסעותיי, בין אם היא באשראי או במזומן. -
בארץ אתה מתנהל בצורה סבירה עם כרטיס אשראי?אם כן אז מה הבעיה להתנהל סביר גם בחו”ל? למה פתאום תהפוך לבזבזן חסר גבולות?
אם בארץ מבחינתך כרטיס האשראי הוא בור ללא תחתית שאפשר לבזבז כמה שרוצים עד שנתקלים באמת המרה – לא נראה לי שתפתח בחו”ל פתאום חוש אחריות ולכן לא כדאי כרטיס.
ספציפית עלי לא עובד האפקט של אלון גל גוזר את כרטיס האשראי בצורה סמי-אלימה.
לי הרבה יותר קל לעקוב אחרי הוצאות בכרטיס אשראי כשאני מקבל על כל פעולה קבלה וכשבאינטרנט אני יכול להכנס ולראות את כל רשימת ההוצאות באתר כרטיס האשראי או באתר הבנק (אם מדובר בכרטיס בנקאי), ואםשר גם להוריד את כל ההוצאות בצורת קובץ אקסל.
לעומת זאת דווקא במזומן קל מאוד ללכת לאיבוד. אם הוצאת את הכסף ולא רשמת או שמרת קבלה, אין שום דרך לדעת כמה יצא ועל מה.
-
ראשית, את גימיק גזירת כרטיס האשראי יבא אלון גל מתוכניות אמריקאניות. שם בעיית הכניסה לחובות גדולה לא פחות מאשר בישראל, אני חושב שבעצם יותר מאשר בישראל.
לגבי ההתנהלות בחו”ל יש יתרונות וחסרונות לכל שיטה. אני מכיר הרבה אנשים שמתנהלים במזומן. חלקם טוען שכך נוח לו יותר עם הגבלת ההוצאות. יש תקציב, אולי במה יומית, ואיתו מתנהלים. לא יכולים להוציא כסף שאין. אני חושב שתמיד צריך שיהיה גם מזומן, ולו רק ליתר בטחון. כרטיסי אשראי עלולים להגנב ולהאבד בקלות רבה אף ממזומן. גם כספומט יכול לבלוע אותם. כמובן שגם כסף מזומן יכול להאבד או להעלם, וגם את הסיכון הזה יש לקחת בחשבון. עמית לעבודה השאיר בחדר מלון סכום די גדול של כסף, ו”אמר” לו שלום. הכסף לא נמצא.
לא לכל אחד יש גישה בחו”ל לאתר חברת האשראי שלו. בסופו של דבר יש מבוגרים שבכלל לא מחוברים לאתר הזה, גם לא בארץ ובודאי שלא בחו”ל. יתכן ויש גם מי שלא לוקח איתו לחו”ל מכשיר איתו ניתן להתחבר לאינטרנט (אם כי לגבי ארה”ב זה פחות תופס כי זמינות האינטרנט היא רחבה), אז אני מניח שרוב הנוסעים לוקחים כזה מכשיר). לגבי אנשים אלו, ההתנהלות עם כרטיס אשראי קשה יותר כי הבקרה על ההוצאות קשה יותר.
-
ולכן בדיוק זה עניין אישי. מי שלא מצליח לשלוט בהוצאותיו בכרטיס בארץ גם לא יצליח בחו”ל ולהיפך. יש גם מי שלא מצליח לשלוט בהוצאות במזומן.ולא, אשראי זה לא בור ללא תחתית. לא אם אתה אדם הגיוני ואחראי שיודע שיש תחתית ושאתה עשוי להתקרב אליה או לדפוק את ראשך בה בכל הכוח אם לא תשים לב להוצאות.
-
אבל בדיוק זה שאמרתי, מי שלא מסוגל לשלוט בהוצאות בארץלא יפתח פתאום שליטה בחו”ל
מי שיכול לשלוט בהוצאות בארץ, אין סיבה שיאבד את השליטה בחו”ל.
ככה או ככה נראה לי שכמו שאדם מתנהל בארץ הוא יכול להתנהל בחו”ל.
לגבי אובדן, לכרטיס אשראי יש יתרון מובהק לעומת מזומן.
מזומן אבד או הושחת – אין שום דרך לקבל תחליף או פיצוי. האובדן מוחלט.
כרטיס אשראי אבד או הושחת – לא קרה כלום או לא קרה כמעט כלום. מי שיצא עם 2 כרטיסים ירים טלפון לארץ יבטל את הכרטיס שאבד וימשיך עם השני כאילו לא קרה כלום.
מי שיצא רק אם כרטיס אחד יכול אחת או שתי האפשרויות הבאות:
לקבל סכום חד פעמי גדול במזומן ולהתנהל איתו (ומאותו הרגע הוא כמו מי שמתנהל במזומן)
או שיצטרך לשלם עמלה שמנה להנפקת כרטיס לחו”ל
אבל בכל מקרה בניגוד להתנהלות אם מזומן הכסף לא אבד.
לגבי נגישות למידע על ההוצאות On line
אמת שמי שלא מתחבר לאינטרנט כמובן שלא יכול לקבל מידע on-line אבל זהו איבוד של יתרון של כרטיס אשראי על מזומן, בשום מקרה זה לא יתרון של מזומן על אשראי.
חוץ מאנשים שבגלל ההתנהלות שלהם לא טוב להם כרטיס אשראי בשום מקרה אני לא רואה שום יתרון להתנהלות בעיקר במזומן.
אולי רק מי שמסיבות מסויימות לא רוצה שיהיה מעקב אחרי ההוצאות שלו.
-
חשבון המט”ח תקף למי שכרטיס האשראי שלו הוא כרטיס שהונפק על ידי הבנק שלו. עבור כרטיסי אשראי חוץ בנקאיים זה לא תופס.