האמת על "תיירות הפילים" באסיה
-
שבוע טוב לכולם,
משתפת בכתבה חשובה לדעתי על תיירות הפילים באסיה, מבית מדריכי Rough Guides. לצערי אין חומר רב על הנושא הזה בעברית.
חשוב במיוחד לכל חובבי בעלי החיים והפילים בפרט.
השורה התחתונה-למרות כל הנזקים של הפעילות, האלטרנטיבות גרועות יותר. החזרת הרבה פילים לטבע אינה מעשית ו/או אפשרית וגם שם הם צפויים לסכנת ציד (בלתי חוקי).
אבל לפחות שהתיירות תהיה כזו שמכבדת ועוזרת לשימור הפילים.
בסוף הכתבה הארוכה למדי יש הפניות לאתרים נוספים וחברות המאפשרות פעילות אחראית. כמו הליכה עם פילים, צפייה בהם בשמורות טבעיות או מקלטים ורכיבה על גב בעל החיים ללא האוכף הכבד, איך אפשר להתרשם מבריאות הפיל ורווחתו ועוד.
ושני אתרים בעברית-תאילנד-לכבד את הפילים, מבית מסע אחר, רכיבה על פילים, הדברים שלא סיפרו לכם (אתר מתמחה בנפאל).
התמונה של משל הפיל והעיוורים מהויקי, אשמח לראות תמונות פילים שלכם.

-
נירית ערב טוב
אני קראתי את הכתבות שצירפת כאן ופשוט הזדעזעתי לקרוא מה עושים לפילים
ואין שום עמותה או צער בעלי חיים שילחם בתופעה הזו?
חזרתי מדרום אפריקה והייתי בהרבה שמורות טבע באף אחת מהן לא היה רכיבה על פילים, לא האכלתם ולא ליטופם. רק לצפות עליהם ואם הם הגיעו לשביל העפר עליו חנינו עם רכב הספארי והם באו לקראתנו נסוגנו מהדרך ונתנו להם את זכות הקדימה לבחור בדרך שילכו בה.
בכל הארצות שהיה לנו מגע עם פילים לא היתה פעילות כזו. לא שאין חלות רועות אחרות כמו להרוג את הקרנפים כדי לקחת את הקרן לצרכי מסחר לארצות אסיה שישמש למטרות של אמונתם של התושבים שהם מגבירים את כוח הגברא.
כשקראתי על פעילויות שעושים בהודו של רכיבה על פילים על גבם עם המנשא תמיד אמרתי לעצמי למה החיה המסכנה צריכה לשאת אותי במשקל כבד ועוד מישהו, והחלטתי שכאשר אסע למדינות אילו אני לא ארכב עליהם. כעת כשאני יודעת איזו אכזריות נעשית באילוף שלהם ברור לי שאתריע על כך בכל הזדמנות של מישהו שיסע לאיזור שימנע מפעילות זאת.
אגב הפיל האפריקאי גדול יותר מזה האסיאתי.
תודה לך שהפנית את תשומת הלב לנושא חשוב זה.
רחל לבון
-
זה שהאלטרנטיבה בהחזרה לטבע היא הסכנה בציד, לא הופך את הרכיבה על הפילים עם כל מה שכרוך בכך למשהו שכדאי לתמוך בו.אפשר ליצור שמורות טבע (ויש מקומות שיש כאלו שבהם פילים חיים בטבע) באסיה, ואז לתמוך בהן כלכלית על ידי ביקור במקום. זה מה ששומר מציד על חיות הבר בטנזניה או בקניה – העובדה שהאוכלוסייה יודעת שפיל חי שווה כלכלית יותר מפיל מת, בגלל זרם התיירות הלא פוסק לשמורות וכל הכלכלה מסביב שהוא מפעיל (תחבורה, לינה בעיר הסמוכה, סיורים, מסעדות וכו’).
-
סליחה שאני כותב את זה בבוטות, אבל זה רק כדי להדגיש את הנקודה
אבל אם הכותבים הנכבדים אינם טבעונים הרי שהכל התחסדות וצביעות
תעשיית הבשר הרבה יותר אכזרית
-
נירית,
זה נושא שבאמת חשוב להכניס לשיח של המטיילים בארץ. תודה על המידע.
צחצח,
מה שאתה אומר זו שאלת השאלות ודיון מאוד גדול. אני אומרת את זה למרות שאני לא טבעונית ואפילו לא צמחונית. ועדיין אני חושבת שאין סיבה להתעלל בחיות בשביל החלק של הפאן בחיים, והגישה של הכל או כלום מקבעת אותנו במקום.
אין סיבה שחיות יתענו כדי שאנחנו נחווה אטרקציה בטיול. כמו שהיום ברור שדובים צריכים להיות ביער ולא לרקוד בקרקס, כך היום בעולם המערבי (טיפה פחות מדובר בישראל אבל השיח מתחיל לחלחל גם אלינו) מתחולל מאבק על זכויותיהן של חיות הפרא כמו לווייתנים ודולפינים לחיות בים ובאוקיאנוס ולא להיות כלואים בברכות צרות ולשעשע בני אדם.
ליטוף נמרים זה משהו שהיה מקובל לפני כמה שנים ונדמה לי שהיום רוב המטיילים מבינים שליטוף של נמר מסומם זה לא משהו חיוני לחוויית הטיול, ובאסיה מתחילים להבין שהתיירים יעריכו תיירות המתחשבת בפילים ולא מנצלת אותם באופן פראי. אז למה לא להביא את הדיון הזה גם לתייר הישראלי? ידע ומודעות עוזרים לאנשים לקבל החלטות.
-
העובדה שאני לא טבעונית ולא צמחונית נותנת לי לגיטימציה להתעלל בבעלי חיים? נכון שאני עושה לכאורה עוול כלפי פרות, תרנגולים, כבשים ודגים (רק אלה, במקרה שלי), אבל האם זאת סיבה להתעלל בבעלי חיים אחרים? לא עדיף שאהיה מוסרית לפחות ביחס לכל אותם בעלי חיים שאני לא נוהגת לאכול?
-
נירית,
תודה רבה!
מודה, שרכבנו על פיל עם מנשא ורוכב בצפון תאיילנד לפני 10 שנים, בלא לתת דעתינו על הסבל, שנגרם לפיל, ולכן לא אעלה תומנה...

רחל,
כפי שכתבת יש הבדלים בין הפיל האפריקאי לפיל האסייתי, ולפיכך מאלפים רק את הפילים האסייתיים. לכן לא ראית בטיולך רכיבה על פילים, אבל ראית ניסיונות לרכב על יענים…..
ההבדלים הללו ידועים לאורך ההיסטוריה ולכן כבר לפני אלפי שנים השתמשו בפיל האסייתי לנשיאת משאות, ומאוחר יותר עשו בו שימוש במלחמות עד להמצאת אבק השריפה.
כיון שאנחנו קרובים לחנוכה, אזכיר את המלחמה של החשמונאים בצבא הסלווקי, שהיה מצוייד בפילים אסייתים. לפי אחד הסיפורים המונצח בספר מקבים/חשמונאים, אלעזר, אחיו של יהודה המקבי (מלשון: מקבת, קרי: יהודה הפטיש
) דקר למוות פיל, וכך מצא את מותו, כאשר הפיל רמס אותו.מידע מעניין ורב על פילים נמצא במאמר של גילי חסקין- כאן
נילי
-
לנילי: בעבר אילפו גם פילים אפרקאים למשל המצרים והקרטגנים (חניבעל) שבצבאם היו פילי מלחמה. פיל צפון אפריקאי
-
בכלל לא מדויק שאין רכיבה על פילים אפריקאיים באפריקה.
יש אפשרות לרכיבת פילים לפחות בשני מקומות בדרום אפריקה (אחד מהם, בפארק הפילים, ‘אדו’) וכן גם בזמביה ליד מפלי ויקטוריה.
ההבדל הוא שרכיבה על פילים אפריקאים היא מעין ‘רכיבה חפשית’ על כריות ואין שימוש באוכף עם כסא (אגב: אוכף כיסא לפילים, פותח על ידי חניבעל באפריקה ועל ידי מהרג’ות הודיים בהודו)
ההתפתחות האחרונה ברכיבה על פילים, מתבצעת כעת על ידי ‘מחלקת הפארקים של דרום אפריקה’. בתכנית זו משתמשים בפילים כ’גששים’ (הם בעלי ריח יוצא מהכלל) על מנת לאתר ציידים לא חוקיים בבוש! הפיל הולך מהר יותר מאדם ויכול לאתר פולשים ממרחק של קילומטר ויותר. הפילים עוקבים אחר נתיבי הריח כמו כלבי גישוש ומביאים את הרוכבים עד למקום מחבואם של הציידים הלא חוקיים. נקווה להצלחת התכנית.
ואגב: החייוה של רכיבה על פיל אפריקאי היא מהממת בהרבה מרכיבה על הפילים האסיאתיים הקטנים. הפילים האפריקאים, כבוהים הממוצע במטר וחצי מהפילים האסייתיים והחוויה מפחידה יותר)

-
נירית:
תודה וחשוב!
גם אני נמנעת להשתתף באטרקציות לתיירים שכוללת חיות מאולפות: קרקסים, דולפנריום, טיגריסים ופילים ובטח יש עוד.
לגבי חניבעל: כמה שידוע לי הזן של הפילים של חניבעל נכחד. מה שמחדד יותר את העניין שיש להגן על חיות בטבע.
-
תודה לכולם על התגובות, האתרים הנוספים ועל התמונות.
אני מקווה שגם בארץ יתפתחו שיח ומודעות לנושא התייחסות התיירים והמטיילים לחיות הבר.
בלי קשר צריך כמובן לפעול לתעשיית בשר/עופות הומנית. לדעתי לא חייבים להיות צמחוניים/טבעוניים כדי להתייחס בהומניות לבעלי חיים.
שבוע טוב.
-
טלו,
תודה שהזכרת את הפיל הצפון אפריקאי, שעבר מן העולם. אכן מגיע לו שייזכר.
כמובן שאני מכירה את המלחמות הפוניות ואת חלקם של הפילים.ל כך מתייחס גם גילי חסקין במאמר שצירפתי.
נירית,
אני מנחה כעת קבוצה של תלמידים העוסקים בשיעורי האזרחות בתנאי הגידול של בעלי החיים לתעשיית החלב, הביצים והבשר, והחומר העוסק בנושא -מזעזע.
למרות שיש תקנות לגבי גידולם, הן לא נאכפות.
מניחה שקראת במוסף הארץ את הכתבה של רונית ורד -””אנשי התרנגולות, הגירסה הישראלית”.זה הפתרון לאנשי הכפר.
נילי
-
נילי, אכן קראתי את הכתבה. ובאמת זה פיתרון טוב ונקודתי לאנשים עם חצר והמסורים לעיניין . ובכל זאת אני חושבת שדרושה חקיקה כדי למנוע את התנאים שעליהם כותבים תלמידייך בצורה גורפת יותר. כל הכבוד להם.
-
ואם כבר עסקנו בפילים שעברו מן העולם, אני ממליצה מאוד לצפות בסדרת הדגל החדשה של הערוץ הראשון-”והארץ הייתה תוהו ובוהו- תולדות ארץ ישראל”.
בפרק הראשון או השני אחד מחוקרי א”י הפרה- היסטורית מוליך את הצופה למערה ליד ראש העין, המלאה בעצמות פילים, עדות לקיומם של פילים בארץ ישראל ועדות לכך שהאדם הקדמון בארץ ישראל ניזון מבשר הפיל.
נילי
-
תודה על העלאת הנושא החשוב למודעות.
-
בעקבות הכתבה בעיתון אלקטרוני, נזכרתי בתמונה זו שראיתי ‘אי-פעם’ בעבר והנה היא צפה והופיע שוב.
למתענינים: מתוך ‘עולמה של טיפי’
הכינו את המטפחות!

-
תודה צפריר. מרגש.