ניווט

לוגו למטייל

פורום למטייל

• התחברות
    • חיפוש
    • קטגוריות
    • פוסטים אחרונים
    • תגיות
    • פופולרי
    • משתמשים

זוהר הצפוני

פורום אירופה
    3
    3
    1049
    טוען פוסטים נוספים
    • מהישן לחדש
    • מהחדש לישן
    • הכי הרבה הצבעות
    תגובה
    • הגב כנושא
    התחבר בכדי לפרסם תגובה
    נושא זה נמחק. רק משתמשים עם הרשאות מתאימות יוכלו לצפות בו.
    • מאיר_3301392
      מאיר_3301392 נערך לאחרונה על ידי

איזה חודש הטוב ביותר לראות את הזוהר הצפוני והמקום הטוב ביותר לראות אותו ?

תגובה 1 תגובה אחרונה תגובה ציטוט 0
      • רועי שרייבר
        רועי שרייבר נערך לאחרונה על ידי

צפייה בזוהר הצפוני היא משחק בסטטיסטיקה, כאשר המטרה היא להגדיל כמה שיותר את הסיכויים לראות זוהר חזק. יש כמה פרמטרים שצריך לחשוב עליהם:

1. קו רוחב. ככל שתצפין לכיוון לקו רוחב 70 כך יגדלו הסיכויים לצפות בזוהר הצפוני.
        2. עננות. האזורים הצפוניים מועדים לעננות וצריך למצוא מקום שבו הסיכוי לשמיים בהירים בעונה שמגיעים בה הוא כמה שיותר גבוה.
        3. תאורת רחוב. בשביל לצפות בזוהר הצפוני צריך שיהיה כמה שיותר חשוך. אפילו אם אתה לא בתוך העיר, תאורה של עיר קרובה יוכלה להרוס את הראות. לכן מומלץ למצוא מקום כמה שיותר מרוחק.
        4. עונה. כאמור, בשביל לצפות בזוהר הצפוני צריך שיהיה כמה שיותר חשוך. ככל שמתקדמים לכיוון החורף כך יש פחות אור. באזורים הצפוניים יותר מגיעים בחורף למצב שהשמש לא זורחת כלל. עם זאת, יש הטוענים שיש יותר ימי זוהר סביב ימי השוויון. מן הסתם אי אפשר לנצל את שתי התופעות בו-זמנית, אני הייתי הולך על החושך.
        5. מחזור השמש. לשמש יש מחזור של 11 שנים. בשיא המחזור יש הרבה נקודות שמש שגורמות לפעילות רבה על-פני השמש ופלטה של הרבה חלקיקים טעונים לכיוון כדור הארץ. כאשר אלו פוגעים באטמוספרה יש זוהר. בשפל של מחזור השמש אין נקודות כלל והפעילות נמוכה יותר. לכן, מומלץ אם אפשר לצפות בזוהר בסביבות שיא המחזור. יש הטוענים שיש יותר סיכוי לזוהר בשנתיים שמיד לאחר השיא, לא יודע אם זה נכון או לא. בכל אופן, שיא המחזור הנוכחי היה בסוף 2013 – תחילת 2014 והשפל צפוי בסביבות 2020. לא כל מחזורי השמש נולדו זהים, קיימים שינויים באורכם ובעוצמתם. מחזור השמש הנוכחי היה חלש במיוחד, הנמוך ביותר מאז 1906 והוא המשך של מגמת ירידה במחזורי השמש האחרונים. עד כדי כך מחזורי השמש נחלשים שמדענים מסויימים טוענים שאם המגמה תמשך תהיה בעשרות השנים הקרובות התקררות של כדור הארץ (בניגוד להתחממות הגלובלית שנחזית כשלא מתייחסים למחזורי השמש). בפעם האחרונה שמחזורי השמש נחלשו עד-כדי הפסקה מוחלטת הדבר גרם לתקופת הקרח הקטנה (בסביבות המאה ה-17 – 18).
        6. זמן השהות. מכיוון שלא מדובר במדע מדוייק אלא בסטטיסטיקה, ככל שתשאר יותר זמן באזור כך תגדיל את סיכוייך לצפות בזוהר חזק.
        7. שעה. הזוהר הכי חזק מתרחש סביב השעות 10 בערב ו-2 בלילה. בסביבות חצות קיימת החלשות מסויימת, אם כי זה תלוי ביום, בתנאים המדוייקים של אותו יום, מתי פוגעים החלקיקים הטעונים באטמוספרה ובפלקטואציות בשדה המגנטי של כדור הארץ.
        8. כמה אתה מוכן להיות בחוץ ולצפות. בתוך המלון מסביב לשולחן האוכל לא רואים כלום. כשישנים לא רואים כלום. אם אתה מוכן לעמוד בחוץ בקור בחושך בלילה במשך כמה שעות טובות (ובמיוחד אם יש לך לבוש מתאים) תראה הרבה יותר. כשאני הייתי ראיתי את הזוהר הכי מרשים בשעה 2 בלילה (אחרי שמדריך שפגשנו חזה זוהר חזק בשעה הזו) כשרוב האנשים העדיפו להמשיך לישון.

אני בטוח ששכחתי עוד כמה פרמטרים, זה הכל עניין של סטטיסטיקה וסיכויים. אני ראיתי את הזוהר הצפוני פעמיים. פעם אחת נסעתי במיוחד לצפות בו בחצי הראשון של דצמבר 2013 באביסקו, שבדיה. שהיתי שם במשך 8 ימים ומתוכם ראיתי זוהר בערך חצי מהימים, אבל רק יום אחד היה ממש חזק ויפה. באותו היום ראיתי את הזוהר גם בסביבות 10 בערב וגם בסביבות 2 בלילה, שניהם היו מרשימים מאוד אבל מאוד שונים אחד מהשני. בפעם השניה ראיתי את הזוהר במקרה באמצע טרק באיסלנד בלילה של ה-28 באוגוסט 2015.

תגובה 1 תגובה אחרונה תגובה ציטוט 1
        • imeshy
          imeshy נערך לאחרונה על ידי

תגובה לפנתאון. 

תודה רבה

(מפנטז על יום מן הימים שיהיה לי מספיק זמן כדי לראות..)

תגובה 1 תגובה אחרונה תגובה ציטוט 0
          • 1 / 1
          • פוסט ראשון
            פוסט אחרון