עכשיו זמן אפריקה ...
-
בוקר טוב חברים ..
חג שמח ושנה טובה

אחרי שנרגענו מארוחות החג אפשר להתחיל לספר.
חזרנו מטיול משפחתי בן שלושה שבועות בדרום אפריקה, מפלי ויקטוריה וגיחה לבוטצוואנה.
לקח לי זמן להרגע , להתאושש , לעכל ולעבד את מה שראינו .
לבת ולי היה זה המפגש הראשון עם היבשת הזו. בן הזוג כבר היה בעבר באזור קייפטאון , אבל קייפטאון היא לא בדיוק מדגם מייצג של אפריקה ובתנאים המפנקים של כנס מהעבודה זה לא ממש נחשב ..

המפגש הזה לא תמיד היה פשוט לנו . לצד נופים מרהיבים, טבע מדהים, בעלי חיים מרתקים , נוף אנושי מגוון פגשנו גם ארצות שמתמודדות עם פערים , עוני , בירוקרטיה וטופסולוגיה. לעיתים חשנו שחזרנו במנהרת הזמן לאמצע המאה הקודמת . הבדלי המנטליות לא תמיד היו קלים לנו , אבל היו גם מפגשים אנושיים ונחמדים .
אז למה בכלל אפריקה ?..
קודם כל אנחנו “מתים” על מפגש עם בעלי חיים בטבע. המפגש הבודד עם דוב גריזלי בשנה שעברה ברוקיז הקנדיים, גרם לנו לרצות עוד ובאפריקה יש הרבה מזה ויותר נגיש.
שנית בגלל הנופים . רובי , יובל , ינינה , רחל שחזרו מדרום אפריקה הביאו מראות נוף יפים עד מאד.
הבת ראתה סרט משעשע שעלילתו מתרחשת בסאן סיטי ונעצה את המסמר האחרון בהחלטה לצאת לשם. גם אני רוצה כזו חופשה אמרה.
אז אי שם בחודש אוקטובר 2016, אחרי שאיתרתי טיסות זולות עד מאד של אתיופיאן לקייפטאון , עם עצירות נוחות וקצרות יחסית באדיס , הוחלט שנוסעים לאפריקה .
במשך השנה ( און אנד אוף) נבנתה לאט התוכנית ובאוגוסט , אחרי חודשים של ציפיה , יצאנו נרגשים לדרך .

אני רוצה להודות לצפריר ( איתנין ) מלך אפריקה , יובל ,רובי, M-S , הדר ( נועה) , רונית שענו בסבלנות לכל השאלות שלי . לציידת ערפדים שהיתה שותפה לתוכניות והתלבטויות . לרחל שסכמה כל כך יפה בבלוג שלה. לינינה על הבלוג. לכל המשתתפים בפורום אפריקה. תודה ענקית לאחווה ודפנה (dapharch) שהבלוגים והעזרה שלהן היו הבסיס לתכנון הטיול .
אז תכף ממריאים
אבל לפני זה חייבים אתנחתא קומית קלילה.הבעל והבת קצת חששו מהבחירה בחברת התעופה. בתור פריקים של הסדרה
“ תעופה בחקירה “ החלו למנות לי את מספר ההתרסקויות והתקלות של החברה.
כדי להרגיע חבר שלח לי את זה …
תפתחו רמקולים והכל בהומור , כן …כמה תמונות לא מייצגות ועכשיו באמת אפשר לצאת לדרך …
-
איריס,,
שאלתי את עצמי מתי תתחילי לספר ואכן המרתי על החופש של החג.
הולך להיכתב כאן סיפור מעניין ויפה, ואני הראשון בשורה.
גם אנחנו חושבים על דרום אפריקה בקיץ הבא, והכל תלוי במועד גיוסה של הבת.
לא אפריע ונותן לך להמשיך.
-
גם אני כאן למרות שאין תכניות לכוון האיזור ההוא (בגלל שאין לנו אף פעם שלושה שבועות פנויים לטיול). אבל מי יודע?
מהפרומו זה נראה מבטיח -
איריס גם אני ממש שמחה שהתחלת לספר, והתיישבתי ממש בשורה הראשונה.
שנה הבאה, עושה רושם שיהיה צפוף בדרום אפריקה כי גם אנחנו מתוכננים להגיע – אז אשמח שבעתיים לשמוע סיפור טיול מבית היוצר שלך.
שנה טובה,
טל
-
יורם , ריקי וטל , כיף לראות אתכם כאן. שמחה שיש עניין . מקווה שתשארו.
כמה מנהלות קטנות ומתחילים .
טיסות
הלוך : תא – אדיס – קייפטאון
חזור : יוהנסבורג – אדיס – ת”א
חברת אתיופיאן איירלינס. עלו בסביבות 590 דולר לנוסע ( לא זוכרת סכום מדויק)
המטוסים מת”א לאדיס היו ישנים אבל סבירים. מרווח טוב לרגליים . בהלוך ניתנה חמגשית תוצרת הארץ כולל מנה ללא גלוטן. הושבה ביציאת חירום ללא תוספת מחיר.
מאפשרים שתי מזוודות לנוסע. לא ניצלנו אבל זה טוב מאד.
הטיסות מאדיס לקייפטאון ומיוהנסבורג לאדיס היו במטוסי דרימליינר חדישים. לחברה האתיופית יש יותר מטוסים כאלה מאשר לאל על. אז אין מה לקטר …
היה נעים ונוח ולאל על יש מה ללמוד. האוכל זה סיפור אחר. לא טעים ולא מוצלח . גם מנות ללא גלוטן שהזמנתי מראש לא היו. טוב שהבאתי איתי גיבוי .
טיסות פנים –
- טיסה מפורט אליזבת – יוהנסבורג
- טיסה מיוהנסבורג – לליוינגסטון זמביה.
- טיסה מליוינגסטון ( זמביה) – לנלספרויט . מקצרת מאד את ההגעה לקרוגר ומומלצת מאד.
טיסות 1 ו 3 ניקנו בחברת SAA בסביבות דצמבר. אני הקדמתי בקניה היות והטיסה מליוינגסטון לנלספרויט יוצאת רק 3 פעמים בשבוע ורק פעם אחת בכל יום כזה. המטוס קטן – 35 נוסעים ולכן חששתי שהטיסה המבוקשת תתמלא ולא יהיה מקום. בפועל היו מקומות פנויים על הטיסה אבל לא הייתי לוקחת סיכון .
מחיר לנוסע – 330 $ לשתי הטיסות . זו טיסה יקרה יחסית אבל חוסכת הרבה שעות כביש ( מיוהנסבורג לקרוגר ).
הטיסה מיוהנסבורג ללוינגסטון זמביה בבריטיש איירוויס. ניקנתה בשילוב נקודות שיש לי בבריטיש. ( אם יש לכם נקודות הנה הזדמנות לנצלן )
כל טיסות הפנים יצאו בזמן והיו מצויינות. בבריטיש קיבלנו שידרוג חינמי לביזנס והרגשנו מלכים .

השדה באדיס די מגעיל . צפוף מאד , בקושי שיש מקומות ישיבה , מלא יתושים ושרותים מאולתרים . הרגשנו כמו במבצע אנטבה אבל זה חלק מהחוויה. מזל שהקונקשן היה די קצר ( 3 שעות ברוטו ). הטיסות כולן יצאו בזמן .
רכבים –
שכרנו שני רכבים דרך אופרן בשלב יחסית מאוחר של השנה ( מרץ/אפריל).
רכב ראשון- לקיחה קייפטאון החזרה פורט אליזבת .
רכב שני – לקיחה נלספרויט החזרה ביוהנסבורג .
הספק היה יורופקאר. העדפתי דרך אופרן כי הם הציעו מחירים מאד נוחים ובטול השתתפות עצמית בעוד אצל אחרים היה מדובר בהחזר. בדרום אפריקה ההשתתפות העצמית גבוהה ויכולה לעלות על 2000 $. העדפתי עם ביטול .
הרכבים היו טובים ומרווחים אם כי לא חדשים . הזמנו טויוטה אוונזה בשני המקרים . בשכירות הראשונה קיבלנו את הטויוטה ובשניה קיבלנו יונדאי טוסון שהיה קצת יותר משוכלל וחזק אבל תא המטען שלו טיפה יותר קטן. היות והיינו שלושה לא היתה בעיה.
שתי ההשכרות עלו כ 2500 שח. סהכ 16 ימים. בנוסף בכל השכרה היו דמי החזר חד כווני של 1300 ראנד לערך .
במפלי ויקטוריה היינו ללא רכב ונעזרנו במוניות .
מלונות –
לפי המלצתם של רובי הדר ואחוה נעזרתי במלני מסוכנות AFRICA AWAITS.
מלני לא תכננה מסלול אלא הציעה מלונות /דירות לפי בקשתי במקומות שרציתי .
היא היתה שרותית ונחמדה. הלינות היו טובות מאד.
המחירים שלה לא תמיד היו תחרותיים. היו מקומות ( דוקא במקומות היקרים יחסית – קרוגר , מפלי ויקטוריה, קייפ טאון) בהם עשיתי הזמנות עצמאיות בעלות קטנה משמעותית .
אכזבה אחת שהיתה לי בהקשר לשרות שלה- בקשנו מקומות לינה שמציעים ארוחת בוקר ללא גלוטן עבור הבת . למרות שהיא הבטיחה שחזרה ווידאה עם מקומות הלינה שיש ארוחות כאלה, באף אחד מהמקומות לא היה .
בכלל נושא המזון ללא גלוטן בדרום אפריקה וזמביה היה לנו בעייתי. אני חושבת שזה קשור בחוסר מודעות ובמנטליות ואפרט בהמשך .
תקשורת – התוכנית של גולן הכל כולל חול, עבדה מצוין בדרום אפריקה.
במפלי ויקטוריה הסתפקנו ב WIFI חינמי. כמה שיחות מקומיות שהוצאתי עלו כמה שקלים בתוכנית של גולן. ממש לא נורא.
סים מקומי לא קנינו . לא היה צורך.
נראה לי שזהו אפשר לצאת לדרך ..
-
היי איריס
יעד לא שיגרתי.. מסקרן ומעניין
אחכה להמשך
תודה על השיתוף וההשקעה

-
היי איריס
תודה שהתחלת לשתף.
זה סוג הסיפורים שאסור לפספס.
ממתין בסבלנות להמשך
קובי
-
היי איריס,
אכן יעד שונה , מיוחד ומסקרן. מלאת הערכה על הארגון והביצוע.
שנה טובה והמשך שבת נעימה

-
איריס,
שמח לראות ששרדת את אנטבה
והתחלת לספר 
שמח לשמוע שהמלונות שמלאני הציעה היו לטעמכם...אך מאכזב לשמוע את עניין הארוחות ללא גלוטן וכנראה קשור לחוסר מודעות

ולגבי "תעופה בחקירה" ראיתי פרק אחד והספיק לי
(אם אמשיך לצפות כבר לא אעלה על מטוסים
) מחכה להמשך...
רובי
-
לי יקרה שמחה שבאת . long time ….

קובי ונירית . שמחה לראות אתכם כאן. תודה על הפרגון .
היה באמת טיול פחות שגרתי. לפחות עבורנו . אני מקווה שאצליח להעביר גם חלק מהאוירה והרגשות שליוו אותנו .
אז מה ראינו ??
לטובת מי שמעדיף ישר ולעניין הנה תקציר המסלול:
חלק א’ –
9/8/17 היינו אמורים לצאת בתחילתו של היום הזה. האתיופים שינו לנו תוכניות וללא הודעה ביטלו את טיסת ההמשך לקייפטאון. בבדיקה מקרית גיליתי העניין שיניתי טיסות וירד לנו יום מהטיול. בכל זאת ב תשע בערב מתייצבים נרגשים לטיסת לילה

10/8- 13/8 קייפטאון והסביבה . לינה קייפטאון ( 3 לילות )
13/8 – השלמות קייפטאון ולינה בהרמנוס ( לילה אחד)
14/8 – בבוקר הרמנוס , נסיעה ארוכה , עצירה במוזאונים של מוסל ביי , מפת אפריקה הגעה ללינה ב KNYSNA. (לינה בנייזנה יומיים)
15/8 – 16/8 טיולים באזור נייזנה -פלטנברג ביי, שמורת רוברג , ימים גשומים מאד. לינה בסטורם ריבר ( לילה אחד).
17/8 – טיול בשמורת ציציקמה. טיסת ערב ליוהנסבורג. לינה ליד שדה התעופה.
שינוי הטיסות הוריד לי יום בדרך הגנים . ויתרנו על שמורת וילדרנס ובעקבות מזג אוויר בעייתי גם על דרך היין. אל האזור הזה נצטרך לשוב. הרגשנו שהוא ממש לא מוצה , אבל בשל מזג אוויר בעייתי מאד טוב ששהינו שם רק 8 ימים.
חלק ב’ –
18/8 – 21/8 ביקור במפלי ויקטוריה מהצד הזמבי והזימבבווי.
יום ספארי בשמורת צובה בוטצוואנה.
3 לילות לינה בליוינגסטון זמביה. מלון דיוויד ליוינגסטון לודג’ המעולה.
טיסה לנלספרויט והגעה לפארק קרוגר.
חלק ג’ –
21/8 – 24/8 פארק קרוגר. לינה במלון מריוט פרוטאה הסמוך מאד לשער פול קרוגר. מוצלח מאד . 3 לילות .
24/8 – יציאה מקרוגר, דרך הפנורמה ולינה בסאבי .
25/8 – יום שרובו נסיעה, מעבר בפרטוריה, הגעה ולינה בכפר תרבות לסדי LESEDI.
26-28/8 נופש בסאן סיטי.
29/8 – חזרה הביתה

כמה תמונות ממה שראינו
-
רובי יקירי חג שמח
“ האשם” העיקרי בגיחה שלנו לאפריקה. שוב תודה על כל העזרה . למרות האיטיות , הדביקות , הבירוקרטיה ( זמן אפריקה) היה ממש מוי כייף… לא הייתי מוותרת על החוויה.

נשים את השיר האהוב עלי של טוטו כדי להכנס לאוירה
-
הי איריס,
חיכיתי לסיפור שלך על דרום אפריקה והינה הוא הגיע!
בזמנו התלבטנו בין הרוקיס לבין דרא”פ. הבנים בחרו קנדה אז דרא”פ עדיין ממתינה במגירת החלומות להגשמה – וכמה טוב לדעת שיהיה לי עוד דיווח מלא כל טוב (גם תמונות וגם מידע וקישורים) שלך.

והתמונה של המפלים בפתיח- ממש ציור. כן בטח נשארת להמשך.
שנה מצויינת

-
איריס, איזה כיף שהתחלת לספר!! אני עוד אגיע לזה.

בינתיים אני שותפה לחלק גדול מהתובנות שלך לגבי אפריקה (ושדה”ת באדיס בפרט… [גם שדה”ת באיסטנבול הוא האב אזורי ורואים שם אנשים מכל הלאומים, בכל מיני צבעים ובכל מיני מלבושים ובכל זאת, זה שמים וארץ לעומת אדיס.])
מאד מבאס מה שאת כותבת לגבי חוסר המודעות לצליאק.
חשבתי שמהבחינה הזו, יהיה לכם בסדר בדרום אפריקה כי חלק מהתיירות באזור קייפ טאון מבוססת על אוכל. -
איריס – איזה יופי שהתחלת לכתוב!! יהיה מעניין, ולפי המתאבן של הצילומים, יהיה גם במה לשטוף את העיניים. בלי לחץ – את טיול הקיץ שלנו בטנזניה מחודש יולי לקח לי חודש וחצי לסכם כאן...
חבל על מזג האוויר בקייפ, אבל (לטעמי הפרטי) החלקים הצפוניים של הטיול יותר חשובים… את זה הבנתי שקיבלתם בגדול
. אני פה בעיקר בשביל סיפורים ותמונות ספארי, וגם קצת מפלים.תודה!
יובל
-
ג’ני וציידת יקרות , שמחה שהצטרפתן .
ג’ני אני חושבת שדרום אפריקה תמצא חן בעינכם מאד. כמובן שצריך להערך ולהתכונן לרעשי רקע … כדי לא להיות מופתעים .
אני שמעתי כמה היא מערבית , “ אירופה באפריקה”, היו שאמרו וזה ממש לא כך...
נכון שקייפטאון מערבית . גם חלקים מדרך הגנים . אבל ממש לא הכול . החלק הצפוני של המדינה הרבה יותר אותנטי . לעבור ( אפילו ברכב ) במרכז פרטוריה יכול לתת נפנוף קטן למה שחשבתם על דרום אפריקה. אני כבר לא מדברת על שכונות הפחונים לצידי הכבישים . זו לא ארופה. וזה בסדר . לא נסענו לאירופה. רק צריך לקחת את זה בחשבון .
לי היה קשה עם הפערים. מחד שכונות הפאר של קייפטאון ומאידך שכונות הפחונים. פערים כאלה לא ראיתי בשום יעד אחר בו בקרתי בעבר. אפילו לא בתאילנד. בדרום אפריקה אבטלה של כמעט 25 אחוזים . העוני גדול ונראה שהמדינה לא יכולה או רוצה להתמודד. מי שמקטר על שרותי הרווחה אצלנו , שיחשוב שוב.
לעניין הגלוטן – בקייפטאון יחסית היה בסדר. יש מסעדות עם אפשרויות ללא גלוטן ויש מודעות מסויימת . בכל שאר המקומות ממש לא .
רוב הפעמים לא היו תחליפים , לא הבינו מה אנחנו רוצים, גם לא כשהצגנו כרטיס מסעדות .
מקומות לינה שהבטיחו אפשרויות ללא גלוטן הראו לבת מה היא לא יכולה לאכול אבל לא חשבו לספק תחליף, אפילו לא לחם פשוט או דגני בוקר.
לשמוע במלון שעולה מעל 400 דולר ללילה שהלחם “ בדיוק נגמר” , ואולי יהיה מחר, אחרי שבקשת מראש ווידאת הלוך ושוב זה לא נעים .
מודעות אין. אני חושבת שההבטחות נבעו ממנטליות ששואפת לרצות .
להגיד “ שיהיה בסדר” אבל בפועל לא עושים כלום כדי שזה יקרה. מאכזב.
מזלנו שהבאתי מזוודה כמעט מלאה בתחליפים. לחמים ולחמניות עברו אתנו ממקרר למקרר במשך כל התקופה. הסתדרנו, אבל פשוט זה לא היה.
נקודת אור –harries pancakes . יש מספר סניפים. אכלנו בגרסקופ ובפרטוריה ( עצרנו במיוחד). פנקייק מעולה נטול גלוטן. כזה לא אכלנו בשום מקום. מגוון מילויים. ממש מומלץ .
ובנימה אופטימית זו נעבור לתאור הטיול שסך הכל באמת היה מוצלח ..

-
יובל היקר !!
ברוך הבא
ספארי ומפלים היו ובגדול
-
חלק ראשון - קייפטאוןקייפטאון היוותה לנו נחיתה רכה יחסית במפגש עם אפריקה.
עיר יפה מאד. מודרנית ברובה. השילוב של ההרים עם הים , רבי הקומות יוצר מבט דרמטי מהמם . ולא … היא לא דומה לחיפה .
אל תאמינו למי שאומר.גם חיפה יפה אבל קיפטאון מהממת !!
בילינו בה כמעט 4 ימים מהנים מאד למרות שמזג האוויר היה רוב הזמן מעונן וערפילי. גם גשם ירד לנו בחלק מהזמן .
לנו בדירה מקסימה בקומפלקס שנקרא ICON APARTMENTS. עם מרפסת נהדרת ל LION HEAD. דירת שני חדרים סופיריור. הוזמנה באתר AGODA. יש מגוון דירות בגדלים שונים . שלנו היתה מעולה .
לעיתים קרובות אני מואשמת בפירוט יתר אז אקצר ולא אפרט על כל המקומות בהם ביקרנו .
מה אהבנו ??
גני קירסטנבוש מאד נעימים ויפים. אני ממליצה . בילינו שם כמה שעות נחמדות ביום בהיר ושמשי . טיול על גשר מיוחד בין העצים וגם בית הקפה נחמד.
אזור המרינה ווטרפרונט – נחמד מאד. שפע מסעדות , חנויות גלגל ענק ואקווריום בו לא ביקרנו . כאן עשינו גם מעט קניות. אין מציאות אבל אם חייבים קניות זה המקום .
מרכז העיר – גני החברה , שוק גרינמרקט , שכונת בו קאפ מיוחדת על בתיה הצבעוניים .
ביקור מומלץ ומרגש בבית הכנסת העתיק והחדש, במוזיאון היהודי ובמוזיאון השואה . תערוכה יפה ומלמדת על תולדות הקהילה. התרגשנו לראות ילדי בית ספר שחורים מבקרים במוזיאון ולומדים על חיי הקהילה היהודית .
ביקור בטאון שיפ לנגה. היה מורכב ומעניין. ביקור מטלטל. לא פשוט היה לראות את תנאי החיים בשכונה הזו. הסיור נערך על ידי בן המקום שלקח אותנו גם למוזיאון האפרטאהייד. המראות לא קלים .
בכל זאת שמחה שבקרנו . ביקור במקום כזה נותן קצת פרופורציות ושיעור לחיים . טיפ שכתבתי על המדריך ODWE .
בקרנו בחוות יענים מעט צפונית לעיר. זו חווה תיירותית שאינה מאפשרת רכיבה
( וטוב שכך ). ביקור נחמד. לטעמי לא חובה. מתאים גם עם ילדים קטנים .
הר השולחן – פספוס גדול…

במשך כל ארבעת הימים בעיר לא היה מזג אוויר מתאים לעליה. גם כשהיה בהיר ולא נראה ענן , היו רוחות חזקות שלא אפשרו עליה. קניתי כרטיסים באינטרנט בבוקר שנראה בהיר ומתאים , הגענו שלוש פעמים ולא התאפשר לעלות .
בן הזוג וחברה שכבר היו, “ ניחמו” אותי שההפסד לא נורא. בכל זאת הנוף הנשקף גם מקומת היציאה של הרכבל יפה מאד.
יש לציין שקיבלתי החזר כספי לכרטיס האשראי ללא כל בעיה.
יום שלם נוסף הקדשנו לאתרים בדרך לקייפ התקווה הטובה. היה יום מדהים ואפרט בהודעה נפרדת .
-
איריס מצטרפת , התמונות בפייס הבטיחו המון
גם אצלי אפריקה לא התוכניות אבל מי יודע
טוב שהתחלת
-
עוד כמה תמונות מקייפטאון היפה אותה אהבנו מאד
-
איריס,
תחושתך לא מטעה אותך: דרום אפריקה היא אכן אחת המדינות הכי לא שיוויוניות, על פי כל קנה מידה. הסיבות לכך מורכבות, אבל העצוב הוא שיותר מ 20 שנה לאחר קץ שלטון האפרטייד המצב לא משתפר.
אני לא יודעת מיהם אותם “מאשימים”, אבל אני אומרת שאין כזה דבר יותר מדי פירוט, בטח לא כשמדובר ביעד פחות מסוקר כדרא”פ- אז תתעלמי ותשתפי חופשית!