מפתח חישוב עלויות למשפחה באירופה
-
אנחנו טסים לשבועיים (פריז ולונדון) באוגוסט.
מה מפתח לחישוב עלות יומית למשפחה (2 מבוגרים, 4 ילדים 7-12), ללא עלויות מלון?
-
זה תלוי במשפחה. לדוגמא, לאחרונה שתי משפחות שאני מכירה נסעו לבודפשט. אחת אכלה בצהריים ארוחות עסקיות ב-30 ש”ח לאדם כולל הטיפ, ואחת ב-100 ש”ח, וגם זה תלוי כמה נשנושים ושטויות אוכלים בין הארוחות, אם בכלל. גם בלונדון – יש המון אתרים חינמיים נפלאים שאפשר איתם בלבד למלא טיול שלם, אבל יש כאלו שהולכים בעיקר על אתרים בתשלום שעולים הרבה כסף. לכן טווח העלות היומי מאוד רחב.
-
אני הייתי ”מפרק” את ההוצאות וכך מקבל תמונה יותר מדוייקת
אטרקציות – תרשום את כל האטרקציות שאתם מתכננים לבקר בהם ואת עלות משפחתית הכוללת לכול אטרקציות
תחבורה – הגעה וחזרה משדה + עלות תחבורה ציבורית לכולם
ואז נשארה רק עלות של אוכל + הוצאות שונות כמו קניית מזכרות – שיכולה לנוע בין 200 – 400 אירו (והרבה יותר) תלוי בסוג המסעדות שתבחרו – שכנרה בהרכב שלכם גבול תחתון יהיה קרוב ל 200
כמובן שהוצאה יומית לא כוללת קניות
-
בהמשך למה שכתבתו כבר:
באופן כללי פערי המחירים בין מדינה יקרה וזולה (או עיר יקרה וזולה) באירופה המערבית הם פחות מפי שתיים. כלומר אם בעיר הכי זולה בקבוק קולה בקיוסק יעלה למשל 1 אירו, אז ביקרה הוא יעלה 2 אירו, אבל לא 5. כמובן כשמשווים אותו דבר – קיוסק מול קיוסק או סופר מול סופר. לא סופר מול הלובי של מלון 5 כוכבים.
אגב, גם ישראל כלולה באותו טווח של פקטור 2.
אבל הפער בין אנשים (רגילים) קרוב יותר לפי 5! אני לא מדבר על עניים מרודים וגם לא אוליגרכים. אני מדבר על אנשים כמוני וכמוך.
ואני תמיד נותן את הדוגמא של כמה עולה יום בתל אביב: בואו נניח ישראלי שלא גר במרכז שישן במלון כזה או אחר בתל אביב
אוכל – ארוחת בוקר אולי כלולה בדיל (כלומר חינם). יש מי שאוכל לארוחת בוקר קורנפלקס שקנה מראש בסופר (נניח 10 ש”ח לאדם), יש מי שלוקח סנדוויץ בקופיקס (נניח 10-15 ש”ח) או יושב לארוחת בוקר בבית קפה (30-70 ש”ח לאדם כולל טיפ). צהריים נע על הציר של מנה פלאפל עם לימונדה (20 ש”ח), דרך שווארמה עם פחית (40) וכלה בעסקית נחמדה ב-70. וארוחת ערב יכולה לנוע בין שני משולשים פיצה (20) דרך ארומה וכדומה (30-60) וכלה במסעדה נחמדה עם יין (יכול גם לעבור את ה-200 כולל טיפ). וזה לפני שדיברנו על נשנושים ושתייה במהלך היום שיכולים לנוע בין פחות מ-10 ש”ח לאדם ליום (שקית נשנושים מהסופר ומים על הגב) ומעל 50 (גלידה נחמדה + קפה ועוגה + בקבוק קולה...)
כלומר רק בתחום האוכל התעריף לאדם ינוע בין 60 ל-300 ש”ח בקלות
וכל המספרים שציינתי הם “רגילים” לא שלחתי אותך ללקט מלפפונים בשוק, ולא דיברנו על ארוחות שחיתות (ארוחת ערב גם יכולה לעבור בקלות את ה-200 אם רוצים).
באופן דומה גם תקציב האטרקציות – אפשר לשוטט ברחוב או בפארק (חינם או קרוב לכך), ולשיא ללכת לקולנוע. אפשר לבקר במוזיאון/כדור פורח, או לעשות סגוואי וכדומה בעלויות גבוהות בהרבה.
וגם בילוי הערב יכול לנוע בין כלום, פאב, הופעה או מועדון וכו’.
לטובת העיניין תניחו שפריז וגם לונדון דומות לתל אביב מבחינת רמת המחיר. תחשבו כמה תוציאו בתל אביב על טיול בסגנון וברמה שאתם רוצים – זה יהיה קרוב יחסית לסכום שתוציאו שם.
-
תחשיב שלי במערב אירופה עומד על 150 יורו למשפחה ביום.
אתרים, אוכל (ארוחה אחת בחוץ ביום) , תחבורה.
-
אגב, יש לא מעט אנשים שבמודע או לא בעצם מגדירים לעצמם תקציב יומי. לא משנה אם מדובר על מדינה “יקרה” או “זולה” הם יוציאו סכום דומה, פשוט יתפנקו יותר או פחות בהתאם ליוקר המחייה המקומי.
לא תמיד זה בחישוב קר, אבל זה כן קורה הרבה פעמים בלי לחשוב.
כשמחשבים עלויות כל אחד סופר אחרת, אבל את החור בחשבון הבנק זה לא מעניין. אני מציע לחשוב גם על:
הוצאות בארץ: ביטוח, נסיעה/חניה לנתב”ג, דילים לסלולרי, קניות והצטיידות (כולל תרופות, דרכונים, משחקים, תיקים ועוד)
הוצאות תחבורה בחו”ל – תחבורה ציבורית (לפי כרטיס או דיל שבועי), מוניות לשלבי המזוודות, מונית כשמתפנקים, רכבת/אוטוס מחוץ לעיר אם יש
אוכל – לא רק 3 הארוחות אלה גם כל הפינוקים לסוגיהם. ולא לשכוח שתייה שקונים יחסית הרבה על הדרך. חשוב לספור גם הוצאות סופר. וכמובן גם את האוכל במעברים (שדה תעופה, רכבת וכו’).
טיפים – במלון אם רלוונטי, לאומני רחוב אם אתם בקטע, לדמויות שמצטלמים איתם. לפעמים זה ממש תשלום כמו לאמן הקריקטורות
קניות ומזכרות – הן הקניות הגדולות (ביגוד וכדומה), אבל גם הקטניות הקטנות, המזכרות והשטויות
הסכומים הקטנים נוטים להצטבר מהר. סתם דוגמא – קפה ועוגה במחיר של 15 ש”ח לאדם זה כמעט 100 ש”ח ל”סיבוב” למשפחה של 6 נפשות. פעמיים ביום ב-10 ימים זה קרוב ל-2000 ש”ח!
-
בלונדון התחבורה הציבורית יקרה מאוד, לעומת פריז. לעומת זאת חלק נכבד של המוזיאונים בלונדון הם חינמיים לגמרי, להוציא תערוכות מתחלפות. בלונדון יש כרטיסי 1+1 לאטרקציות שונות כך שאפשר להוזיל.
150 פאונד ליום למשפחה הוא תקציב נאה בלונדון, יהיו ימים שתוציאו חצי מהסכום הזה – תלכו למוזיאון חינמי, תטיילו רק בפארק ואת העודף תוציאו ביום אחר, כך שיתקזז.
לעומת זאת, אם תיסעו לדיסני בפריז – היום הזה לבד יגזול לכם תקציב של כמה ימים.
אז אני מציעה לעשות רשימה של האטרקציות אותם תרצו לראות ולפי זה תוכלו לחשב עלות כוללת.
רבקה
-
אני מסכים שקשה מאוד לתת הערכה של עלות טיול בלי להכיר אתכם . אני מציע לכם להעזר באתרים שמשווים עלויות טיול בין יעדים. תכניסו יעד שכבר טיילתם בו באותו הרכב שבו אתם מטיילים ותשוו ללונדון או פריז.
-
אגב, זו דוגמא לאיך עלויות משתנות לגמרי מאדם לאדם.
אם ניקח למשל מה שאנשים טובים אמר: “ולא לשכוח שתייה שקונים יחסית הרבה על הדרך” – במשפחתנו לא אוהבים משקאות קלים, אז תמיד פשוט שותים מהברז (אלא אם זו מדינת עולם שלישי כמובן) וממלאים בקבוק שיהיה בתיק כי חשוב לשתות הרבה בטיול. נושא השתייה בטיול לחו”ל כמשפחה עומד על אפס.
כנ”ל “קניות והצטיידות” בארץ – יש במשפחה את כל הציוד הדרוש, מקסימום מתקשרים להורים/אח/דודה להשאיל טרולי בגודל מסוים לשבוע. לא קונים שום דבר במיוחד לטיול בדרך כלל, גם לא משחקים ותרופות שהוזכרו או שמפו וכו’, כי אם יש ילדים יש כבר צעצועים ומשחקים בבית ממילא, וכנ”ל יש בבית מן הסתם תרופות בסיסיות ומוצרי רחצה. דרכון ממילא מוציאים פעם בעשור, בלי קשר לטיול מתוכנן (פשוט מחדשים כשעומד להסתיים).
-
מוסיפה את השנקל שלי לגבי לונדון:
- בקטגוריות האטרקציות והבילויים “סטיית התקן” בעיר הזאת גדולה במיוחד, כי מצד אחד יש בה בילויים נהדרים וחינמיים כמו המוזיאונים, הפארקים, השווקים והשכונות והרחובות שסתם כיף להסתובב בהם בלי להוציא פרוטה למעט על אוכל ושתיה כמובן.
וגם: חילופי המשמרות מול הארמון, וסיורים מודרכים ברחובות שמשלמים בהם רק טיפ למדריך (זה לא בחינם אבל זה זול יחסית).
ומאידך, יש בה אטרקציות פופולריות יקרות למדי כמו הארי פוטר, מאדאם טוסו, מחזות זמר, לונדון איי ועוד.
אז נשאלת השאלה איך תחלקו את הזמן שלכם שם בין הבילויים החינמיים/זולים ליקרים, ההבדל יכול להגיע למאות ליש”ט למשפחה בת 6 נפשות.
- ובנוגע לאוכל: יש הבדל עצום אם אתם שוהים שבוע בדירה שניתן לאכול בה חלק מהארוחות על בסיס מצרכים שקונים בסופר המקומי, או בחדר במלון שמחייב אותכם לאכול את כל הארוחות שלכם במסעדות, מה שבהרכב שלכם עלול לייקר משמעותית את עלויות המזון.
-
כמו קודמי, הכל תלוי בהעדפות שלכם.
אצלנו [פחות פריז, יותר לונדון]:
לנים בדירות ומבשלים לעצמנו. ארוחה חמה צמחונית ללא חלב בערב, סנדביצים ופירות למשך היום. לא קונים כלל אוכל במסעדות [לעיתים נדירות קפה או תה רק בשבילי]. כך שהעלות של האוכל אצלנו יחסית נמוכה [ירקות ופירות בסופר זה לא יקר]. לא זוכרת מה העלות, בעוד כמה שבועות אוכל לומר אם אזכור לשמור קבלות.
אטרקציות – בדרך כלל מעדיפים מוזיאונים חינמיים וטיולי טבע. פה ושם [למשל פעם-פעמיים בשבוע, בדרך כלל לא יותר] הולכים למשהו בתשלום, בדרך כלל מוזיאון בתשלום או רכיבה על סוסים וכד’. לא הולכים לפארקי שעשועים כלל. לכן גם הסעיף הזה אצלנו לא מאד יקר.
תחבורה: בתוך העיר אנו משתמשים בתחבורה ציבורית וזה יוצא לנו זול יותר מרכב כי ילדים מתחת גיל 12 נוסעים בחינם, כך שהעלות היא רק לנו המבוגרים ועד תקרה יומית של האויסטר.
כך שאצלנו חישוב עלויות בלונדון [אם אני מחשבת לפי הפעם האחרונה, שהיינו עדיין 4 ילדים, לפני שהקטן הצטרף] ללא לינה וללא טיסות מגיע לסכום של כ50 פאונד למשפחה ליום לכל היותר [כאמור אוכל לתת תחשיב מדויק יותר כנ”ל אחרי שנחזור]
אם הולכים לאטרקציות בתשלום, פארקי שעשועים, הארי פוטר, מחזות זמר וכד’, אז כמובן שהשמיים הם הגבול. לכן בלי לדעת מה התכנונים שלכם קשה לתת לכם תחשיב .
-
בכל מקרה אין מה להחזיק רכב לפריס או ללונדון. בשתיהן סיוט להתנהל עם רכב, והתחבורה הציבורית פשוטה, נוחה ועדיפה בהרבה. לראייה – חברים צרפתיים ובריטים שלי בערים הללו או שלא מחזיקים רכב בכלל, או שמשתמשים בו כמעט אך ורק לטיולים מחוץ לעיר, ובעיר עצמה משתמשים בחופשי-חודשי לתחבורה הציבורית.
גם בפריז אפשר לבשל לבד – רמת הפרודוקטים מדהימה. יש לחמים נפלאים, גבינות מדהימות, וזה לבד כבר סוגר את ארוחת הבוקר.
-
השרשור הזה מעניין מאד – ומשכיל.
אני חשבתי שלונדון תהיה יקרה מפריז, אבל לפי מה שאוליב כותבת, יכול להיות שאם נוסעים בהרכב משפחתי עם ילדים קטנים זה לא כך.
בפריז, תחבורה ציבורית היא חינמית רק עד גיל 3, ומחיר מוזל הוא רק בגילאים 4 – 9. מגיל 10, משלמים כמו מבוגר. בלונדון, לעומת זאת, עד גיל 12 התחבורה הציבורית חינמית.
בנוסף, אמנם מרבית המוזיאונים חינמיים עבור ילדים וסטודנטים, אבל המוזיאונים הגדולים כמו הלובר ומוזה ד’אורסיי אינם חינמיים כלל (הלובר עולה 15 יורו כשונים בקופה ו-17 יורו ברכישה מראש).
אוליב – את לא חייבת לענות אם זה אישי מדי, אבל האם אתם ממש מתנזרים לגמרי מרכישת מזון מחוץ לבית, אפילו לא ארטיקים וכיו”ב?
-
ציידת זה בסדר, כתבתי על זה בעבר – יש לנו 2 ילדים עם אלרגיות קשות למזון [כל אחד עם אחרת, אובחן רשמית בטסטים בבי”ח] אז לקנות אוכל בחוץ זה מתכון לעוגמת נפש בשביל מי שאסור לו, או מתכון להרס הטיול אם במקרה הם טועמים. אנחנו גם מביאים כלים איתנו מאותה סיבה. לא קונים כלום בחוץ, רק לפעמים קפה או תה בשבילי. גם בארץ נדיר שקונים בחוץ, עם ילדים עוד יותר נדיר שאוכלים בחוץ, בטח לא יותר מפעם בשנה...אבל בארץ יש לנו תחליפים הולמים בבית [למשל ארטיקים מכינים לבד בבית ואז יודעים בדיוק מה יש בפנים].
-
רק שאף ילד לא ממש מתעניין בלובר או במוזיאון ד’אורסיי… מה שמעלה את העלות בפריז זה מן הסתם פארקים כמו דיסני. בלונדון אפשר לחסוך מאוד באטרקציות אם מורידים את היקרות (שרבות מהן לא שוות את המחיר והתורים בעיניי ממילא, כמו מאדאם טוסו והגלגל הענק), אם כי הלינה לא זולה כלל וכלל.
בטיולים עם ההורים בצעירותנו ואצל האחיינים, כמעט ולא היו קונים שטויות במשך היום. בסדר, ביום חם מאוד אז ארטיקים או גלידה כדי להצטנן, אבל בלי כל החטיפים וזבל ומתוקים בכמויות בין הארוחות, ובלי שתיה קלה (זה לא מרגיש כמו התנזרות, זה לא כזה טעים, סתם נוזל סינטטי מסוכר). האחיינים שלי בכלל יעדיפו שתהיה קופסה של פירות מהסופרמרקט לנשנש ממנה.
-
אני בטוח שיש ילדים שמתענינים בלובר ובד’אורסיי. אולי הם יהנו פחות מאשר בפארקים אבל הם בהחלט יכולים להנות גם במוזיאונים.
-
אוליב – באמת התמודדות לא פשוטה. כל הכבוד שאתם לא נותנים למגבלות הבריאותיות להשפיע על ההתנהלות. ארטיקים ביתיים זה אחלה רעיון – אולי נכין היום בערב
כבש – אנחנו נהיה באוגוסט בפריז, והילדים שלי דווקא כן מתלהבים מהרעיון לבקר בלובר. הם כבר גדולים (הקטנה בת 7) ואמנם הם לא יודעים מה מצפה להם [מבחינת עומס וגודל], אבל בהחלט יש נכונות. באופן כללי, אני מתכננת שילוב בין מוזיאונים (אני ובן זוגי נקנה כרטיס מוזיאונים והילדים כאמור נכנסים בחינם), אטרקציות (דיסני, מגדל אייפל) ושוטטות.
אנחנו גם לא קונים הרבה בין ארוחות, אבל לא בטוח שזה יעבוד בפריז...
טלו – צודק. לכן אני חופרת בפורומים כדי לתכנן טיול שמשלב את האתרים ה”כבדים” עם ה”קלים”.
-
תודה ציידת. באמת הבעיה הכי גדולה שלנו אינה אלרגיות למזון [כי מזה אפשר להמנע] אלא אלרגיה לעקיצות יתושים. עכשיו כשהילדה כבר גדולה זה פחות גרוע כי היא כבר יודעת לטפל בעצמה ולשים לב בעצמה.
-
מעולה, טוב שיש ילדים עם תחומי עניין רחבים יותר

בפריז אכן קל להתפתות לכל העוגות והמאפים, ולכן אנחנו בעיקר הלכנו עליהם כעל ארוחת בוקר או פיקניק צהריים עם סנדביץ’ מוכן במקום ארוחה גדולה (אכלנו את הארוחה המרכזית בערב).
ארטיקים ביתיים זה מעולה למשפחות ובכלל. מעבר לשליטה בכמות הסוכר ובמרכיבים, יש גם שליטה בגודל – אפשר להכין אותם קטנים, ל-3-4 ביסים של קור כשמגיעים מותשים מהחום הביתה. אפשר גם להכין משילובי פירות ודבש כדי שיהיה בריא יותר. למבוגרים אפשר לשלב אלכוהול ואפילו קפה.