עוקץ במסעדות רומא
-
איך שתשבו “יזרקו” לכם שקית עם לחם חתוך.
ימלאו לכם קנקני מים שנראים “מהברז”.
בחשבון: 1.5 יורו על הלחם. 2.5 יורו על כל קנקן.
-
אני לא חושב שאפשר לקרוא לזה עוקץ.
כך נהוג באיטליה – לגבות “קופרטו”, או דמי עריכת שולחן. חלק מהתשלום הכללי למסעדה.
באופן מקביל, אי אפשר לקרוא עוקץ למנהג בארה”ב להוסיף לחשבון “טיפ”. כך נהוג, וברומא התנהג כרומאי.
-
צודק עמיחי.
כבר חשבתי שנעלם איזה ארנק.
תתנחם בזה שבארץ יגבו ממך יותר על פרוסת-לחם בודדת (מחוממת במיקרו) והמים בלי "עכברת" (ו"פתיחת השולחן" עם "ערכת סלטים ע"ח הבית", שעולה 60 ₪).
תמיד אפשר לומר: "לא תודה, אכלתי בבית"

-
מסעדות רומאאני לא מזלזלת ב17 שח,
אבל לא הייתי קוראת לזה עוקץ
זה מקובל לגבות את התוספת הזו ברומא
הערב בעלי והבן ישבו לאכול בסתם מסעדה מזרחית עממית בצפון
אל ברבור… או שם דומההמחיר המנופח לא מוצדק.. על מנות לא טעימות וקמצניות

-
בגרמניה בעיקר בבוואריה מקובל במסבאות בירה ובמסעדות בהן יש מוסיקה חיה לגבות דמי הייתי כאן da gewesen
-
זו תופעה מוכרת לא רק ברומא. אני בטוח שעושים דברים דומים גם בארץ לתיירים. תמיד כדאי לשאול בכל מקום האם המים או הלחם או כל דבר שמקבלים הוא בתשלום ואם לא אפשר לוותר על השירות.
-
“התופעה “ נקראת “pane e coperto”= לחם ועריכת השולחן, ובמקומות שבהם זה קיים, לא ניתן לוותר על שירות זה. חייבים לקחת בחשבון שזה חלק מהעלות.
דמי ה”קופרטו” משתנים וכל מסעדה יכולה לקבוע את גובה התשלום ולכן במקומות תיירותיים התשלום גבוה יותר.
אגב, מקורו של התשלום הזה , לפי מה שאני יודעת הוא בימי הביניים. הרבה נוסעים היו עוצרים בפונדקים בדרך ואוכלים את האוכל שהביאו מהבית. הבעלים החליטו לגבות תשלום על המקום, השולחן, המפה והכלים, לעיתים על לחם טרי ומים. ומכאן נולד התשלום עבור הקופרטו. גם אם לא אוכלים את הלחם (או הגריסיני) חייבים לשלם.
היום יש מסעדות שביטלו אותו. בכל מקרה משלמים עבור כל סועד סכום קבוע . ואפשר להתנחם שלרוב לא חייבים לשלם טיפ במסעדות באיטליה.
לדעתי המסעדות בארץ-רובן יותר יקרות...
-
לאיטלקים הייתה בעבר מסורת של “השחלת” חיובים שונים ומשונים לחשבון המסעדה.
אישית נתקלתי מספר פעמים בחיובים מוזרים שהוסרו לאחר הפניה למלצר.
-
למען הסר ספק, לא דיברתי לא על "עריכת השולחן" ולא על 17 ש"ח.
מילאו לנו 4 פעמים מים "מהברז" בלי שנבקש ובלי שיגידו שזה בתוספת תשלום ובסוף גבו על זה 2.5 יורו למילוי (בנוסף ללחם).
מי שסבבה עם זה - סבבה.
לא חייבים להשתמש בטיפים.
-
בכמה מסעדות ניסו לחייב אתכם על מים 4 פעמים בלי שביקשתם?
-
החוק ברומא-החוק ברומא ובאזור לציו אוסר על גביית תשלום עבור הקופרטו , אבל כן מותר לדרוש תשלום על מים, לחם ודמי שירות.
בכל מקרה, כל התשלומים הנלווים צריכים להופיע בתפריט. ניתן לקרוא את התפריט עוד בחוץ או לפני שמזמינים. אם גובים על הלחם-אפשר לבקש מהמלצר לא להביא ואז לא חייבים לשלם על זה. ללגבי המים-יש מקומות בהם גובים תשלום על מי ברז גם. לנו זה נראה מוזר, אבל כל מקום ומהנהגים שלו.
ברומא יש מסעדות רבות שמתעלמות מהחוק ועדיין מנסות לגבות על הקופרטו. אפשר להתלונן על המקומומות האלו ו/או לא להיכנס אליהם. אם גובים בניגוד לחוק-זה סוג של רמאות או עוקץ, באמת..
-
בקרוב למאה אחוז מעשרות המסעדות בהן ישבתי באיטליה, נגבה קופרטו. ואם לא מבקשים זאת במפורש, מים = מים מינרליים. אבל אם ראית שמילאו מהברז וגבו, נראה לי שזה לא בסדר. מעבר לעניין הנקודתי הזה, שלי לא קרה מעולם. אני מקבלת את זה כחלק מחוקי המקום, וברוב מוחלט של המקרים, איכות המזון מפצה על תשלום מראש על מגש לחם שאת רובו אני לא אוכלת. לפעמים, אבל, איכותו מעולה ממש. ומקומית. נסה פעם לאכול גריסיני בפיימונטה. או פוקאצ’ה בליגוריה.
-
לסוס במתנה, לא סופרים את השיניים.נירית- דרשו תשלום על המים והלחם, לא על קופרטו (סעיף אחר).
גם בארץ (כפי שכבר נאמר), צריך לבדוק (משום שיש מקומות שגובים על מים ולחם),כך בכל מקום בעולם ואז לא משלמים 3€ תוספת/או מה שדרשו.
גם כשאני נמצאת במסעדה ומביאים לי צלחות עם מזון שלא הזמנתי, אני שואלת: מה זה? (לא ציטוט מדוייק).
* לחם, אני לא ממילא לא אוכלת במסעדה.
* מים, אכן בחינם, אבל נפלו על "מסעדת תיירים", ולא שאלו- לשם מה ה"פינוק" הנ"ל.
* כמו שעושים בירור יסודי על מחירי טיסות, מתונות ואטרקציות, כך צריך גם בכל מסעדה (בעיקר באזור תיירותי).
- אין תפריט, שואלים מה מחיר המנה.
• לא סיפרת איך היתה הארוחה, טעימה?
• הספקתם את הקונקשן ברומא?
• איך היה הטיול? (חוץ מהמים והלחם ב-17₪¿¡).
-
כל החלק של ההודעה נמחק לי קודם-על ביטול הקופרטו ברומא (בגלל זה הוספתי הודעה 11). אבל מסעדות גובות על הלחם ועל המים לפעמים. אין באיטליה חוק האוסר על גביית תשלום גם עבור מי ברז ולפעמים מנצלים את זה לרעה.
ומסכימה כמובן שצריך ללמוד על מנהגי המקום.
בארץ למשל יש חוק שחייבים להביא מי ברז חינם לשולחן, אבל לא בכל מקום זה כך. ה”היגיון” -גם אם מביאים מי ברז צריך לשטוף את הכלים אחר כך..ולפעמים מגישים מי ברז מסוננים אז בכלל…
גם בוינה למשל מותר לגבות תשלום על מי ברז…
בצפון איטליה, באזורים ההרריים מעולם לא גבו מאיתנו תשלום על מי ברז. אבל לפעמים “עשו פרצוף”..
בחלקים הגובלים עם צרפת זה מקובל כמו בצרפת עצמה שמביאים מי ברז לשולחן, ופעם אפילו מלאו לנו מה”מזרקה בחוץ”..מי שתייה כמובן.
-
איך היה החום ברומא? הצלחתם להנות בכל זאת?
ואיך היה המעבר לוינה והטיול בזלצבורג?
-
אכן עוקץ. יש איסור מפורש על גביית "דמי לחם" ברומאמסעדות הוגנות לא גובות תשלום זה.
אם נכנסתם למסעדה שכן מנסה להשחיל לכם לחם או כל דבר נוסף, (לרוב אלו מסעדות המשרתות בעיקר תיירים), אפשר ורצוי לומר להם לקחת חזרה את הלחם.
-
ועוד נקודה קשורה לנושא – טיפים.
באיטליה מקובל לא להשאיר טיפ למעט עיגול סכומים (כנראה בגלל כל האקסטרות שהוזכרו קודם) אבל תיירים מערביים לא מודעים לכך ומשאירים טיפ כמקובל בארצותיהם.
יש מלצרים המודעים לחוסר הוודאות הזו ומנסים ללחוץ על התיירים.
לפני כמה חודשים, באחת המסעדות בוונציה, בעת קבלת החשבון המלצר לוחש באוזני, “תשים לב שהחשבון לא כולל שירות”.
לא הצליח לו איתי.
חזרנו גם למחרת וקיבלנו שירות טוב.
-
חזרנו עכשיו מרומא: לא בכל מסעדה גבו מאתנו דמי “עריכת שולחן”, שכן גבו, בדרך כלל, זה היה שני אירו לסועד (אבל לא תמיד).
כן השארנו טיפ.
מבחינתי, אין סיכוי שעשרות אירו יעיבו על טיול שעולה עשרות אלפי שקלים…
נזכרתי שפעם בבודפשט (בפרבריה לא בעיר עצמה) רדף אחרנו מלצר בטענה שהשארנו לו טיפ גבוה מידיי – נדיר...