דרום אפריקה - “At your Own Risk”
-
צפריר ו- CAFRICA המחמאות על הצילומים מגיעות בעיקר לבת שלי, שמעולם לא צילמה לפני הטיול (מעבר למצלמת הנייד) ועדיין התוצאות מרשימות.
מצטרפת להמלצה להביא מצלמה ולא להסתמך רק על הנייד בספארי.
אנחנו השתמשנו עם מצלמה עם זום עוצמתי… אבל דיגטלי (canon SX60HS)
היתה לנו אפשרות גם להביא מצלמה איכותית (זום אופטי), אבל בזום יותר נמוך וכמובן הרבה יותר כבדה.
אז מצאנו פתרון ביניים של זום חזק (אם כי לא איכותי כמו האופטי כמובן), אבל בגלל שדיגיטלי משמעותית יותר קל.
המצלמה אגב נרכשה במיוחד לפני הטיול, ושימשה גם כמשקפת לעת מצוא (חוץ ממנה היתה לנו עוד משקפת איכותית)
SAILOR – ספארי זה אכן תענוג! דלתת האוקוואנגו – נרשמה כאפשרות לפעם הבאה .
-
נו, ברכות לילדה, צלמת מוכשרת,,,, אולי העתיד בצילומי טבע כבר ממתין לה מעבר לפינה……
ובנוסף: הזום (הענק) שלכם הוא אופטי X65
קראי את זה:
Canon PowerShot SX60 HS has
a gigantic 65X optical zoom lens. equivalent to 21-1365mm
כלומר: זום של עדשת 1365מ”מ!
Digital zoom (4x)
-
תתכונני לקחת משכנתא

לפני 20 שנה 2 לילות וטיסה מ-Vic. Falls למאון וממאון לקמפ. עלו USD750.
לפני עשור שמעתי על מחיר פי 4, זה רק עולה, וטוב שהבוצואנים שומרים על הטבע ולא מאפשרים תיירות המונים למקום המיוחד והפגיע הזה.
זה היה בקמפ פרטי ובקמפ. הממשלתי (מורומי אם אני זוכר נכון) עלה קצת פחות ובקמפינג חצי מחיר השהיה לעומת הקמפ הפרטי באוהל מפואר.
אז טיסות מדרום אפריקה למאון היו הרבה יותר יקרות (וארוכות).
תחליף מעניין לדלתא היא קפריבי סטריפ, נמיביה שמטויילת עוד פחות (אבל הבנתי שנמיביה יקרה עוד יותר).
-
תודה צפריר– אמסור לילדה

ובנוגע למצלמות מודה שההבנה שלי אכן מוגבלת – ועכשיו גם אתם יודעים זאת
.SAILOR – נחכה קצת עם המשכנתא, ובנתיים נכניס עוד יעד למגירת החלומות.
ולפני היעד הבא- נמשיך עם הנוכחי-
יום ספארי שלישי– יום שראשיתו בקרוגר וסופו בספארי הפרטי :
היום אנחנו עוזבים את המחנה בקרוגר, היעד שלנו שמורה פרטית הממוקמת לא רחוק מ- Hoedspruit .
באם רוצים לנסוע דרך קרוגר, יש לצאת משער ORPEN.
מי שיציץ במפה יבין שנסיעה מ- LOWER SABIE ועד שער ORPEN, מהווה יעד שאפתני: רק בתוך קרוגר מחכה לנו נסיעה של 190 ק”מ. גם אם נוסעים ללא עצירות, במהירות המכסמלית המותרת זאת נסיעה של 4 שעות זמן גוגל (וכמעט 6 שעות לפי התזמון של הפארק)
לשם השוואה אתמול בטווח של 40 ק”מ הלוך חזור הסתובבנו כל היום.
אבל החלופה לנסוע בכביש רגיל במקום בספארי פחות אטרקטיבית לנו.
אז מה עושים

מקבלים החלטה מאוד מוצלחת
, כן לנסוע בקרוגר, לצאת מוקדם ולנסוע עם מיעוט עצירות –מסלול היום – מ- LOWER SABIE נוסעים צפונה על כביש H10 לכיוון מחנה SATARA.
בדרך עד לסטארה מסתפקים רק ב-2 תחנות עצירה –
נקודת תצפית - Nkumbe , יפה להפליא. התצפית על המרחבים הפתוחים הזכירו לנו את הצגתו של סימבה לחיות בסרט מלך האריות, אומנם רק בלי החיות ועדין מאוד יפה. נקודה זאת הנה לתצפית בלבד ואין בה שירותים.
תחנה הבאה Tshokwane Picnic site – נקודת עצירה עם שירותים, חנות ובית קפה קטן/
הנוף מאוד שונה מהדרך של אתמול – נוף עשב מחליף את העצים.
עד Tshokwane לא רואים הרבה חיות, בעיקר לא רואים קרנפים, החיה האחרונה ברשימת הביג פייב שלנו.
אחרי ההתרגשות של אתמול, יש ירידת מתח – הממונה על איתור קרנפים בצדו השמאלי של הרכב נרדמת תוך כדי מילוי תפקידה (השכמות הבוקר מתישות את הנוער).
הממונה על הצד הימני שרה שירי קרנפים, ועדיין אין קרנף בנמצא...
ולמרות זאת מאוד נהנים ממרחבי הסוואנה היפים, ומהעדרים של החיות שנצפות מרחוק .
ההתרגשות של היום מצפה לנו מעבר לפינה

-
Tshokwane-
ברגע שיורדים מהרכב, פונה אלנו באדיבות שיא עובדת בית הקפה –
“ האם ראיתם היום לביאות (LIONS )” היא שואלת
“היום עוד טרם” אנחנו עונים
הבחורה החביבה עד מאוד – מצביעה על נקודה סמוכה לבית קפה בה נמצאות כרגע הלביאות.
משאל עם קצר, מניב את התוצאה להלן “אנחנו עכשיו רעבים, עדיף טוסט ושוקו, בכל מקרה ראינו מלא אריות אתמול”
חצופים!

בית המחוקקים המשפחתי מוציא לאלתר תקנות לשעת חירום – לפיהן בנוכחות אריות תוצאות המשאל מבוטלות.
דוהרים ברכב בהתאם להכוונה שקיבלנו- וזוכים לראות מטווח אפס הדגמה של מעגל המזון – קבוצה של צבועים מבצעת תהליך הסחה ללביאה השומרת על טרף אימפלה הטרי, בעוד הלביאה רצה אחרי הצבועים לצד אחד מגיח אחד אחר וחוטף את הרגל הנחשקת, גם העיטים מצטרפים לחגיגה. מדהים !!!
בשלב זה הדי צרחות ההתרגשות שלנו כבר יוצאות מתחום הפארק ומהדהדות בכל רחבי היבשת.
גם עדר ענק של פילים, עם גורים מצטרף למופע ויורד את הגבעה בדהרה ובקול תרועה רם.
מרגישים ממש בתוך סרט טבע.
בית המחוקקים מסתכל על נתיניו במבט זחוח – כמה טוב לשמוע בקול אמא !
ואחרי שחיות הפארק השלימו את סעיף מזון ומשקאות שלהם, חזרנו לבית קפה בכדי להשלים את זה שלנו, לא לפני שנשאנו נאום תודה של עשר דקות לעובדת בית הקפה שבזכותה כל זה קרה.
-
מטצ'וקאנה המשך נסיעה לעבר מחנה סטארה על כביש H1-3
הפסקה קצרה במחנה סטארה.
נא שימו לב שיש כספומט בחנות, אבל ניתן למשוך ממנו כסף רק עם כרטיס אשראי מקומי! בחנויות ובמסעדות בקרוגר מאידך לא נתקלנו בקושי לשלם בכרטיס אשראי.
מסטארה ממשיכים לשער ORPEN על כביש H7.
תחנות עצירה בדרך-
Nsemani Dam - מאגר מים קרוב לסטארה, בו צפינו (מהרכב) בתהלוכה נוסח התיבה של נוח של סוגים שונים של חיות שהגיעו לשתות מים – מקסים.
בדרך גם ראינו שלל חיות כולל עדר של גאנו שחצה בריצה את הכביש.
נקודת תצפית המשקיפה על הנוף (מותרת יציאה מהרכב) – Bobbojeaan krans
מכאן הדרך לשער אורפן כבר היתה קצרה.
בשל המלצה קודמת להמנע ממעבר בשער אורפן, נבדק הנושא במשרדי הפארק לפני היציאה, ולפי המלצה עדכנית אין בעיה לעבור משער זה, וזאת לחלוטין גם החוויה שלנו – הכביש נראה חדש, ולא צפוף למעבר .
-
אחה”צ מגיעים ללודג’ שלנו ליומיים הבאים – Rukiya Safari Camp
הנמצא בשמורה הפרטית – Wild Rivers Reserve.
השהייה בלודג’ כוללת פנסיון מלא, והפעילויות להלן:
GAME DRIVE בערב בתוך השמורה של הלודג’ (לא שמורה של ביג פייב), GAME DRIVE בוקר בשמורת ביג פייב סמוכה (BALULE – שמורה צמודה לקרוגר ללא גדר הפרדה).
בערב השני בחרנו להחליף את GAME DRIVE ב- BUSH WALK שהיה מאוד מוצלח. ובו זכינו לקבל שלל הסברים מרתקים תוך כדי הליכה – מעניין ומגוון כאחד (ותודה למרונה ויובל על הטיפ )
אז נתחיל מהשורה התחתונה, רוקיה ספארי קאמפ מאוד מומלץ לטעמי.
ונהנו כאן מאוד: רק מילים טובות יש לנו להגיד על תנאי הלינה, הצוות המדהים, השירות לעילא ועילא, הפעילויות, המזון , המנוחה, והמיקום המשגע של המחנה לא רחוק משפת נהר. המחנה קטן ומורכב רק מ-6 יחידות אירוח.
הצוות מאוד קשוב לרצון האורחים ואותנו הוציאו לפי בקשתנו לסיור פרטי רק שלנו ל- BUSH WALK ללא תוספת עלות. גם על הכביסה לא חוייבנו.
המחיר במושגי ספארי פרטי נחשב נמוך – 700 דולר ללילה למשפחה שלנו (שכללו אוהל ל- 4, ואוהל ל-2), המחיר יורד לכ- 400 דולר באם לא לוקחים את הפעילויות. משפחה שהיתה איתנו במחנה עם 3 ילדים צעירים יחסית, אף השתכנה באוהל אחד –איפשר לינה משותפת (הכרחי עם ילדים יותר צעירים) כמו גם להוריד עלויות
אבל
ויש אבל,
לא בטוחה שמתאים לכל אחד מהטעמים הבאים –
הלינה היא באוהלים, המוגדרים ע”י המקום “כאוהלי לוקסוס” ואכן מאוד נוחים עם מקלחת ושירותים ומיטות ליגה לאומית. ועדין לא בהרכח מתאים לכל אחד (מצרפת תמונה)
השמורה בה מומוקמת רוקיה, דלילה מאוד בחיות, לפי כך ספארי הערב היה נעים מאוד בעיקר בשל ההדרכה הטובה, נוחות הג’יפ והעצירה לפיקניק קצר בשקיעה. חיות מאידך בקושי ראינו.
הספארי של הבוקר, אצלנו היה מקסים – ראינו אריות , מלא תנינים ג’ירפים ופילים גם. רוקיה מבצעים את הספארי בחלק של השמורה שמוקצה רק להם, כך שבניגוד לקרוגר, היינו לגמרי לבדנו עם כל החיות., גם ארוחת הבוקר בטבע מאוד נחמדה. אבל – זמן הגעה וחזרה הנו כחצי שעה נסיעה בכל כיוון וכולל 15 דקות של נסיעה בתוך השמורה של רוקיה ועוד כרבע שעה נסיעה – די קפואה על כביש פתוח.
חוץ מרוקיה יש אינסוף אפשרויותלשמורות פרטיות– חלקן יקרות ממש להחריד (בעיקר באזור של סאבי סנד, הנמצא בחלק הדרומי – שם השמיים זה הגבול ). חלקן יקרות די להחריד בטווח של 1400 – 1200 דולר ללילה למשפחה בת 5 נפשות (קרי פי 2 מרוקיה שגם שם ביננו זה לא עלות של אכסניית נוער)
חוכמת הדיעבד הסובייקטיבית שלי-
השילוב של 4 ימי ספארי המורכב מיומיים לינה בקרוגר ויומיים בשמורה הפרטית, אופטימלי לטעמי (ותודה לרונית על הטיפ)-
מאפשר לשלב ספארי בקרוגר הכולל מגוון רחב ומרשים יותר של חיות ונופים וכולל עדרים, יחד עם ספארי מפנק יותר בשמורה הפרטית, שלא מוגבל לכבישים בלבד ומאפשר צפייה בלעדית בחיות עם הדרכה צמודה ואיכותית, אך ללא עדרים, ובאופן כללי עם כמות / מגוון חיות דליל יותר .
גם משך הזמן של יומיים בכל מקום – מאפשר בקרוגר הזדמנות לחיות לבוא להגיד לכם שלום (לא בהכרח קורה רק ביום אחד), ובספארי הפרטי גם מאפשר זמן מנוחה באיזור רגוע וכיפי.
לנו היו בספארי 4 ימים מהנים עד מאוד, והמנוחה בשמורה הפרטית אחרי יותר משבועיים טיול באה לנו בול בזמן !

-
ולפני שממשיכים הלאה עוד תמונות מהספארי בשמורה הפרטית –
ספארי בוקר ו- BUSH WALK.
-
מחר מטיילים בדרך הפנורמה.
-
יום טיול 16 – 26 לאוגוסט – יום ראשון
היום עוברים בדרך הפנורמה.
מספר ביקורות פחות נלהבות גרמו לי ברמת התיכנון כמו ברמת מצוקת הימים, להקצות לדרך זאת יום אחד בלבד וגם הוא בעצם תוך כדי מעבר מאזור Hoedspruit להגעה יום למחרת לטיסת בוקר למפלי ויקטוריה מ- MQP (שדה תעופה בין נלספרט וסאבי).
בוקרו של יום זה התחיל ברוקיה, ונפתח במרד הקייטנים מול הוועדה המארגנת בנוגע להשתתפות בעוד ספארי בוקר שמתחיל בחמש בבוקר.
הוועדה המארגנת קשובה ללקוחותיה, והוחלט להסתפק ב-4 ימי הספארי המלאים והנפלאים שהיו לנו עד כה, ולאפשר שלוות בוקר במחנה.
הקייטנים משכו את שלוות הבוקר עד הקצה, ויצאנו משער המחנה רק בשעה 11 שמשמעותו שטווח הביקור בדרך הפנורמה הצטמצם עוד יותר.
אז היה לנו יותר שלווה ופחות פנורמה

רוב המטיילים שקראתי את סיפורי הטיול שלהם מגיעים מדרום לצפון (מבסיס שהייה בגרסקופ או Hazyview)., אנחנו עשינו זאת הפוך מצפון לדרום
הפירוט שלי כאן יהיה לפי הכיוון שלנו –
ראשית מערבה מ- Hoedspruit על כביש R527, נסיעה לא ארוכה, אבל מאוד יפה שברקע כבר רואים את שרשרת ההרים של צפון הדנקסברג, ודוכני תפוזים לרוב. באחד הדוכנים קנינו גם תפוזים ומנגו מיובש – חטיף טעים לדרך .
משם המשכנו לכיוון דרום R36 ולאחר מכן חיבור ל- R532 בדרך הפנורמה
את היום סיימנו בסאבי, משם המשכנו בבוקר למחרת לטיסה שלנו למפלי ויקטוריה.
אל מקום הלינה בסאבי הגענו דרך המלצה של איריס , ומצטרפים בחום להמלצה-
יופי של מקום, עם אזורים ציבוריים מקסימים , הדירה (Leopard) מרווחת מאוד נעימה
.סגר לנו בכבוד את רצף מקומות הלינה המאוד מוצלחים שהיו לנו בדראפ !
-
דרך הפנורמה:
לאורך דרך הפנורמה יש מספר רב למדי של נקודות תצפית ומפלים (מצורפת מפה של נקודות העצירה). הכביש המרכזי בדרך זה הוא R532 , וחלק מהנקודות נמצאות גם בכביש ההקפי R534
מהניסיון המועט שלנו (וגם ממה שקראתי), כל כניסה שכזאת כרוכה בתשלום, ועל פי רוב כוללת טיול קצרצר , סט צילומים
אולי רכש מזכרות והופה חוזרה לרכב 
מי שאוהב יותר לחוות את הנופים גם דרך הרגליים
, יכול לבחור באחד מהמסלולים בשמורת Forever Resort Blyde Canyonברמת התכנון, ובהתאם להמלצות של מטיילים קודמים סומנו אצלי 2-3 נקודות תצפית מרכזיות (מצפון לדרום)–
Three Rondavels
Bourke's Luck Potholes
God's window/ Wonder view (הנצא על כביש R534 )
גם טיול רגלי בשמורה Forever Resort סומן כאפשרות – תלוי זמן ורצון.
ברמת הביצוע –
הגענו לנקודה הראשונה : Forever Resort Blyde Canyon
עוד לפני הכניסה לשמורה יש תחנת דלק וכספומט וחנות המוכרת שתייה.
בשמורה יש מספר מסלולי הליכה (בטווח של שעה- עד מספר שעות ) – חלקם עם תצפיות לקניון בלד ושלושת הרנדבלים.
בתוך השמורה יש גם נקודת תצפית מומלצת – ה-upper lookout point
אתמול בארוחת ערב ברוקיה, שיתפה אותנו אחת המשפחות שטיילו במקום בחוויות ותמונות מהטיול בשמורה (התרשמנו לטובה).
גם בבלוג של הדס יש פירוט על אחד המסלולים – guinea fowl
וזה מה שהדס כתבה על המסלול-
“המסלול סומן בעוף הפנינית. ירידה נעימה ומוצלת ברובה, מגיעים בתחתית הנחל לבריכות קרות וכיפיות, מרגישים בתוך ג'ונגל קטן, רחצה כמובן, ועלייה תלולה חזרה. זמן הליכה עם העצירות קצת יותר מ 3 שעות. לאורך המסלול תצפיות מקסימות על תחתית קניון בלד, ושלושת הרנדובלים.”
כשבאמתחתנו מחסור קל בשעות אור, מתלבטים באם זה הזמן לפצוח במסלול רגלי של 3 שעות .
כל אחד ושיקוליו –
הנהג : ממש אבל ממש מתחשק לו טיול רגלי עכשיו .
הוועדה המתכננת – עכשיו הוא נזכר? היכן הסתתר פרץ המרץ הזה שהיה צריך אותו בבוקר?
הנערות : מתוקות, הכל טוב להן.
הצעיר- מבין את פוטנציאל העלייה המפרכת שמחכה לו, וישר שולף את נשק יום הדין – הברך שלו הפצועה לא תעמוד במסלול.
הוועדה המארגת חוששת לשלום הברך (למרות שכנראה אין פה חשש אמיתי) ולא פחות, יש לומר ביושר לשלום סימוני ה”וי” שלה ברשימה להיום (תצפית שלושת הראנדבלים, סירי המזל, חלון האלוהים) שמוטלים בספק רב לנוכח השעה באם נכנס עכשיו לטיול רגלי.
בסוף הברך והרשימה מביסים את הטיול הרגלי, לא נכנסים לשמורה וממשיכים לעמדת התצפית של שלושת הראנדבלים הנמצאת כ- 2.5 ק"מ דרומית על כביש 532 מ- Forever Resort
Three Rondavels
נקודת תצפית פופולרית המשקיפה על Mariepskop אשר בה תופעה גיאולוגית מעניינת שנקראת: שלושת הרונדבלים – רונדבל, באפריקאנס, פירושה "בית עגול". ומתחתיהן זורם נהר הבלייד.
מאוד יפה, ללא ספק – נוף עוצמתי מרשים.
אבל…
חשבתי שהשביל המוביל לשם יהיה ארוך ומרשים יותר וישקיף לכל אורכו לתצפית. בפועל יוצאים מהחנייה עם הרבה תיירים, אחרי דקה מגיעים לתצפית מצלמים וזהו.
זהו?

בדיעבד מעט הצטערתי שלא בחרנו את אפשרות הטיול אחרי הכל.
היה חסר לנו את העוצמה של לגלות את הנופים בטיול רגלי.
להבנתי, מי שבוחר לטייל בשמורה ולהגיע לתצפיות הנמצאות בה, כבר לא נכנס לנקודת תצפית הנפרדת של שלושת הראנדבלים.
אז עינכם הרואות גם אנחנו צילמנו.

-
כי כך זה בימים טרופים אלו….. למי יש חופשה בת חודש? שיצביע!
בעולם המערבי, יוצאים לטיול של שבועיים, מנסים לדחוס בשבועיים טיול של חודש ימים ולכן צופים על 3 הראנדוואלים רק 5 דקות. (לא מדבר עליכם, אתם לפחות ניסיתם והתדיינתם…. )
‘כלל האצבע’ שלי: לפחות שבוע לכל פרובינציה בדרום אפריקה!
-
הי צפריר-
ברמת העיקרון מסכימה שהרבה טיולים, כולל זה הנוכחי שלנו, נדחסים בזמנים בשל אילוצים (אצלנו במקור תיכננתי לאותו טווח אתרים עוד 3-4 ימים, אבל הייתי תחומה בזמנים מכיוון יציאה וגם חזרה)
כידוע ניסיוני בדרום אפריקה, תחום לטיול אחד בן 3 שבועות– כך שמומחית לאיזור אני לא.
יחד עם זאת, את המשפחה שלי אני מכירה, ודווקא לא רע.

אז במסגרת ידע מוגבל באפריקה, לא בטוחה שמונה נכון את הפרובינציות, אבל ממדד שביעות הרצון המשפחתית נראה לי שיש קורלציה די טובה (לא מלאה) עם כלל האצבע שלך–
דרך הגנים – הספיקו לנו 6 ימים (כולל יום הגעה).
הרמנוס- קייפטאון כולל דרך היין – היו לנו 5 ימים, חסרונם של יומיים הורגש – יחד עם זאת במסגרת הזמן שהיתה לנו, בשום מצב לא הייתי מקצצת בהגעה לקרוגר או מפלי ויקטוריה בכדי לרווח את הטיול בפרובינציה זאת.
אזור קרוגר ודרך הפנורמה אני סופרת כפרובינציה אחת (לא בטוחה שלזה התכוונת) – סה”כ היינו כאן 6 לילות, 5 ימים. דווקא כאן, בשל המאפיינים של המשפחה שלי, לא הורגש חסרון בימי טיול: לא בספארי (4 ימים מלאים) וגם לא ביום היחיד של דרך הפנורמה (היה יפה, נהננו אבל לא יצאנו מגדרנו כאן). אבל כן הייתי מסדרת את היום של דרך הפנורמה אחרת בכדי לאפשר טיול רגלי משמעותי אחד (כמו הגעה בשעה יותר מוקדמת ) ועוד תצפית אחת, ללא תוספת בעוד יום שאנחנו לא הרגשנו שחסר לנו בקטע זה של הטיול.
ובכדי שתראו מה כן הספקנו בדרך הפנורמה אני ממשיכה-
התחנה הבאה שלנו אחרי שלושת הראנדבלים בנסיעה דרומה (חצי שעה נסיעה כ- 36 ק"מ

סירי המזל של תום בורקה: Bourke's Luck Potholes,
הרבה תשבוחות קיבל המקום, אכן יפה מאוד גם לדעתנו.
טיולון קצת יותר ארוך משלושת הראנדבלים, אבל גם לא מאוד ארוך מוביל לסירי המזל – ולברכות.שיכששנו רגליים בבריכות זמן רב למדי והמשכנו הלאה.
אם מגיעים לכאן מוקדם, ניתן להרשם ולצאת לטרק של מספר שעות באיזור.
המשפחה מאתמול ממחנה רוקיה שהמליצה לנו על טיול בתוך השמורה של בלייד המליצה לנו גם על מסעדה, שיושבת במקום יפה ליד נחל עם אוכל מקומי טעים וזול. הם גם יצאו מהמסעדה לטיול נחמד למפל (ואנחנו יודעים זאת כי לא חסכו מאיתנו אינסוף תמונות).
הפנייה לכביש גישה של המסעדה נמצאת כ-6 ק”מ דרומית מסירי המזל:
אנחנו לא קיפחנו אף לא אחת מההמלצות (הטובות יש לומר) שקיבלנו. וגם מהמלצה זאת התעלמנו .
וכל זאת כי הילדים העדיפו בשלב זה מזון נוסח הפנקיקיים ב– Harrie's Pancake הממוקמת בעיירה Graskop
היה נחמד בבית הפנקייק, אבל עושה רושם שהמסעדה שיושבת ליד הנחל יותר שווה, לתשומת ליבם של מטיילים עתידיים.
-
שאלה ל : דרך הפנורמהשאלה: האם לא מצאתם במתחם “קניון נהר הבלייד” מיד בתחילת השביל ל”חורי המזל של בורק’ס” את המוזיאון הקטן שמספר על תולדות החלוצים האפריקאנרים שחיפשו את הדרך למפרץ אלגוה – מוזמביק, ועל נהר האושר ונהר האכזבה שלבסוף התאחדו לנהר אחד נהר הבלייד (באפריקאנס-אושר). או שיתכן שהמוזיאון נסגר מאז שהייתי שם בפעם האחרונה ?. יש שם גם שפע של פוחלצים של חיות האזור בעיקר הזעירות שלא תמיד רואים אותם במציאות.
-
CAFRIA – עברנו דרך משרדי המקום , שנמצאים בצד שמאל של תחילת השביל כאשר נכנסים לשביל. זכור לי במעומעם שהיה שם סוג של מוזיאון עם פוחלצים – לא לגמרי בטוחה כעת.
ובהמשך ליום הזה-
בשל ערפילות השמיים שהחלה עוד לפני שנכנסו ל- Graskop ולא השתפרה בתום הארוחה כבר וויתרנו על נקודות התצפית של Wonder View או God's Window והמשכנו ישירות למקום הלינה המאוד מוצלח שלנו בסאבי (פרטים בהודעה 110)
הסתיים יום חביב, אבל ממש מתרחק מדרגת הוואו שהורגלנו לה בטיול, אל תהיו עצובים בשבילנו – מחר הוואו של הטיול יתחדש במלוא עוצמתו.
זהו יום הטיול האחרון בדרא”פ (לפחות לסבב הנוכחי
), מחר טסים למפלי ויקטוריה.

ולפני שעוזבים את דרא”פ, איך אפשר בלי הפינות הקבועות –
יתומים על שולחן העריכה “ קרוגר רבתי” :
דרך הפנורמה-
כפי שהבנתם יותר פסחנו מטיילנו בדרך הפנורמה.
מפה עם פירוט נקודות העצירה מצורפת בהודעה 111
ולהלן גם מספר קישורים :
Graskop Gorge Lift – אטרקציה חדשה משנת 2018 שנפתחה בגרסקופ, מתחם חנויות, מסעדות, ומעלית שיורדת 70 מטר לתוך הקניון, מלווה אחכ במסלולי הליכה וגשרים המאפשרים טיול בתוך הקניון וליד מפלים (אורך המסלול של כ-600 מטר). המעלית יוצאת ממרכז קטן אשר בו מסעדות, חנויות המוכרות חפצי אומנות מקומיים. גם הכניסה למתחם החנויות והנוף הנשקף ממנו הנה בתשלום.
סכר בלייד – עוד דרך לחוות את נהר בלייד ולהשקיף על שלושת הראנדבלים : ניתן לעשות שייט של שעה וחצי יוצא פעמיים ביום –
11:00-12:30, 15:00-16:30
לפי דפנה – ניתן גם לטייל באיזור הסכר, ויש גן בוטני באיזור (בלודג’ בו הם השתכנו). החסרון הגישה למקום מעט מורכבת ולא נמצאת בדרך הסטנדרטית של אלו המגיעים בדרך הפנורמה.
האטרקציות סביב הודספרוט Hoedspruit
Moholoholo Game Lodge – מרכז שימור חיות Rehabilitation Center, סגור בימי ראשון.
Hoedspruit Endangered Species Centre – עוד מרכז לשימור חיות (מרכז זה כן פתוח בימי ראשון)
hoedspruit hot air balloon - Sun Catchers
חוכמת הדיעבד הסובייקטיבית שלי “קרוגר רבתי”–
כסיכום לכל מה שכתבתי עד כה – 4 ימי ספארי המשלב יומיים לינה בדרום הקרוגר ויומיים בשמורה פרטית, היה מעולה ומאוד מהנה ומספק עבורנו. לא היינו משנים כאן דבר. הכל היה יותר ממושלם עבורנו – התארגנות בלילה לפני שאיפשרה לנו להכנס בנחת לפארק, המיקום בקרוגר והסיורים בו, הנסיעה מדרום השמורה ועד ליציאה משער אורפן. והשמורה הפרטית המאוד נעימה (ואקולוגית) שהיינו בה.
לא כך ניתן לסכם את היום של דרך הפנורמה.
נתחיל בדברים הטובים – התיכנון לחזור לאחר היומיים ספארי בשמורה הפרטית מאזור Hoedspruit לכיוון שדה התעופה בדרך הפנורמה הוכיח את עצמו כניצול מכסימלי של הזמן וגיוון דרך החזרה.
נקודות לשיפור – בכדי לחוש טוב יותר את דרך הפנורמה, היה עדיף לצאת מוקדם באותו יום ולכלול טיול רגלי אחד בשמורה Forever Resort
לשלב עצירה בסירי המזל, אולי גם המסעדה היושבת על הנחל או חלון אלוהים .
-
טל,
סיימתי עכשיו לקרוא בבת אחת (לקח כמה שעות טובות) את כל הספר הזה שכתבת, כולל כניסה למראי מקום וכד’ – מרתק כמו ספר טוב.
אמנם ראיתי את תחילת הפוסט לפני כמה ימים, אבל אז הטיול המתוכנן שלנו היה בהולד. מכיון שבסופ”ש האחרון הוסר ההולד והיום נרכשו כרטיסי הטיסה ליום חמישי הקרוב – הפך הפוסט הזה למדריך הטיולים הרשמי שלי לשבועות הקרובים – שישה במספר, כולל נמיביה.
תודה לך.
-
טל – רק עוד כמה קריאות עידוד מהספסלים האחוריים. נסעתי למונטנגרו ״שלך״ בהודעה מס׳ 63, היה נהדר, חזרתי בהודעה מס׳ 115 ועוד ידך נטויה… שאפו! נהנה מאוד לעקוב.
יובל
-
מפלי ויקטוריהרוני – מורידה בפניכם את הכובע על הספונטניות – 6 שבועות טיול בהתראה של פחות משבוע. אדיר!!!!! תבלו – ושמחה שעוזר .
יובל – כן, לא יאומן אבל אני עוד פה …
שמחה שנהנתם במונטנגרו ומחכה לסיפור שלכם.
אז לטובת רוני שבקרוב נוסע, וגם לטובת לונדון שאני כבר צריכה להתחיל להתארגן לכבודה (ואני לא כמו רוני, שבוע לא מספיק לי...) באמת הגיע הזמן לסיים.
ובתזמון לצורך לסיים הגענו לחלקו השלישי והאחרון של הטיול –
מפלי ויקטוריה-
היתה התלבטות קשה באם להגיע לכאן-
הביוקר, האפריקה האמיתית ולא בכאילו, הכיווץ של הטיול בחלקים האחרים שלו לטובת הביקור במפלים..
וכמובן שלא הצטערנו לרגע.
כל מה שאומר לא ישקף את יופי המקום, ואת עוצמת החוויה.
היינו 3 ימים, שסחטנו אותם עד תום.
חוכמת הדיעבד שלי יצאה מבסוטה מכאן אש – היה מוש.
ולפני הכל מנהלות:
הדרכה סיוע והכוונה:
בראש וראשונה – תודה ענקית
לאתי מזימבבואה, שם משתמש באתר ettyzimשסייעה כאן בעולם הוירטואלי, אבל יותר מכך גם במהלך השהות שלנו.
למעוניינים – ניתן לפנות לאתי לתיאום לינה ופעילויות במפלי ויקטוריה.
CAFRICA , שהעדכונים השוטפים שלו בפורום כוללים גם מידע על מפלי ויקטוריה.
כתבה נהדרת של איתנין על הפעילויות באיזור – מפלי ויקטוריה - איתנין
Victoria Falls Travel Guide מידע מעולה, עדכני ומקיף בחוברת שהוציאה החברה הממוקמת במפלי ויקטוריה (ZIM ).
החברה לעיל מוציאה גם עדכונים שוטפים , מומלץ להתעדכן.
וגם תודה לאיריס ולבלוג שהסבה את תשומת ליבי למורכבות מעברי הגבול.
טיסות- ניתן להגיע דרך 2 שדות תעופה – זימבבואה (ZIM ) – מפלי ויקטוריה, זמביה (ZAM ) – לוינגסטון. אנחנו הגענו עם SAA מקרוגר ללוינגסטון , וחזרה מלוינגסטון ליוהנסבורג. אפשר להוזיל עלויות באם משלבים טיסה של אתיופיין שמתחילה או מסיימת במפלי ויקטוריה את הקו מ או ל- ת”א .
ויזות – ישראלים צריכים ויזה, אבל יכולים להוציא ויזה במועד הכניסה.
מסוף 2016, הוכנסה לתוקף Uni Visa (שנקראת גם קאזה ויזה), עלותה 50 דולר – מאפשרת מעבר חופשי במשך חודש בין ZIM ל- ZAM וביקור יום אחד בבוצ’ואנה. ילדים מתחת גיל 16 לא זקוקים לויזה עבור זמביה (אבל כן נדרשים לויזה ב- ZIM). גם ויזה קאזה ניתן להוציא בהגעה, וזה מה שכנראה עושים כולם, למעט הוועדה המארגנת שנתקלה ב- TA בסיפורי אימה שבשנת 2017 נגמרו המדבקות של ויזה קאזה תוך כדי התור בשדה תעופה.
כתרופה מנע לפוטנציאל הבלהה, ובמקביל להשקת הויזה אינטרנטית החל מאמצע 2018 בכניסה דרך זמביה, הונפקה ויזה מבעוד מעוד – ניתן להנפיק הויזה עד 90 יום לפני ההגעה, ומרגע הכניסה מתחילה הספירה של 30 יום. אותה עלות, פי שלוש יותר בילבול מוח. ואפס חיסכון בזמן המתנה בשדה תעופה. אבל הוועדה המארגנת ישנה טוב בלילה – אז מה משנה כל היתר?
לבני העדה שלי, שלא מצליחים, כמוני, לישון טוב בלילה בלי מסמכים מתחת לכר, מצרפת את הלינק הבא באהבה רבה: https://evisa.zambiaimmigration.gov.zm/
גבולות-
כחלק ממערך ההכנה – נאספו דעות ועמדות מטיילים קודמים:
יובל אמר יופי טופי של אפריקה.
איריס – אמרה: מזעזע משהו
ציידת שיגרה צפירת הרגעה, ואמרה שהכל בסדר.
ומה אנחנו אומרים – שכל התשובות לעיל נכונות, רק תלוי באיזה תיזמון יצא לך לעבור שם.
כנראה שהגבול של מפלי ויקטוריה, שהיה טירון, שירת בצה”ל, אחרת לא ברור למה יש לו 3 חלקים- צד של ZIM, צד של ZAM ובאמצע צד של אף אחד.
לא ניתן להתנייד ברכב אחד שני עברי הגבול (פחות מק”מ וחצי מפרידים בינהם)–
רכב אחד ייקח אותך עד גבול ראשון (לצורך הדוגמא ZAM )
רכב שני – יקח אותך על הגשר שנחשב הצד של אף אחד
ורכב שלישי – יקח אותך בצד של ZIM.
כמובן שהמעברים כרוכים בביקורת דרכונים בכל מדינה בהלוך ואחכ כל השמחה הזאת גם בחזור.
משך המעבר בכל צד יכול לנוע מדקות ספורות עד מעל חצי שעה, תלוי עומס האנשים כמו גם מרצו של פקיד ההגירה שבדיוק התמזל מזלך לעבור דרכו.
מהסיבה הזאת מיקום הלינה ב- ZIM או ZAM ביחס לשדה תעופה ממנו אתם טסים, כמו גם הפעילויות אתם מתכננים לעשות הוא משמעותי.
ולפני המעבר לדיון מקום הלינה: הפסקת תמונות – ותכף יהיו פה מפלים והרבה, אבל לפני בא לי קצת אפריקה של האנשים והצבעים

-
לא רוצה להפריע לשטף אבל מוכרח לדייק –
הטיול שאנחנו יוצאים אליו תוכנן לפרטים בסיוע מדהים של צפריר. שוב תודה, צפריר על הכל.
רק שמסיבות שונות נכנס הטיול להולד ורק לפני שלושה ימים “הופשר”.
בינתיים חוויה ראשונה – הוצאת ויזה אצל קונסולית הכבוד של נמיביה בארץ. מעבר לפורמליטיז, ישבתי אצלה שעה ואשה מדהימה זו הלעיטה אותי באינפורמציה תוך כדי החלפת רשמים על הודו ויפן ובכלל.
-
רוני נשמע התחלה יותר ממבטיחה, מחכים לסיפור שתחזור !
לינה:
נתוני הפעילויות המועדפות ושדה התעופה ממנו נוחתים וממריאים יכולים לכוון אותכם לבחירת מיקום הלינה בזמביה או זימבבואה.
גורמים נוספים:
לטובת לינה בצד של מפלי ויקטוריה (ZIM )- מבחר יחסית גדול של מלונות הממוקמים לא רחוק מהכניסה לשמורה (בצד של ZIM). חלק מהמלונות הקרובים בעלות שנחשבת נמוכה במושגי יוקר המחייה המטורף של האיזור (כמו מלון N1 ). העיר עצמה, VF, קצת יותר מפותחת ונעימה מהמקבילה לה בלוינגסטון שבזמביה .
יחד עם זאת אין מלון שיושב ממש בתוך השמורה.
לטובת לינה בלוינגסטון – לא נדרש מעבר גבול באם רוצים להגיע לבריכות השטן או חשקה נפשכם בטיסה באולטרה-לייט .
חסרון – המלונות הזולים ממוקמים בעיר עצמה במרחק של כ-20 דקות נסיעה מהשמורה, ועושה רושם שאין באמת מה לעשות בעיר .
הייתרון שהכריע את הכף עבורנו בבחירה בצד של זמביה, גם בשל ההגעה משדה התעופה של לוינגסטון – אבל בעיקר נוכחות 2 מלונות (הקשורים זה לזה) הממוקמים ממש בתוך השמורה (צד של זמביה).
אנחנו בחרנו באפשרות הקרובה יותר לכניסה למפלים, שגם מעט פחות מסבה נזק בלתי הפיך לארנק (אבל גם מסבה נזק משמעותי) –
AVANI Victoria Falls Resort (היה לו שם אחר בעבר)
הזמנה מאוד מוקדמת, כמו גם חברות חינמית ברשת – הוזילו במעט את העלות .
המלצה רותחת ! מומלץ ושוב מומלץ!
המלון טוב בהחלט (וגם שודרגנו ל-2 חדרי משפחה עם כניסה נפרדת ), עם סביבה נעימה המעניקה לאורחיו קצת מרגוע מהאפריקה של בחוץ, בשטח המלון יש חיות כמו זברות, ג’ירפות ואפילו תנין תינוק, בריכה גדולה, מספר מסעדות, מרכז חנויות קטן, כספומט . נגיש בשביל הליכה פנימי או הסעה חינמית למלון רויאל לוינגסטון ( ממנו יוצאים לבריכות השטן וגם יש בו דק מקסים על שפת הזמבזי).
אבל ה- שוס הגדול – זה המיקום בתוך השמורה , מרחק 2 דקות הליכה מהמפלים וכניסה חינם אליהם . ממכסם עד מאוד את חויית המפלים.
ובסה”כ לשם כך התכנסנו כאן בכלל.
הסעות:
ניתן להגיע באוטובסים של חברות הטיולים, ממה שקראתי ב- TA פחות משתלם למשפחה – יוצא בעלות גבוהה יותר ביחס למונית (גובים פר ראש) ועוד על נסיעה לא ישירה / פרטית.
מוניות-
אם מגיעים דרך זמביה – אתי המליצה על Owen Taxi, מצטרפים בחום להמלצה. עונים מהר, חיכו לנו כבר בתוך השדה, רכב מעולה גם החזור היה מצויין. אפשר קצת להתמקח במחיר (התחילו עם 65 ירדו ל-50 דולר כל כיוון רכב גדול).
: נייד - +260 97 9374937, [email protected] , http://owenstaxiandtours.com
Emmanuel Taxis אם מגיעים מזימבבואה, המונית שעובדת בשיתוף עם OWEN, תגובתיות מעולה וציונים טובים ב- TA (אבל בסוף לא נסענו איתו כי הוא שלח אותנו גם ל- OWEN ) : שם נהג – Mthabisi, [email protected]
שעות פתיחת מעברי גבול:
Border Post Hours
Victoria Falls Bridge border post: Opens 06h00 - Closes 22h00
Kazangula border post: Opens 06h00 - Closes 20h00
National Park Hours
Victoria Falls National Park – Entrance to the Falls:
(Summer 15th August to 14th May; Opens 06h00 - Closes 18h00)
(Winter 15th May to 14th August; Opens 06h30 - Closes 18h00)
Zambezi National Park: Upper Zambezi
(Summer: Opens 06h00 - Closes 18h00) (Winter: Opens 06h30 - Closes 18h00)
וזהו אפשר להתחיל לטייל..