כשנוכריה פוגשת פאפינים בסקוטלנד המקסימה
-
מפל יפיפה , לא שמעתי עליו תוך כדי תכנון וחבל

אבל את חלוצה וכדאי להוסיף אותו לטיול עתידי

-
שירלי היקרה ערב טוב!!!
שמחתי לראות ששבת לכתוב את המשך הטיול. נכון שהיו לך סיבות טובות להפסקה אבל כעת אין כבר תירוצים.
מפלי רוג’י נראים מאד מרשימים.
הפרחים הורודים נצפו גם אצלי באלסקה וגם אצל צפריר באירלנד. צפריר גילה לי כי הם נקראים פרחי האש. יש אותם בורוד וגם בסגול. הם מאד מרשימים גם אצלך.
התודות לצפריר.
רחל לבון
-
היי שירלי,
גם אני בקהל, קוראת בהנאה רבה את סיפור הטיול שלכם.
התמונות יפות והמקומות מדהימים.
-
שירלי, יקרה!איזה מזל שלא התעצלת לחזור ולספר לנו!!!
וכבונוס, הרווחנו גם תמונות נפלאות
.ממש עושה חשק…
תודה!!!!!!
-
ודרך אגב, הפאפינים המתוקים הזכירו לי את אלסקה...
-
היי שירלי,
אני עוקבת בנאמנות אחר קורותיך כזרה בארץ הירוקה והמקסימה.
לא הצלחתי להגיב עד כה כי היו לי בעיות בשם המשתמש שלי.
אז רק שתדעי שאני ממש מאוהבת בכתיבה הנהדרת שלך. מאוהבת בטיול המדהים שעשיתם שם. אני נהנית מכל רגע. ורק שתדעי שאם אגיע שוב לסקוטלנד, אחרי שנים רבות שלא ביקרתי בה, זה יהיה בזכות הסיפור הנהדר והמפורט שלך.
תודה רבה על הסיפור הזה.
נועה (הדר)
-
ערב טוב לכולם,
כרגיל אני מתרשלת ואיטית – באמת שאין לי שפע זמן פנוי ואני שוב מתנצלת…
תודה לכל אלה שעדיין כאן ושכותבים כאן מדי פעם. אתם ממש חמודים!
רחל יקירתי – תודה לך ולצפריר על מתן השם לפרחים. באמת רואים אותם בכל סקוטלנד והם מקסימים.

כרמית – יופי שאת כאן!

ערבה יקרה – איזה כיף לראותך מתארחת כאן אצלי

הדר חמודה – נהדר שהגעת! איך אני שמחה לראותך
ומה פתאום למטייל עושים לך צרות עם שם המשתמש..! לא יפה בכלל. כבר ממשיכה
ותמונה לקראת הבאות, עם פרחי האש :
-
קולודן - Culloden
ניחשתם או לא: אנחנו נוסעים לאתר המנציח את קרב קולודן – אבן דרך חשובה בתולדות העם הסקוטי.
לא כל כך תיכננתי להגיע לשם היום, ביום המעבר, אבל מכיוון שכל היום הזה לא היה מאד מובנה – החלטתי בשלב מסוים להגיע לשם – זאת בעיקר משום שראיתי שמרכז המבקרים פתוח עד 19:00.
למרבה הפלא , עברנו דרך אינברנס (סאבטקסט: ובכלל תיכננתי לבקר בה מחר… תיכנון לקוי!
) , אבל לא עצרנו שם והגענו ממוקדי מטרה לקולודן.אבא: תזכירי לי שוב למה הגענו למקום הנידח זה ומה יש לנו לחפש פה?!
אמא: אמרתי לך כבר מליון פעם. זה אתר חובה וחשוב מאד בסידרה “זרה”!
אבא: שוב את חופרת עם הסידרה הזו…
אמא: אתה תיראה שזה יעניין אותך. זוכר את צ’ארלי היפה מהאי סקאיי?
אבא: זוכר משהו כזה…
סאבטקסט: לאט לאט משהו מחלחל…
אמא: אז הכל קשור בו! בוא נכנס. אנחנו מפסידים זמן יקר!
הגענו לאתר, שילמנו דמי כניסה ולקחנו אוזניות. כן, אפילו בן זוגי היקר.
בכמה מילים – למי שלא יודע – אספר כי אתר קולודן מנציח את הקרב הקשה והטראגי שנערך כאן בשנת 1745. המורדים היעקוביטים, שרצו עצמאות לסקוטלנד (סאבטקסט: וביניהם ג’יימי היקר החתיך שלנו) נלחמו נגד האנגלים (שהיו אכזרים! והם בהחלט כאן הצד הרע של הסיפור). הקרב נערך בביצת קולודן – Culloden Moor , התנאים היו קשים – גשם, בוץ וערפל. בתחילה היה נראה כי היעקוביטים יצליחו , אך במהרה גברו עליהם האנגלים, בעזרת כוח ארטילריה וכמובן כוח אדם מתוגבר.
בקרב ניספו 1250 סקוטים (מתוך כ-5000 לוחמים) ולעומתם – נהרגו כ-300 אנגלים. לאחר הקרב התחולל טבח, כאשר קמברלנד – מפקד הכוח האנגלי הורה לאנשיו להרוג את השבויים והפצועים היעקוביטים. כארבע מאות וחמישים איש נהרגו כך, בטבח שהכתים את שמו של הצבא האנגלי, ואת שמו של קמברלנד, שנודע מאז בכינוי "הקצב".
סאבטקסט: אמרתי לכם שכאן האנגלים הם רעים!
בראש הכוח הסקוטי היה צ’ארלי הנסיך היפה (שמצטייר בסידרה “זרה” כרכרוכי וביזארי). בתום הקרב ברח צ’ארלי אל האי סקאיי בעזרת פלורה מקדונלנד זצ”ל – כפי שסיפרתי כאן קודם למי שעדיין עוקב…

תוצאות הקרב, מעבר להרג המאסיבי והטבח היו קשות מאד. לאחר תבוסת היעקוביטים נאסר על ההיילנדרים להחזיק בנשק, להשמיע מוסיקה משלהם, ללמד את השפה הגאילית, ללבוש קילט. האצילים הפכו לבעלי אדמות רגילים וכל זכויותיהם- כולל שיפוט בוטלו.
בקיצור – רגעים שחורים בהיסטוריה הסקוטית…
אתר המוזיאון בנוי בצורה מדהימה.
נכנסים לאולמות וקוראים / שומעים את הרקע לקרב.
בעת ההתקדמות במוזיאון הולכים באולמות ובמסדרונות כשמשני הצדדים מתוארים מהלכי הרקע הקרב – מהצד הסקוטי ומהצד האנגלי. תמונות ומסמכים מלווים את ההסברים וכמובן סאונד תואם.
החוויה לכל החושים – מאד ריגשית וממחישה את האירועים.
אסור לצלם במוזיאון, אבל הגנבתי כמה תמונות. הכל בשביל ג’יימי וקלייר.

-
אחד משיאי הביקור במקום הוא אולם גדול ובו מוקרן סרט שיחזור הקרב על כל ארבעת הקירות – כך שהצופים מרגישים למעשה באמצע שדה הקרב.
מדהים!
סאבטקסט: נשארתי לשני סבבים של הסרט!
כמה תמונות להמחשה:
(סאבטקסט: כאן לא אמרו שאסור לצלם!
) -
שירלי יקרה
גם אני עדיין עוקבת
איזה כיף שחזרת לספר והתמונות כל כך יפות.
תודה על תקציר הקרב בקלודן. מודה שמספר הפרקים הלא הגיוני בעליל שהסדרה הקדישה לקרב הזה, שבר אותי סופית וזה השלב שנטשתי אותה.
את דוקא עושה לי חשק לחזור אליה.
תודה על ההשקעה
נשיקות
איריס
-
סיימנו את הביקור במוזיאון.
אבא: טוב, בואי כבר נלך מכאן ונגיע לצימר הבא. אמרת שהוא שווה, נכון? הגיע הזמן לצאת לשם וגם לאכול ארוחת ערב.
אמא: סליחה, הביקור לא הסתיים! אני צריכה למצוא את אבן הזיכרון לשבט פרייזר ולהביע את כבודי לג’יימי!
אבא: את לא חושבת שאת מגזימה!?! מה, תלכי פה עכשיו בחוץ בשדה? אף אחד לא הולך שם!
סאבטקסט: עוכר שמחות ואבני זיכרון!

אמא: בטח שהולכים! וגם אני. אני לא מוותרת על לפקוד את אבן הזיכרון של ג’יימי.
וכך התפצלנו.
אבא חיכה בפנים וכנראה הלך לשתות קפה בקפטריה, ואמא שוטטה בשדה.
בהתחלה, לא כל כך ידעתי לאן ללכת. הסתובבתי בין דגלים אדומים וצהובים (הדגלים אדומים המפוזרים בחוץ בשדה מסמלים את עמדות הקרב של ההיילנדרים, בעוד דגלים צהובים מסמלים את העמדות של כוחות האנגלים).
אפילו שאלתי עוברות אורח (סאבטקסט: בטח שלא עוברי אורח… בקושי היו שם זכרים...
) אם הן יודעות היכן אבני הזיכרון. הן דווקא לא ידעו.אבל – בהיותי ממוקדת מטרה, מצאתי את האתר עם אבני הזיכרון לשבטים הסקוטים השונים וגולת הכותרת: אבן הזיכרון לשבט פרייזר – הוא שיבטו של יקירנו ג’יימי פרייזר, לורד ברוך טוארך.
סאבטקסט: I rest my case

מישהי הניחה כאן זר פרחים וזה היה מרגש.
מעריצות הסידרה חיכו בסבלנות זו לזו וכיבדו את זכרו של ג’יימי. וגם צילמו.
וגם כמובן אני.
יהי זכרו ברוך.
אני חייבת לציין שהיתה גם אבן זיכרון לאנגלים שנהרגו במקום , וגם לשבטים בלתי ידועים.
ויש גם אנדרטה גדולה עם עצים למעלה (מזכירה את אנדרטת עמודי הזית בקיבוץ רמת רחל, ליד ירושלים) ובית עם גג קש כמו בסידרה – לשם הביאו את הפצועים שאח”כ נטבחו, מסכנים.
בקיצור, מקום בעל חשיבות.
-
סיום היום – וסוף סוף מגיעים לצימר:
עכשי אפשר היה לצאת בלב שקט מאתר ההנצחה לקרב קולודן.
בן זוגי היקר ממש לא הבין לאן נעלמתי לזמן כה רב, אבל הבין שאין טעם להטיף לי…

ביקור קצר בחנות המזכרות (קניתי כמה… אבל אל של “זרה” כי זה ממש יקר ומוגזם).
ויצאנו לדרך לצימר השווה.
הגענו לביתם של רודי ורובי ביישוב קינגוסי – שנקרא Sutherlands Guest House.
שוב – המלצה משובחת של נילי היקרה.

איזה מקום לינה שווה!!!
אנחנו קיבלנו את הסוויטה שנקראת Feshie Suite והיא היתה מדהימה!!
אבא: חבל שלא הגענו לכאן קודם!
צילמתי כמה תמונות ומיהרנו לצאת לרחוב הראשי המנומנם של העיירה, שם אכלנו ארוחת ערב באחד הפאבים.
היה שם מרק טעים מאד!!
חזרנו לחדר עייפים אך מרוצים.
עוד יום עבר, והוא היה שווה מאד!
איריס חמודה – איזה כיף לי שאת כאן איתי.
חייבת לספר שמאז שחזרתי ראיתי כמה פרקים ב”זרה” שעסקו בקרב קולודן – ועכשיו הבנתי יותר. מסקנה – חייבים לנסוע לשם! כמה תמונות ותיכף סיכום היום.
הנה קישור למקום הלינה – מומלץ מאד מאד!!
-
שירלי, אז הנה פתרת לי סוף סוף את תעלומת הדגל האדום בשדה
כבר לא זוכרת כל כך את הפרטים מזרה (שגם אני זנחתי מתישהו בעונה השניה) ועכשיו מתחשק לי גם לחזור לראות שוב הכל ולהשלים.
ממשיכה לעקוב בעניין

-
הי צפנת – טוב לראותך כאן בערב גשום זה…
אכן עונה 2 היתה קצת מתישה, אבל אני מבטיה לך שעונה 3 מעולה! היום עלתה עונה 4 ב yes v.o.d ואיזה כיף. 
סיכום היום :
תכנון מול ביצוע: הקשר בן התכנון לביצוע מקרי…. אמנם יצאנו בבוקר מהאי סקאיי כמתוכנן, והגענו לקינגוסי בסוף היום כמתוכנן – אבל האמצע היה מעט בלתי מובנה… נו מילא. היינו בעיירה פלוקטון (שלא היתה וואו גדול), לאחר מכן נסענו בכביש יפה והגענו באופן בלתי מתוכנן למפלי רוג’י – נהננו מאד. ומשם – הדרך לקחה אותנו לאתר הקרב קולודן – שאמנם היה מתוכנן ליום אחר, אבל התאים ככפפה ליד. כל הכבוד על האילתורים, הצליח לנו
יצא לנו יום עם מור”ק בתוספת טיול בטבע ועיירה ציורית. מזג אוויר : טוב למדי. בבוקר ירד גשם בסקאיי וברגע שעזבנו את האי, הגשם שכך ושכח שהוא היה. במהלך היום היה מזג אוויר סגרירי, נחמד לטיול. גשם קל טיפטף בשדה הקרב קולודן – אבל התאים לאווירה...
דיווח קולינרי: ארוחת בוקר טובה אצל קרייג. קפה וסקונס בפלוקטון.
לא זוכרת מה אכלנו עד הערב, אולי סתם נישנשנו חטיפים וכריכים… בערב – ארוחה טובה בפאב בקינגוסי. דירוג אתרים וחוויות: מקום 3 - פלוקטון, מקום 2 - מפלי רוג’י , מקום ראשון - מוזיאון ההנצחה ואתר קרב קולודן

הנאה: חווייתית, מרגשת, רבה.

תמונת היום :
-
שירלי יקירה, איזה כיף שאת ממשיכה את סיפור הטיול הסקוטי שלכם.
כמובן עוקב בשקיקה ומתענג.
ואני חשבתי שגיליתי לך על מפלי רוגי.…
מקום קסום בין אינברנס לאולפול.
תודה על פירוט הסיפור של קרב קלודן.
ולגבי גתרו טאל. שם הקטע:
King Henry's Madrigals
קטע שהולחן על ידי איאן אנדרסון בשנת 79' למילים של הנרי השמיני.
-
שירלי יקרה אני כאן כמובן
סופגת כל מילה וכל תמונה
נועצת דגלים במפה ומקווה שיום אחד…
כתיבה שלך נהדרת כמו תמיד
ממשיכה להיות כאן עד הסוף בשבילך ובשבילי

-
לילוש ואלון כיף לראותכם.

אלון תודה על השיר של ג’טרו טול!! הוא מתנגן כבר ברקע. נהדר!
אולי אמרת לי על מפלי רו’גי, נראה לי שלא – כי לא רשמתי לי אותם בתור אופציה באף אחד מהימים (וכפי שידוע לך, התכנונים שלי היו מבוססים רבות על העצות שלך
). בדיעבד, ראיתי שנילי היתה שם ואפילו לא שמתי לב…לילוש אני מאד משתדלת לסיים. באמת בקרוב ינעלו לי את האשכול ואת אחת הסיבות החשובות לסיים אותו כראוי ובזמן!

דיאנה יקרה - כנראה כתבנו סימולטנית אז אני עורכת את הודעתי המקורית ומתייחסת אלייך
גם אני מתעסקת עם הטיולים הבאים שלי (שהיו ויהיו), אבל חייבת לסיים את הסקוטלנד הזו! הטיול הנוכחי שלכם נראה וואווווו !תיראו מי מחכה לנו ביום הבא:
-
ממשיכה איתך בטיול בסקוטלנד, למרות שאני כבר המשכתי הלאה לטיולים חדשים ופחות מבקרת פה

בקלודן גם שאנחנו ביקרנו שם הקבר של פרייזר היה עמוס בפרחים
-
יום חמישי, 2.8.18 : איזור אבימור
התוכנית ליום זה:
* טירת קאודור
* מזקקת וויסקי
- * אתר שדה הקרב קלודן
* אינברנס – קניות בפריימרק
*המוזיאון הפתוח Highland Folk Museum – אם לא היינו
* השלמות – פארקי בע"ח – אם לא היינו – פארק חיי הבר של היילנד / חוות כלבי רועים.
ומה בפועל עשינו….?
התעוררנו נחת לבוקר שמשי בצימר המהמם שלנו.
עלינו לארוחת הבוקר שהכין רודי השף. ארוחת בוקר מצויינת, הכי שווה מכל מקומות הלינה בהם היינו בטיול. גם כאן, כמו בכל הצימרים נתנו לנו לבחור מנה “עיקרית” מארוחת הבוקר והוסיפו מכל טוב.
התענגנו על הארחה ועל האווירה…
כמה תמונות מהצימר ומארוחת הבוקר (השם “צימר” כמובן חוטא למקום הארחה המצוין הזה, אבל יותר קצר לכתוב...).
-
פארק האיילים אדומים קיירנגורם – Reindeer Cairngorms National Park
התחלנו את היום בפארק הלאומי קיירנגורם , שם נמצאת שמורת טבע ייחודית עם פארק איילי-צפון reindeer אשר הוחזרו לאיזור בשנות ה-50 ע”י חוקר שבדי (סאבטקסט: כמובן שזכרתי פרט חשוב זה משבדיה אהובתי
).העיקרון מזכיר מעט את זה של ה”חי-בר” בכרמל שם מחזירים את היחמורים לטבע.
נסענו כמחצית השעה מהצימר שלנו והגענו ל – Glenmore Forest Park , שם נמצא מרכז המבקרים ומשרד הכרטיסים.
במקום יש שני סיורים מודרכים ביום : ב- 11 וב- 14:30, ובחודשים יולי-אוגוסט ישנו סיור נוסף.
אי אפשר לשריין מראש כרטיסים (לפי מיטב ידיעתי) , צריף להגיע למקום ולחכות בתור.
לנו היה מזל גדול, משום שכאשר הגענו, היה תור ארוך למדי ולמשפחה שעמדה מאחורי נאמר שכבר אין מקום בסיור של 11:00 והם ייאלצו להמתין.
בפארק האיילים ניתן לבקר אך ורק בסיור מודרך. נוסעים עם המכונית לחניון שנקרא “קערת הסוכר” Sugarbowl – ומשם יוצאים לסיור רגלי לשמורת הטבע עם מדריכים ומדריכות מטעם האתר.
הקבוצה שלנו היתה חביבה, עם כמה עשרות אנשים מעמים שונים, ואנחנו היינו הישראלים היחידים.
אבא: אני לא מבין את זה, אין ישראלים שמטיילים בסקוטלנד?
אמא: כמה מחברי הפורום מטיילים / טיילו, ייטיילו כאן… איפה כל מי שלא בפורום…?
סאבטקסט: אכן מוזר. במהלך כל הטיול שלנו ראינו אולי פעמיים ישראלים… ממש כמו בנורווגיה

לאחר תידרוך קצר והסבר מה עומד להיות, יצאנו לדרך.
ההדרכה היתה נהדרת והטיול עד לשמורה ארך כחצי שעה וכלל מעבר מעל נחל. פשוט מקסים שם!!
היה לנו מזג אוויר מושלם!
סאבטקסט: פשוט כיף