יום טיול בעמק ההדסון
-
בהמשך לסיפור טיול בניו יורק שפירסמתי כאן - היה לי עוד יום טיול אחד שהוקדש לעמק ההדסון.
עמק ההדסון הנהדר הוא עמק די גדול שבמרכזו זורם כמובן נהר ההדסון - הנהר העצום שזורם מהרי האדירונדק בצפון מדינת ניור יורק עד המוצא שלו לים בעיר ניו יורק. בעמק יש כמות די גדולה של אתרים מעניינים לטיול - אבל עד עכשיו טיילתי בעיקר בצד המערבי שלו - הפארקים הארימן והר הדוב, ווסט פוינט, וודסברי, מינוואסקה, קטסקיל וודסטוק.
אז עכשיו הייתה לי הזדמנות לטייל גם קצת בצד המזרחי - בעיקר בזכות מפגש משפחתי מרגש.
את היום התחלתי בתחנת הגרנד סנטרל - מסוף תחבורה ותיק מאוד בלב מנהטן. המבנה המרכזי מדהים ביופיו ומומלץ לכל מי שמבקר במנהטן להיכנס לשם גם אם לא נוסעים משם ליעד אחר. המקום גם מפורסם בזכות סצינות ידועות מהטלוויזיה והקולנוע וגם בזכות כמה מופעים של פלאשמוב שהתרחשו שם. מעניין לקרוא שבעבר הייתה כוונה להרוס את המבנה הזה בטענה שהוא כבר מיושן כדי לבנות טרמינל חדש ומודרני. ז'קלין אונאסיס קנדי הובילה מאבק ציבורי לשימור המקום, קמפיין שהצליח וגם עזר מאוד לסדרה של קמפיינים דומים במקומות אחרים.
את כל זה הספקתי לקרוא בשלטים שמוצבים בתחנה בזמן שהמתנתי לרכבת שלי - רכבת בקו ההדסון שנוסעת צפונה.
הרכבת היא די מיושנת, והכי מוזר לי הייתה השיטה שבה מציגים את הכרטיסים. לא תמצאו כאן קוראי כרטיסים אוטומטיים אלא כרטיסני רכבת כמו שהיו פעם שממש עוברים ובודקים את הכרטיסים. הסתבר לי שהסידור הזה נשמר בזכות הכוח של איגוד העובדים של הכרטיסינים שחששו מאובדן הפרנסה שלהם...
הרכבת יצאה לדרכה במסלול נהדר שעובר לאורך מנהטן עד תחנה של רחוב 125 בהארלם וגם תחנת היאנקיז, ומכאן הפכה לרכבת מהירה.
במהלך הנסיעה צפיתי בפארק שנקרא Inwood Hill Park ונמצא ממש בקצה הצפוני של מנהטן. המקום מדהים ביופיו ונזכרתי שכבר עברו יותר מ15 שנים מאז הפעם האחרונה שביקרתי שם - ולכן נכנס לרשימה לטיול הבא בניו יורק. למי שירצה להגיע לשם, אני ממליץ מאוד לשלב ביקור באתר סמוך - The Cloisters - גם מקום מהנה ביותר.
-
יום טיול בעמק ההדסוןהרכבת עוברת למסלול שקרוב מאוד לנהר ההדסון. הנופים יפים, ואפשר לראות בצד השני את פארק הפליסדייס - מין מצוק שעובר לאורך הנהר ויוצר נופים יותר דרמטיים.
עוד כדאי לציין למי שמגיע לאזור בחודשים הקרובים - בימים אלו נבנה הגשר החדש של טאפן זי - גשר חשוב מעל נהר ההדסון שהלך והתיישן עם השנים. באתר ממוקם אחד המנופים הכי גדולים בעולם. מרשים, בעיקר למי שחובב את הנושא וצופה בתוכניות MEGASTRUCTURES בערוץ נשיונל ג'אוגרפיק.
הגעתי עם הרכבת לתחנת Croton-on-Hudson וכאן פגשתי את המשפחה שאיתם אני מטייל, הטיול הוא ברכב הפרטי שלהם.
בתור חובב של סדרות מתח ומשטרה אמריקאיות, נתקלתי לא מעט באיזכורים שם כלא סינג-סינג. זהו בית כלא מדינתי שנמצא במיקום נדלני משובח מאוד על נהר ההדסון. גם אחד מבתי הכלא הוותיקים והמפורסמים ביותר. מסתבר שיש באמריקאית ביטוי שנקרא "up the river" שמשמעותו הוא להישלח לכלא.
התחנה הראשונה בטיול הוא מוזיאון קטן וחביב לתולדות הכלא סינג-סינג. המוזיאון הוא יוזמה של הקהילה המקומית שלוחצת מאוד להפוך את כל מבנה הכלא למוזיאון (בדומה לאלקטרז, למי שמכיר). הוא נמצא בתוך מרכז קהילתי והכניסה היא בחינם. עיקר המוצגים קשורים להיסטוריה של הכלא. צירפתי תמונות של מוצגים - שער של תא בכלא וכן כיסא חשמלי ששימש להוצאות להורג.
בנוסף יש במויאון אגף שמשמש לתעד את האקוואדוקט ההיסטורי שסיפק לניו יורק מים מנהר הקרוטון - על זה אני אפרט בהמשך.
אתר המוזיאון: Sing Sing Prison Museum
-
יום טיול בעמק ההדסוןקיוויתי שטיילת בתחבורה ציבורית....
אבל, בכל זאת, נראה לי שאקרא בשקיקה

-
יום טיול בעמק ההדסוןמיקום המוזיאון מההודעה הקודמת הוא כאן: Ossining Recreation & Parks
ממש מתוך מגרש החניה הזה יוצא שביל לטיול בנחל שעובר ממש במרכז היישוב. אחד הדברים הבולטים בשביל הזה הוא שהוא סלול כולו וכן מונגש לחלוטין לפי כל התקנים לנכים בכיסאות גלגלים (ולכן מתאים גם לעגלות לילדים). המסלול קצר ונחמד. אבל לא מצדיק הגעה לכאן במיוחד.
מכאן המשכנו לכיוון בית הסוהר סינג-סינג (כזכור, עדיין פעיל) לתצפית על הכלא וגם על נהר ההדסון.
המשכנו לסעוד צהריים בדיינר אמריקאי טיפוסי ומוצלח בשם Landmark Diner
-
יום טיול בעמק ההדסוןהמשכנו בדרך דרומה ועברנו בכמה אתרים.
במשך הרבה שנים בנו הרבה מעשירי ארה"ב את אחוזותיהם בעמק ההדסון. כך משובץ היום עמק ההדסון בבתי אחוזות מפוארים שניתן לסייר בהם. אבל אנחנו נסענו למקום שנקרא Blue Hill at Stone Barns. כאן נמצאת החווה של רוקפלר (לא רחוק מהאחוזה שלו). היום מדובר בחווה פעילה ויפה לסיור קצר. במקום פועלת מסעדה יוקרתית שידועה לפודיז. המסעדה היא אורגנית לחלוטין וכל מה שמוגש בה מתבסס על מה שגדל מקומית בחווה בלי אף פריט מבחוץ.
מכאן נסענו כמה דקות אל הכנסיה Union Church of Pocantico Hills. הכנסיה הזו מפורסמת מאוד בעיקר בזכות חלונות הויטראז' שלה שנוצרו ע"י האומן הצרפתי הנרי מטיס. כמו כן 9 חלונות בכנסיה נוצרו ע"י האומן מארק שאגל. פרטים נוספים כאן: Union Church of Pocantico Hills.
מכאן המשכנו אל גני אונטרמאיר - Untermyer Gardens Conservancy. מדובר בגנים יפים מאוד ומטופחים ע"ש אונטרמאיר - יהודי אמריקאי עשיר ביותר שעיצב את הגנים בעצמו.
מדובר בגנים מטופחים מאוד בסגנון פרסי. מהסוג שזוגות שמתחתנים אוהבים מאוד להגיע לגנים כאלה בשביל להצטלם. מומלץ מאוד להגיע לכאן למי שאוהב גנים כאלה ולכל מי שיוצא מניו יורק צפונה לכיוון טאפאן זי. הכניסה לגנים חינם.
למי שמגיע - לא לפספס את מרפסת התצפית המדהימה אל עבר נופי נהר ההדסון.
-
יום טיול בעמק ההדסוןאחרי הביקור בגנים פנינו חזרה צפונה אל עבר האתר המרכזי של היום - סכר נהר הקרוטון. ההגעה היא ל Croton Gorge Park.
כאשר העיר ניו יורק גדלה בתחילת המאה ה19 העיר כבר לא יכלה להסתמך על מקורות המים שנמצאים בעיר עצמה. לכן חיפשו מקור מיים חדש ובנו באמצע המאה סכר על נהר הקרוטון. במקביל נבנה אקוואדוקט של מים שיוליך את המים מהמאגר ועד לעיר. האקוואדוקט נבנה בדומה לאקוואדוקטים הרומיים כך שכוח הכבידה בלבד מזרים את המים. תוואי האקוואדוקט הוא היום פארק מדינתי והטיול לאורכו פופולרי מאוד.
אגב בתמונה מהודעה 4 כאן בשירשור אפשר לראות חלק של האקוואדוקט. למי שהנושא מעניין אותו, מומלץ להגיע למוזיאון שהזכרתי בהודעה 2, שם מוקדש לאקוואדוקט חלק מהמוזיאון.
בתחילת המאה ה20 גדלה העיר עוד והיה צריך להרחיב את המאגר. העבודה על הסכר ה"חדש" הייתה ידנית ומי שמגיע למקום לא יכול שלא להתפעל מגודל המפעל (אין כאן עבודה תעשייתי בבטון כמו בסכר הובר). הסכר החדש יצר את המאגר שנקרא היום "New Croton Reservoir".
במקום כדאי מאוד לטייל במורד הנחל - מובטחים מראות של נחל שקט ויפה בתוך יער, למרגלות הסכר וכן על גבי הסכר עצמו כדי לצפות באגם הנהדר. השחיה באגם אסורה (מי שתיה).
התמונות בהודעה הזו מתחתית הסכר.
-
יום טיול בעמק ההדסוןעכשיו גם כמה תמונות מהסכר עצמו.
למי שאוהב לטייל ביער יש שביל מתאים שמוביל מראש הסכר עד התחתית בתוך היער, זהו למעשה חלק מהשביל שעובר לאורכו של האקוואדוקט (בחלק הזה האקוואדוקט הוא תת קרקעי).
-
יום טיול בעמק ההדסוןבסכר הקרוטון הסתיים הטיול, מכאן חזרתי כבר ברכבת למנהטן ולמרבה הצער גם למטוס לכיוון תל אביב.
מתוך האתרים שבהם ביקרתי בסיור הזה - האתר הכי מרשים הוא ללא ספק סכר הקרוטון. מקום מדהים ביופיו ועוצמתו. ראוי למקום של כבוד בכל טיול בעמק ההדסון.
-
יום טיול בעמק ההדסוןעמיחי
תודה על מסמך חשוב לאתרים נוספים בעמק ההדסון.
מוני
-
יום טיול בעמק ההדסוןתמונות מדהימות!
תודה
-
יום טיול בעמק ההדסוןתודה על השיתוף, ההסברים המדוייקים והתמונות הנהדרות.
-
יום טיול בעמק ההדסוןכרגיל ... מקסים !!!
פוריה
-
יום טיול בעמק ההדסוןאמא, מוני, דנה, נוסע ופוריה - תודה על התגובות.
-
יום טיול בעמק ההדסוןתמונות מקסימות!!
-
יום טיול בעמק ההדסוןתודה על השיתוף בתאור ובתמונות יפהפיות של מספר אתרים שטרם ביקרתי בהם (למרות שני ביקורים בעמק ההדסון) וטרם ראיתי דיווח עליהם כאן בפורום.
-
יום טיול בעמק ההדסוןתודה אייל וצביקה.