לפלנד- פברואר או מרץ?
-
היי, אני מתכננת לקחת טיול מאורגן של שבוע ללפלנד ומאוד מתלבטת לגבי התאריך.
מה ההבדלים בין פברואר למרץ? האם במרץ השלג כבר נמס? מה בדלי הטמפרטורות בין החודשים? מתי הכי טוב לצפות בזוהר הצפוני? תודה לעונים

-
לדעתי עדיף לא להיכנס לתוך מרץ. בדרך כלל התאריך האחרון של רוב טיולי החורף הוא בתחילת מרץ.
במרץ יש סיכוי ששלג וקרח מתחילים להתמוסס.
לגבי הזוהר הצפוני התנאים שצריכים להתקיים הם קור ושמיים בהירים. וקצת מזל.
כמובן שכשהשמיים מעוננים, העננים מסתירים את המחזה.
-
בני משפחה שלי יצאו השנה לטיול בלפלנד ב-20 למרץ. נהנו מאד ולא הייתה שום בעיה של מחסור בשלג או בקרח (לשיט עם שוברת קרח בים קפוא). היתרון של התאריך הזה הוא שעות אור רבות בהרבה.
-
אני מתעדת לנסוע באפריל לטיול עצמאי ומקריאה בלונלי פלנט ובלוגים באתר בסוף מרץ תחילת אפריל יש טמפרטורות נוחות סביב האפס, הרבה שעות אור ומספיק שלג וקרח. בדקתי באתרי החברות שמארגנות את כל הפעילויות והן נמשכות עד ה15 באפריל. החיסרון היחיד הוא סיכוי נמוך יותר לצפייה בזוהר הצפוני אך יש אזור ממש בצפון לפלנד שיש בו 200 ימים בשנה שבהם ניתן לצפות במחזה- מקווה שיהיה לנו מזל.
-
אני עשיתי טיול כזה בצפון קנדה השנה. זה לא בדיוק אותו מקום אבל אותם קווי רוחב והאקלים דומה מאוד. הגעתי סביב 20.3 והיה פשוט מושלם. יום לפני שהגעתי ירד שלג ככה שהכל היה עדיין לבן, הנהרות היו קפואים וכד׳. היום הראשון היה קר, אפור ומעונן (ובהתאמה, לילה מאכזב) אבל החל מהיום השני השמש יצאה והיו כמה ימים נפלאים, כשבצהריים הטמפ׳ היו קצת מעל ה-0. בלילות ומוקדם בבוקר היה אזור 8-, 10-, קר אבל נסבל. בהתאמה, היו 3 לילות שראיתי בהם זוהר.
הסיבה שאני מספרת את זה היא כי רציתי להציע לך להעדיף זמן בלי ירח מלא. אפשר לראות זוהר כשיש ירח מלא, אני ראיתי (זה היה פורים), אבל האור של הירח ממסך וקצת מפריע. תבדקי מה מהתאריכים נופל על ירח מלא ותעדיפי את אלה שלא.
אני מצרפת את סיכום הטיול שלי מפורום צפון אמריקה. הודעה 8 מדברת על טיול זוהר צפוני בכלליות.
-
אנחנו היינו בסוף פברואר (לפני מספר שנים), היה נפלא (וקר), ראינו זוהר צפוני מדהים, אבל זה עניין של מזל ואף אחד לא יכול להתחייב לכם שתראו.
-
דווקא לרוב ממליצים במרץ.
שעות האור הרבות יותר מאפשרות יותר טיולים וגיוון בפעילויות.
הזוהר במיטבו דווקא במרץ והסיכוי להינות ממנו גדול יותר. כמובן שצריך גם מזל אבל בכל זאת.
-
נסענו ללפלנד ב 10 למרץ בשנה שעברה. השלג טרם נמס המפלים הקפואים היו קפואים ולשוברת הקרח היתה מספיק עבודה וכו,. יש יתרון בנסיעה במרץ שכן הטמפ. מעט גבוהות יותר מאשר בפברואר. דחיה לסוף מרץ לא כדאית שאז ארמון הקרח עלול להיות סגור לפני הריסה. לגבי הזוהר הצפוני התאריך אינו פרמטר אלא שמים בהירים ופעילות קוסמית שאינה קשורה לתאריך.
-
לאיזו פעילות קוסמית התכוונת?
הזוהר הצפוני קשור לפעילות השמש המשפיעה על השדה המגנטי של כדור הארץ. סטטיסטית, סמוך לימי השתוות היום והלילה=equinox, רואים יותר את הזוהר. לא ברור עדיין לגמרי מדוע. חוקרים רבים תולים את זה בזווית הנטייה של כדור הארץ כלפי השמש. זה מאפשר ליותר “רוח שמש” בימים אלו “להגיע” ולהתנגש באטומים באטמוספירה ולגרום לזוהר.
לגבי הפעילות בשמש עצמה-נצפה מחזור של 11 שנה. כל 11 שנים יש יותר סערות וכתמי שמש והזוהר בכדור הארץ מתגבר. נדמה לי שלפני שנתיים היה שיא כזה.
-
יש פרמטרים נוספים של חושך, שמים בהירים ועוד.
יכול להיות שיש זוהר ולא רואים אותו...
-
לפלנד- פברואר או מרץ?ברור, בגלל זה הדגשתי סטטיסטית.
הרבה מאד אתרים בחו”ל, כולל זה למשל של NOAA ממליצים על מרץ כחודש טוב לצפייה-בחלקים הצפוניים של כדוה”א.
עדיין מספיק חשוך אבל עם יתרונות נוספים.
-
בעקרון פברואר עדיף למרות שגם מרץ יכול להיות בסדר.
היופי הוא בשלג ובחורף ולכן שיא העונה זה ינואר-פברואר.
-
הייתי בפברואר השנה חוויה בלתי רגילה. יחסית לא היה מאד קר עד 6- מה שלא מבטיח שכך יהיה גם השנה. כמו שנאמר הזהר הצפוני תלוי בעננות ולצערנו ראינו אותו רק במוזיאון. חברים שהיו שבוע אחרינו זכו לראותו.