כדורי מלריה - באפריקה
-
שלום
אני טסה לטיול במזרח ודרום אפריקה עוד חודשיים לתקופה ארוכה (מעל חצי שנה).
קיבלתי חיסונים ומרשם לכדורי מלריה - לריאם.
אחרי שקראתי הרבה תגובות בפורום אפריקה קיבלתי מידע סותר או לא חד משמעי בקשר לכדורים האלו.
לפי מה שהבנתי הם גורמים לחלומות מוזרים והזיות וכל מני בעיות, במיוחד אם לוקחים אותם לתקופה ארוכה... וגם שמעתי משהו על פגיעה בכבד.
מצד שני אני הולכת לטייל במקומות חשופים למלריה וכדי לקבל הגנה.
יש לי גם מרשם לערכת טיפול במלריה.
השאלה שלי היא האם כל זה נכון, ואם כן מה עושים ומה הפתרון?
מצד אחד אני מאוד מפחדת ולא רוצה לחלות וצד שני אני לא רוצה להסתבך עם תופעות לוואי כאלה.
מה עושים
אשמח אם מישהו יעזור לי
תודה
-
כדורי מלריה - באפריקהניצן שלום
קיימת הגמה פרועה בנושא כדורי לריאם וחוסר הבנה לחומרת מלריה.לריאם זו תרופה הכי נחקרת ולמי שאין תופעות לוואי הכי בטוחה לתווך ארוך.מומלץ להתחיל 3 שבועות לפני הטיסה מכיוון שתופעות לוואי אפשריות מופעיות תוך זמן זה.אופציה אחרת זה דוקסילין ורצוי להביא יותר מערכת חרום אחת.הסיכון במרבית ארצות אפריקה גבוה
תמיד מומלץ לבצע בדיקות דם כולל תפקודי כבד לפני הטיסה וגם לעבור טיפול רופא שיניים במידת הצורך.
אני מקווה שקיבלת גם חיסון קדם חשיפה לכלבת.
לאיזה ארצות בדיוק את נוסעת ומה המסלול?
בחלק מארצות הנמצאות דרום אפריקה הסיכון מלריה קל ולא קיים בכל המדינה
תמצאי מידע באתר מאכז בקרה על מחלות אמרקאי CDC
ומפות סיכוני מלריה טובות באתר רפואת מטיילים אנגלי
-
כדורי מלריה - באפריקהתודה על התשובות.
המסלול הוא להתחיל באתיופיה ואז קניה טנזניה מלאוי מוזמביק מדגסקר דרום אפריקה (לא בהכרח הסדר הזה) ואולי בוצוואנה ונמיביה.
אני יודעת שהסיכון במדינות האלו גבוה ואני מאוד לא רוצה לחלות במלריה אבל כל כך הרבה אנשים הפחידו אותי מהכדורים האלו. האם הם באמת עושים כאלו תופאות לוואי?
את ממליצה לקחת אותם גם אם אני נוסעת לתקופה ארוכה?
אני מתכננת בכל מקרה לקחת איתי ערכת טיפול -
כדורי מלריה - באפריקהבדרום אפריקה
במקרה בעיה בריאותית כדאי להגיע ליוהנסבורג או נאירוי
אין סיכון מלריה בערים מרכזיות ואתרי תיירות : Johannesburg, Cape Town, Durban, Pretoria, Sun City ובפארקים סמוכים.
סיכון גבוה קיים במשך כל השנה באזורים שפלה כפריים במחוז הצפוני וב Mpumalanga כולל פארק קרוגר
פרק קרוגר ושמורות טבע נוספות באזור.
קיים סיכון גם באזור שפלת החוף KwaZulu-Natal צפונה מהר TUGELA .
הסיכון מירבי מאוקטובר עד מאי. סיכון קל בהרבה בין יוני לספטמבר
99% ממקרי מלריה הם מהזן המסוכן פלסמודיום פלציפרום.
מומלץ טיפול מונע במפלוקוין (לריאם),מלרון או דוקסילין.
בוצאנה
סיכון מלריה בעיקר מהזן המסוכן קיים מנובמבר עד יוני בחלקים צפוניים של המדינה כולל:נהר BOTELI ,מחוזות , Ngamiland, Tutumeהסיכון הכי גבוה Okavango Delta ושמורת טבע
CHOBE
שהם אזורים מתוירים.
בשאר עונות השנה הסיכון שם נמוך
סיכון מלריה
סיכון זניח בערים ובחלק הדרומי של המדינה
הסיכון קיים במשך כל השנה לאורך הנהר Kavango ו Kunene
ובצפון ליד הגבול עם אנגולה
• ומנובמבר עד יוני במחוזות
Omaheke ו Otjozondjupa ובפארק אטושה.
-
כדורי מלריה - באפריקהמתי את נוסעת?
-
כדורי מלריה - באפריקהוהחשוב ביותר: מניעה
נסי להמנע מעקיצות בכל מחיר!
ישנן הנחיות רבות בקשר למניעה. קיראי והחכימי
אישית צרכתי לריום במשך מספר שנים עם הפסקות ללא כל תופעות לוואי אולם זהו אינו המקרה תמיד.
מכוון שבאפריקה כל כך מודעים למלריה, קיימת ערכת בדיקה בכל כפר.
המידה ותגלי סמנים מחשידים, אל תהססי לרגע ופני למרפאה הקרובה לבדיקה.
הבדיקה היא מיידית ותשובה תתקבל תוך 15-20 דקות והיא אמינה.
מיד יומלץ לך אם יש להתחיל בטיפול במחלה ואיזה הוא הטיפול המומלץ.
הכירי את סימני הלוואי עוד בטרם תצאי וזאת מקריאה. הסימנים (בגדול) הם כמו של שפעת קשה אבל אצל כל אחד מובלטים סימני מחלה אחרים.
המחלה לא צריכה להפחיד אם לא מזניחים אותה!
לכן, כמו שהמלצתי מראש: ברגע שמופיעות תופעות לוואי, עוזבים הכל ורצים להבדק.
מאחל לך טיול ללא מלריה
-
כדורי מלריה - באפריקהאני מסכימה כמובן שאמצעי הגנה נגד עקיצות חרקים חשובים ביותר במהלך הטיול
אמצעי הגנה נגד עקיצות יתושים,קרציות וחרקים נוספים
חשוב למרוח תכשיר דוחה יתושים על העור החשוף
תכשירים מומלצים
1. תכשירים המכילים DEET (N,N-diethylmetatoluamide) תכשירים בריכוז של 30-50% יעילים למספר שעות.הם מותרים לשימוש מעל גיל חודשיים ,לתינוקות עדיף להשתמש בכילה מהודקת לעגלה או מנשא .
2. תכשירים המכילים picaridin (KBR 3023) -אוטן,הנמכרים בריכוזים של 7% ו15% יש למרוח אותם לעיתים קרובות יותר.אין עדיין מספיק מידע על בטיחות לילדים
כאשר משתמשים במקדם הגנה יש למרוח אותו לפני דוחה היתושים.בלילה כאשר נמצאים במקום מוגן מחרקים יש לשטוף את דוחה היתושים.
כאשר מטיילים באזורים בהם יש קרציות וזבובים עוקצים ,מומלץ ללבוש נעליים סגורות,גרביים ,מכנסיים ארוכים תקועים בנעליים וקובע.
הקרציות בולטות יותר על בגדים בהירים.בסוף היום חשוב לבדוק את הגוף ובגדים לנוכחות קרציות ,הסרתן יכולה למנוע מחלה.
רצוי להספיג את הבגדים בחומר קוטל חרקים –פרמטרין,יש לחזור אחרי 5 כביסות ואין למרוח פרמטרין ישירות על הגוף.
ניתן להשתמש בדוחה יתושים אבל דוחי יתושים לא יעילים אחרי כביסה.
יתושים דרכם עוברת מלריה ודלקת מוח יפנית בפעילים בעיקר מלפנות ערב עד לפנות בוקר
רצוי ללון בחדר ממוזג ולא לפתוח חלונות בלילה או בחדר מוגן ע"י רשת.לפי המצב מומלץ להשתמש בכילה גם כן ספוגה בחומר קוטל יתושים
חרקים פעילים בשעות היום:יתושים המעבירים קדחת הדונגי ,קדחת צהובה וצ'קונגוניה
וזבובי חול המעבירים ליישמניה.זבוב טסה טסה -מחלת השינה
ותר להשתמש בתכשירים המכילים DEET בריכוז עד 30% ,גם באוטן
יש לנהוג לפי הוראות היצרן
מורחים קודם מקדם הגנה ואח"כ תכשיר דוחה יתושים.יש להחזיק תכשירים רחוק מהשג ילדים.מורחים רק על חלקי עור חשופים,אסור למרוח על פצעים ועור מגורה,למרוח קרוב לעיניים פה וידי הילד,למרוח מעט סביב האוזניים.ברגע שמגעים לאיזור מוגן-מזגן וחלון סגור יש לשטוף את התכשיר
טיפול מונע
כפי שאיתן הכותב מטנזניה מספר הוא נטל תקופה ארוכה לריאם ללא בעיות בדיוק כמו שכתבתי לך
תבדקי אם את מפתחת תופעות לוואי כמו שיעצתי לך ובמידה וכן ישנה אפשרות של טיפול מונע בדוקסילין או פרימקוין.לפני נטילת פרימקוין חובה לעשות בדיקת דם לחוסר G6PD .פרופ אלי שוורץ מב"ח שיבא פרסם הרבה עבודות בנושא.
לא הייתי ממליצה לעשות בדיקות דם בכל כפר אפריקאי במקרה חשש עדיף לטול טיפול חרום ולעבור למרפאה אמינה.
אני שולחת לך רשימת בתי חולים ומרפאות שהומלצו ע"י חברים בעמותת רופואה גאוגרפית
כדאי לעשות ביטוח רפואי מתאים עם פינוי במקרה הצורך כמו
sos international ltd -
כדורי מלריה - באפריקהשוב תודה לכם על כל המידע!
קיבלתי הפנייה ממרפאת המטיילים לעשות בארץ בדיקה של G6PD.
החלטתי לקנות את הכדורים ולהתחיל לקחת אותם בארץ שבועיים לפני כמו שמומלץ ואז לראות אם יש תופאות לוואי ובנוסף לקנות ערכת טיפול...
אני מעדיפה שיהיו לי קצת תופאות לוואי ולא לעצור את הטיול שלי בגלל מחלה..
האם אפשר לקנות את התרופות באפריקה אם נגמרים לי הכדורים?
שוב- תודה
-
כדורי מלריה - באפריקהבדיקרת G6PD מומלצת לשימוש בPRIMAQUINE תרופה המשמשת למניעה וגם טיפול במלריה צריך תופס מיוחד ממשרד הבריאות
תופעות לוואי זניחות לרןב בדרכי עיכול
התרופה אסורה לאנשים עם חוסר G6PD מכיוון דשיכולה לגרום להמוליזה מסכנת חיים
התרופה עדיין לא מאושרת באופן שוטף למניעת מלריה ,
האם מתכננים לרשום לך אותה?
לפי עבודות שפורסמו התרופה יעילה מאד,ניתן לטול אותה שנה ומכיוון שפועלת על השלב שהטפיל נמצא בכבד מספיק לטול אותה שבוע אחרי עזיבת איזור סיכון
עדיף להביא את התרופות איתך באפריקה נפוצים זיופי תרופות.במידת הצורך מומלץ לרכוש ביוהנסבורג(ניתן שם להשיג מלרון) או בנאירובי
לריאם כדאי להתחיל 3 שבועות לפני הטיסה -
כדורי מלריה - באפריקההפנו אותי לעשות בדיקת דם כי את התרופה הזו צריך לקחת אם אני מבקרת באיזור מסויים באתיופיה (לפי הרופא במרפאת מטיילים)
אז בסך הכל הבנתי שלריאם מומלץ ואחרי בירור עם המשפחה כנראה לקחתי את התרופה בעבר (שביקרתי בקניה) ולא היה לי כלום...
את ממליצה על עוד תרופות של עזרה ראשונה לטיול ארוך? כדורים למחלת גבהים או דיזינטריה ועוד? -
כדורי מלריה - באפריקהבמידה ואת מתכננת להגיע לקילימנגרו בוודא מומלצים כדורים למניעת מחלת גבהים לרוב אפשרויות חילוץ במקרה הצורך לוקים בחסר והטיפוס נעשה די מהר ללא התאקלמות מספקת.
URAMOX)DIAMOX( 250 מ"ג לרוב מספיק חצי כדור פעמיים ביום לפעמים צריך כדור פעמיים ביום
באתיופיה הגובה המרבי בגונדר 2311 מטר גובה לא מחייב לרוב טיפול מונע וגם סיכון מלריה שם קל ביותר.
תמיד כדאי להביא כדורים לטיפול בדיזנטריה
במקרה דיזנטריה:
Ciprofloxacin 500mg X2
3 ימים
ניתן גם לקחת מנה אחת של 750-1000 מ"ג
Tarivid (ofloxacin) 200 mgX2 3 ימים
Azithromycin(zitromax) אזניל
למבוגר כדור פעמיים ביום 3 ימים
כמובן חומרי חיטוי
משחות אנטיביוטיות כמו בקטרובן,פוסידין,משחות נגד פטריות
כדורים נגד תגובה אלרגית
מקדם הגנה נגד שמש וכה
האם קיבל את המייל עם כתובות מרפאות? -
כדורי מלריה - באפריקהדר' אנט
כשאמרתי 'בדיקה בכפר אפריקאי' כמובן שלא נתכוונתי שהפונה ילך לרופא אליל או לכל מי שימצא בכפר.
הכוונה היתה כמובן בכפר שיש בו מרפאה.
בכל מרפאה קיימת ערכת בדיקה סטרילית (למעשה רק הדוקרן) וכן מיקרוסקופ. מי תרם אותם ולמה, אינני יודע.
הם מנוסים מאוד בבדיקות: הם לובשים כפפות חד פעמיות, שוטפים את האצבע הנדקרת באלכוהול, שולפים את הדוקרן מעטיפה סטירלית, מבצעים דקירה, מורחים על משטח זכוכית. נותנים גאזה נקיה עם אלכוהול לסגירת הדקירה.
כשהדם התיבש, הם עושים את הספירה והם מנוסים מאוד.
באפריקה, בגלל האידס, יש מודעות נרחבת לכל טיפול בדמים. כל המטפלים בדמים מגינים על עצמם ועל החולים.
אגב: לא ימכרו ביוהנסבורג (או לעניין הזה בדרום אפריקה) מלרון או לאריום לאדם שלא יביא מרשם מרופא. -
כדורי מלריה - באפריקהתודה. כן קיבלתי את המייל שלך עם רשימת המרפאות.
הכדורים של המחלת גבהים- הם טיפול מנע או כשאני מרגישה את הסימפטומים של המחלה אני לוקחת אותם? -
כדורי מלריה - באפריקהבמידה ואת מתכננת טרק לקילימנג'רו עדיף כטיפול מונע אלא אם טיילת בעבר במקומות גבוהים ללא בעיות.התרופה משמשת גם כטיפול .