פוריינט או אירו
-
שלום לכם! האם אמצעי התשלום בבודפשט הוא בפוריינט? או שאפשר לשלם גם באירו ?
תודה למשיבים.
-
בבודפשט משלמים בפורינט. יש שם מלא צ’יינג’ים בכל המקומות המרכזיים, רק תוודא לפני שאתה ממיר יורו לפורינט שלא גובים עמלה.
-
השתמשו בכרטיס אשראי. הכי משתלם, הכי נוח והכי בטוח.
-
בארץ אתם משלמים באירו? אז למה שבבודפשט תשלמו באירו?
בארץ אתם משלמים באשראי או במזומן? אם באשראי – אז למה בבודפשט לשלם במזומן?
ואם משלמים באשראי – תמיד תשלמו במטבע המקומי. העמלה של חברת האשראי הישראלית כמעט תמיד יותר נמוכה מכל אפשרות אחרת.
-
למונית אפשר באירו ובעוד מקומות . הרוב במטבע מקומי. אבל הכי זול ופשוט לשלם באשראי ולמשוך מזומן בכספומטים. יש גם כספומטים פרטיים לא שם הבנקים שהם נותנים שער פחות טוב.
-
יש כמה סיבות לא לשלם באשראי בחו”ל- האחת היא העלות – יש תמיד עמלת המרה והשער של חברות האשראי הרבה יותר גבוה מזה של הצ’יינג. בדוק. בסכומים של מאות יורו זה משמעותי.
הסיבה השניה, שהיא כנראה לא רלוונטית לבודפשט אבל כן למקומות אחרים – יש מקומות לינה קטנים שלא מקבלים אשראי וצריך לשלם במזומן.
-
מבדיקות שלי – עמלת ההמרה של חברת האשראי נמוכה משמעותית מאלו של הצ’יינג’ים
על פי הוראות בנק ישראל מלפני שנה וחצי כל ההמרות נעשות לפי שער יציג (אם יש). אם לא הן מומרות לאירו/דולר ללא עמלה/הפרש שער ואז ליציג
חברת האשראי גובה עמלה קבועה באחוזים ללא תלות במטבע.
כתלות בחברת האשראי העמלה התעריפים כל קנייה באשראי היא סביבות 2.5 עד 3 אחוז, ואם יש הטבות אז פחות
אפשר בארץ לקנות דולר/אירו בציינג’ בעמלה נמוכה מ-2.5 אחוז. אולי אפילו פאונד או פרנק שוויצרי. אבל על פורינטים למשל גובים עמלות גבוהות בהרבה.
והמרה כפולה (לאירו בארץ ולפורינטים בהונגריה) תעלה יותר
ואגב, אחוז אחד של עמלה על עסקה של 250 אירו (1000 ש"ח) זה 10 שקלים. בעיניי זה אולי לא זניח, אבל גם לא משמעותי. הזמן שאני מבזבז ברוץ לציינג (שלא לדבר על דלק וחניה אם צריך) שווה לי יותר.
רק בסכומים של אלפי יורו הסכומים באמת רציניים.
-
בהונגריה, כאשר אתה משלם ישירות באירו, במזומן, בעלי החנויות מעגלים לך את שער ההמרה למחיר מוזר. פתאום בעיניהם האירו הוא זול. למשל, מוצר שעולה 270 פרוינט הם מבקשים כתחליף, 1 אירו. (שער האירו הוא בערך 308 פרוינט). לכן עדיף להשתמש בפרוינט. אבל, בכרטיס אשראי תשלם 3-4% מעל השער היציג של הפרוינט. אם תבקש בחנות להוציא לך חיוב בש”ח, זה ניתן, אזי לא תשלם עמלות באשראי. החלפת מטבע עדיפה בהונגריה. בנתב”ג לוקחים 10% עמלות. לכן, רכוש כאו אירו או אירו ותמיר שם, אבל לא בשדה התעופה. את השער של הפרונט ביחס לדולר תוכל לראות באתר “גלובס” תחת הכותרת פיננסי, מט”ח, מטבעות אקזוטיים.
-
אם משלמים ביורו הם מעגלים למעלה, אבל אם מבקשים לשלם בשקלים הם לא מעגלים?
באיזה כרטיס אשראי משלמים 4%?
-
https://digital.isracard.co.il/Abroad/lobby/before/ExchangeR atesAbroad/
אכן השער הוא היציג – זה חדש לי וטוב לדעת

אבל העמלה – בכרטיס אשראי 2.3% ובמשיכה 3.9%

אם ככה במקרים מסויימים שווה להשתמש בכרטיס אשראי, אבל בכל מקרה חייבים לדעתי להמיר לפחות חלק מהכסף למטבע מקומי – תמיד יש מקומות שחייב, אפילו סכום קטן.
-
בלאומי קארד העמלה על מזומן נמוכה יותר

יש לי שלוש בעיות עם מזומן:
- עמלות - הן העמלות על כספומט, והן העלויות בצ'יינג' גבוהות יחסית לאשראי
- טרחה וטרדה של השגת המזומן/החלפתו וכו’
- מה לעשות עם מה שנשארץ הרי אנחנו לא יודעים בדיוק כמה כסף נצטרך. והרבה פעמים נשאר סכום מסויים. אם הוא קטן ונשאיר במגירה בבית – בפועל זרקנו לפח. אם נמיר חזרה לשקלים – שוב טרחה ועמלת המרה. ואם נבזבז בדיוטי פרי בחו”ל – זה בזבוז
היות ואני מסכים שאי אפשר להנמע לגמרי ממזומן ברוב המקומות, מה שאני עושה זה מושך סכום קטן יחסית מכספומט בשדה התעופה בחו”ל מיד אחרי הנחיתה. אם צריך – מושך עוד פעם או פעמים על פי מה שאני צורך בפועל.
אפילו עמלה של 3.9% היא לא גבוה, ובפועל ברוב המקרים בצ’יינג’ים תשלמו יותר. ובכל מקרה בסכומים קטנים זה לא רציני
-
העמלות משתנות מכרטיס לכרטיס:http://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1001048945
בל נשכח שגם מפסידים מעט בהחלפת שערים (כך או כך, באשראי או בהחלפה למזומן).
בכל מקרה, הבנק תמיד מרוויח. לא תמיד ההפרשים בין בחירה כזו או אחרת הם בשורה התחתונה משמעותיים.
מה שכן, לגבי “נשאר מזומן”, זה דבר שאתם בהחלט יכולים לשלוט בו. אני תמיד אקח (למעט לבריטניה) את המזומן בדולרים או ביורו, ואמיר כל פעם מעט לפי הצורך, כך שלא אשאר עם עודף בכלל ממטבע שאינו דולר או יורו (שאותם פשוט אשמור לנסיעה הבאה) בסוף הנסיעה. בשיטה הזו כבר שנים לא נשאר לי יותר ממקסימום עשרה שקלים עודף (ואז אפשר לקנות שוקולד לדרך!), אם בכלל, בסוף הנסיעה.
חשוב לזכור שלאנשים שונים יש צרכים שונים בטיול. קל לומר “שלמו הכל באשראי”. אבל לא בכל מקום ובכל דבר אפשר/משתלם לעשות זאת. תרמילאים למשל יטיילו הרבה בתחבורה ציבורית ויאכלו לעתים אוכל רחוב או ילונו בקמפינג, ללא שימוש באשראי. בעיר מסוימת בה הייתי מקומות הלינה גבו עוד 4% על תשלום באשראי מעבר לעמלת הכרטיס, ואז כבר היה משתלם יותר לשלם במזומן (ואגב, מכיוון שיצאנו שם לאכול בדרך כלל כמה אנשים, הצעתי לקחת את המזומן מכולם ולשלם בכרטיס, וכך השגתי מזומן בפחות עמלה מבכספומט). מנגד, לפעמים קל ונוח להשתמש באשראי על פני האלטרנטיבות. בקיצור – התאימו את שיטת ההתנהלות למה שאתם צריכים, נסו לחסוך אבל תבינו שבסופו של דבר תשלמו עמלה/שער גרוע כזה או אחר בכל מקרה.
-
לא מפסידים בהחלפת שערים באשראי. העמלות שציינת בלינק הן ביחס ליציג. היות ולפורינט אין שער יציג זה מומר לדולר/אירו לפי שער שלא מגלם הפרשי שער.
ולכן העמלה של ה 2-4 אחוז היא סופית
כדי לקחת את המזומן באירו / דולר אתה צריך להמיר משקלים לאירו / דולר. כלומר כבר בארץ לשלם עמלה של 1-2 אחוז (הפרשי השער המקובלים לדולר/אירו).
בנוסף – אם מדובר על סכומים רציניים – זה אומר שאני היום משקיע ב”פק”מ בלטה” וצמוד לדולר. אז אם מדובר על 100 ש”ח זה אולי לא נורא. אבל לסכומים של 1000 ש”ח ויותר זה יותר בעייתי.
בייחוד למי שנמצא במשיכת יתר בבנק ומשלם 10% ריבית שנתית ויותר – הרבה יורת גרוע מכל הפרשי השער
-
לכן כתבתי: כל אחד צריך לראות מה מתאים לו, אין כלל אחד נכון לכולם.כמו שלמישהו יכולה להיות בעיה של משיכת יתר, לאחר יכולים להיות חשבונות מט”ח גדולים.
עבורי בגלל שחלק גדול מהשנה אני בחו”ל, תמיד אצטרך דולרים או יורו, ובסגנון הטיול שלי גם לעתים חייבים מזומן, ולכן תמיד טוב שיש. כן, השער עולה או יורד, אבל נגד זה אין מה לעשות. זה יכול לעבוד לטובתך או לרעתך.
-