הולה מדריד
-
15/12/17 – מעלים הילוך
את היום השני אנו פותחים בעצלתיים . הבן לא מרגיש כל כך טוב. לוקחים את הזמן עם ארוחת בוקר ארוכה ואיטית במלון .
התחלנו את היום בסיור חינמי רגלי מודרך. אני מחובבי הסיורים הללו. בדרך כלל נותנים אורינטציה טובה וקצת פיקנטריה ועוזרים בהכרות עם עיר חדשה.
יש כמה חברות שעורכות סיורים כאלה. לפי המלצות נרשמנו לסיור של חברת
הסיורים הללו יוצאים שלוש פעמים ביום מכיכר מאיור. נרשמנו לסיור של השעה 11 כדי להתחיל את הבוקר בנחת .
הכיכר נמצאת במרחק 10 דקות הליכה נינוחה מהמלון שלנו. עוברים דרך כיכר סול , משם ממשיכים לכיכר מאיור. בשעה 10 וחצי בבוקר העיר עוד חצי מנומנמת . גם הספרדים לוקחים את הזמן .
היום קצת אפרורי וגשם מתחיל לטפטף. עוצרים באחת הסמטאות לקנות מטריות ( שכחנו בבית ) פותחים אותן לחמש דקות ובכך תם השימוש בהן.
עד שהסיור מתחיל הגשם כבר הפסיק ולא ירד יותר בכל השהות שלנו .
בזמן ההמתנה לסיור מטיילים קצת בכיכר מאיור. הכיכר מאד אלגנטית ויפה אבל טיפה מאופקת.
יש כאן שוק חג מולד. בשעות הבוקר היה שקט מאד. חזרנו באחד הימים בשעות הערב והוא היה שמח יותר. בכל זאת אין להשוות לשווקי חג המולד של ערים ארופאיות אחרות .
בספרד החג נקרא Navidad. הספרדים פחות משקיעים בקישוטים . השדרות והכיכרות המרכזיות סול , מאיור וקאלו מקושטות אבל זה בערך הכל . לא ראיתי דוכני יין חם. מתרכזים במזכרות .
מי שמעוניין יכול לקחת סיור באוטובוס מיוחד NAVIBUS , שעובר בשדרות המרכזיות המקושטות . הקומה השניה שלו פתוחה וקר מאד לשבת בה. אנחנו ויתרנו. עברנו בכל המקומות הללו ברגל .
כמה תמונות מכיכר מאיור המרובעת והיפה.
זו היתה הכיכר שסימנה את הגבול של מדריד בימים שעוד היתה כפר…
הכיכר נבנתה בשנת 1619 על ידי פיליפ ה-3, שפסל דמותו, ניצב במרכזה של הכיכר עד היום. בעבר נערכו בכיכר הזו מלחמות שוורים, הוצאות להורג וטקסי קבלת פנים מפוארים. סביבה תוכלו למצוא המון מסעדות ובארים וגם את שוק סאן מיגל הקטן והיפה שמזכיר את שרונה בנמל.
אל השוק נגיע ביום אחר כי תכף מתחילים בסיור…
-
באמת כיף במדריד...
-
בוקר טוב
לט איט כיף שבאת

השארתי אתכם ממש בתחילת הסיור המודרך. הסיור שלנו עוסק בחלק המערבי של מרכז מדריד. מכיכר מאיור ועד ארמון המלך .
המדריך שלנו בחור צעיר ונחמד בשם פליפה ( כן … ע”ש המלך
) . אנחנו מתחילים בסקירה קצרה של תולדות העיר הגדולה הזו שהתחילה ככפר. הקבוצה שלנו גדולה מאד וטיפה קשה לעקוב.
מכיכר מאיור יוצאים דרך שער בדרום מערב הכיכר הנקרא Arco de Cuchilleros (שער הסכינאים) . מעבר בו מוביל אותנו לרח' באותו השם .
בבניין מס' 17 נמצאת המסעדה העתיקה בעולם "בוטין" (נוסדה ב-1725) . יש מתחרה לזו שבורוצלב ..

מתרשמים , מצלמים וממשיכים . המדריך לוקח אותנו דרך סמטאות ורחובות צדדיים ושקטים יותר. מסתבר שיש מדריד מעבר לכיכר סול ולגראן ויה, והיא יפה מאד.
אנחנו שומעים על חשיבות הכנסיה בחייהם של הספרדים . על הקהילה היהודית שהיתה במדריד ,ההשפעה המוסלמית , קצת אינקויזיציה, על הגשר המרשים שבנו במרכז העיר ועל כך שאת קתדרלת אלמודנה היפה השלימו רק ב 1993 . מפתיע לא ? היא נראית ממש עתיקה . אולי לא ממש מפתיע אם חושבים על קצב הבניה של לה סגרדה פמיליה בברצלונה.
עבור הבת הסיור מעט דידקטי מדי והיא מתחילה לגלות סימני שעמום . הבן מתעניין אז אנחנו ממשיכים . מגיעים לתצפית יפה על הקתדרלה וארמון המלך . מן הגבעה שממול לארמון נשקף נוף יפה ואפשר לראות את ההרים המקיפים את העיר. הסיור מסתיים בכיכר אוריינטה בה גנים יפים ופסלים, כאלה מאבן וגם כאלה עם חיים .
הנה כמה תמונות לא מייצגות מהסיור. לנו היה מעניין , לנערה ככה ככה… הסיור די ארוך – שעתיים וחצי אז תקחו את זה בחשבון .
-
קתדרלת אלמודנה , כיכר אוריינטה ותכף נגיע לארמון .
-
אחרי שנפרדים מהקבוצה אנחנו מבקרים בארמון המלך . זהו ארמון יצוגי , המלך ומשפחתו אינם גרים כאן .
צילמתי רק את אזורי הכניסה והמבואה . את שאר החלקים אסור לצלם . הארמון מרשים מאד , וראינו כבר ארמונות. אנחנו אהבנו ובעיני שווה ביקור.
טיפ – אפשר להשאיר חפצים בלוקרים . אנחנו השארנו שם את רוב הציוד שלנו אבל ממליצה לא להשאיר מעילים . אחרי הכניסה והלוקרים , יוצאים לחצר גדולה ופתוחה . גם בארמון עצמו ישנם חללים פתוחים שאינם מחוממים . היה לנו קר מאד ללא מעילים . לא כדאי

-
אחרי הסבוב המלכותי , אנחנו די רעבים . כבר שעת צהריים . מחליטים לבדוק עוד המלצה מהרשימה שלי .
הליכה של רבע שעה ( במדריד עשינו כמעט הכל ברגל … ) מביאה אותנו למסעדה איטלקית נחמדה בשם Da Nicola Gran Vía
שימו לב ההגשה היא בין 13.30– 16 ואחכ שוב רק מהשעה 20.30. לא הזמנו מקומות מראש, אבל בהחלט כדאי. המסעדה אמנם גדולה אבל פופולרית ועמוסה מאד.
לבת יש תפריט שלם ללא גלוטן והשמחה רבה .

את שאר היום העברנו בגראן ויה לשמחתה הרבה של הקניינית . 2 דקות מהמלון שלנו נמצא המקדש הישראלי החדש – הפרימרק. חמש קומות עמוסות וצפופות . אני חטפתי סחרחורת , הבת מצאה מה לקנות
. הקרבה של החנות למלון אפשרה לבן לפרוש בשיא למנוחה. 
מי שבכל זאת רוצה – ממליצה לבוא בבוקר עם הפתיחה , כאשר הבגדים עדיין מסודרים . בסוף השבוע השתרכו תורים ארוכים בכניסה , כאילו שמדובר באתר תיירות . ביום שישי אחר הצהריים עדיין היה נסבל .
-
16/12/17 – הילוך שלישי ובסיום גוללללללל
גם הבוקר אנחנו לוקחים את הזמן . מתחילים בהליכה מזרחה לכוון כיכר סיבלס היפה (plaza de cibeles) . כל כיכר כאן היא יצירת אומנות .
הבוקר בהיר אבל קר מאד. 2 מעלות שלמות מקדמות את פנינו ואנחנו עטופים היטב. אחרי סצנת התמונות המתבקשת בכיכר , נכנסים לארמון סיבלס היפה . בארמון מרכז אומנות בשם סנטרו סנטרו, בו יש תערוכות שונות אבל עיקר העניין שלנו בתצפית מדהימה מהקומה העליונה.
את הכרטיסים, שעולים 2 יורו לאדם, ניתן לרכוש בקומה 2 (קומת הלובי). אחר כך עולים במעלית לקומה 6a שממנה עולים ( ברגל או במעלית נוספת ) לקומה 8 לתצפית.
הכרטיס מקנה לכם כניסה לחצי שעה לתצפית. התצפית מאד יפה ואם יש רגע בו אני מצטערת שהגעתי עם סלולרי בלבד בתור מצלמה זה הרגע. אז לא בטוחה שמצליחה להעביר את היופי אבל מנסה. שווה !!יש במדריד אגב תצפיות נוספות כמו זו שבמגדל MONOCLA . אנחנו הסתפקנו בזו.
חושבת שקראתי לראשונה על התצפית אצל דני קשת . תודה !
-
הי איריס,
איזה כיף. באת לי עם מדריד בדיוק בזמן. יש כרטיסים לשבועות.
הייתי במדריד לפני כ 20 שנה ואני נהנית מאוד מהכתיבה והתיאורים שלך. נזכרת.…
את כל ההמלצות אשמור. בפרט את ההמלצות למסעדות. את חוסכת לי המון עבודה. גם אני ובתי צליאקיות כמו הבת שלך.…
אם אני זוכרת נכון, את גם מתעתדת לבקר בהונג קונג. (אז גם אנחנו בחגים...)
אכתוב לך בפרטי. אשמח לקבל המלצות בעניין הגלוטן ואחרות כמובן גם. לכשיהיו.
מחכה להמשך על מדריד. ביקרתם גם בטולדו?
שבת שלום
ליאת
-
היי איריס,
מדריד שלכם נראית מהנה מאוד.
כבר שנים שלא ביקרתי בה.
יש בה שני מוזיאונים, שאני חולמת לבקר בהם שוב.
מצרפת את האשכול שלך למועדפים בתקווה למממש.
גם אנחנו “גילינו” את הסיורים המודרכים שמוצעים בערים האירופאיות הגדולות, ומשתדלים להצטרף אליהם. הם בדרך כלל מאוד פיקנטים, והמדריכים מעולים.
מודה עבור השיתוף

נילי
-
איריס היקרה,
עשית לנו חשק גדול למדריד!
אחרי שהתלהבנו השנה מחופשה משפחתית בברצלונה, גם מדריד על הכוונת – והסיפור שלך יסייע לתכנון שלנו בעתיד.
תודה על השיתוף,
ממשיכה לעקוב בהנאה רבה!
אורלי
-
נילי , איזה שני מוזיאונים ?
אשמח אם תשתפי כי אני ממש שוקלת ברצינות את מדריד
-
תודה ליאת נילי ואורלי . שמחה שבאתן .
ליאת – אם את רוצה , כתבי לי בפרטי ושלחי כתובת מייל . אשלח לך את כל ההמלצות שאספתי למסעדות ללא גלוטן . רשימה די ארוכה. לא את כולן הספקנו לנסות .
גם בטולדו ביקרנו . מחר

נילי – מעניין אם שני המוזאונים שאת רוצה לחזור אליהם , הם שני המוזיאונים בהם ביקרנו … תכף אספר . כבר מקדימה ומספרת שלריינה סופיה לא הספקנו להגיע. ראינו שנים אחרים , אז מקווה שהגרניקה תחכה לי להזדמנות אחרת.
-
ממשיכים ברגל לאורך שדרת פראדו – Paseo del Prado היפה עד מוזיאון פראדו .
הליכה נעימה ונינוחה , אפילו מצליחים לתפוס כמה קרני שמש וגם כמה פוקמונים.
מתרשמים ממזרקת נפטון וממלון ריץ’ המפואר ושמים פעמינו אל הפראדו .
אבל התור … אבוי לתור. הוא ארוך ומשתרך. היות והבטחנו לעצמנו שבטיול הזה לא עומדים בתורים אם לא ממש מוכרחים, אנחנו מוותרים ומחליטים להפוך את הסדר ולהנות מקרני השמש בפארק רטירו הסמוך. עוד חמש דקות וכנסייה אחת בדרך ואנחנו שם . הכניסה אל הגן עוברת דרך שער מרשים ואנחנו פוסעים ישר לחלק המהונדס מעוצב של הגן.
-
פארק רטירו – הוא פארק גדול ויפה מאד. אפשר לבלות בו יום שלם ולא לראות את כולו .
הפארק מתאים להליכה, ריצה, אופנים, סקייטבורד והמקומיים יודעים לנצל אותו לכל הפעילויות האלה.
יש בו גן ורדים (בחלקו הדרומי) שהיה נטול ורדים בגלל העונה, בריכה פסטורלית עם עופות מים שהיתה צבועה בצבעי שלכת, ארמון זכוכית, אגם ובו סירות משוטים , ספסלים למנוחה ובתי קפה. יש בו אפילו מוזיאון .
מי שמתקשה בהליכה או סתם מתפנק יכול לקחת סיור טוק טוק – חצי שעה ב 20 יורו אם איני טועה. הטוק טוקים עומדים בכניסה הראשית הקרובה לשער אלקלה.
אפשר לעשות גם סיורי סגוויי בפארק. אני דוקא מחובבי הסגוויי אבל הבת לא בעניין אז אנחנו טיילנו רגלית .
בילינו בפארק שעתיים – שלוש נעימות מאד . ישבנו בבית קפה ליד האגם , טיילנו אל ארמון הזכוכית , גן הורדים והגן המעוצב. צפינו בעוברים השבים שעסקו בכל מיני פעילויות ספורט . ספגנו את קרני השמש ונהננו מאד !!
פארק מקסים ולא להחמיץ .
-
אחרי הפארק אנחנו מנסים שוב מזלנו אצל הפראדו . הפעם הפלא ופלא אין בכלל תור .
בכל יום מתאפשרת כניסה חינם בשעתיים האחרונות לפני הסגירה , אבל אנחנו לא רוצים להמתין בתור וגם לא לחכות לשעה שש אז אנחנו משלמים ונכנסים . הכניסה עד גיל 18 חינם .
הפראדו הוא מוזיאון עצום ובלתי אפשרי להקיפו בביקור אחד. הורדתי מראש את רשימת היצירות החשובות אבל בסוף לקחנו עלון של מה שנחשב ההיי לייטס וגם מדריכים קוליים ויצאנו לחפש את היצירות .
אנחנו לא מבינים גדולים באומנות אבל מסוגלים להנות ולהעריך תמונה טובה. הבן שלקח באוניברסיטה קורס על אומנות הרנסנס חיפש אמנים איטלקים ואהב את יצירות רפאל .
עבור הבת היה מעין אתגר לאתר את היצירות ברשימה הלא ממש מאורגנת . מי שערך את העלון לא סידר את היצירות לפי מקומן במוזיאון , כך שכדי לאתרן יש צורך לקפוץ ממקום למקום או לעבור על כל העלון ולחפש מה קרוב למה.
מישהו התרשל בעבודה ..

בכל זאת נהננו . אהבנו לגלות ולצפות ביצירות המפורסמות כמו
הציור לאס מאנינס (Las Meninas) של וולסקז בו מוצג פורטרט של בתו של המלך פליפה השישי, כאשר היא מוקפת במשרתותיה. התרשמנו מ
המאחה העירומה (La Maja Desnuda) ו המאחה הלבושה
של גוייה, אשר מוצגות זו לצד זו.
אהבנו את שלוש הגרציות (The three Graces) של הצייר הבלגי רובנס ועמדנו מרותקים מול היצירות של הירונימוס בוש. לא יאומן איך ציירו כך במאה ה 16
זה כל כך שונה ממה שרואים מאותה תקופה. אפילו הספקתי לצלם כמה תמונות לפני שהעירו לי. נשבעת שלא ראיתי את השלט שאוסר על הצילום . פשלה קטנה שלי
-
איריס,
מדריד שלכם נהדרת.
נראה שהיה לכם טיול רגוע וכייפי.
אנחנו היינו במקביל בפריז וזו היתה לנו הפעם הראשונה של מספר ימים בעיר גדולה עם המתבגרים. היה לנו מושלם. אני מרגישה מהסיפור שלך שגם אצלכם זרם בצורה נפלאה.
תודה על השיתוף,
טל
-
תודה טל . עקבתי אחרי התאור שלך מפריז היפה

אכן היה טיול רגוע וכיפי . הסוד כאמור לנסות לשלב בין הרצונות של כולם . קצת סיורים , קצת קניות , מסעדות וקולטורה תמיד הולך טוב . היה גם כדורגל שהיה חוויה נהדרת לכולנו , מופע פלמנקו וטולדו יפה אחת .
אני חושבת שלמרות שהיו קיטורים פה ושם , בעיקר של הבת שסברה שאנחנו הולכים יותר מדי …
ומעט של הבן שלא עניינו אותו חנויות וקניות , בסה”כ כולם יצאו מרוצים . אבל הח’ברה שלי כבר לא ילדים והרגשתי הפעם שלנסוע איתם זה כמעט כמו עם חברים טובים.לא בטוחה שמדריד העיר מתאימה לילדים צעירים .
הנה עוד כמה מפארק רטירו
-
עם היציאה מהפרדו , ממש מול מזרקת נפטון , אנחנו נתקלים בסניף של רשת VIPS שפרושה בהרבה מקומות במדריד.
לרשת תפריט יעודי ללא גלוטן ואנחנו בודקים אותה. המסעדה גדולה ועמוסה מאד בעיקר במקומיים , שגודשים אותה בשעת צהריים מאוחרת של שבת .
בדרך כלל מסעדה עמוסה במקומיים היא ערובה לאיכות – אז זהו, שלא במקרה זה.
דיסהמלצה ענקית . פשוט לא טעים . שלוש מנות שהזמנו נשארו כמעט כמו שהוגשו. לא אכיל בעליל .
מאוכזבים קצת אנחנו פורשים בדרכנו למלון . הליכה של רבע שעה ואנחנו שם. נחים קצת כי הערב משחק כדורגל באצטדיון החדש של אטליקטו מדריד – הולללה !!
-
ההגעה לאצטדיון עם המטרו לוקחת כ 45 דקות . לוקחים קו 2 בכיכר סול . כולם ממהרים למשחק ואנחנו נדחסים בקרון כמו סרדינים . אחכ מחליפים לקו 7 שמגיע עד לאצטדיון .
כשהתחלתי להתכונן לטיול חיפשתי משחק כדורגל . ריאל לא משחקים השבוע ( נחו לקראת הסופר קלאסיקו ב 23/12 ) וכבר חשבנו לותר …. אבל אז סיפרו לי שממש כדאי לבקר באצטדיון החדש והמרשים של אטלטיקו .
המקומות שלנו הם בטריבונה העליונה ולא רואים מי יודע מה … למי שהולך למשחק, מציעה להשקיע טיפה בכרטיסים יותר טובים . גם כך עלה לי לא מעט … 70 יורו * 3 , בנוסף לעמלת האתר. הכרטיסים הוזמנו באתר הרשמי של אטלטיקו כחודש לפני המשחק. שבוע לפני המשחק פתאום נוספו כרטיסים במקומות טובים יותר באותו המחיר. אז אולי לא צריך למהר… .
הכניסה לאצטדיון מרדשימה. דוכנים למכירת מזכרות , תמונות השחקנים מכל עבר , מוזיקה מתנגנת , שמחה וצהלה .
הערב משחק ליגה של אטלטיקו נגד אלאבס. אטלטיקו ממוקמת גבוה בטבלה ואלאבס היא קבוצת תחתית , אז כולם מהמרים על משחק מרובה גולים לאטלטיקו …. “ לא כוחות “ אומר הבן …
אז זהו שאלאבס דוקא נלחמו ולא עשו לאטלטיקו חיים קלים .
בסוף הסתיים 1 : 0 לאטלטיקו לקול שירה ותרועות הקהל .
הנה משהו מאווירת הפתיחה ( צולם ממרחק ואתכם הסליחה)
למרות שהמשחק לא היה משחק צמרת – כל החוויה כיפית ונחמדה גם עבורי ועבור הבת שאין לנו מושג בכדורגל .

-
ירושלים של ספרד17/12/18 – הילוך רביעי – טולדו היפה .
אם מדריד יפה, טולדו היא פנינה. כל כך אהבנו אותה – עיר מקסימה !!
ממליצה מאד לא לוותר. לטולדו אפשר לנסוע באופן עצמאי או לקחת סיור מודרך.
אחרי שראיתי שהבת לא התלהבה מאד מהסיור המודרך באנגלית והיות ואין מצב שהחברה יקשיבו להסברים שלי , נרשמנו לסיור מודרך בעברית . חשבתי שחברת ישראלים והסברים בעברית יתרמו לעניין וכך היה.
בדיעבד – מאד ממליצה על סיור עם הדרכה בעברית. החברות שמעבירות את הסיורים בעברית מתמקדות בפן היהודי ובהסטוריה של העיר דבר שחסר לפי מה שקראתי בסיורים מודרכים אחרים .
אנחנו טיילנו עם הולה מדריד והמדריכה בת אל שהיתה מקסימה ונעימה . ישנם טיולים גם של חברת רגוניס ( לא התאים לנו ביום ).
מחיר הסיור 55 יורו לאדם. לא מעט , אבל שווה .
הסיור יוצא בשעה 9 מכיכר אספניה. חזרנו למדריד בסביבות השעה 17.30 .
לפני הכניסה לעיר לעיר בקרנו בביתת מלאכה לחרבות שבו הודגמה לנו מלאכת יצירת וקישוט החרב . מלאכת יד שאפיינה את העיר. אחר כך עצרנו בנקודת תצפית מהממת על העיר טולדן. ירושלים של ספרד כך נקראת .
האתר לא מאפשר לי להעלות תמונות פנורמיות אבל זוהי פשוט נקודה מרהיבה ביופיה .
אחרי העצירה הזו נסענו להתרשם ולשמוע את ספורו של גשר סאן מרטין היפה . הגשר עובר מעל הנהר טחו , הנהר הארוך בספרד. אפשר גם לעבור מעליו באומגה . לנו לא התאפשר כקבוצה גדולה , אבל זה נראה אתגרי ושווה במיוחד.