הכתב התאילנדי
-
קראתי באיזשהו מקום שמשפטים בתאילנדית מורכבים ממילים המחוברות אחת לשניה, ובעצם אין רווחים בין המילים אלא רק בין משפטים. זה נכון?
אם לא - אשמח להסבר ממה מורכב או איך עובד הכתב התאילנדי.
תודה! -
הכתב התאילנדיהכתב התאילנדי מורכב מ 44 אותיות, 22 vowels ו עוד סימני טונים (5 טונים.
לגבי המרווחים - יש כל מיני סיבות, הן למרווחים והן לחוסר המרווחים. ישנן כל מיני סיבות - אפרט 2 מהן:
1. מבנה השפה התאילנדית - בהרבה מקרים, ישנן מספר מילים המחוברות יחדיו ויחד יוצרות מילה בעלת מובן מסויים - כמה דוגמאות:
+ המילה "דוכן" (אלה שאתם מכירים מרחובות תאילנד) היא בתאילנדית
raan rot khen - כאשר: raan = חנות ; rot = כלי רכב ; khen = לדחוף. ..... ז"א - חנות מתנייעת שדוחפים (דוכן). אם תשים רווח בין 3 המילים, המשמעות תשתנה.
* "רכבת עילית" - בתאילנדית - rot fy fa ... כאשר rot = כלי רכב ; fy = אש ; fa = שמים ( rot fy = רכבת)
* khon plek na - המשמעות היא "זר" (stranger) כאשר khom = בן-אדם ; plek = מוזר ; na = פנים ..... ביחד - אדם עם פנים מוזרות.
אבל אם תחבר את המילה plek למילה jai (לב) - תקבל מילה חדשה - plek jai שמשמעותה "תדהמה" - (amazing)
* המילה foreigner - בתאילנדית khon tang chaat .... כאשר khon = אדם ; tang = אחר ; chaat = ארץ ... ביחד - אדם מארץ אחרת.
לדוגמא מאכל - pla kapong pao glia (דג שעשוי על הגריל עם מלח) ... pla = דג ; kapong = שם הדג ; pao - עשוי על האש ; glia = מלח
בקיצור - החיבור של המילים ללא רווח נותן מילה או משפט עם משמעות מסויימת. אם יוכנס רווח בין המילים הללו - המשמעות תהיה שונה.
2. בשפה התאילנדית אין "פסיק" והרווח משמש כאתנחתא בין חלקי משפט.
מקווה שעזרתי.
-
הכתב התאילנדיאם אפשר עוד כמה שאלות בנושא:
האם כל האתיות מייצגות עיצורים שונים או שיש כמה סימנים לאותו צליל ( משהו כמו כ רפה וח שלנו)?
אם הבנתי נכון אותך אז בכתב התאילנדי יש 71 סימנים (44 +22+ 5)
האם הכתב הוא פונטי בעיקרו- כלומר כל מילה מורכבת מצירוף של סימנים שהם עיצורים ואותיות? או שיש מילים שיש להם סימן משלהם?
מאין מקורו? מתי החלו להשתמש בו? אני חושבת שקראתי איפהשהו שעד המאה ה18 לא השתמשו בכתב?(נשמע לי קצת מוזר) -
הכתב התאילנדי1. יש מספר צלילים שיש להם סימניפ שונים (לאותו הצליל).
2. כל מילה מורכבת מאותיות ועיצורים. אין מילים שיש להם סימן משלהן (שלא כמו הסינית, למשל - שפה שאין בה אותיות כלל אלא מילים)
-
הכתב התאילנדיאם אוכל לתרום מעט ומקסימום הדר' יתקן אותי
הכתיב התאילנדי מורכב מ-44 אותיות 32 סימנים ו-5 טונים שונים,
אם נתחיל בטונים אז הטון הבסיסי הוא נמוך,הבא הוא אמצעי,הבא הוא גבוה,זה מתאים בכל השפות אבל ביפנית יש טון נוסף שעם השנים הוא פחות משמעותי והוא מקביל לטון הרביעי התאי,הוא נקרא הטון היורד,זאת אומרת מתחיל גבוה ויורד למטה.כאן נכנס הטון הנוסף שנמצא בשפה התאית בלבד והוא הטון העולה,מתחיל נמוך ועולה לגבוה.
לאחר מכן נכנס יחד עם הטון ההיגוי,הגיה מהגרון,הגיה מהלסת והגיה מהשיניים.ברור שלא אוכל להדגים לכם פיזית כעת
אולי אם יהיה מפגש בבנגקוק...
בניגוד לשאר השפות לא כל אות היא עם פירוש אחד ויחיד לדוגמא,האות ק' מופיעה מספר פעמים בצורה דומה אבל עם צליל והגיה שונים,היא בקלות יכולה להפוך ל-ק',ח'(כ')או ג'.ก ข ค יכולות לשמש כ-ק',אבל בשפה התאית יש להם שם אחר לגמרי כגון,קוגאי,קוחאי,קוחווט וכו'.
32 הסימנים הם מקבילים לכתיב העברי הקדום(מרכא,טיפחא,מונח,אתנחתא וכו')כמובן באיטרפטציה שונה,ใ แ เ וכו'.התאילנדים למעשה משתמשים בכתב יחד עם סימנים כמו ילד בישראל שלומד לכתוב עם,חולם,סגול וכו' או כמו הערבית,הלאוסית וכו'.
יש עוד אבל בנתיים הפסקה
אם אני אקבל אישור אני אמשיך לשיעור הבא
-
הכתב התאילנדי - המשך בבקשהזה מאוד מעניין אז בבקשה להמשיך
ואם אפשר הבהרה בנושא הטונים: למה הכוונה? האם תוכל להדגים על מילים העברית?
ואם אפשר קצת הסטורי על הכתב, מאין הוא הגיע, לאיזה משפחה שייך
ושוב תודה על השרשור המרתק -
הכתב התאילנדיבשפה התאילנדית יש 5 טונים: נמוך, אמצעי, גבוה, עולה, יורד
מי שיכול לשאול תאילנדי לומר את המשפט: נמר לובש חולצה ונמצא על המרבד = seua sy seua yoo bon seua
.. ואפילו מספיק "נמר לובש חולצה" seua (טון עולה) = נמר ; seua (טון יורד) = חולצה
כנ"ל גם naa (טון יורד) = םנים ; naa (טון עולה) = עבה
שלא לדבר על המילה khao = אורז, לבן, להכנס, חדשות, גבעה, הוא ועוד ...
הכי גרוע זו המילה glai - בטון יורד פירושה "קרוב" ... ובטון אמצעי פירושה "רחוק" ..... עכשיו לך תבינו אם המקום רחוק או קרוב ....
-
הכתב התאילנדייופי,לא פירקו אותי אחרי התיזה הראשונית
כמובן כל מה שרשם הדר' הוא בדיוק כך.
נקפוץ דווקא לשיעור השלישי:השעון התאילנדי
יש שני סוגי זמנים שמשתמשים בהם בתאילנד:
השעה+נאליקה,או השעה+מונג,אני לא אבלבל אתכם עם השעון של צ'אנג מאי
אני רק אומר שהוא מקדים 6 שעות את בנגקוק...
השעה+נאליקה-בד"כ בטלויזיה ובתוכניות ברמה הגבוהה ולפעמים תשמעו אותה ברחוב.אם ניקח את שעון ה-24 שעות הרגיל ונתחיל לספור,ננג,סונג,סאם,סי,הה וכו' ונוסיף נאליקה נקבל את השעה המדויקת.ננג נאליקה(השעה אחת).סיפ אט נאליקה(השעה 11).וכאשר נרצה שעה מעבר ל-12 בצהריים כמו 16:00,פשוט נאמר סיפהוק נאליקה(השעה 16:00).טוב,לא נתייחס לדקות(נטי)או חצי שעה(קרונג).
השעון המקורי והשימושי הינו השעון שהגיע דווקא מהכפרים.
הסיפור(והוא אמיתי לחלוטין)הוא כזה:כידוע בעבר ואף היום בחלק מהכפרים לא היה חשמל,אנשים קמו באמצע הלילה בגלל החום של אמצע היום והלכו לישון מוקדם כי לא היה חשמל.
וכך זה התחיל...חקלאים קמים בין שלוש ל-6 בבוקר ואז יש חושך ומתחיל האור של הבוקר.הבוקר המוקדם הוא בין 6 ל-9.מאוחר בבוקר בין השעות 9 ל-12.השמש מתחילה לשנות את כיוונה בין 1 ל-4 בצהריים.מתחיל להיות קריר בין 4 ל-7 בערב והטמפרטורה צונחת ב-5 מעלות.בשעה 7 בערב מתחילה השקיעה ואז חושך עד 9 בערב.החקלאים ישנים מוקדם ומתעוררים מוקדם ולכן הלילה שלהם מתחיל ב-9 בערב ועד שעת ההשכמה ב-3 בבוקר,יש לזכור שאז היו יותר חקלאים ופחות אנשי עסקים.
וכך נקבעו השעות:
03:00-06:00 TON CHAAW MUUT
06:00-09:00 TON CHAAW
09:00-12:00 TON SAAY
12:00-12:59 TIANG WAN
13:00-16:00 TON BAAY
16:00-19:00 TON YEN
19:00-21:00 TON MUUT
21:00-03:00 TON DUUK
ועכשו לביטוי השעה-
08:00 -PET MONG CHAAW
12:00-TIANG
14:00-BAAY SONG MONG
17:00-HA MONG YEN
וכו' וכו'.
עד היום בכפרים מושמע הגונג הידוע עם השעות המדויקות
הסתיים שיעור 3...
-
שרשור נהדר. -
שרשור נהדר.טוב שיעור שני וכנראה אחרון.
אתייחס לשאלה מי,מתי נוצרה השפה.
כידוע כיום השנה בתאילנד היא 2552 ולא 2009 כמו בכל העולם.ולכן לדעתי חלו טעויות מספר בתיארוך של התחלת השפה.
הסיפור הוא כזה,בזמן ממלכת סוקותאי(הממלכה הראשונה)בשנת 1800(על פי ספירת התאילנדים)המלך ראם קאם האנג(לא ראמה)הווה אומר לפני 752 שנה בדיוק התחילה כתיבת השפה התאית על זוג לוחות(כמו לוחות הברית).ההשראה לשפה היו החיות,האנשים,המלך,בודהה וכו' ולכן כל אות קיבלה פירוש משלה.ก-היא הקוגאי(עוף,תרנגול),שימו לב לצורת האות כמו ראש של תרנגול כולל המקור.ง-היא הנגו(נחש)שימו לב לצורת האות וכך הלאה והלאה.על מנת לתאר את כל צורות החיים שהיו מוכרות,נאלצו לעשות כל כך הרבה אותיות.איני מתכוון לסתור תיזה כזאת או אחרת שהופצה ברבות השנים,אני מסתמך על סימוכין בשפה התאילנדית על ממלכת סוקותאי.אין באפשרותי,לצערי,להעלות את הסימוכין היות ובתאילנד אסור לצלם או להעתיק נושאים הקשורים למורשת.יכול אני להבטיח כי כל הנתונים שהבאתי ממוסמכים.
נתונים אלו שהבאתי,כמו לוחות הברית מראים את ההשפעה האדירה שהיתה לאינטונציות בשפה העברית העתיקה על הכתיבה התאית.כמו כן מי שילמד תאית ישים לב שלדוברי עברית קל יותר לסדר משפטים משאר המערב היות ובשפה התאית אופן סידור המשפט הינו כמו בשפה העברית ולא כמו באנגלית לדוגמה.
זהו,יש עוד הרבה,אבל אני חושב שבשלב הזה 90% הגניבו פיהוק
,הכוונה 90% מה-10% שנותרו עד כאן
-
הכתב התאילנדידוד ונשר שלום
אם תמשיכו עוד כמה שיעורים , אני מבטיח להכניס השרשור לקוביות משמאל תחת הכותרת "הכתב בתאילנדי" .
תודה על שיתוף במידע החשוב . -
דר' דודו,......???פעם אחת טיילת בתאילנד וכבר למדת את השפה?
כנראה תאילנדית זו שפה ממש פשוטה ללמידה...
-
שרשור נהדר.נשר היקר
לא רק שלא פיהקתי, אלא רק עכשיו אני מתחילה להתעורר...
כתבת משהו מיסתורי
"מראים את ההשפעה האדירה שהיתה לאינטונציות בשפה העברית העתיקה על הכתיבה התאית"
למה הכוונה? האם היה איזשהו קשר בין העברית העתיקה לתאית?
אם כן איך? -
איתן ...... קלעת בול !!
בפעם היחידה שהייתי בתאילנד כמובן שישנתי בקאוסאן ... ובגלל שהייתי צריך להתמקח עם נהגי הטוקטוק כל הזמן, למדתי את השפה ...
-
נשר ... ברשותך תיקון קטןהשעה 19:00 נקראת Toom וכל השעות שאחריה, עד חצות, נספרות על בסיסה .... ז"א שעה 20:00 תהיה 2 toom ; שעה 21:00 תהיה 3 toom ; וכך עד לשעה 23:00 שנקראת 5 toom -
נשר ... ברשותך תיקון קטן
נכון דר'.הפעם התכוונת תספת קטנה
אבל...בספירת השעות שלי לא כתבתי את השעות 19:00 עד 23:00
רק פירקתי אותם לגורמים על פי הספירה העתיקה,ללא כתיבת ההגיה המדויקת
.לכן גם ציינתי את ספירת הגונג שמתחילה כל פעם מחדש על פי חיתוך שעות היום.
טוב,אז בואו נכתוב את השעות...
01:00-05:00-טי ננג,טי סונג,טי סאם,טי סי,טי הה.
06:00-11:00-HOK MONG CHAAW,JET MONG CHAAW PET MONG CHAAW,GAAO MONG CHAAW,ואז 10 ו-11.
12:00-TIANG
13:00-18:00-BAY MONG,BAY SONG MONG,BAY SONG MONG,BAY SAM MONG
השעה 16:00 "תקועה" בין אחה"צ לערב ולכן אפשר לבטא אותה בשתי צורות,BAY SI MONG או SI MONG YEN,אח"כ HA MONG YEN,HOK MONG YEN.
19:00-23:00-NUNG TOOM,SONG TOOM,SAM TOOM,SI TOOM,HA TOOM.
24:00-TIANG KOON.
צילצול הגונג יהיה על פי השעות שציינתי ולכן יש מספר מחזורי גונג בכל יום.
רוצה אני לציין ואני מאמין כי יסכימו איתי דוברי השפה,כי כאשר אני כותב את הביטוי באנגלית,ממש,אבל ממש אין לא קשר להגייה הנכונה.לדוגמא כשאני כותב KOON אין הכוונה ל-קון רגיל,אלא על המדבר לבצע את הפעולה הבאה,למתוח שפתיים לצורת חיוך ולבטא את ההברה מהגרון ולא מחלל הפה ,תנסו את זה,
.
-
נשר ... ברשותך תיקון קטןinys
יש לשים לב שאני בכוונה כותב על דרך הסיפור ולא הבאת נתונים יבשים,כי לא את כולם מעניין נתונים מספריים יבשים.גם עכשו אספר סיפור
המלך ראם קאנג האנג(ה בסגול )הבין מהר מאוד שעל מנת לחבר בין החלקים של העם,איני רוצה כרגע להכנס לחיבור ההודי/סיני שהיה בממלכת סוקותאי,הוא צריך שתהיה שפה משותפת ולכן כמו בכל שפה הוא היה צריך בסיס מוצק שהתחיל מוקדם והפגין המשכיות לאורך אלפי שנים.המלך הושפע כמו רבים מהיהודים ומצא לנכון שמה שטוב ליהודים יהיה טוב לעמו.במהלך השנים הוא נחשף לכתב וראה שבסינית לדוגמא יש ניב והגיה שונים בקנטונים שונים,אותו דבר בהודו ובמדינות ערב.אבל היה כתב אחד שחזר על עצמו עם שינוי קל ברבות השנים והוא הכתב העברי.הכתב המקורי שהוא נחשף אליו היה כתב הטעמים(ציינתי כבר את המרכא,טיפחא,מונח,אתנחתא וכו')אותם טעמים מקראיים שימשו כבסיס מוצק
לכתב התאי.וכמו כל יוצר הוא לקח בסיס קיים וערך בו שינויים,כאן גם הגיעה ההשפעה ההודו/סינית בסימנים ובצורת כתיבת האותיות,יש לזכור כי יש שני סוגי כתב שמשתמשים בו היום,כמו בשפה העברית,דפוס וכתב.אני מתנצל מראש,המקלדת שלי מוגבלת לתאילנדית בסגנון דפוס בלבד
ולכן לא אוכל לתת את שני סוגי הכתב.
ומכאן מתחיל החומר הממש משעמם
ולכן אפסיק עכשו שאני לא אפהק
-
נשר ... ברשותך תיקון קטןנשר
מה שאומר שמסורת הביקורים של יהודים. ישראלים בתאילנד היא עתיקה מאוד...
הבנתי את המסר - אני צריכה להמשיך ולקרוא לבד על הנושא ולא לפהק פה את כולם
האם יש לך איזשהם רפרנסים? -
נשר ... ברשותך תיקון קטןהמסורת היהודית בתרבות התאילנדית היא תיזה בפני עצמה ואני בטוח שהרוזן לא התכוון שאני אמשיך "לחפור" כל כך
קיימים ברשותי רפרנסים בשפה התאית,לצערי
,העוסקים בשורש ההוויה התאית ודרך ניתוח החשיבה התרבותית.
קוריוז נוסף
הסיבה שמוסיפים לשעה את ה-MONG היא כאשר הכפריים שמעו את הגונג שאנו אומרים,מרחוק זה נשמע מונג(MONG) ללמדכם שהקונוטציות המלוות את בסיס השפה התאילנדית הם "מה שאני רואה ומה שאני שומע,ככה זה צריך להיות".ועל זה מתבססת החברה התאילנדית שבעבר הלא רחוק וגם עכשו בכפרים הם מאמינים לכל דבר שתגיד להם.
בכל מקרה אם תכוונו אותי למה שמעניין אתכם אשמח לנסות לתרום. -
נשר ... ברשותך תיקון קטן"המסורת היהודית בשפה התאילנדית " - מעניין אותי מאוד באופן אישי, אז אם תוכל להפנות לחומר (גם ספרים ) באנגלית או בעברית אשמח מאוד.
כל מיני סיפורי מילים והקשרים בשפה התאילנדית, כמו שעון ו"הלב" של דודו ( מעין הפינה של אבשלום קור התאילנדי"- נשמע לי מרתק
שוב תודה על השרשור המרתק