טיפים - כמה למי ומתי
-
גלית, את צודקת עקרונית.אין לי כוונה להיכנס לויכוח על אבטלה בתאילנד ולו רק בגלל שזה לא מאוד חשוב לי לברר את הנתונים שבטח קיימים ברשת.
נקודות שכן צריך להתייחס אליהן הן. אחת, שאבטלה סמוייה קיימת לבטח במספר תחומים. זה לא רק אותם שלושה אנשים באוטובוס, נהג, עוזר נהג וכרטיסן שפלייסטיישן כתב עליהם לא מזמן, זה גם האדם שנמצא בכניסה לבנק וכל תפקידו הוא לתלוש עבורך את המספר בתור או אפילו השוטר בצומת שמכווין תנועה בשעות העומס כי הוא זול יותר מרמזור.
זה אגב גורר את השכר הממוצע בתאילנד כלפי מטה, לכיוון ה 200$ לחודש, עדיין הרבה יותר מבמדינות השכנות.
שניה, מסאז' שהוא מסאז' אמור לעלות בין 200-500 באט, תלוי במקום ובסוג המסאז'. לשלם על כך טיפ של לפחות 350 באט נראה לי קצת מוגזם. אז אולי אני נתפס כקמצן בכך שטיפ של 100% נראה לי מוגזם, בעיני התאילנדים אני אתפס כטיפש אם אעשה את זה.
לשבת באיזשהו מקום, לאכול מרק ב70 באט ולהשאיר טיפ של 20 באט דווקא נראה לי הגיוני.
כאמור, הכל בעיני המתבונן.
-
ומה לגבי טיפים בטיול של 8 ימים עם מדריך ונהג ???אנחנו נוסעים לצפון לטיול של 8 ימים. האם נהוג להשאיר טיפ בסוף כל יום או שנותנים להם את הטיפ בסוף הטיול? -
ומה לגבי טיפים בטיול של 8 ימים עם מדריך ונהג ???אין לי נסיון בדבר כזה בדיוק אבל שנראה לי זה לשלם על הארוחות שלהם ועל הלינה שלהם כמובן, להציע להם שתיה כל פעם שאתם שותים ואוכל כשאתם אוכלים, לשאול אותם כשעוברים ליד מזנון דרכים אם הם רוצים לנוח קצת או לאכול משהו, תאילנדים אוכלים יותר מ 3 ארוחות (קטנות) ביום.
בקיצור, להתנהג בצורה אנושית ומבינה כפי שנראה שאתה רוצה לעשות.
את הטיפ תנו בסוף. ממילא במהלך 8 ימים יבנו ביניכם יחסי אמון שזה לא מה שיטריד אתכם או אותם. רק תשתדלו לדאוג גם לכיסוי כל ההוצאות הקטנות בדרך. -
ומה לגבי טיפים בטיול של 8 ימים עם מדריך ונהג ???טיול של 8 ימים לא הולך להיות זול,
1.תלוי בגודל הקבוצה המטיילת
2.אם מחיר הטיול כולל הכל לינות וארוחות ,אז בדרך כלל גם הנהג והמדריך מסודרים,אם תממנו להם את החדרים והארוחות כולל עלות הטיול בנוסף ,זה עלול לעלות לכם יקר.
3.תנהגו כאילו אתם בקבוצה,באירופה הרי אנחנו לא משלמים הוצאות אלו למדריכים,זה מגולם בתמחיר
4.יחד עם זאת מקובל להזמין אותם מדי פעם לשתיה קלה,קפה ,עוגה,ואולי מדי פעם ארוחה,וכמובן העיקר טיפ הולם בסוף הטיול,ואולי גם מזכרת קטנה מאחת הקניות שתערכו בטיול
מקווה שעזרתי -
תודה לכולם... -
טיפים - כמה למי ומתימיכל שלום
לטיול פרטי עם משפחה (נניח 5 נפשות ) בצפון נהוג לתת 1000 באט טיפ בסוף הטיול , ניתן כמובן לתת יותר אך לא פחות מ 1000 באט .
כל שאר הטיפים שציינו קודם ראויים בהחלט , צריך לזכור שעל מסג' של 350 - 300 באט להשאיר 100 באט זה שליש מסכום המוצר / שירות וזה בהחלט מכובד ואין צורך להגזים כלפי מעלה . -
טיפים - כמה למי ומתיכל מסאג לא יותר מ50 בהט אפילו פחות ברוב המקרים אתם מיקרים את השרות וגורמים להם להיות גרידי אל תפלאו שלא תוכלו לנסוע לתאילנד בעוד שנתים שלש
100 בהט על מסאג של 300 זה פשוט לא הגיוני ןמוגזם
עד לפני שנתים הייתי נותן 20 בהט עם 100 פעם תודה עכשיו אני מבין למה מעקמים את האף תאילנד זה לא ישראל למה מישהוא נותן כאן בארץ טיפ של 90 שקל על מסאג של 270 ש"ח ? מה קרה לכם תרגיעו
לא רוצה לשמוע את המילה קמצן תהיו לארגים בארץ לא שם
פקיד קבלה במלון על משמרת של 10 שעות 7 ימים בשבוע מקבל בין 7000- 9000 בהט לחודש -
יש כאן קוד תרבותי ואסור לשבור אותואני מבין שישראלי שמגיע לתאילנד ומסאגזיסטית לוחצת לו ברגל שעה שלמה מרגיש לא נוח ואז ישר אומר "היא עובדת קשה ניתן לה 10 שקלים בארץ זה עולה 300 ש"ח " זה לא נכון ומעיד על חוסר הבנה שחצנות וסנוביות ("אני האליגרך מישראל והנה היא הפרימטיבית מתאילנד") כלפי האחר מחד ומן הצד השני אתם גורמים לה נזק כי על כל טיפול היא מקבלת 100 בהט ואתם נותנים 100 נוסף אז היא אומרת לעצמה קדימה בוא נזייף ... נגמור ונלך לעוד טיפול במהירות כי הטיפ הבא הגדול בדרך היא גם מבינה שכל הלקוחות ברובם הגדול לא יחזרו לפעם שניה ולכן רצה קדימה ללקוח הבא
תחשבו על עובד שלכם שמקבל 50 ש"ח לשעה ופתאום מתחיל לקבל טיפ של עוד 50 ש"ח על כל שעה זה מוציא אותו מאיזון ונושא השגת הטיפ נהיה כמטרה בכל לקוח וזה לא נכון ולא טוב
ומה שטוב למאסז טוב גם למסעדות (לא נהוג להשאיר בתאילנד ) אבל אנחנו ..כל התירים הרסנו את הנוהג הזה זה נכון גם למוניות (השלמה למספר העגול בלבד עד 15 באט ) כלומר יצא 90 תן 100 לא מעבר
למדריך בצפון (כמובן שאלה שעובד\ת עם הישראלים התקלקלו )200-250 ליום גג ובטיול ארוך להגיע ל100 ליום (שכרה של מדריכה או מדריך שעובד אצל ראיס הוא בין 400-500 ליום ) בעגלות האוכל לא משאירים ולא מקובל ,יאלה נהיה ארוך כבר ומיגע ,יום טוב -
תגובה לad90בקשר למשפט הזה:
(שכרה של מדריכה או מדריך שעובד אצל ראיס הוא בין 400-500 ליום )
המספרים שרשמת הם רחוקים מאוד מהמציאות,ולמעשה מדריכ/ה טוב/ה ובעל/ת ניסיון ממש לא ירצה/תרצה לעבוד תמורת סכום כזה.
אגב מי זה ה"ראיס"? ערפאת?!
-
תרשה לי לא להסכים איתךad90 שלום,
כשהגעתי לתאילנד לפני 8 שנים, מחיר מסאג' שמן (Oil Masaage) היה 250 באט לשעה באזור הקאו סן ו-300-350 באט לשעה במרכז העיר וגם אז היו התיירים משאירים טיפים גבוהים וכבר לפני 6 שנים היו בדיוק את אותם וויכוחים בפורום על כמה להשאיר טיפים בתאילנד ונכתבו בדיוק אותם דיעות
היום, 8 שנים אחרי, מחיר של שעה מסאג' שמן נשאר ללא שינוי ולכן ההנחה שהשארת טיפ גבוה תגרום להעלאת המחיר וש-'אל תתפלאו שלא תוכלו לנסוע לתאילנד בעוד שנתים שלוש' זאת כמובן הנחה מרחיקת לכת ולא מבוססת במציאות.
בזמנו הייתה לי חברה מסאג'יסטית שעבדה עם 2 אחיותיה התאומות במסאג' באזור הקאו סן ולכן באופן טבעי הייתי הולך לבקר שם לא מעט.
המסאג'יסטית אכן מקבלת 100 באט על כל מסאג' אבל אתה לא יודע כמה לקוחות היו לה באותו יום או באותו שבוע - לפעמים יש ימים עם יותר לקוחות והיו ימים בלי לקוחות בכלל, שלא לדבר על זה שהגעת התיירים לתאילנד היא עונתית - בחלק מהשנה יש יותר תיירים ובחלק אחר של השנה יש פחות תיירים.
גם לכתוב ש-'ומן הצד השני אתם גורמים לה נזק כי על כל טיפול היא מקבלת 100 בהט ואתם נותנים 100 נוסף אז היא אומרת לעצמה קדימה בוא נזייף ... נגמור ונלך לעוד טיפול במהירות כי הטיפ הבא הגדול בדרך היא גם מבינה שכל הלקוחות ברובם הגדול לא יחזרו לפעם שניה ולכן רצה קדימה ללקוח הבא' הוא פשוט לא נכון כי המסאג' הוא לפי זמן ותרשה לי להניח שלא ניתן לגרום ל-60 דקות לעבור במהירות גדולה יותר אם מזייפים... שעה זה שעה בלי קשר לכלום.
אני מסכים עם מה שכתבת ש-'ונושא השגת הטיפ נהיה כמטרה בכל לקוח' וזה טוב, משום שכמו בכל מקום בו נותן שירות מקבל טיפ, נותן השירות משקיע בלקוח בתקווה לקבל טיפ גבוה יותר.
את התירוץ ש-'טיפ גבוה מקלקל את התאילנדים' כבר שמעתי כשהגעתי לכאן בפעם הראשונה לפני 21 שנה... תמיד יהיה מי שימצא איזה תירוץ לא לתת טיפ בכלל או לתת טיפ נמוך ומי שלא אוהב לתת טיפים תמיד ימצא איזה תירוץ בלי קשר האם זה בישראל או בתאילנד.
יתרה מזאת, התיירים הישראלים מהווים פחות מ-1% ממספר התיירים בתאילנד (כ-140 אלף מתוך 14 מיליון, מה שתמיד משעשע כשאתה שומע ישראלים שטוענים ש-'אנחנו מחזיקים להם את הכלכלה'...) ולכן גם אם כל הישראלים יתחילו לתת טיפים 'נורמליים' או לא לתת טיפים בכלל, זה לא יגרום ל-'חינוך מחדש' של תאילנד בנושא הטיפים וזה בלי קשר לאיזה 'קוד תרבותי שאסור לשבור אותו' ומצד שני רק יחזק את הסטיגמה שיש לישראלים בתאילנד , שלא לדבר על זה ש-13.86 מיליון התיירים האחרים שמגיעים לתאילנד לא גולשים בפורום למטייל ולכן לא מכירים את ה-'קוד התרבותי' הזה שאתה מדבר עליו (ושאני טוען שהוא בכלל לא קיים...).
אני גם לא מסכים שטיפ גבוה מעיד על חשיבה של 'אני האוליגרך מישראל והנה היא הפרימטיבית מתאילנד' אלא בדיוק להיפך - מה שאני אוהב בתאילנד זה היכולת להרגיש לארג' ולתת טיפ בלי פרופורציה, ותחושת הלארג' היא תחושה כיפית, מה שתייר ישראלי לא יכול להרשות לעצמו באירופה או ארה"ב או בישראל ומי שנתן בתאילנד טיפ גבוה וקיבל את החיוך התאילנדי המפורסם מכל הלב שפשוט ממיס אותך יודע בדיוק על מה אני מדבר.
שאלתי בזמנו את חברתי התאילנדית ואת אחיותיה שעובדות במסאג' מאיזו מדינה מגיעים התיירים שמשאירים הכי פחות טיפים והתשובה שלה הייתה... אתה יכול לנחש לבד - מישראל (והיה להן כ"כ לא נעים להודות בזה כי אני מישראל והן לא רצו להעליב אותי).
ובכלל, מי אנחנו שניכנס לכמה מרוויח/ה או לא מרוויח/ה המאסג'יסטית או מדריך הטיולים ביחס למשכורת הממוצעת בתאילנד? כמו שבארץ לדוגמא מלצר מקבל משכורת בסיסית (או לא מקבל משכורת בכלל) מתוך ידיעה שעיקר פרנסתו תהיה מטיפים, כך גם בתאילנד יש שירותים שבהם המשכורת הבסיסית נמוכה מתוך ידיעה שעיקר ההשתכרות תהיה מטיפים של לקוחות ו/או תייירים.
ואם נחזור רגע להודעה הראשונה, השאלה הייתה 'בעניין הטיפים - כמה מקובל לתת, למי, מתי' ולא 'כמה צריך לתת פחות ביחס למקובל בהתאמה למשכורת הממוצעת בתאילנד, המשכורת של נותן השירות ואחוזי האבטלה בתאילנד'...
טיול מהנה,
מרטין ממשרד הנסיעות Martin4travel בתאילנד
-
תשובה לגל ולמרטיןלגל - "ראיס" כונה למדריך שמחזיק מתחתיו עוד קבוצה של מדריכים מדריכות והכונה לתאילנדים בכלל
אני לא יודע למה אתה מתכוון בנוגע "מדריך טוב ובעל ניסיון " לרוב הטיולים שהישראלים יוצאים חוות הנמרים רפסודות שוורים ותנינים וקופים אני לא יודע מה המשמעות של מדריך טוב ובעל ניסיון
אבל שוב ממש אבל ממש לא רוצה להכנס לויכוח אתה נמצא שם ומכיר טוב ממני בודאות את הנושא ואני זורם איתך
למרטין אני עוקב אחר תשובותיך בפורום
1 מבקש לפרגן לך אתה על תקן "המבוגר האחראי "כאן בפורום ותשובתיך וההכונות שלך לעילא ולעילא
2 לא רוצה להכנס לויכוח או חילוקי דעות כאן בפורום חלק מהדברים שכתבת אני מסכים עם אחרים פחות ... ישראלים "קמצנים " זה בגדול נכון מי שעובד לפי מחירון שנמצא בצד שמאל בודאי יהיה קמצן כי ככה היה כתוב בפורום "ברגע שכתוב מונית לשדה תעופה 300 בהט אז כולם מחפשים את ה300 בהט כיי ככה היה כתוב בפורום
אבל בגדול ההינו יכולים לנהל שיחה שלמה על הנושא וזה לא המקום
לענין "הקוד התרבותי " מדובר לא רק על הישראלים אבל הישראלים אמנם מהוים 1% מהתירים אך ההשפעה שלהם גבוהה לאין שיעור
אני שמעתי וראיתי נהגי מוניות מדברים ערים הרבה יותר מכאלה שמדברים גרמנית איטלקית (לא בגלל שאני ישראלי )
בכל מקרה תודה על תשובתך המפורטת -
שאלה למרטיןמרטין שלום
יצאתי קצת מבולבלת מכל השרשור, אשמח לעזרתך:אנחנו משפחה 7 נפשות עושים טיול פרטי בצפון 4 ימים. האם 1000 באט לכל הטיול נשמע סביר? האם נותנים בסוף? -
שאלה למרטיןרון שלום
בטיול מאורגן היוצא מהארץ נהוג לתת למדריך בסוף הטיול 2$ לאדם ליום עבור כל יום טיול .
מאחר וטיול פרטי בצפון הוא קצר מועד (4-5 ימים ) ואינו מכיל אוטובוס שלם , אלא משפחה בת 5-7 נפשות , אני ממליץ לנהוג בעקרון דומה אך קצת פחות לדוגמא 1.5$ * 7 נפשות * 4 ימי טיול = 42$
שזה כ 1350 באט , מציע לעגל ל 1500 באט וזה בהחלט טיפ ראוי .
את הטיפ נותנים בסוף הטיול . -
והנה מגיע הלארג' התורן...
רו1 שלום,
הנה מה שאני שולח למטיילים שעושים טיול פרטי.
טיפ סביר יהיה 500 באט ליום או 2,000 באט עבור 4 ימים של טיול.
הטיפ לנהג יכול להיות 200 באט ליום ומעלה, תלוי בכם.
אין בהמלצתי משום חובה להשאיר טיפ וזכותכם לתת יותר או לתת פחות או לא לתת טיפ בכלל (וזה מודגש באדום גם בנוסח שאני שולח למטיילים).
גם אם תשאירו בסוף הטיול 1,500 באט לא קרה אסון כמובן...
ולכן הדיעה שלי על ה-2,000 באט היא במקרה שאתם יכולים להרשות את זה לעצמכם וכמובן אם הייתם מרוצים מהטיול.
את הטיפ נותנים בסוף הטיול.
הנה טיפ משלי להתנהלות מול מדריכים תאילנדים כדי להנות משירות טוב ומטיול טוב.
המדריכים בצפון תאילנד הם לא מדריכים בחברה להגנת הטבע - אין להם סיגנון הדרכה של 'זאת חוחית החורש המצוייה שפורחת רק בימים שני ורביעי כדי להזדווג עם תולעת משי נדירה שייחודית רק בהרים מעל 200 מטר'.. - סיגנון ההדרכה של מדריך תאילנדי הוא יותר חברי ופחות אינפורמטיבי כי הטבע של הצפון מדבר בעד עצמו.
במדינות מערביות מצופה מהמדריך להסביר הסברים, להכיר היסטוריה ולתבל בסיפורים משעשעים, אבל המדריך התאילנדי רואה את עצמו כמי שתפקידו לדאוג לכם, לטפל בכם ולתווך בצורה נעימה ביניכם לחוויות שתעברו בטיול.
בישראל מקובל 'לדבר דוגרי' ולהיות 'ישר ולעניין' אבל בתאילנד הגישה הפוכה לגמרי – הגישה החברתית בתאילנד היא היא להגיד מה שמצופה ממך להגיד ולעשות את מה שמצופה ממך לעשות.
בתחילת הטיול המדריך לא יודע מה אתם מצפים ממנו והוא רוצה לעמוד בציפיות שלכם ולא לאכזב אתכם ולכן בתחילת הטיול הוא יהיה שתקן (ואז הייתי מקבל טלפון מהמטייילים שהמדריך לא מדבר ועונה רק כששואלים אותו...) – כדי לגרום למדריך תאילנדי 'להפשיר' כדאי לשאול אותו שאלות כמו בן כמה הוא, איפה הוא גדל בתאילנד, לבקש ממנו לספר על המשפחה שלו ובהמשך לספר לו מה הציפיות שלכם – האם אתם אוהבים מדריך דברן עם הסברים ואז המדריך ישמח לשתף אתכם בידע שלו או שאתם מעדיפים פחות דיבורים ויותר תכל'ס ואז המדריך יידע להתאים את עצמו אליכם.
(והמטיילים שבהתחלה התקשרו אלי שהמדריך לא מדבר, אח"כ לא הבינו איך אחרי השיחה שלי איתו, שבו הסברתי למדריך מה המטיילים מצפים ממנו, איך פתאום המדריך השתנה להם לגמרי לבדיוק מה שהם רוצים....).
שיתוף הציפיות שלכם מהמדריך גורם למדריך להרגיש נינוח כי הוא יודע מה הציפיות שלכם ממנו ואז נוח לו לעשות את מה שמצופה ממנו – זה לגמרי הפוך מהציפיה ממדריך במדינה מערבית ש-'יסתער' עליכם עם ההדרכה שלו, אבל זה חלק מהקסם של תאילנד והמזרח הרחוק – לטייל במקומות ולפגוש אנשים שהם לגמרי אחרת ממה שאתם מכירים.
טיול מהנה,
-
ל-ad90ad90 שלום,
אני תמיד מעדיף את אלו שלא מסכימים איתי כי זה הרבה יותר מעניין
(חוץ מחברה שלי, שכשהיא לא מסכימה איתי היא משגעת לי את השכל....)
יום יפה מתאילנד,
-
תרשה לי לא להסכים איתךתראו כמה שאנחנו עם של קומבינות:
נשאלה שאלה פשוטה של כמה לתת טיפ ואז זה נהפך לשירשור מפלצתי של איך שאנחנו מקלקלים את התאילנדים בגלל שאנחנו נותנים הרבה מדי ואיך לטיפ שאנחנו נותנים יש השפעה שלילית על רמת השירות. ובעצם אנחנו אשמים בעליות המחירים.... הכל בגלל הטיפים.
האמת, אף פעם לא חשבתי שלטיפ שאני נותן יש השפעה כל כך מרחיקת לכת.
מבטיח להיות זהיר פעם הבאה ולא לתת יותר מדי
-
תרשה לי לא להסכים איתךk_r .
זה מה שיפה ומעניין בפורום, ששאלה קטנה הופכת
לדיון ולשרשור גדול גם של כאלה שמגזימים קצת
וגם של כאלה שטיפה מתעצבנים
,לא נורא בכלל,
אחרת הפורום היה משעמם כי ביננו רוב השאלות
הן בנאליות וחוזרות על עצמן
.
שבת שלום...........................moga11 -
מרטיןזה מה שאני אומר, תמיד צריך מגוון דעות אבל ישר פה מפגיזים אותי
והדעות שלי לא תמיד בתלם
האמת נראה לי שאני בדרך לפרוש מתחיל להיות לי משעמם פה
שמתי לי יעד בהודעה ה300 לצאת להפסקה
יום מקסים , -
תרשה לי לא להסכים איתךמשהו קטן לאו דווקא קשור לטיפים
ההשפעה של הישראלים בתאילנד בפועל היא הרבה מעבר לנתון היבש שהם מהווים 1 אחוז מכלל התיירות
אפשר להסביר זאת בעובדה שישראלים מסתובבים בקבוצות גדולות,מקפידים לא להערבב ובוחרים מסעדות,מלונות,סוכניות ועוד על פי המלצת חבריהם,ואת זה אפשר לראות בכול הניירות המודבקים על החלונות בעברית כגון היינו נהננו וכו שהיא תופעה כמעט יחודית בתאילנד.
מה שיוצא בפועל שיש לא מעט עסקים שממש בנויים על ישראלים{לא מדבר על עסקים ישראליים} ושהלקוחות הישראלים מהווים נתח חשוב בהכנסותיהן.
רק בקוסמוי אני יכול להצביע על 4-5 מלונות בבעלות תאילנדים שאם לא הישראלים הם היו סגורים ממזמן
קופנגן לדוגמא הוא אי שאחוז הישראלים בו בכול שלב נתון גבוה בהרבה מאחוז 1 מנגד יש לא מעט מקומות בתאילנד שאחוז הישראלים שם פחות מעשירית האחוז,וזה נובע מהעובדה שישראלים פחות "פתוחים" למקומות חדשים בתאילנד ומעדיפים את המקומות המתויירים.
לכן ההשפעה של הישראלים למרות הסטיסטיקה היבשה משמעותית הרבה יותר ממה שנראה
יום טוב -
תרשה לי לא להסכים איתך"רק בקוסמוי אני יכול להצביע על 4-5 מלונות בבעלות תאילנדים שאם לא הישראלים הם היו סגורים ממזמן" - לא מכירה את קוסמוי, ובטח לא את המלונות שאתה מדבר עליהם, אבל כנראה שאם לא הישראלים הם לא היו סוגרים, אלא פונים לקהל יעד אחר (כי הרבה פעמים, מקומות שמכוונים לקהל יעד ספיציפי, מוותרים בפועל על אחרים)