שמורת אביסקו, שבדיה
-
נפרדים משבדיההגר, גם אני הופתעתי לקרוא על המוזיאון בעת ההכנות לטיול (בשלב שעוד חשבתי שאולי נשכור את הרכב בשטוקהולם).
בכל אופן, המוזיאון נמצא דרומית לקירונה, קרוב לעיר gallivare (עברנו בה עם הרכבת).
זה אפילו מוזיאון חינם, המציג את היתושים על חסרונותיהם ויתרונותיהם (מאביקים חלק מצמחי פירות העיר), ואת הדרך להימנע מעקיצות. הלונלי אומר שהדרך הכי טובה לכך היא לא לרדת מהרכבת ליד המוזיאון
, והראף גייד אומר שאם לא נעקצתם עד עכשיו, אז בוודאי תעקצו בעת הביקור.
בכל אופן, הוא במסלול של הרכבת "הפנימית" inlandsbanan של שבדיה. זהו בערך המסלול המתוכנן לי לעתיד...העובר בנופים וטבע פראי...
ועוד אגב, בטיול פגשנו רוכב אופניים מצרפת. הוא טען שרופא צרפתי גילה שיטה להימנע מעקיצות יתושים: לקחת ויטמין B12 כשלושה חודשים לפני הטיול ובמהלכו. תוספת הויטמין יוצר תוצרים מטבוליים בגוף, הדוחים יתושים. טרם בדקתי את הנושא..
-
נפרדים משבדיהאוי אוי אוי נירית, אסור היה לי אפילו להתחיל לקרוא את האשכול הזה. האיש השביע אותי שעד שכל התמונות והאלבומים מנטיולים בארץ ובחול בשלוש השנים האחרונות לא מסודרים לא מתחילים לחשוב אפילו על טיול חדש.
השמורה מדהימה. העובדה שאפשר ללון באכסניות לא יקרות, כנסית העץ.. גם בשודיה היו ויקינגים..\אסור פשוט אסור להמשיך את קו המחשבה הזה..
תודה על השיתוף והתמונות הנפלאות
ינינה -
נפרדים משבדיהינינה, תודה לך!
תסדרו מהר את התמונות, שתוכלי להגשים עוד חלומות!
-
נירית - בקשתך לי לפקודה...כנסיית העץ בג'וקסייארווי, בת 400 שנה העתיקה ביותר בלאפלנד.
רבקה
-
נירית - בקשתך לי לפקודה...עזבתי את האשכול כשהיה קריר ורטוב, ירוק, כחול ולבן, והתחיל להתחמם פה
נירית,
הטבע של שוודיה, לפי מה שהראית משמורת איביסקו ולפי מה שאת מספרת - מסעיר מאוד. אבל אני אוהבת את הסיפורים הקשורים בציוויליזציה ובהיסטוריה. כנסיית העץ הקטנה מקסימה. מדוע לדעתך הדמות של הסאמי בפסל מוצגת בתנוחת הישיבה המכונסת הזאת? -
נפרדים משבדיהנירית,
קראתי את המידע שהוספת על מוזיאון היתושים, תודה.
אני מאמינה שביקור במקום היה מסווג אצלי תחת קטגורית פעילויות אקסטרימיות
ועם זאת מעניין בעיני לבקר שם.
מעניין גם המידע על ויטמין ה- B12. בהנחה שהשיטה עובדת, האם זה עשוי להצביע על כך שלמי שיש נטייה להעקץ על ידי יתושים יש מחסור בויטמין הנ"ל ?
המשך שבת נעימה,
הגר.
-
ויטמין B1 ויתושיםהגר, טוב שחזרת, כך אני יכולה לתקן את הטעות.
זכרתי B12, אבל הכוונה של הבחור הייתה כנראה ל- B1.
מקצת קריאה שעשיתי עכשיו, מתברר שאין הוכחות להשפעה של צריכת הויטמין או מריחתו.
לצערי, המחקרים מראים שהתכשירים "הרגילים" דוחים את היתושים, והחומר היעיל ביותר הוא DEET.
כמובן, היות שיש הבדלים בין האנשים השונים, יש כאלה שהויטמין או בליעת שום או כל מיני תכשירים צמחיים אכן עזרו להם.
כך שאל תבני על האינדיקציה של עקיצת יתושים למחסור כלשהו...
-
הסאמיזיוה,
העלית נקודה חשובה ובשבילי גם כאובה.
כמובן לא יכולה לתת לך תשובה בדוקה, אבל מהיכרות שטחית שעשינו בטיול עם הסאמים, תרבותם וסבלם, אני מקשרת את התנוחה למצבם בחברה, בוודאי בתקופה בה נוצר הפסל..
לא כל כך רואים בתמונה, אבל האיש בעצם מסתכל לצד המנוגד של הכנסיה, וגם זה לדעתי לא סתם.
הסאמים היו בעלי אמונה פאגאנית, האמינו באלילים רבים ובכך שלכל דבר יש נשמה (גם לדברים הדוממים). בעת התנצרותם, הם המשיכו לקיים חלק ממנהגיהם הכרוכים באמונה זו ונרדפו קשות.
קראתי ש20% מ"המכשפות" שנתפסו בצפון סקנדינביה והועלו על המוקד היו בני/בנות הסאמי.
גם היום, למרות שזכויותיהם הוכרו, ויש תחייה של השפה, התרבות והאומנות הסאמית, הם עדיין נחשבים מיעוט, על כל הכרוך בכך.
אז אני כמובן לא בטוחה שאכן זו הסיבה, אבל לי הפסל נתן תחושה די עצובה..
תודה ששאלת.
-
נירית - בקשתך לי לפקודה...רבקה, תודה!
איזה יופי!!
אהבתי מאד את כנסיות העץ האלה בצפון... -
הסאמי
נירית,
תודה על העדכון על הויטמין.
בינתיים קראתי גם את המידע המעניין שהבאת על תרבות הסאמים, תודה גם על זה.
לילה טוב,
הגר. -
לניריתנירית
אותי שיכנעת,עכשיו זה ענין של זמן,אבל נכנס לרשימת "שם נהיה בטוח",
אוהד -
ניריתהשלמתי עכשיו את קריאת האשכול.
מעבר לתמונות המקסימות, ההסברים שלך מבורכים.
תודה
ענת -
לניריתאוהד,
שמחה שבחרתם את היעד לעתיד.
לא יודעת בני כמה הילדים שלכם, אבל אם החלטתם כדאי לנסוע עד גיל 16, כי עד אז יש המון הנחות.. .
שיהיה המשך שבת שלום ושבוע נפלא! -
לנירית
נירית, תודה על התשובה. זה נשמע הגיוני מה שאת מספרת. ועניין המכשפות מזכיר שוב ושוב את ההיסטוריה העצובה של ההיררכיה האנושית: הפגנים מתחת לדת החדשה והנכונה - הנצרות, והנשים הפגניות מתחת לכולם.
מצפה להמשך
(ושלא אובן בטעות - אוהבת גם את תופעות הטבע, את העוצמות, את שפע המים, הקניונים, הירוק, השלג והכול
) -
לניריתנירית
הכל בסדר?
השארת אותנו כבר שבוע במכרה בקירונה. קצת מסוכן הייתי אומרת.
מזג האויר אומנם נהדר פה, אבל קצת טיולים.....בכל זאת הגענו עד לפה.
לא מגיע לנו לראות אור יום?
כבר נמרחתי נגד יתושים ואני מוכנה לצאת לדרך.
בזמנך. -
לניריתאוי גלי, הצחקת אותי נורא..............
רבקה