נורבגיה
-
אני רוצה לטייל לנורבגיה בחורף גם כדיי לראות את הזוהר הצפוני. איך אפשר וכדאי לעשות את זה?
-
נורבגיהיש מספר נקודות מומלצות בנורבגיה\שבדיה\פינלנד. אם את שואלת ספציפית על נורבגיה אומרים שמקום יפה הוא טרומסו אם כי זו עיר וגם די מעוננת אז זו בעיה. אני הייתי בחורף שעבר באביסקו (Abisko) שבשבדיה. למקום יש הרבה ייתרונות, ביניהם שהוא מרוחק מכל מקום יישוב (אין זיהום אור) ושהיא נמצאת בעמק יחסית פחות מעונן (מיקרו-אקלים שנובע מההרים מסביב). ממליץ בחום על המקום, יש שם טבע יפיפה.
בכל אופן, כשהולכים לצוד אורורות המטרה היא להגדיל את הסיכוי כמה שיותר. את לא יודעת מתי יהיה ומתי לא, מתי חזק ומתי חלש, מתי מעונן וכו'.
*הדבר החשוב הראשון הוא לבחור זמן. לשמש יש מחזור של 11 שנים בהן היא יותר או פחות פעילה. אנחנו נמצאים כרגע בדיוק בשיא המחזור (solar max), כלומר עכשיו הוא הזמן שהשמש הכי פעילה ב-11 השנים הקרובות ולכן הזוהר הכי תדיר וחזק. בנוסף, זוהר צפוני רואים רק כשחשוך. מכיוון שצריך להצפין לקו גובה בו יש תקופות של יום תמידי ותקופות של לילה תמידי צריך למצוא את הזמן הנכון כך שיהיה כמה שיותר חשוך, בעיקר בשעות הטובות של האורורה בין 21:00-3:00 אבל לא רק (אני נסעתי בדצמבר כשהשמש כבר לא זרחה).
*הדבר החשוב השני הוא לבחור מקום. המקום צריך להיות כמה שיותר צפוני (כך רואים גם את התצוגות היותר חלשות בעוצמה חזקה), צריך להיות חשוך (כלומר שלא יהיה זיהום אור) וצריך להיות כמה שפחות מעונן. כשיש עננים לא רואים את האורורה, אבל האזורים הצפוניים האלו ידועים לשמצה בעננות שלהם.
*הדבר השלישי החשוב הוא כמה זמן להיות שם. התשובה היא כמה שיותר. זכרי שאנחנו רוצים להגדיל את הסיכויים כמה שיותר וכל לילה הוא סיכוי חדש. רוב האנשים לא מבינים את זה ומתאכזבים כשהם מגיעים לשני לילות ולא רואים את הזוהר, או רואים זוהר חלש. אני הייתי שם שבוע, ראיתי את הזוהר בערך חצי מהלילות אבל רק בלילה אחד ראיתי זוהר באמת חזק ומרשים.
*כשאת מגיעה לשם עדיין צריך לזכור שאת רוצה להגדיל את הסיכויים. אם תשבי בפנים ותשחקי קלפים לא תראי את הזוהר. הוא יכול לבוא וללכת, העננות יכולה להתפזר לרגע וכו' ובשביל לתפוס את הרגע צריך להיות בחוץ ולצפות. באותו לילה בו ראיתי את הזוהר החזק הוא היה בין ~22:00-23:00. אחרכך חזרנו להוסטל ובדרך מדריך מקומי אמר לנו שלדעתו כדאי לצאת שוב בשעה 2:00 בבוקר. כולם רצו לישון אז יצאתי לבד ותאמיני לי שהם פספסו הצגה מטורפת!
אם תרצי עוד עזרה אשמח לעזור.
-
נורבגיהלא ראיתי מימי את הזוהר הצפוני,אבל פרסום של תיירן בריטי החזיר לי את הרעיון התאורטי שבעצם הכי נוח ,הכי יעיל זה לשבת באולם התצפית של אחת מאוניות הקרוז של ההורטיגרוטון שמתרחקת מאורות החוף ולצפות בזוהר .אם ישנים צוות האוניה כבר יעיר אותכם כשיפעיל קריזה.הנה הפרסוםשלא כהמלצה ,אלא לבחינת הנושא