שאלה לגבי אנטישמיות בדר``א
-
שלום כולם.
חשבתי לעשות טיול בדרום אמריקה ושמעת שאחרי מלחמת לבנון התחילה אנטישמיות בדר``א.
האם למישהו יש מידע לגבי זה?
תודה, יוני. -
היא לא התחילה, היתה תמידקיימת. רק שלאור ארועים שונים יש מידי פעם הפגנות קולניות. למשל ארנטינה: יש בה 800.000 מוסלמים, ו300.000 יהודים. ב-30 השנים האחרונות התדלדלה אכות הקהילה היהודית וגם כמותה, בגלל העלייה לארץ (שאחת הסיבות העיקריות לה היתה האנטישמיות) ובגלל התבוללות. האנטישמיות חבויה ומושרשת חזק בעמך בגלל הסתה כנסייתית, ומגורמי ממשל שונים. אין לכך השפעה על התייר הישראלי הממוצע, שאינו מוסד יהודי החייב להיות על נמשמר. תמיד רצוי להפגין כמה שפחות את הישראליות, וזה חוסך לפעמים אי-נעימויות. -
אני לא אובייקטיביאבל מנסיוני האישי, לא יצא לי להיתקל בדברים כאלה. להיפך, ברוב המקרים מקומיים הפגינו המון סימפטיה כלפינו. המקרים הגבוליים בהם נתקלתי היו בעיקר כתובות גרפיטי נגד ישראל וסמלים אנטישמים. חבר סיפר לי שבעיר ולפראיסו שבצ`ילה יש קהילה ניאו-נאצית גדולה ופעילה, ושמסתובבים שם גלוחי-ראש מפחידים. לי לא יצא להיתקל בהם שם. בתחנה המרכזית של סנטה מארתה, שבצפון קולומביה, נתקלתי במוכר מפגר-למחצה באחד הקיוסקים, שעל זרועו מקועקע צלב קרס. הוא הבין שאני ישראלי ושאל אם אנחנו הרגנו את ישו. אמרתי לו שלא והוא התעקש, ואפילו הדגים בעזרת תליון ישו אטרקטיבי שהיה על צווארו. הלכתי משם. בכל מקרה, מדובר בקורבן-בפוטנציה קלאסי של הגרמנים [אינדיאני ומוגבל-שכלית] כך שהעסק היה בעיקר תמוה.
מדינות אמריקה הלטינית הן מקלט מפורסם לפושעי-מלחמה. בצ`ילה, ארגנטינה וברזיל תוכל למצוא לא מעט ישובים שהוקמו על ידי גרמנים שנמלטו מאירופה לאחר המלחמה. אם זה מפריע לך [ובצדק] אל תתקרב למקומות האלה. אגב, בוליביה הייתה אחת המדינות היחידות בעולם שהסכימה לקלוט ניצולי שואה מאירופה לאחר המלחמה, וכיום הקהילה היהודית הקטנטנה של לה-פס מורכבת מצאצאי אותם ניצולים שהגיעו בשנות הארבעים מצ`כיה ופולניה.
באופן לא מפתיע במיוחד, הגילויים הגדולים ביותר של אנטישמיות ושינאת-ישראל שנתקלתי בהם, באו דווקא מצד גרינגואים. צרפתים, יאנקים ואוסטרלים - רבים מהם פשוט לא סובלים אותנו, ולא כי אנחנו בהמות, גסי-רוח וחובבי סמים, זונות והימורים [גם כאלה, להבדיל, יש כמובן]. במהלך המלחמה האחרונה, יצא לי להיתקל בלא מעט גילויים כאלה, וזה לא היה נעים בכלל. -
אני לא אובייקטיבי:Reבמקומות התיירותים, המקומיים ראוים אותך, תיירת וישר רואים דולרים לא משנה מאיפה באת... -
אני לא אובייקטיבי:Reואגב בבוליביה לא אוהבים את הישראליים כי רואים אותנו בתור קמצנים ולא בגלל המלחמה... -
והם צודקיםמדהים להיווכח עד כמה הישראלים קמצנים, אפילו במדינה כמו בוליביה, בה באמת מדובר בגרושים. -
והם צודקים:Reאנטישמיות אכן קיימת, אבל היא קיימת בכל העולם. לא נתקלתי באנטישמיות מובהקת בשום מקום שם, ובכל מקום הרגשתי רצוי.
למקומיים יש מספיק אנשים לשנוא ובצדק, זרים ומבני עמם כאחד, כך שיהדותנו לא מטרידה אותם כל כך.
בקשר לצליבת ישו, הם בעיקר מתרגמים זאת להרגשה שהם כישו הסובל, וצולביו הם כל שאר העולם, הגריגוס, שרוצה רק לדפוק אותם, ללא קשר ליהדות ויהודים. מרבית גילויי האנטישמיות וההפגנות הם מצד אנשים ממוצא ערבי, וגם שם מדובר במיעוט. -
שאלה לגבי אנטישמיות בדר``א:Reלהתעלם..לא תמצא את זה אם לא תחפש את זה. נהגתי לאכול באקוואדור באיזו שווארמה שפתח סורי נחמד, שישר זיהה אותי כישראלי, אבל זה לא פגע כהוא זה ביחס אלי. הרבה מגיעים לשם כדי להתפרנס והפוליטיקה מהם והלאה. תמיד יהיו גם כאלה שינסו להשיג תשומת לב על ידי הפגנת שנאה אבל זה מיעוט מבוטל.
לישראלים יש מוניטין טוב בפרו קולומביה ואקוואדור. אני מדבר ממה שיצא לי להפגש שם. כל העניין של צליבת ישו זה הוסר מעל כתפינו ברוב המקרים אפילו שתמיד יהיו שונאים.
טיילתי פעמיים ובהפרש של שנה וחצי אחת מהשנייה, לשמחתי לא נתקלתי בהתנהגות אנטי יהודית/ישראלית גם לא במעט..
אבל לא לשכוח שייש ישראלים שממאיסים אותנו על אנשים רבים בהתנהגות המתבהמת שלהם. כל הוולגאריות וההתנשאות, ושאר הבושה שמטיילים משאירים אחריהם ודוגמאות לא חסרות. כל אלה דופקים לשאר. אבל לנו תמיד יש אפשרות להראות פנים אחרות וזו אחת התועלות ב''שגרירים של רצון טוב''
דורון