"סיפורים" שהיו לי עם פורטרים בטרק האוורסט 2016
-
הפורטרים בנפאל עוזרים לרבים מאתנו להגשים את חלום הטרק…
בטרק האחרון עברנו כמה סיפורים שעברנו שאנסה לתאר כאן.
לפני כל הסיפורים כדאי להזכיר שכדאי מאוד שהפורטרים איתם יוצאים לטרק יהיו מבוטחים.
את זה כמובן ידעתי לפני הטרק האחרון כי קראתי על זה לפני כמה חודשים אבל לפני שנה למשל יצאתי עם פורטר ונהניתי משירותיו במשך 12 יום בלי לחשוב לשאול או לוודא שהוא מבוטח.
רגע ומה קורה עם האנשים ששוכרים פורטר בלוקלה בשדה התעופה או סתם באיזה כפר בדרך?. אז קרוב לוודאי שהוא לא מבוטח. היו כאן לא מעט אנשים שכתבו אפילו בלוגים על האוורסט ולקחו פורטר בלוקלה….
נו אז הוא לא מבוטח אז מה?. אז אם הכל הולך חלק אז סבבה ואם לא אז אין לי מושג מה יכול לקרות אבל היום אני מבין שזה יכול להיות מאוד לא נעים ואולי ממש בעייתי.
אל דאגה,הפעם יצאנו אשתי אנוכי וזוג חברי ילדות שלי (שניהם למדו איתי עוד בבה”ס היסודי) לטרק עם פורטרים מבוטחים. בעצם כל מי שלוקח פורטרים מסוכן (סוויסה וכדומה) אמור לקבל פורטרים מבוטחים וכרטיס ה-TIMS שהסוכן מוציא לך אם אני לא טועה הוא מעין תעודת ביטוח.
אז זה לא כזה מסובך לזכור שפורטר לוקחים עם ביטוח וסוכן בעצם אמור לסגור את הפינה הזאת.
המשך יבוא……..

-
את האגם של קונגדה גיליתי בתמונה בסוף הטרק בשנה שעברה בגסטהאוס בטאטופטני.
האגם והפנורמה ממנו מאוד הלהיבו אותי ומאוד רציתי לשלב אותו בסוף הטרק (קצת נאיבי האמת כי תמונה כזו קרוב לוודאי צולמה בחורף).
יצרתי קשר עם המדריך/צלם והוא היה מאוד ידידותי ושיתף בפרטים על איך ומה להגיע אבל נמנע באלגנטיות מלענות לי אם הוא מוכן לצאת איתי כמדריך ורק אמר לי שלא תהיה לי בעיה להגיע לבד ונתן 2 דרכי גישה.
חיפשתי סוכנות שמכירה את האגם ויכולה לתת לי מדריך שמכיר את הדרך…..
-
לא נראה לי שכרטיס ה-TIMS זה ביטוח לגבי הפורטר .
כל מטייל צריך לרכוש\לשלם פרמיט וגם כרטיס TIMS , גם אם הוא מטייל לבד .
אני טיילתי ללא פורטרים , ושילמתי על שני דברים הנ”ל .
-
דרור

טוב, מדהים מחכה להמשך .
אך ההימליה.
-
דורון
אני חושב שכרטיס ה-TIMS כולל ביטוח לפורטר אם אתה מקבל אותו דרך סוכן למרות שכל אחד צריך TIMS.
- סוכנות לא תעשה לך TIMS בד”כ אם אתה לא לוקח מהם פורטר
- ברור שאפשר להוציא TIMS גם לא דרך סוכן כמו שעשית אתה ואני בטרק הראשון שלי
-
היי דרור מצפה בכיליון עיניים לתיאור הטרק ואם אפשר גם פרטים על הפורטר .וכמה זמן לקח לכם המסלול .האם עשיתים גם את 3 הפסים? תודה .
-
אין קשר בין כרטיס ה- Tims האישי ולביטוח הפורטר…
כרטיס Tims -
תודה תאי!
הי יעל אני אפרסם מתישהו את המסלול לפי ימים (ואל תחתכי בהסתגלות
)חצינו רק את הצ'ולה פאס בסוף אבל אני עליתי את כל הפאסים (וירדתי חזרה) ואשתי עלתה גם 60% מהקונגמה ומאוד נהנתה (לא תכננו לחצות הפעם את הקונגמה) לדעתי, את יכולה לעשות את כל הפאסים באחריות רק אל תרוצי ותני זמן להסתגלות
-
קצת על קונגדה והאגם ואיך בחרתי את הסוכן והפורטריםאם מחפשים בגוגל את קונגדה והאגם, מייד עולות התמונות המרהיבות דוגמת זו שצירפתי או עם שלג מסביב אבל הרבה אינפורמציה לא מצאתי.
יש לינקים של YMH-YETI MOUNTAIN HOME שזו חברת בת של חברת התעופה YETI ויש לה רשת מלונות יוקרה בפארק האוורסט והם גם מציעים טרקים “יוקרתיים” שמסתיימים בקונגדה עם ירידה רגלית או מוסקת.
קונגדה הוא הר גבוה בפארק ממערב לנמצ’ה שיש גם המטפסים עליו ורכס קונגדה הוא ההר בעל הכיפה המושלגת הרחבה שניתן לראות מנמצ’ה ואם עולים קצת יותר גבוה ניתן לראות גם את המלון המדובר של YMH.
ה”ישוב” קונגדה ב4200 מטר הוא לא ממש “כפר” אלא בעצם מלון (או שניים?) שמעטים מאוד הולכים אליו בעצם אין למי שלא מתקשר לYMH שום סיבה טובה ללכת לשם כי השביל קשה, מצוקי וארוך אם ניגשים מטאמה ותלול מאוד וללא אפשרות להסתגלות אם נגשים מTOKTOK שאחרי פקדינג. יותר סביר לרדת ל-TOKTOK בחזור לדעתי.
כל השביל שעולה מטאמה לקונגדה בכלל “נפתח” רק לפני 6-7 שנים…
את האגם לא ניתן למצוא בשום מפה שראיתי (לפחות לא איפה שהוא אמור להיות ) ובכלל מעט מאוד אנשים מכירים את הדרך ולמעשה חוץ מהשרפה הצלם לא הצלחתי לאתר אנשים שהיו שם בעצמם. גם מנהלת המלון המפונפן של YMH ידעה רק להגיד לי שהוא 2-3 שעות הליכה מהמלון ושמנהל משק הביית של המלון מכיר את הדרך ואם יתאפשר היא תבקש אותו לקחת אותי (הייתי אובססיבי עם האגם
).בצר לי פניתי לפורום נפאל בלונלי פלאנט שם כותבים “וותיקי האברסט” כאלו שנוסעים כמעט כל שנה ובעונות שונות והיו המון פעמים בכל מיני וריאציות של 3 הפאסים ועם ונגד כיוון השעון ומג’ירי וסלרי וכו’ וגם שם קיבלתי 0 אינפורמציה.
נראה לי שצביקה עוד יהיה באגם הזה
..שם בפורום “צד” אותי הסוכן בהודעה פרטית כמובן והסביר שהוא בעצמו מדריך ו”ראה את השביל” שעולה לקונגדה בפעם האחרונה שירד מ-3 הפאסים ושהוא יכול למצוא לי פורטר שהיה שם ויודע ללכת לאגם.
כמובן שאני זהיר וקראתי את ההמלצות עליו שהיו טובות ובדקתי שהוא סוכן מאושר וכ”ו אבל קסם לי היחס האישי והתגובות המהירות והמפורטות שלו לשאלות שלי. היה ברור שהוא מדריך בעצמו והוא גם די מוקדם שלח לי תמונה של הפורטר מצולם עם זוג אירופאי למראה על הקונגמה לה והבנתי שהוא ממש מכיר את הבנאדם וזה גם מאוד קסם לי.
סוויסה לעומתו ענו בעצלתיים עם מחירים לא יותר טובים וברמת פירוט אפסית.
בהתחלה הוא הציע לנו 2 פורטרים (ל-4 מטיילים) ומדריך נוסף בעלות שנשמעה לי סבירה אבל לאט לאט הוא התחיל להגיד לי שהוא מבין שאני מכיר טוב את השבילים ואני בעצם המדריך ואני רק צריך פורטר ופורטר/מדריך (כנראה גם שכל המדריכים הטובים יוצאים בעונה עם הקבוצות המאורגנות והוא פחד מהשאלות שלי שאתאכזב אם יתן לי סתם איזה נספח שרק מכיר את השבילים).
כמובן שווידאתי שהפורטר/מדריך יודע קצת אנגלית וזכרתי את האזהרות על הפורטרים שמקבלים אחוזים בגסטהאוסים מסויימים ושאלתי והוא ענה בצורה חד משמעית “זה הטיול שלך ואתה מחליט איפה לישון” והבטיח לתקשר את זה.
“הפורטרים מקבלים תשלום ומצפים גם לטיפ אם אתה מרוצה” (וגם את גובה הטיפ הבהרנו)
השתכנענו.
הגענו לקטמנדו, התקשרתי אליו והוא בא לאסוף אותי מהמלון על האופנוע שלו (אני הייתי הנוסע ללא הקסדה
) אל המשרד שמרוחק מהטאמל 2-3 דקות.משרדון קטנטן וצנוע בקומה שניה של איזה עיי חורבות שמנהלים הוא ואחותו.
הראה לי את כל האישורים שהוא הכין כולל הביטוחים לפורטרים כרטיסי טיסה שילמתי קיבלתי קבלות והוחזרתי למלון ואז בדיוק הגיעו חברים שלנו שבאו בטיסה אחרת.
כשהכל רגוע ומסודר הלכנו להכיר להם את הטאמל והאמת שהם ישר נדלקו (לא לכולם זה כזה פשוט בפעם הראשונה ולהם זה הביקור הראשון במזרח)
-
פוטנציאל לפיצוץ?????הסוכן ביקש ממני להעביר מעטפה עם כסף לפורטרים כמקדמה והתייצב אצלנו במלון בערב עם מעטפה חתומה עבורם.
הוא הסביר שיש חג שמתקרב והוא רוצה שתהיה להם אפשרות לשלוח קצת כסף למשפחה בכפר. נשמע לי בסדר גמור וגם לא שאלתי כמה כסף יש שם כי אמרתי לעצמי שזה בינו לבינם ואני כבר שילמתי לו מראש את כל הסכום לטרק.
ספוילר : בדיעבד היה שם הרבה מאוד כסף ולדעתי זו הייתה טעות גדולה אבל בכל מקרה לדעתי זה השפיע הרבה על ההתנהגות שלהם בהמשך.
אני לא יודע איך סוויסה ודומיו מעבירים כסף לפורטרים בלוקלה כשהם בקטמנדו ומתי הם משלמים? אבל זו לדעתי נקודת כשל פוטנציאלית רצינית
-
כמה תמונות
-
קצת מעונן, אבל מקסים! -
דרור אני כמובן מחכה בסבלנות יש לי עוד שנה עד באוורסט .אני נפלתי עם הפורטר בהתחלה זה עסק מסחרי יותר מדי .ונכון מאוד להיות ברורים בקשר לטיפים ולהתנהלות איתם.איזה תמונות מדהימות .המשך לספר את מסעך.
-
הפורטריםנפגשנו בלוקלה והם ישר נראו לנו סבבה במיוחד הפורטר/מדריך שידע קצת אנגלית. השני שאת תמונתו קיבלתי חודשים לפני, היה פורטר אבל הוא זה שהכיר את הסוכן והייתה לו משפחה ומכרים על השביל מלוקלה ועד לובוצ’ה והוא גם זה ש“שידך” את הפורטר/מדריך ש”הכיר” את קונגדה.
סה”כ הם היו בסדר אבל מן ההתחלה היה מן מאמץ להכניס אותנו “למלונות
שלהם”.זרמנו איפה שהתאים לנו אבל כמה פעמים לא הסכמנו ו”העברנו” אותם למלונות שאנחנו בחרנו. הם עברו אבל לא באהבה.
הבהרנו להם בנחמדות שיש לנו צרכים קצת שונים וזה הטיול שלנו באוורסט ושאנחנו בשנות ה50 שלנו ולא ילדים ולא מחפשים לחסוך וכו (את השיחות ערכו הנשים שלנו שיודעות לדבר עם אנשים ועושות את זה למחייתן
)הכל בעיננו זרם, נתנו להם צ’ופרים כשאכלנו ומשככי כאבים, הצטלמנו יחד שיחקנו קלפים יחד ודני החבר שלי גלגל כמה סיגריות לפורטר שהאנגלית שלו הייתה פחות טובה.
באיזה שלב כשהיינו בצ’וקונג המדריך אמר לנו שהוא רוצה שנקצר כי יש לו עוד עבודה בלוקלה ב-15.10 למרות שהיה אמור להיות אתנו עד ה19.10. הבהרנו לו שאנחנו לא מעוניינים לקצר והוא אתנו עד הסוף.
לא חששנו כי היחסים הרגישו ממש תקינים (ולא היה לנו מושג כמה כסף הם קיבלו)
ביום התשיעי עלינו מטוקלה ללובוצ’ה ולקראת ההגעה התחיל לרדת גשם. המדריך אמר שהוא שולח קדימה את הפורטר למצוא לנו מלון בלובוצ’ה וכך הוא עשה ואז הפורטר חזר עם גב ריק ולקח מהמדריך את התרמיל וכולנו מיהרנו למלון כשהגשם הולך ומתחזק. הגעתי ראשון והבנתי שזה לא הולך להיות המלון הכי טוב בטרק ואז הגיעו הנשים וחשכו פניהן.
הבנתי שאני צריך לעשות משהו, הודעתי לכולם שאני הולך לחפש מלון אחר ומכיוון שכבר ישנתי בלובוצ’ה עם הבנים שלי לא היה צורך להסתובב יותר מידי וישר מצאתי.
חזרתי למלון “של הפורטרים” ומצאתי את הפורטרים כבר אוכלים ושותים תה והודעתי להם שעוברים. הפנים שלהם הראו שהם לא אהבו את זה והם אמרו לי שהם יגיעו יותר מאוחר עם התיקים הגדולים…..
עברנו למלון החדש והזמנו ארוחת צהריים
-
כן תאי
שמיים כחולים לגמרי כמו שהיו לי לפני 3 שנים כמעט ולא היו הפעם. מזג אוויר הכי טוב היה בין ה10 ל14 לאוקטובר וגם אז לא מושלם אבל אין תלונות. ראינו את האוורסט כבר ביום ההסתגלות וסהכ ראינו הרבה. היו חברה ישראלים ולא ישראלים שהלכו שבועיים לפנינו ז״א חזרו באיזור 25 לאוקטובר שהלכו בגשם ושלג ולא ראו כלום שבועיים. ממש כלום כלום
פה ושם איזו פיסת שלג דרך קרע בעננים
אתה מוזמן להעלות קצת תמונות שנראה איזה שמיים היו לכם.
תוכני עד עכשיו לא מבין איך לא ראיתי אותך אם נחתת ב15 כי חיכינו עד סוף היום וחשבתי שראיתי את כל הנוחתים?
-
מעניין, נחתנו בלוקלה ב- 15/10/16 ומה- 17 לחודש,שום ענן…

היה לנו עיכוב רציני בנחיתה בלולקה (בשל מזג אויר
). נחתנו ב- 13:45 במקום 08:30, אכלנו צהריים זריז ויצאנו לפאקדינג. אם היית מסתכל טוב, היית מזה אותנו. -
לא רוצה להעלות תמונות בפוסט שלך בכדי לא להפריע לך בסיפור, אבל אעלה דוגמית קטנה שבעצם משקפת כמעט את כל ימי ההליכה שלנו בטרק.

-
מזג האוויר זה עניין של מזל .
כשהגעתי ללנגטנג בדיוק ירדו אנשים שהיו שם 5 ימים במזג אויר גשום ומעונן .
הם חיכו 5 ימים , בסוף התיאשו והתחילו לרדת .
למחרת (ביום שאני הגעתי) היה מזג אויר ממש נפלא לכמה ימים רצופים .
אח”כ נסעתי לפוקרה לעשות רפטינג . היה מזג אוויר גשום , אז התבטלו כל הקבוצות שהיו צריכות לצאת . בגלל אילוצי הטיסה חזרה לישראל הייתי חייב לחזור לקטמנדו, ואז מזג האוויר השתפר מאוד .
זה רק עניין של מזל .
-
התמונות של תאיתמונות יפות תאי!
אכן היה לכם מזג אוויר וראות מצוינים……
כמובן שאנחנו טיילנו על ה”זנב” של המונסונים ואיך נראה ומתנהג הזנב הזה, זה הרבה מזל כמו שכתב דורון.
לפי מה שהבנתי המטיילים חזרו אחרי רעידת האדמה אבל עדיין לא באופן מלא, בכל זאת שמענו שבציר הראשי ל-EBC היו כבר פקקי תנועה בתחילת אוקטובר?.
האומנם?
בתמונות שלך אתם ממש נראים לבד
-
הפרידה מהפורטרים (הראשונים)התחלנו לאכול את ארוחת הצהריים והם לא הגיעו, התחיל להתגנב איזה חשש….
אחר כך הם הגיעו עם התיקים ויצאו לאיזושהי התייעצות אם אני זוכר טוב וגם החליפו כמה מילים עם מנהל הגסטהאוס שלנו.
בעודנו אוכלים הגיע המדריך/פורטר לשולחן כשהשני שומר טווח עיין ואוזן ואמר לנו משהו כמו:
“חבל מאוד שאתם לא מכבדים אותנו ומוציאים לנו שם לא טוב אצל בעלי המלון שאצלם אנחנו עושים הזמנות. החלטנו לחזור ללוקלה”
אני המשכתי לאכול כאילו לא שמעתי (זה נשמע לי הזוי כי גם הגיע להם כבר טיפ לא מבוטל) וחשבתי שזה איזה סוג של משא ומתן.
הבחור המשיך לעמוד והנשים שלנו קצת דיברו איתו ובקשו שירגע ושכבר הן מסיימות לאכול ויבואו לדבר ולראות מה הבעיה וכו.
אני ודני חבר שלי דיברנו ביננו ואמרנו בעברית אם ככה הם מתנהגים אז שיעופו מהעיניים וכמובן שלא נשלם להם כלום (בכלל לא הבנו שהם קיבלו את רוב הסכום שהגיע להם).
החברה שלנו קמה ל”דבר” איתם ו”להבין” כי זה נראה הזוי אבל הם היו נעולים
עוד הייתי בטוח שיחזרו……………
אבל בערב כשדיברתי עם הסוכן והבנתי שהוא העביר להם כ”מקדמה” קרוב ל350 דולר ירד האסימון
לא ראינו אותם מאז