שאלות התחלה של בורים.. .:)
-
אז…
באופן לא שגרתי, כנראה שמתפנה לנו (זוג, 30), חודש אחד בלבד לטייל, ומעולם לא היינו רחוקים כל כך מהבית
אנחנו אוהבים בעיקר טבע ולא אוהבים “להשתקע” יותר מדי זמן בערים.1- מה אפשר וכדאי להספיק בחודש אחד (ברוטו. כולל טיסות)- אוסטרליה או ניו זילנד? מדובר כנראה על נובמבר עם נטיה לעד אמצע דצמבר. אנחנו אוהבים “למצות” את המקום שאנחנו מגיעים אליו ולצאת בתחושה שהספקנו הכל, ובמקרה הזה גם דיי סביר שלא נחזור שוב.
2- בניו זילנד לדוגמא האם עדיף טיול ברכב או בקראוון? אנחנו זוג “זקן”, אין לנו עיניין בטראקים אובר-נייט (לא מאמינה שיש סיכוי למסלול של מעל 5 שעות ביום ברמה בינונית ובלי ציוד מיוחד).
3- יש לנו ניסיון רק באירופה וארה”ב, איך ההתנהלות באוסטרליה וניו זילנד מבחינת טיול מתגלגל? האם צריך לסגור מקומות לינה/חניה מראש? האם זאת עונה מלאה בתיירות?
4- הזמנת טיסות- איך, מתי הכי מאוחר שאפשר, ומה האופציות בכלל לטיסות כל כך רחוקות?
5- אני יודעת שזאת שאלה ממש כללית, אבל אנסה בכל זאת- הערכת תקציב לטיול כזה? אנחנו לא מפונקים אבל גם לא משוחררים טריים, נישן במקומות פשוטים (זול, אבל לא הוסטלים עם חדר משותף), מניחה שלא נהיה הרבה בערים ככה שבטח גם לא נאכל במקומות יקרים, ואנחנו לא חובבי אקסטרים ככה שלא סביר שנוציא סכומים גדולים על אטרקציות וקפיצות ממקומות גבוהים

אני יודעת שהשאלות ממש כלליות, אבל זה רק בגלל שאני ממש ממש מתחילה וממש ממש לא מכירה ויודעת מה אני רוצה , אז תודה רבה על כל עזרה!

-
1. אוסטרליה היא בערך בגודל של ארה”ב ללא אלסקה. היא אומנם הרבה יותר ריקה ממנה, אבל מזה אתם יכולים להבין שבחודש קשה לכסות אותה. המרחקים בין מקום למקום עצומים ומחייבים שעות נסיעה רבות (לפעמים אפילו יממה) או טיסות פנים. לכן או שבוחרים אזור-שניים להתמקד בו, או שבוחרים להוסיף מספר טיסות פנים כדי לכסות יותר מקומות באזורים מגוונים (וזה מעלה את העלות, כמובן), או שבוחרים לשבת הרבה מאוד שעות ברכב.ניו זילנד הרבה יותר קומפקטית, ולכן אפשר לעשות בה טיול יותר עם תחושה של הספק טוב יותר כמו שציינתם. אגב, קומפקטית יותר זה עדיין פי 10-11 מישראל בגודל… אבל בחודש בהחלט אפשר לעשות טיול יפה בשני האיים של ניו זילנד.
2. רכב או קראוון זה עניין של העדפה אישית. זה לא שאחד מהם יותר טוב מהשני באופן מוחלט. אפשר כך או כך. יש גם אופציית ביניים – במקום לשכור קראוון מדוגם, ענק ומושקע אפשר לשכור ואן עם מיטה מאחור, כך שאפשר לישון ברכב, אבל זה לא “בית נוסע” שלם.
3. ניו זילנד ואוסטרליה הן מדינות מערביות כמו כל מדינה אחרת, מטיילים בהן כמו שמטיילים במקומות אחרים. באוסטרליה הייתי לפני הרבה זמן אז אין לי מושג איך שם היום מבחינת הזמנה מראש או עומס, אבל לגבי ניו זילנד (הייתי לפני שנה וחצי) – יש עומס גדול של מטיילים, גם זרים וגם מקומיים (חופשת הקיץ ובתי הספר היא בדצמבר-ינואר). כדאי להזמין מקומות מראש לפחות באזורים העמוסים ביותר, בחגים (חג המולד, ראש השנה האזרחית), ובכלל, אם תדעו יום-שלושה מראש מה היעד הבא אפשר להתקשר ולהזמין ליתר ביטחון. כדאי גם השכרת רכב לסגור מראש. אם רוצים להיות ספונטניים אפשר ללכת על קראוון או ואן עם מיטה ולישון בהם. אם אתם רוצים להיות ספונטניים בלי זה, פשוט קחו בחשבון שיכול להיות מצב שאין בעיירה שרציתם מקומות ותצטרכו להמשיך ליעד הבא בחיפוש, או לפעמים להתפשר על מקום פחות טוב מהתנאים שרציתם או על מקום הרבה יותר יקר משרציתם.
4. הזמנת הטיסות היא כמו לכל טיול אחר. אין טיסות ישירות לאף אחת מהמדינות, הקונקשן הוא לרוב במזרח, לעתים יש כמה קונקשנים. בכל מקרה, לוקח למעלה מיממה לטוס לכל כיוון, ותהיו הרוגים ביום הנחיתה. אפשר להפוך את הקונקשן במזרח לעצירה (לרוב כרוך בהוספת 100$, תלוי בחברה ובדיל) ואז לעצור לכמה ימים ביעד נוסף – תאילנד, הונג קונג, קוריאה וכו’.
5. קשה מאוד להעריך את זה. ממחירי לינה אתם יכולים להתרשם דרך אתר כמו בוקינג.קום, תבדקו מחיר השכרת רכב בכל אחת מהמדינות (תכלס באוסטרליה נושא הדלק יכול להיות משמעותי בתקציב ומנגד אפשר בטיול יותר עירוני לוותר על רכב, הכל תלוי במסלול שתבחרו), מחיר טיסה, ואם יש אטרקציה יקרה שאתם רוצים – זה ייתן לכם התחלה של מושג.
-
אם חודש ואם אוסטרליה ולא ניו-זילאנד, אז הייתי מתרכז במדינת ויקטוריה (המגוונת ביותר מבחינת הנוף באוסטרליה) ל3 שבועות ומוסיף את טסמניה לקלחת לשבוע-עשרה ימים.
זה ימלא אתכם ברצון לחזור שוב.
-
שאלת המשך

השכרת רכב/קרוואן, עושים מהארץ (כמו בהזמנה לארה”ב), או שאין פה את עיניין המחירים הטובים יותר והביטוחים הזולים יותר ועדיף להשכיר מחברה מקומית?
בנוגע לרכב עם מיטה- זה עדיין מאלץ אותנו לישון בקאמפים מוגדרים, או שמותר לישון בכל מקום שנעצור בו?
בעיניין הנסיעות- עשיתי גוגל קטן, ולפי המפות לוקח כ24 שעות להקיף כל אי בניו זילנד, כשהמעבר בינהם הוא בשייט.
תיאורטית (וברור שזה תיאורטית ורק למסגרת כללית, הרי לא נוסעים רצוף ובמסלול המהיר ביותר...) המסלול שעושים הוא בהקפת כל אי, או בנסיעה הלוך וחזור (זאת אומרת- האם צריך להגיע לכל הקצוות, או שיש אזורים שאין מה לתייר בהם וחבל על הנסיעה?)
בקשר לתאריכים- אנחנו מעדיפים כששקט ורגוע, האם עדיף להתכוונן לנובמבר, או שאין הבדל מבחינת העומס?
האם מזג האוויר יהיה טוב או שזה מוקדם מדי, והאם אתרי התיירות יהיו פתוחים למרות שזה לפני העונה? -
בניו זילנד בעיניי חשובה הדרך לא פחות מהיעדים, ועוצרים הרבה. נסענו למשל באיזה כביש נהדר ושכוח אל בפינה פחות מתוירת ונסיעה של שעה נמשכה הרבה יותר כי עצרנו לצלם, לפיקניק, ללכת קצת לכיוון גבעה יפה שראינו ועוד ועוד, וזה בכביש שלכאורה אין בו שום “אטרקציות” או אתרים מיוחדים.באי הדרומי, בכל אופן, מטיילים בהקפה (מקסימום עושים קיצורים או חיתוך באמצע, תלוי במסלול שרוצים). זו לא חייבת להיות הקפה מלאה, אפשר להשמיט קטע (למשל, לנחות בקרייסטצ’רץ’ ולהקיף עם כיוון השעון ואז מפיקטון לשוט לאי הצפוני – בעצם מפסידים רק חתיכה אחת פחות מעניינת, שבה יש רק את קאיקורה (שאם לא הזמנתם בה סיור צפייה בלווייתנים/שחייה עם דולפינים וכו’ הרבה מראש אז אפשר לדלג). באי הצפוני זה לרוב נסיעה בכיוון אחד. אבל שוב, יש כל מיני אפשרויות. לדעתי תתחילו מלהחליט לאיזו מדינה אתם רוצים לנסוע.
נובמבר מעט פחות עמוס מדצמבר-ינואר בניו זילנד, כמובן, אבל אל תשלו את עצמכם – לא תהיו שם לבד. זו גם עונה עמוסה, אבל קצת פחות משיא השיא הגדול.
חוץ מזה, נובמבר זו כן העונה (הקיץ רשמית מתחיל בדצמבר, אבל זה כבר עונת התיירות). ומזג האוויר בניו זילנד יכול להיות רע גם בשיא הקיץ, כולל יומיים של גשם כבד רצוף או אפילו שלג בגבהים שחוסם טרק.
לגבי לינה ברכב כזה או אחר: כיום יש הגבלות מסוימות על איפה מותר ללון ואיפה לא, ויש מקומות שאסור ללון בהם (אלא אם יש לכם רכב מיוחד עם שירותים ללא ריקון וכו’). יש גם אתרים חינמיים לקמפינג עם רכב, אבל מן הסתם אין בהם יותר מדי (לפעמים יהיה ברז ואולי שולחן אחד ושירותים כלשהם). באחרים תצטרכו לשלם סכום סמלי כלשהו. אם זה קראוון ממש, זה עולה יותר בגלל החיבור למים/חשמל וכו’.
לדעתי החברות המקומיות יותר זולות להשכרה, אבל לא שכרתי אז לא בדקתי. בכל מקרה, אפשר לעשות מהארץ דרך הרשת – הרי היום הכל באינטרנט, נכנסים, מוצאים חברה מקומית עם מחיר רצוי והמלצות, וסוגרים.
-
אתה מועיל לי בצורה שלא תיאמן

מה חלוקת הזמן ההגיונית בין האיים ואיך עוברים בינהם עם רכב?
-
חלוקת הזמנים תלויה מן הסתם במה שתרצו להספיק, לרוב אנשים משקיעים שליש מהזמן לאי הצפוני ושני שליש לדרומי- זה שהרוב נוהגים ככה לא אומר שזה חובה כמובן…
המעבר בין האיים הוא במעבורת (וולינגטון-פיקטון), יש חברות השכרה שבהן תצטרכו להחליף רכב ויש כאלה שמאפשרות להחזיר את הרכב גם באי השני, לפעמים בתוספת תשלום. תבדקו את העניין הזה בהשוואת המחירים בין חברות ההשכרה.
-
אבדוק!

ולאן מקובל לטוס? האם יש כמה שדות וכדי לטוס ולחזור משדות אחרים, או שאין אופציה כזאת?
במידה ולא עושים ויזה לאוסטרליה- מאיפה יש טיסות רלוונטיות?
-
רוב הטיסות הבינ"ל הן לאוקלנד, אבל יש שדות נוספים. תלוי מאיפה באים כמובן...
-
קראוון?מבחינת נהיגה, אין לנו ניסיון בקראוון (אבל אנחנו אמיצים)- האם כל אחד יכול לנהוג?
בנוסף, האם קראוון מגביל אותנו (אני מכירה מארה”ב שיש כבישים בפארקים שקשה מאוד או אסור בכלל להיכנס עם קראוונים). ומה לגבי נהיגה וחניה בערים?
-
1 – לטעמי, אם יש לכם חודש אחד וזה בנובמבר (עד דצמבר), ניו זילנד היא יעד עדיף על אוסטרליה (וזה אף על פי שהאאוטבק האוסטרלי הוא המקום הכי יפה שביקרתי בו, כולל ניו זילנד, אבל זה סובייקטיבי).
למה?
תוכלו למצות יותר טוב את החודש מבלי להקדיש יותר מדי ימים לנסיעות (המרחקים בין האטרקציות השונות קצרים יותר).
הנסיעות עצמן יפות לא פחות מהאתרים.
ניו זילנד כיפית יותר לזוגות לטעמי.
עם זאת, להגביל את עצמכם לטרקים של עד 5 שעות יצמצם לכם הרבה אופציות יפות מאוד (טונגרירו קרוסינג למשל, שזה טרק יומי שנמצא בטופ-3 שלי).
2 – אני חושב שעדיף רכב. אני לא רואה יתרון מיוחד לקראוון, אלא אם אתם מתכננים לישון רק במלונות וב-B&B ואז זה עשוי לצאת משתלם יותר כלכלית. רכב לטעמי יהיה נוח יותר מבחינת נהיגה ועלות ההשכרה זולה יותר משמעותית ביחס לקראוון.
3 – תלוי בעונה. יש מקומות וטרקים (פחות רלוונטי אליכם מאחר שאתם לא מעוניינים במסלולים ארוכים) שמצריכים הזמנה מראש. תלוי בתקופה ובעונה. בגדול, לא חושב שתהייה בעיה (למעט בכריסמס ובערב השנה החדשה). בדרך כלל אפשר ורצוי לסגור לינה יום או יומיים לפני ההגעה, כשיש לכם מושג לגבי התכניות שלכם.
4 – לניו זילנד טסים דרך אסיה (הונג קונג, קוריאה, תאילנד וערים גדולות בסין יהיו האופציות הכי נוחות כי יש ליעדים האלה טיסות ישירות מישראל).
אם אכן תתחילו בנובמבר, הגיוני יותר לנחות באוקלנד (עדיף כי יש יותר טיסות ישירות לשם מאשר לקרייסטצ’רץ’ באי הדרומי) ולעזוב מכרייסטצ’רץ’ (עם קונקשן באוקלנד או ישירות משם לאסיה).
5 – קשה מאוד להעריך תקציב.
-
ככל שהרכב יותר גדול ומסורבל זה עשוי להיות מורכב יותר להתנייד איתו בתוך העיר ולטפס איתו עליות קשות.
ועדיין, בכל מקום באוסטרליה (וניו-זילנד) רואים קראוונים.
אם אתם ממש לא רוצים להיות מוגבלים אז אפשר ללכת על פתרון ביניים של קמפרואן שזה כמו אוטו מסחרי כאשר בחלק האחורי יש מיטה, מקרר, כיריים (האוטו לא בגודל של בית כמו קראוון ואין בו מקלחת ושירותים כמו בקראוון אבל הוא הרבה יותר קומפקטי).
אנחנו טיילנו עם אחד כזה שקנינו בטיול הראשון לפני כמה שנים וגם עם אחד כזה ששכרנו בטיול בחודש שעבר והיה מוצלח מאוד.
לגבי עניין ה”אמיצים”, כדאי להיזהר. זה שתהיו מספיק אמיצים להטיס ג’מבו לא אומר שתנחתו בשלום.
קראוון זה רכב גדול מאוד בגדלים שונים שיכולים להגיע לגודל של אוטובוס. קחו משהו שתהיו בטוחים לנהוג בו.
איפה כדאי לטייל? תחליטו מה מעניין אתכם יותר. שתי המדינות שונות מאוד אחת מהשנייה למרות הקרבה בינהן וכל אחד מתחבר למשהו אחר.
ניו זילנד בעלת טבע מטורף, אך יותר מנומנמת.
באוסטרליה הנופים אולי פחות דרמטיים אבל היא הרבה יותר מגוונת, הרבה יותר תוססת ויש שם את בעלי החיים הייחודיים שאפשר לראות רק שם (במיוחד בויקטוריה וטסמניה כמו שהומלץ כאן).
בכל מקרה לא תתאכזבו.
שיהיה טיול מוצלח!
-
כאמור, תתחילו מלבחור מדינה. קשה להתייחס לשאלה כשלא ברור על מה בכלל מדובר. כרגע אתייחס רק לניו זילנד, כי אין טעם לדבר על תחבורה באוסטרליה כשלא ידוע אם תבחרו בה או מה בכלל אתם רוצים לעשות בה (אולי בכלל טיול עירוני שאין בו צורך ברכב?).קראוון הוא בעייתי בערים גדולות, בעיקר בחנייה. בניו זילנד הערים הגדולות לא מעניינות ממילא, אל תשארו/תעצרו בהן, והנה הבעיה נפתרה (באמת, אם אתם מעוניינים בחיי עיר, באורבניות – ניו זילנד היא לא המקום, מגיעים אליה בשביל הטבע). לא צריך ניסיון קודם בקראוון, כולם מתחילים מאיפשהו. מן הסתם יש מקומות שתהיו מוגבלים, כבישי עפר בעייתיים מחוץ למסלול הראשי למשל. אבל בדרכים הרגילות בניו זילנד יהיה בסדר.
כמו שאמרתי, השכרת קראוון של ממש זה לא בהכרח זול יותר מהשכרת רכב+הוסטלים/מלונות זולים, גם כי השכרת קראוון יקרה ביחס לרכבים אחרים וגם כי אתרי קמפינג ייעודיים עם החיבור לחשמל ולמים וכו’ בשביל הקראוון יהיו יקרים יותר מסתם קמפינג. תעשו את הבדיקה הכלכלית אם זה בכלל עונה לתקציב הרצוי וגם לרמת החיים הרצויה לכם (יש אנשים שזה בדיוק סוג הטיול עבורם, ויש מי שמשתגע להיות כל כך הרבה זמן באותו מרחב). אל תשכחו שבין האיים צריך להעביר את הקראוון (או לשכור בכל אי בנפרד, אבל השכרה לפחות ימים היא לרוב יותר יקרה פר יום) וגם זה עולה לא מעט כסף – כאשר לדעתי על קראוון לוקחים יותר מעל רכב רגיל במעבורת בין האיים, פלוס התשלום על החזרת הרכב/קראוון ביעד אחר מהיעד ממנו יצאתם.
-
>ודה רבה לכם על התגובות המושקעות!
כרגע נשמע שניו זילנד יותר בשבילנו (הטבע והגודל..).
נניח שנלך על קראוון- איזה גודל סביר נהוג לקחת לזוג? על קאמפואן אין מה לדבר, כי אני לא רואה אותנו ישנים ברכב בלי אפשרות לדוגמא לחשמל או מים. זה יצריך לחנות באתר קאמפינג ואם גם ככה עושים את זה כבר עדיף להיות בקראון בנוחות, לדעתי.
מבחינת תקציב- כמו שציינתי- אנחנו כבר לא בגיל של "להתכלב”, וסביר שנלך על מינימום מוטלים זולים. לא הוסטלים ובטח שלא קאמפינג (הלוואי והייתה לי היכולת, אבל אני באמת זקנה מדי..
)- השאלה האם הם מצויים בקלות גם במקומות היותר נידחים, אחרת זו בכלל אינה אופציה .לגבי טיולים יומיים- אין לי ניסיון בהליכות ארוכות, בטח שלא במאומצות. האם טיולים יומיים שהם “מאסט” דורשים יכולות טיול מעל הממוצע הארצישראלי המצוי?
-
בטיסות יש את קתאי פסיפיק שנוחתת בקרייציץ ואז בכל כיוון יש עצירת ביניים אחת. אפשר להזמין ישירות באתר שלהם.
-
נמאס לי מהשימוש במילה “להתכלב”. היא מזלזלת בתרמילאים, ובהוסטלים. אפשר לומר “לא בתקציב תרמילאי”. תכלס, רבים מהמטיילים בניו זילנד הם מטיילים עצמאיים שאינם תרמילאים.ודווקא בגלל הלא-תרמילאות, לדעתי עליכם לעשות חושבים האם לינה בקראוון היא הדרך הנכונה עבורכם או לא. כמו שאמרתי, לא בטוח שזה חסכוני תקציבית כשמתחברים כל לילה לחשמל, מים ושאר תשתיות (וקצת בלבלתם אותי בשרשור הזה, כי אתם שאלתם בפירוש על “מותר לישון בכל מקום” ו”לאו דווקא קמפינג מוגדר” – זה בדיוק ההיפך מתנאים לא תרמילאים...), ומבחינת נוחות זה שאלה של טעם: זה בכל זאת לחיות ברכב שהוא בית נוסע, ופחות נוח ומפנק ממלון באופן מסוים. צריך לנקות אותו, צריך לחפש חנייה מתאימה, כשיש גשם סוחף בערב לתוך הלילה אתם די תקועים בפנים בעוד שבמלון יכולתם ללכת ללובי וכו’. או לדוגמא – ישנתי באכסניית תרמילאים שהציעה גם חדרים יפים ברמה גבוהה יותר לזוגות ולמשפחות, עם טלוויזיה, מקלחת ושירותים וכו’. היו משפחות לא תרמילאיות וזוגות שישנו שם, כי הם אהבו שבערב גשום יש את האופציה ללכת לסלון+מטבח המשותפים בבניין המרכזי ולהכיר אנשים, לקפוץ לסרט השבועי שהוקרן בחדר הטלוויזיה וכו’. מנגד, לינה בקראוון אכן נותנת יותר ספונטניות, וזה יתרון גדול.
בקיצור, אתם צריכים לחשוב יותר לעומק על איך אתם רוצים לטייל.
“מאסט” זה שאלה של השקפה. זה הטיול שלכם, תקבעו אתם מה “מאסט” מבחינתכם. לא כל כך ברור לי מה זה מטייל ארצישראלי מצוי, אם זה מישהו שהולך חצי שעה עם הילדים לסחנה או יום הליכה מתיש בשביל ישראל (שאגב, יש בו כמה קטעים מפרכים בעליל). בגדול, יש מסלולי יום שונים בניו זילנד, חלקם קלים, חלקם קשים. תלוי במסלול. היתרון במסלול של יום אחד – לא צריך לסחוב משקל רב, רק מים, קצת אוכל ומצלמה.
-
באם אתה רוצה מסלולי יום קצרים ו/או ארוכים - ספר מומלץ של NZ Frenzy יש אחד לאי הצפוני ואחד לדרומי. אפשר להזמין באמזון