האגדה היפנית שלי - מתחילתה ועד סופה !!!
-
רחל היקרה,
גם אני חיכיתי לסיפור שיגיע אחרי שובך מיפן ומתלהבת מהתמונות והתיאורים בהם פתחת. התמונות מרהיבות וגם התיאורים של התרבות האחרת שאת כה מיטיבה לאפיין בלשונך הציורית והמקסימה!
מחכה להמשך
דבורה
-
הי רחל,
קפצתי לבקר וראיתי שאת מספרת על יפן, ואותה, את יודעת, אני לא מפסידה.
ההתחלה של הסיפור שלך מאוד יפה – גם הסיפור האישי על בתך, שנדבקה בחיידק יפן ואת הלכת בעקבותיה, וגם האגדה היפנית העצובה של אהוד מנור. הצילומים של הילדים בתלבושת האחידה בגן הילדים – נהדרים. מחכה להמשך.
-
דבורה’לה היקרה
אני עדיין בג’ט לג עובדה מתעוררת לא בשעה הנכונה.
שמחתי לראות את תגובתך החמה והאוהדת .
לא ידעתי שיפן מעניינת אותך אחרת הייתי מיידעת אותך שהתחלתי לספר.
שמחה שאת כאן.
זיוה היקרה
שמחתי לראות שהגעת גם את לכאן וכי אהבת את הפתיח והמשכו.
יש למה לחכות בהמשך ואשמח שתלווי אותי עם מה שכבר קראת עד כה על יפן.
מקווה שתפיקי תועלת במה שראינו בטיול שלנו שאגב המדריך קרא לו סמינר.
-
האגדה היפנית שלי - מתחילתה ועד סופה !!!קוריוז 1.: בצאתנו מהמוזיאון על המדרכה הנגדית הבחנתי בגברת הדוחפת לפני עגלת ילדים ובעגלה כלב לבוש יפה. סיפרתי על מה שראו עייני למדריך ואמר לי נכון.
זה יותר זול להחזיק כלב מאשר ילד.
לכן קיימת בעיה דמוגרפית קשה ביפן. הורים ממעטים להביא ילדים לעולם. פעם הילודה היתה כ-1,000,000 ילדים בשנה. והיום ירדה מתחת למליון.
אחרי שאוכלוסיית יפן הגיעה ל-128,000,000 בתחילת 2015, מומחים לדמוגרפיה צופים כי עד 2060 האוכלוסייה תצטמצם בשליש ותגיע רק ל-80,000,000 איש.
הדבר מתבטא בכך שיפן עוברת להרבה אוטומציה שתחליף את האנשים שמילאו פונקציות חיוניות. כך למשל ראינו בטוקיו רכבת מגנטית שמשונעת ללא איש שיעמוד בקטר.
כמו-כן הם מפתחים מכונית אוטומטית ללא נהג. הנושא עולה לכותרות של מאמרי המערכת כמעט מידי יום ביומו.
מבחינה סוציאלית מיעוט הילודה הפך את קערת הפירמידה של התושבים ביפן לעומת מדינות אחרות במערב. במקום שצעירים יהוו את רוב האוכלוסיה, כעת האוכלוסיה הזקנה היא הרוב. המבוגרים חיים ביפן עד גיל 105 (כך שאם אתם רוצים חיים ארוכים סעו להתיישב ביפן
רק קחו בחשבון שהם גזענים ואינם מקבלים לשורותיהם זרים)קוריוז 2: כשנסענו לאכול באיזור אקיהאברה בו קיימות תצוגות האלקטרוניקה
ראינו שוטרים עטויים כפפות לבנות מכוונים את התנועה של הולכי הרגל על המדרכה, וזאת כיון שסמוך קיים חניון לכלי רכב שיוצאים לכיוון הכביש. שני שוטרים עוצרים את התנועה בעת שרכב עובר ומסמנים לרכב שיעמוד. ורק אח”כ מאפשרים לו לצאת לכביש.
הכפפות הלבנות להראות כלפי חוץ על נקיון כפיים. בארץ אין חיה כזו של שוטרים שיכוונו תנועה ליד חניון. מקסימום שמים מראה שתראה לנהג את הכביש ובמקרה מיוחד גם רמזור.
-
増上寺, Zōjōji – מקדש בודהיסטי
נסענו לשכונת SHIBA שבמינאטו לבקר את המקדש הנ”ל. עצרנו לחנייה ליד מקדש טוקיו עקב תקנה חדשה בטוקיו, האוסרת לעצור ליד המקדש ולחזור אח”כ אוטובוס ריק למקום החנייה שנמצא ליד מגדל טוקיו. (דופקים את התיירים
)המקדש נבנה בשנת 1393 והועבר למקומו הנוכחי ב=1598 ע”י .TOKUGAWA
שקבע את המקום למקום משכנה של משפחתו.
השער הינו שער בודהיסטי עם שני עמודי כניסה רחבים וסף כניסה מוגבה..
השער שנקרא the Sangedatsumon נבנה ב-1622 ושרד שריפות, רעידת אדמה והפצצות ממלחמת העולם השניה. בעת ביקורנו השער היה בשיפוצים ולא יכולנו להתרשם ממלוא הדרו.
בגן שמאחורי השער קבורים 6 שוגונים מתוך 15 שהיו ועמוד מיוחד ניצב לזכר כל אחד מהם. עוד בגן מספר מבנים ששוחזרו .ומוזוליאום.
בנוסף גן מיוחד של כביכול קברים של ילדים שלא נולדו או מחמת הפלה או מחמת לידה שקטה כל אנדרטה כזו עשוייה מאבן כשעל ראש הילד כובע אדום, וקישוטים כפי שהמשפחה בחרה. ישנם כאלה אבנים בצבע בהיר וישנם בצבע עור כהה למרות שלא ראינו אנשים בגוון עור כהה ביפן.
כמו בכל כניסה למקדש יש את המתקן של ההטהרות עם המים ששופכים על פסל בודהה או שותים.
בצד ימין ישנם ניירות לבנים של ברכות שלא מצאו חן בעייני המקבל אותם ושם שיתנדפו עם הרוח וירחקו מהאיש שקיבלם.
הוראות הגעה למקום בתחבורה ציבורית ושעות פתיחה ניתן למצוא כאן.
כדאי לצלם את השער מעבר לכביש. אנו שהיינו סמוכים וגם היה בשיפוץ צילמתי חלקים ממנו. הוא מאד מרשים בגודלו ובמראהו.
הערה: המדריך יואב גל אינו אוהב את המינוח של “מקדש” וקורא להם מתנסים, שכן הם לצורכי הקהילה, ולדבריו אין להם שום קשר למשהו קדוש. אז אם במקרה אכתוב בהמשך מתנס תבינו מהיכן זה נובע.
-
הנצחת הילדים שלא נולדו ומצמרר את הכמות הרבה שלהם.
השבשבות נועדו שיעבירו את הרוח הרעה. בדיוק כמו הברכות שאינן טובות למגיע למקדש והוא תולה אותן כדי שילכו עם הרוח.
-
האגדה היפנית שלי - מתחילתה ועד סופה !!!כיון שביקרנו במקדש ואנו שקועים בסיפור על אגדות אני חייבת שתקראו אגדה יפה
על המדוזה , על המלך והמלכה הצעירה שהתחתן איתה וחלתה, והיא ידעה שמה שירפא אותה יהיה רק כבד של קוף. מה קרה ואיך נרפאה תקראו באגדה שסופה מאד אופטימי. תקראו על האגדה כאן.
המשכנו רגלית למגדל אייפל – לא לא התבלבלתי, המגדל שביקרנו אמנם נקרא מגדל טוקיו אבל צורתו דומה מאד למגדל אייפל. בעת בנייתו היה המבנה הכי גבוה ביפן. המגדל עשוי קורות פלדה צבועות בצבע כתום הלאומי כמו במקדשים.
הוא גבוה ממגדל אייפל. גובהו 332.5 מ’.
כיום מגדל עץ השמיים – סקייטרי הוא המגדל הגבוה ביותר בטוקיו והוא מתנוסס
לגובה 634 מ’.
ליפנים כמו לסינים יש את הקטע לבדוק מהו הבודהה הכי גבוה, מהו המגדל הכי גבוה וכד’.
מעלית מטפסת אל-על ומשם נשקף נופה של טוקיו. למזלנו יום בהיר ויכולנו לראות מרחוק. מה שראינו כי בנייניה של טוקיו ברובם בנויים בצורה משמימה ומתי מעט מגדלים חדשים עם מעוף בנייה.
המגדל נבנה כך שיעמוד בפני רעידות אדמה ובפני טייפונים. הוא משמש כעמדת תקשורת לטלויזיה ורדיו ולהמוני התיירים המבקרים בו מידי שנה ונאמדים בכ-3 מליון איש/ה.
-
רחל הנפלאה והמופלאה,
כבר התחלה מבטיחה לטיול וירטואלי באחד היעדים המענינים ביותר והנמצא ברשימה..האם שקלת לטייל באופן עצמאי ?
מהתרשמותי (למרות שעדיין לא ביקרתי) מדובר בארץ ששונה ב 180 מעלות מישראל..האם נכון? מצפה להמשך הטיול , תודה לך על השיתוף הנפלא!

-
בטיול מאורגן כמו בטיול מאורגן
היום אינו נגמר ומטיילים ומנצלים כל רגע עד שמגיעים למיטה סחוטים ומותשים אבל מרוצים שהספקנו המון.
נסענו לרחוב גינזה המפואר עם חנויות המותגים הכי הכי ועם מקדש בלתי מעורער וחביב מאד על המטיילים הישראלים ולא רק – מקדש יוניקלו שמו. ביקרנו במהלך הטיול/סמינר לפחות ב-4 מקדשים של יוניקלו ואף אחד בקבוצה לא שבע. זה שבגינזה יש לו הרבה קומות7 במספר אם אני זוכרת נכון. המספר הגדול שיש להם 3XL ונמצא בקומה העליונה. אני ורפי חזרנו ללא. כנראה שברנו להם את הסטיגמה שכל מטייל רוכש לפחות מעיל אחד במשכנם. מספרי הרווח שלהם דמיוניים 1,861,9 טריליון יאנים לשנה נכון 08/2017. למי שמתעניין ניתן לקרוא כאן. כנראה שביבי וברק עשו להם פרסומת טובה.
ביקרנו בבניין מיצוקושי בקומה התחתונה כדי להביט איך נראית תצוגת הסחורה. בדרך ראינו חתול גדול שישב על ארגז מוגבה בשולי המדרכה כשצעיף עוטף את צווארו, והפך לאטרקציית היום. עוד ראינו בחלו ראווה מכונית ניסן מפוארת מדור העתיד שלא לקחתי את הדגם המדוייק עבורכם. קיבלנו שעתיים של שוטטות אך כשכבר לא הלכו הרגליים, רפי ואני נכנסנו לבית קפה והתענגנו על קפוצ’ינו מצויין. טוב גם עם עוגה. שכחתי לקחת את שמו אבל שוכן מימין ליוניקלו במרחק לא רב. חוצים מעבר חצייה אחד.
כל החנויות כבר מקושטות לכבוד חג ההלואין שבכלל הינו מאומץ מארה”ב.
בדרך למסעדה באחד מבתי המלון שסעדנו הבחנתי תוך כדי נסיעה
במגדל עץ השמיים 東京スカイツリ זוהר במלוא הדרו.
-
רחל יקרה
איזה יופי שהתחלת לספר !!!

נראה כל כך מיוחד ושונה ממה שאנחנו רגילים
התמונות מעלפות !!! ונראה שהחוויה כה מיוחדת

גם אני רוצה ….

איריס
-
גם אני רוצה….
-
WOW.
חיכיתי שתחזרו מהטיול הנפלא עמוסים חוויות,
ואכן ממש לא מאכזב,
מחכה להמשך התאורים על יעד שמרתק מאוד בעיניי
-
חברים יקרים שבת שלום!!!
נוגה – מי שנפלא כאן זו את שעוקבת ומשתתפת פעילה בטיולים שלי.
תודה לך על מחמאותיך!!!

שמחתי לפגוש בך גם כאן.
בוודאי ששקלתי לטייל באופן עצמאי אך כיון שעבוד’ת ההכנה לוקחת אצלי מעל חצי שנה , ורק ביוני שבתי מהטיול לספרד ופורטוגל – לא היה לי זמן מספיק לתכנן, במיוחד שרציתי לנסוע השנה כשהחגים נופלים טוב מבחינת מזג האויר שלא יהיה מדי חם. זה היה בינגו.
יפן שונה מאד מישראל אבל מעדיפה את ישראל עם מגרעותיה מאשר את יפן עם מעלותיה.
איריס – תודה לך על מילותתיך המפרגנות. בהחלט חוויה ייחודית. כעת הייתי רוצה להגיע לפריחת הדובדבן ביום מן הימים ולבקר במקומות נוספים.
ארי – מה הבעיה ? קנה כרטיס טיסה ושריין מלונות ואתה כבר בדרך ליפן…
דובי – שימחת אותי מאד שאתה אוהב ונהנה מתיאור הטיול סליחה סמינר. תודה לך!!!
יעלי – רק כעת ראיתי שפסחתי על תגובתך היפה ומחממת הלב. אני בסה”כ נוסעת פעמיים בשנה לחו”ל אבל עוד הרבה טיולים בארץ לכן נראה לך הרבה. לחיי הטיולים ותודה לך!!!
שיהיה לכם חודש טוב!!!
-
רחל – גם אני הצטרפתי לסיפור המקסים שלך על יפן.
מצטרפת לברכת לחיי הטיולים שבדרך וממשיכה לעקוב.
טל
-
יום 4 – יום שישי
מאסנו בטוקיו והחלטנו (כאילו שיש לנו כוח להשפיע) לנסוע ל-
NIKKO 日光
השוכנת 140 ק”מ צפונית לטוקיו . זו אמנם נקראת עיר אבל במושגים של יפן זהו כפר שכן מונה פחות מ-100,000 תושבים.
אמנם מדובר רק ב-140 ק”מ אבל כיון שזו אינה אוטוסטרדה אלא רק במקצתה הדרך נמשכת ונמשכת וצריך להעביר את הזמן.
המשפט היומי: הבהירות של אתמול היא הטיפשות של היום.
התרבות היפנית מתנגשת עם התרבות הישראלית. היפנים צנועים וביישנים. הם רואים בצניעות מעלה יפה האסטתיקה שלהם היא מינימליסטית. הישראלים לעומת זאת אוהבים להפגין יוהרה ולהראות שיודעים הכל. הרבה אוהבים להתהדר בבומבסטיות.
מכותרות העיתונות היום:
- הבחירות במדינה. ראש הממשלה המכהן שינזו אבה - מתמודד לבחירות הקרובות הממשמשות ובאות. רוב הסכויים שגם ייבחר מחדש. סבו מצד אימו היה גם ראש ממשלה כך שהכל נשאר במשפחה. מולו מתמודדת ראשת העיר טוקיו קויקה שמה. המחלוקת העיקרית בינה לבינו נסבה על הכורים הגרעינים שהיא מתנגדת להפעלתם וקיומם. אך הכורים הגרעיניים חיוניים לתעשייה ובמהלך השנים מתו בעטים פחות מ-250 בני אדם. הפרלמנט הוא חותם גומי לבחירתו. בדרך כלל אין הדרה כלפי נשים ביפן. מבין 125 הקיסרים שהיו ליפן היו ביניהם גם 4 נשים קיסריות. הן היו מאד אינטליגנטיות והביאו את בשורת הכתב במאה ה-8 ליפן. עד אז היפנית היתה שפה מדוברת בלבד.
- קוריאה הצפונית – עומדת אף היא בראש הכותרות. היפנים מתעבים את הקוטריאנים. על הכבישים לא תראו מכונית קוריאנית. ליפנים קראו הקופים הצהובים. היפנים נמוכי קומה היו בגובה 120-150 ס”מ בלבד.
אנו מטפסים לניקו השוכנת בגובה 500 מ’ מעל פני הים ומבחינים בשינוי בנוף. רואים הרים, יערות, בתים נמוכים כשהייחוד שלהם גילוף בעץ. באיזור עקב פעילות געשית יש הרבה מעיינות חמים, וכתוצאה מכך נוהרים למקום הרבה מאד תיירים. בנוסף ישנם הרבה מסלולי הליכה.
גולת הכותרת של ניקו זה מתחם המקדשים טושוגו. שהוא שילוב בין מקדש בודהיסטי לשינטואיסטי.
שער בודהיסטי = יש לו 2 שומרי שער משני צידיו.
שער שינטו – יש לו 2 קורות על הנתמכות על קורות ניצבים ובדרך כלל חבל המשלשל בין 2 הקורות.
למה חבל? על כך כדאי לקרוא באגדה הבאה מתוך כתבה של גילי חסקין על המיתולוגיה היפנית : שני אלים ירדו מהשמיים כשהיקום היה תוהו ובוהו
- איזנאגי (הזכר המזמין).
2. איזנאמי (הנקבה המזמינה).
הם עלו על הגשר השמימי המרחף. שם טבל איזנאגי את חנית היהלומים במי האוקיינוס הצמיגיים ומהטיפה שזלגה, נוצר האי הראשון. אז ירדו האלים אל האי ובנו עמוד גבוה. איזאנאגי ואיזאנאמי סבבו את העמוד, היא לימין והוא לשמאל כשנפגשו קראה איזאנאמי: "הידד! הנה פגשתי עלם חמודות". איזאנאגי כעס ומחה "אין זה ראוי" אמר "שאישה תדבר ראשונה". הלכו השניים וסבבו את העמוד שנית. כשנפגשו קרא איזאנאגי "הידד! הנה פגשתי עלמה נאה". אחר כך פנה איזאנאגי אל איזאנאמי ושאל אותה "מהי צורת גופך?" ענתה לו איזאנאמי "גופי נברא, אך יש בו חלק שלא נברא והוא מקור נשיותי". אמר איזאנאגי "גם גופי נברא, אך יש בו חלק עודף, והוא מקור גבריותי". "אקח את החלק העודף שבגופי, אמלא בו את החלק החסר שבגופך וכך תיוולד הארץ". השניים הזדווגו ונולד האל "הירוקו" – ילד העלוקה. הוא היה מעוות ונכה. הניחו אותו הוריו בתיבת גומא ושילחו אותו אל בין גלי הים. שוב הם הזדווגו ונולד האי אוואג'ישימה. הם המשיכו והולידו את איי יפן האחרים ומכאן השם שמונת האיים הגדולים.איזאנאמי ילדה בנוסף את אל האש, אשר שרף את ערוותה ולכן היא מתה.בזעמו ביתר איזנאגי האב את בנו, ופיזר את אבריו בכל יפן. שממנו יצאו שמונה אלים חדשים. למרות זאת, סרב להינחם, הלך אחרי אשתו-אחותו אל ארץ החשכה (Yomi) והפציר בה שתחזור עמו לארץ החיים. היא ביקשה מאיזנגי שימתין לה, עד שתשיג רשות לחזור. היא אסרה עליו להציץ אל תוך הנסתר ולהביט בה. הוא המתין לשווא, וכשפקעה סבלנותו, הפר את האיסור, האיר את אפלת השאול בלפיד ופגש וגילה את גווייתה של איזאנגי מרקיבה ושורצת רימה. . הוא נבעת ממראה האיום ונמלט מהמקום. איזנמי זעמה כי ראה אותה בריקבונה ופתחה במרדף אחריו, אך איזנגי המבוהל הצליח להימלט ולגול סלע ענק על פי הכניסה לארץ השחור.איזנמי נשבעה להרוג אלף איש בכל יום, ואיזנגי נשבע להביא ללידת אלף וחמש מאות איש בכל יום. בצאתו מן השאול, הלך איזנגי אל הנהר הגדול להיטהר בו. מהטומאה שירדה מגופו נוצרו אלי הטומאה וגם שני אלי טוהרה.- מסיפור זה אנו למדים, בין היתר, על טומאת המוות והטהרה במסורת השינטו.· אמאטראסו אומיקאמי – אלת השמש נולדה כאשר איזאנאגי שטף את עינו השמאלית.· צוקוימי-נו-מיקוטו - אל הירח נולד כאשר שטף את עינו הימנית.· סוסאנואו-נו-מיקוטו - אל הסערה נולד כאשר שטף את אפו.לאלת השמש אמר שתמשול על השמים לאל הירח על מלכות הלילה ולאל הסערה על הים.השמש במערת הסלעבין אלת השמש ואל הסערה פרצו מריבות. הוא הרס את שדות האורז שהיא שתלה והקניט אותה בצורות שונות. פעם בעודה טווה, השליך עליה צואה ופעם אחרת זרק עליה סייח שפשטו את עורו. וגרם למותה של אחת מנערותיה של אמאטרסו. זו הייתה, בין היתר, טומאת דם וטומאת מוות.אמאטרסו המבועתת והזועמת הסתגרה במערת הסלע השמימית, וסגרה את הסלע על פתחה. העולם שקע בחושך אינסופי, וסכנת המוות ריחפה עליו. אז התכנסו שמונה מאותרבבות האלים לטכס עצה. הם ערכו טכס גדול ומסובך: יצקו מראה גדולה והציבו אותה מול פתח המערה, קראו לכל ציפורי השיר לקרוא לשמש לצאת, ערכו ניחוש בעצמות צבי, העמידו עץ קדוש מול המערה ועליו תלו שרשרות אבני חןMagatama), המעלות נשמות באוב, וגם תלו מנחות (Gohei) על הענפים. הם קראו תפילות קסומות (Norito) אל מול המערה.בעיצומו של הטכס קמה האלה אמה-נו-אוזומה (Ame-no-Uzume), חפתה שרווליה, קישטה שערה, אחזה ענפים ירוקים בידיה, הפכה דלי, טופפה עליו ברגליה ופתחה בריקוד סוער. ברקדה, נכנסה ל"איחוז" (Possession), פשטה את בגדיה מעליה וחשפה את מערומיה. שמונה מאות רבבות האלים, בראותם זאת, צחקו כולם יחדיו.אמאטרסו הנחבאת הסתקרנה לדעת מדוע צוחקים האלים, והציצה מפתח המערה. האלים הציבו מולה את המראה ואמרו לה כי מצאו אל שמש אחר. אמאטרסו התפתתה להציץ בו עוד, ואז אחזו בה האלים ומשכו אותה החוצה. הם מתחו מאחריה חבל מכושף, לבל תשוב ותסתתר מהם. כך חזרה השמש לזרוח בשמים, והחיים שבו לעולם.לזכר החבל הזה יש בשערי השינטו את החבל.חשוב לציין שאמנם ליפנים היה את השינטו בתחילה אבל הם אימצו גם את הבודהיזם לחיקם ושתי האמונות דרות בכפיפה אחת מבלי להפריע להם להאמין בשתיהן.הדבר הראשון שנתקלנו בכניסה לכפר היה הגשר הקדוש שנקרא: -
המקדשים מעוטרים ויפים ואינם אופיינים למקדשים אחרים ביפן. העושר הניבט פשוט מהמם!!! עיטור אחד אינו דומה לרעהו.
זה לא פלא שכן כאן בא למנוחת עדן הטוקגאו לייסר שייסד את Tokugawa Shogunate שמשלו ביפן כ-250 שנה משנת 1868. בתקופה זו התבססה כלכלת יפן והיה שקט מדיני.
בכניסה למקדשים יש לחלוץ נעליים ולשימן בכניסה למקדש בארון המיועד לכך.
עוד על המתחם של המקדש והוראות הגעה ניתן למצוא כאן.
-
תמונות נוספות מהמקדש.
התמונה שלא יצאה לי היא תמונת שלושת הקופים שהמדריך דיבר עליה כשאני הייתי בשירותים ורק שמעתי הסבריו במקוטע באוזניה.
. פסל שלושת הקופים החכמים:
פסל שלושת הקופים החכמים
שלושת הקופים החכמים, המפורסם במקדש, הוא סמל עממי, שמקורו במזרח הרחוק, שהופיע ככל הנראה לראשונה בסין, ובו מתוארים שלושה קופים: האחד מכסה בידיו את פיו, השני מכסה את עיניו, והשלישי מכסה את אוזניו. אלה מסמלים פתגם מזרחי עתיק: אל תדבר רוע, אל תראה רוע, אל תשמע רוע. הפתגם, המטיף להימנעות מהרוע, נובע מן האמונה כי העיסוק ברוע יוצר רוע. השמות היפניים של הקופים הם (בהתאמה): מיזארו, קיקאזרו, איוואזרו.
על פי הפרשנות הנפוצה בימינו ובשונה מן המשמעות המקורית, הסמל מתאר מצב בו אדם מסוים היודע כי נעשה עוול בסביבתו, בוחר להעלים עין מן המתרחש. לעתים מתואר הסמל על ידי המשפט "לא ראיתי, לא שמעתי, לא אמרתי".
לפי המסורת הסינית, קונפוציוס הוא שטבע את הסמל: כשסיפר לתלמידיו שהוא עומד להסתלק מן העולם, ביקשו ממנו אלו דבר מה שידריך אותם בחיים. החכם הסיני נענה להם וצייר על פני החול את שלושת הקופים החכמים.
-
איזה כיף טל היקרה שהצטרפת גם את לכאן!!!
אשמח שתלווי אותי בדרך הארוכה.
שבוע טוב לך וחודש טוב לך ולכולם.

-
האגדה היפנית שלי - מתחילתה ועד סופה !!! -
תמונות נהדרות רחל
מצחיק שמי ש’הדביק’ בסרטון את הנעימה ‘סאקורה’ (פריחת הדובדבן) עשה זאת עם רקע של עצים בשלכת….
לפי השם זהו הודי…. ממש מצחיק