מפות וכלים שעוזרים מאוד בתכנון טיולים
-
כבר הרבה זמן אני חושבת שכדאי לשתף את חברי הפורום (אלה שעוד נשארו כאן) בכלים שאני משתמשת בהם לתכנון הטיולים בשנים האחרונות. דחיתי כל הזמן, כי צריך קצת להשקיע בכתיבה ובהסברים. אני אנסה להתחיל:
פעם היינו משתמשים במפות נייר, למשל מפות מישלן ומנווטים לפי השילוט בכבישים. היום אנחנו מנווטים באמצעות GPS, ורובנו משתמשים במפות גוגל, והמהדרין באתר של מפות מישלן. התחושה היא שהיום ניתן להגיע לכל מקום נידח בעזרת מפות גוגל, והכל פתוח בפנינו. כאילו שאין כבר לאן להתקדם.
אבל, מסיפורים של אנשים אני מתרשמת שגם כיום הרוב נוסעים עם תמונה חלקית ולא מדוייקת של מה שהולך לקרות. אולי יודעים לאן לכוון את ה-GPS, ואחרי איזה שלט לעקוב, אבל מעבר לזה העניין מעורפל.
עבורי, מפות גוגל טובות לתכנון הנסיעות ברכב, המרחקים וההתמצאות הכללית, אבל ברגע שצריך להגיע למקום החניה המדויק, וביתר שאת כשיורדים מהאוטו ומתחילים ללכת, אני מרגישה עיוורת עם גוגל. כאן אני עוברת לכלים אחרים.
-
גוגל עושה הכל.
גם ניווט ברכב וגם ברגל וגם תחבורה ציבורית
אני משתמש בכל הפיצ'רים בהנאה רבה.
לא משתמש במפות נייר יותר לא לנהיגה ולא להליכה בתוך עיר
ואגב יש הרבה גולשים ומגיבים ותעבורה יפה בפורום
-
גם אני משתמשת בגוגל רבות, ולאחרונה הוא אפילו מחליף לפעמים את Sygic, גם אופליין, וגם אונליין. אבל להתמצאות מדויקת, בייחוד בטבע, גוגל לא מספיק לי בכלל. אולי בסוף אנשים ילמדו גם אותי דברים שלא הכרתי.
אני מתנצלת מראש שלא סתם דחיתי את השרשור הזה המון זמן. אני מתקשה להתיישב לכתוב המון הסברים, וזה ייקח קצת זמן. סינדלתי את עצמי בהודעה ראשונה, כך שאני חייבת להמשיך.

מעניין שאתה כותב שיש תעבורה יפה בפורום. אני מקווה שאתה צודק, כי ממש לא בא לי לטרוח כל כך אם אין מי שיהנה מכך, ובכלל, ממש חבל לי על אנשים מאושיות הפורום שנוטשים אותו.
המשך יבוא בהקדם.

-
היי פסגות מושלגות, אני מהמצפים לשמוע

-
גם אני מחכה!

-
בהחלט נשמח ללמוד על כלים אשר משמשים אותך ואני בטוח שיכלו לשמש גם אחרים
-
אז מה הם “הכלים האחרים”?
אני מהמשתמשים במפות נייר גם כיום ברמה מסוימת. במטרו למשל הרבה יותר נוח להחזיק מפה קטנה בתיק ולשלוף אותה למבט מהיר של התמצאות מאשר להתחיל להדליק את הסלולארי שבדיוק בסוף הבטריה, ואז להזיז מצד לצד על מסך קטן כדי לראות תמונה מלאה. גם בניווט ברכב בטיול האחרון, היה לנו סלולארי ו-GPS מובנה, אבל כשרצינו להחליט לאן בא לנו לנסוע היום היינו מסתכלים במבט רחב במפה מנייר. אחר כך אפשר לכתוב את היעד הנבחר ב-GPS.
-
נו, הרמת את הכפפה.... תצטרכי לחזור !
אני לצערי די טכנופובית .. אז בטוחה שאלמד משהו ( לפחות מקווה
) -
גם אני פה מחכה לשמוע…
אחרי הפעם האחרונה שהייתי במסלול באמצע הרים וקצת הלכתי לאיבוד אשמח לשמוע על כלים שעוזרים דווקא בטבע... -
פסגות, יופי של אשכול
אשמח גם ללמוד מניסיונך ומחברי הפורום
אני משתמשת בגוגל מפס להכנה יעילה לפני הטיול,
מצטיידת תמיד בחול בחבילת אינטרנט או סים
אבל בניווט רגלי בתחושה שלי יש לו מקום רב לשיפור
אשמח להכיר אפליקציית ניווט רגלי יותר נוחה
-
אני דווקא התרגלתי לניווט רגלי בערים עם גוגל מפס.
הבעיה שלניווט רגלי צריך חבילת אינטרנט והוא לא עובד אופליין כמו ניווט ברכב.
אבל אם יש חבילת אינטרנט זה עובד מצויין
-
מאוד אשמח ללמוד מניסיונם של מנוסים יותר ממני.
תודה על השיתוף ופתיחת האשכול

-
גם אני כבר כמה שנים מנווט רגלית עם גוגל. בערים וגם במקומות נידחים ובמסלולי הליכה. עובד לא רע בכלל. תמיד אני בחול עם חבילת גלישה. לא רואה סיבה לחסוך בתחום הזה.
-
OpenStreetMapתודה לכל המגיבים על ההתעניינות. אני מקווה שהכלים יהיו גם לכם לעזר.

הכלים הכי שימושיים בעיני הם חלק מפרויקט OpenStreetMap. הוא ממש לא חדש, ומן הסתם רבים שמעו עליו, אבל משום מה נראה לי שלא כל כך משתמשים בו לניצול מירבי. מדובר בפרויקט שיתופי ליצירת מפה חופשית של כדור הארץ. מה שמיוחד במפות הוא שבאזורים בהם אנשים השקיעו מאמצים, המפות מפורטות לא רק לכבישים, אלא גם לשבילי הליכה, בערים וגם בטבע, ולא רק שבילים – למעשה כמעט כל דבר בשטח יכול להיות מתועד, עד לרמת הספסל הבודד.
אם נצלול עוד יותר עמוק, גם בנושא השבילים, יש סוגים שונים ברמות סיווג שונות, ולפעמים ניתן לראות במפה המון פרטים על השביל, כמו למשל, מה האיכות שלו, מה החומר (חצץ, אספלט וכו’). כדאי תמיד לזכור שככל שמתייחסים ליותר פרטים ודקויות, כך המפה עלולה להיות לא לגמרי מדויקת, אבל בהחלט ניתן להסתמך עליה, תוך שלוקחים בחשבון שוליים לטעויות.
אפשר לראות גם מידע על פני השטח, עד כמה הם שטוחים או תלולים, אבל אזהרה: מנסיוני, המידע הזה לא בהכרח אמין. בוודאי לא ברמה הפרטנית והמדויקת לכאורה שבה הוא מוצג, ולפעמים (נדירות) גם פשוט שגוי. אז זה עוד כלי, ובמקרים רבים אפשר להתרשם באופן כללי, אבל צריך תמיד לקחת הכל עם גרגר של מלח.
האתר הבסיסי ביותר שדרכו אפשר לחוות את המפה הזאת הוא:
השימוש הבסיסי מאוד פשוט: כותבים כתובת בשדה החיפוש ולוחצים Go.
משימוש רב באתר, אני לא אוהבת לכתוב בו כתובות, כי נראה לי שזה לא הצד החזק שלו, והאמת שממילא לא כתובות מעניינות אותי כאן, אלא הקואורדינטות, ולכן, פיתחתי לי דרך פעולה קבועה: חיפוש כתובות ראשוני אני עושה במפות גוגל, ואז מעתיקה מגוגל את הקואורדינטות ומסתכלת על האזור ב-OpenStreetMap. לשם קיצור נקרא לו OSM, ואולי הקיצור גם מוכר לאנשים, כי הוא מופיע בכלים שונים ומוכרים.
דרך אגב, המפה נפתחת לי בפעם הראשונה עם חלון אינפורמציה שמסתיר חלק גדול מצד שמאל של המסך. כמובן שאני ממליצה לסגור אותו לשימוש שוטף.
נחתוך את הפוסט. בפוסט הבא – דוגמא.
-
היי
אכן נושא מעניין ולא רק בתחום הניווט, אלא בכלל הכנה לטיול.
אני נוהג לעשות לוח שנה באקסל עם ימי הטיול, לינה ועיקרי היום,
מפה כללית בגוגל מפות
לניווט השוטף אני משתמש בוויז, גוגל, או Sygic (שנותן מענה מצויין לניווט רגלי)
דורון
-
דוגמא ל-OpenStreetMapכדי להמחיש ניקח לדוגמא את מפלי גולינג בזלצבורגלנד שבאוסטריה. כשהיינו שם דווקא לא הכרתי עדיין את OSM, אז לא באמת בדקתי אם המפה תואמת את המציאות. נקווה שכן.
נתחיל בחיפוש המקום (Gollinger Wasserfall) במפות גוגל נקבל: מפת גוגל. רואים דרך שנגמרת, רואים ציון מקום של מפלים ושל חניון, רואים נחל, אבל לא ברור מה קורה שם מעבר לזה. סוג של עיוורון. אם ננסה להבין ממפות גוגל איפה בדיוק החניה, אז יש שם אפילו נקודת ציון בשם Parkplatz Gollinger Wasserfall, שנמצאת ממש בסוף הסימון של הדרך, אבל אם נסתכל במפת גוגל במוד לויין אז נראה שהכביש בכלל ממשיך קצת הלאה, ויש חניון בהמשך.
ניקח את הקואורדינטות של המקום שגוגל הביא אותנו אליו (עכבר ימני / What’s here?), ונעתיק אותן לתוך OSM. זה מה שנקבל.
ניתן לראות שהמפה של OSM מכילה הרבה יותר פרטים באשר למה שצפוי לנו בנקודה. במפת OSM רואים בדיוק עד איפה ממשיך הכביש, ומצויין החניון, כולל צורתו המאורכת.
אני נוהגת לקחת מ-OSM את הקואורדינטות של החניה, ואותן להכניס ל-GPS שלי. במקרה שלנו זה בדרך כלל Sygic.
ומה קורה מהחניה? רואים בדיוק איפה יוצא השביל מערבה. הקטע הראשון שלו הוא קו מקווקו בקווקווים ארוכים, והמשכו בקווקווים קצרים. הקווקווים הארוכים מסמלים שביל רחב באיכות יחסית טובה, יש סיכוי שאפילו נגיש לעגלות. הקווקווים הקצרים מסמלים שביל צר ופחות איכותי. בערך בנקודה שהשבילים מתחלפים, אם עושים זום גדול, רואים סימון של שירותים. אני מניחה ששם זה גם עמדת התשלום בכניסה לאתר. לפעמים גם היא מסומנת במפה. כאן לא.
רואים שהשביל הולך לאורך הנחל. בנקודה מסויימת מגיעים לסימון של כוכבית. זה סימון של נקודת תצפית. יש להניח שכאן צופים על המפל התחתון, מה גם שלאורך הנחל בהמשך יש סימון עם ציור של מפל. מי שרוצה יכול להמשיך הלאה בשביל, שבשלב מסויים, אם אני לא טועה, מצוייר שם רצף מדרגות ארוך (הקווים האדומים), ועוד מפל.
אז כשהסתכלתי במפת גוגל ידעתי רק מיקום כללי, ובערך. עכשיו אני יודעת בדיוק למה לצפות כשאגיע למקום. זה עדיין רק לשלב התכנון של הטיול. זה עדיין לא פותר את ההתמצאות בשטח בזמן הטיול עצמו. קודם נמצה את הכלים של התכנון, אחר כך נעבור למימוש בשטח.
המשך יבוא...
-
לניווט עירוני ובין עירוני מבחינתי גוגל והחברים שלו כמו משלין וסייג’יק עושים עבודה מצויינת.
הם לא רק נותנים מפה לפי הרזולוציה שאני צריך באותו רגע בעזרת זום אין-אאוט, הם גם נותנים עוד מידע מועיל כמו שעות פתיחה וסגירה, קווי תחבורה ציבורית כולל זמני הגעה וכו’. הרבה יותר ממפה.
לניווט בשטח הם לא נותנים תשובה טובה.
בארץ אני משתמש ב”עמוד ענן” ובמפות סימון שבילים
בחו”ל התחלתי להשתמש ב Open street maps אבל עוד אין לי מספיק ותק כדי לתת המלצה, הפוטנציאל נמצא.
-
וואוו, ה osm הזה מעולה.
בדקתי כמה נקודות מהטיול האחרון שלנו באיסלנד, והוא הרבה יותר טוב מגוגל.
אימצתי, תודה.
-
תודה רבה!
הכנסתי כמה מקומות מטיולים קודמים – מדהים!
מחכה בציפייה להמשך

-
עוד אפליקציה ששווה לבדוק, ומאפשרת הורדת מפות מבעוד מועד לשימוש בoffline, היא MAPS.ME. התנסיתי בה בעבר בחו”ל והיה מצוין. המפות ברמת פירוט גובהה והממשק נוח (לטעמי).