בית חב"ד בקרקוב נסגר.
-
בית חב”ד ובית הכנסת אייזיק נסגר.
זה המקום היחידי שאפשר היה להתפלל בקרקוב.
בית כנסת הרמ”א פתוח רק בשבת בלילה ובבוקר לתיירים.
הקהילה המקומית לא נראה שקרובה לדת. אך מתעשרת ממבני הדת – גבית דמי כניסה והשכרת מיבנים.
(אני הגעתי באוגוסט להתפלל תפילת מינחה בשבת והבית כנסת היה נעול. בשבת בלילה לא ראית תושבים מקומיים אלא רק תיירים)
-
-
מה הבעיה לפתוח בית כנסת עם מניין בכל מקום אחר עד לבירור הסכסוך?
ולמה מדינת ישראל מתערבת בסכסוך במדינה ריבונית שלא מעורבים בו ישראלים?
-
@הדרקון-עם-קעקוע-הנערה
לבית כנסת צריך מבנה מתאים .
מבחינת הגודל הגובה. יציע לעזרת נשים שמאפשר צפיה. וחדרים נוספים למנינים סעודה שלישית חדרי לימוד וכ”ו
בית הכנסת “איזיק שול” הוא בית הכנסת היחידי המתפקד.
בית הכנסת הרמ”א הוא קטן . שם אמורים להתפלל חברי הקהילה המקומית. אני התפללתי שם באוגוסט תפילת מעריב של שבת ולא ראיתי אף אחד מקומי.
ולכן שימשתי כגבאי שמגיש את החזן…
בבוקר של שבת התפללתי ב”איזיק שול” של חב”ד שהיה מפוצץ במתפללים רובם תיירים אך גם מקומיים.
(היה שם בר-מצווה לנער יהודי מקומי ולנער ישראלי שניהם חילונים והרב גוראריה ארגן את כל מה שצריך )
במנחה של שבת חיכיתי בבית כנסת הרמ”א בחוץ ואפילו לא פתחו אותו…
המסקנה שלחברי הקהילה המקומית שרחוקים מכל סממן יהודי יש מקור הכנסה. ואינם מייעדים את בתי הכנסת לשימושם המקורי.
-
@הדרקון-עם-קעקוע-הנערה
לבית הכנסת הזה יש ערך היסטורי וגם ערך תרבותי יהודי. הבנתי שכוונת בעל הנכס היא להפוך את המקום למסחרי ולפתוח שם מסעדה. בעיני, כיהודיה דתית, זה די מזעזע לחשוב על הפיכת בית כנסת למסעדה או למקום בילוי. ולכן אני חושבת שזה כן המקום של מדינת ישראל להתערב, כמו שהייתה מתערבת גם במקרים אחרים שבהם מנסים לפגוע במקומות שרלבנטיים להיסטוריה היהודית או חשובים ליהודים. בדיוק כמו שהייתה מתערבת אם איש עסקים היה קונה שטח עם בית קברות יהודי עתיק, ומבקש לחרוש אותו.
-
ממי שמעת שהם מתכוונים לפתוח שם מסעדה, מקורות מוסמכים?!
בארץ, אין בעיה ליהודים לפתוח מסעדות וכו' במסגדים וכנסיות, אז על מה נלין?!
גם בחו"ל, פותחים בכנסיות מסעדות, מועדונים וחלקן למגורים.
-
זה נכתב באחת הכתבות בנושא.
מה שבוחרים לעשות בכנסיות ובמסגדים זה עניין שלהם. בארץ לא ראיתי מיסחור של כנסיות ומסגדים. ובכל מקרה, זה עניין של המוסלמים והנוצרים לדאוג לו. מדינת ישראל היא מדינה שחרטה על ערכיה ערבות הדדית ליהודים בעולם, וככזו יש מקום שתתערב כשמנסים לפגוע במקום קדוש, במיוחד אם זה מקום שמשרת אזרחים ישראלים ששוהים בקרקוב. ספציפית, בית הכנסת הזה מהווה מקום תפילה לכל המשלחות הישראליות שיוצאות לפולין מטעם משרד החינוך ועושות שבת בקרקוב. זו עוד סיבה להתערב. -
אני לא בא לסנגר על אחד מהצדדים ובטח לא לפסוק, אני לא יודע את כל הפרטים והטענות של כל צד.
אבל אני יודע שאם המבנה הספציפי הזה לא זמין לא אמורים לבטל תפילה במניין, אפשר להתפלל באופן זמני כמעט בכל מקום.
אני לא מתחבר לגישה שאומרת שאם המבנה הספציפי הזה לא זמין אז יהודים בקרקוב לא יוכלו יותר להתפלל.
מדובר במבנה שנמצא בפולין, ששייך חוקית לאזרחים פולנים (שכנראה רובם יהודים), שהם סוברנים להחליט מה לעשות בו גם אם ההחלטה לא לרוחי,
והאזרחים הפולנים/יהודים האלו לא הגיעו להסכמה על השכרתו של המבנה לאזרחים ממדינות שונות/יהודים.
הטוב ביותר אם שני הצדדים יצליחו להגיע לעמק השווה להמשך השכרתו או אפילו מכירתו של הנכס הזה, אבל אם לא יגיעו אנשי חב”ד יצטרכו למצוא מבנה אחר על כל הטורח ועגמת הנפש שבדבר.
גם אם לחלקנו או כולנו צורם השימוש שעושים אותם פולנים בקניינם (ולא מדובר על הריסה חו”ח) מדינת ישראל לא היתה מסכימה בשום פנים ואופן שממשלה זרה תבוא ותנסה לפגוע בזכות הקניין של מי מאזרחיה, היא היתה רואה בכך התערבות גסה בוטה וחצופה – ובצדק. התנהלות כזו של ממשלת ישראל בפולין יכולה להסב לנו נזק ניכר.
אגב לא מזמן ביקרתי בבית כנסת ישן בצ’ינה טאון בניו יורק, המבנה שוחזר בצורה יפה מאוד כולל שימור הסטורי של חפצים יהודיים רלוונטים, משמש עכשיו כאולם קונצרטים ועורכים בו סיורים (בתשלום) שמסבירים על תפקוד המבנה כבית כנסת בעבר ותפקידו כמרכז הקהילה היהודית באזור.
אני לא הרגשתי שיש איזושהי בעיה בשינוי היעוד הזה, הכל מבוצע בצורה מאוד מכובדת ולא שמעתי על אף אחד אחר שחושב שיש בעיה.
-
מה איבדתם בפולין "בית הקברות היהודי הגדול בעולם"?!
לא מפריע לכם לדרוך על אפר, דם וחלקי-הגופות, המפוזרים שם?!
אין לכם בעיות להסתובב בפוואשוב, לערוך קניות, לשתות כוסית שנאפס?! אם זה לא מטריד אתכם, אז רצוי לשנות את אופן התבטאותכם כלפי יהודי-הקהילה ("יהודים חושבים רק על כסף, מנסים להתעשר על חשבון השאר...), בקיצור הם ז׳ידים מלוכלכים?!
לא נעים לקרוא את מה שכתבתם (ובבקשה לא לדרוך על הסבים שלי, תודה).
טוב, זה מה ששמעת/קראת (לא לכל מה שכותבים, יש קשר למציאות), עדיין זה רכוש של הקהילה היהודית, זכותה לעשות בו איזה שימוש שהיא רוצה, בעיקר אם הטענות של שיניים במבנה, התחברות פיראטית לחשמל, נכונות.
זכותה גם לא להשכיר את המבנה לחבדניקים, לא כל היהודים "מתחברים" לזרם הזה.
אבל! אין צורך להתבטא כלפיהם בצורה שנשמעת כאילו יצאה מפי פולני שאינו חובב יהודים.
אם את מכירה קצת את המצב בארץ, יש כמה נכסים שנמצאים "בהשגחת" המדינה - הם מכונים "נכסי נפקדים" והמדינה עצמה יכולה להחליט אם למכור, להשכיר או להרוס!
זה בדיוק מה שנעשה עם מסגד במג׳דל (אשקלון) שהוקמה בו מסעדה, שום פניה בקשר לכך לא נענתה.
יש מלון מפואר ביפו שפתחו לאחרונה, הקימו בר מפואר במבנה הכנסיה שבמתחם.
בחו"ל, יש מבנים רבים ששימשו בעבר ככנסיות והפכו אותם למקום בילוי: מועדון ריקודים, מסעדה, בר ואפילו הפכו למבנה מגורים, לא נשמעו זעקות שבר.
גם בקרקוב (כמדומני), יש מסעדה שמוקמה בבי"כ, לפי התמונות וההסבר של הבעלים, הוא מתייחס בכבוד למה שהיה פעם.
-
-
לפי התמונות שצולמו בתוך ומחוץ לביה"כ, נראה שיש בעיית רטיבות קשה, סדקים בתקרה ובקירות החיצוניים, אם אני הייתי מתשתמשת במבנה זה, הייתי די מתביישת במצבו.
* זכותם של היהודים שנשארו בפולין לא ללכת בדרך חב"ד, לבחור להיות אורתודוקסים, קונסרבטיבים, רפורמים וכו', זכותך לא לחבב את אמונתם, אך אין לאף-אחד זכות לבחון את מידת אמונתם, קרבתם או בחירתם האמונית, לפחות לא חזרת על טענתך על היהודים והכסף.
יש גם כאלה המתנגדים לחב"ד, אמונתם ב"אדמו"ר החי" ושאר הפוילעשטיק, יש רבים שמתחלחלים מתשובתו על סיבת רציחתם של היהודים בשואה, בזמן שהוא וקומץ מאמיניו הוברחו בעזרת קצינים נאצים מאדמת פולין, השאירו את עדת מאמיניו ומעריציו להשמד בשואה.
נו שויין, איני חושבת שיש לחבדניקים זכות להלין על מוסריותם של היהודים בקרקוב, הם לא ברחו כמו הרבי מליובאוויטש, מי שנשאר עבר תלאות וסבל, חלקם המזערי ניצל בשל תושיה, חוזק נפשי, אולי ממון שאיפשר להם "להסתדר" בזמן המלחמה (תשלום לאנשים שהסתירו אותם ?קניית תעודה מזוייפת וכו'.
לילה טוב ובהצלחה עם פתיחתו המחודשת של ביה"כ במהרה ושלא ישכחו קצת טיח ויסדרו את עניין הסדקים.
תרומה של 10 אג" ישנות עם ברכה מנויילנת מהרבי, יעזרו לשיפוץ, אשלח בדואר אוויר.
-
ספציפית הייתי בפולין לצורך ביקור בבית הקברות היהודי הגדול ביותר בעולם. את/ה מוזמנ/ת לקרוא על הביקור בבלוג שלי.
בשבת התפללנו בבית הכנסת בקרקוב. היו שם יהודים מכל העולם ומכל הסוגים. הייתה אווירה מיוחדת. בית הכנסת עצמו יפיפה, ודווקא נראה במצב טוב.
לגבי הציטוטים שצטטת בהודעה שלך, אין לי מושג מאיפה הם נלקחו, אבל הם לא נכתבו על ידי. -
הגבתי לשניכן, אליך הגבתי בקשר למה שכתבת על המדינה ויחסה לאתרים/מבנים של אנשים "אחרים" (חסכתי בדיו).
תודה, אין לי צורך לקרוא את הבלוג שלך פולין (גם אם ייתכן שהוא מעניין) ואם מצאת את מה שאבדת שם.
לא דיברתי ולא נתתי ציונים על יופיו של המבנה (כל אחד וטעמו), ציינתי את מצבו ה*פיזי* בלבד! ועל כך ניתן לומר, כשלא רוצים, לא רואים.
-
ראיתי ב YNET כתבה על הסכסוך והם מצטטים שם מכתב של הנהלת הקהילה (נראה בתרגום קלוקל לעברית):
“נודע לנו שבמתחם בית הכנסת הרשום כבניין לשימור, נעשו דברים שמאיימים על בטיחותו ועלולים לגרום לו נזק. כבעלים של בית הכנסת מחובתנו לשמור את המבנה ברמה הנאותה, אנחנו הבחנו באופן ברור בפעילות שהורסת את המקום (חלונות שבורים) וכן פגיעה בבטיחות המקום. לדוגמה, קירות הרוסים ועבודות לא חוקיות של הכנסת כוח חשמל גדול מעבר למערכת החשמל הקיימת, ללא הסכמת הקהילה, ובלי אישור מחברת החשמל.
"מאחר ומצב הנכס הורע נדרשה התערבות מיידית... לכן קיבלנו החלטה להחזיר את המבנה למצב נורמלי בהתאם לחוק, והחלטנו לקחת שליטה על הנכס כדי להתחיל את השיפוץ... אנחנו מזכירים שהכוונה של הקהילה היהודית בקרקוב בעתיד היא לדאוג שבית הכנסת יהיה זמין לכל האנשים ללא יוצא מן הכלל, שירצו להשתתף שם בתפילות או באירועים אחרים”
כאזרח מדינת ישראל אני חושב שהתערבות של נושאי משרה רשמית של המדינה בעניינים פולניים פנימיים, ובייחוד הדרישה לבירור הסכסוך לפי דין תורה בבית דין רבני ולא בבית משפט ריבוני פולני היא חוצפה לא רגילה עם פוטנציאל פגיעה ביחסי ישראל ופולין (תארו לכם שפולין תעודד חוסר ציות לבית משפט ישראלי בישראל) ולכן אני מתנגד לה.
אני גם מתנגד לזריקת הבוץ וההכפשה של הקהילה היהודית המקומית, גם בגלל שהלבנת פנים ובייחוד ברבים איננה מעשה יהודי וגם בגלל שלא חכם למדינת ישראל להכנס לסכסוך שיש לה רק מה להפסיד ממנו.
לפי הלך הדברים חב”ד לא יוכלו למנוע את סגירת בית הכנסת לצורך שיפוצים ולכן לדעתי כדאי שימצאו אכסניה אחרת שתשמש אותם לתפילות ואירועים, דעתם כמובן יכולה להיות שונה משלי.
עוד פעם, קטונתי מלקבוע מי צודק בסכסוך הזה, אני בטח לא יודע את כל האמת, אני מקווה שהתוכניות הרשומות במכתב אכן יתממשו והמבנה ישופץ ויהיה בטיחותי, שכל אחד יוכל לבקר ולהתרשם וכל יהודי בלי קשר לזרם אליו הוא משתייך יוכל להתפלל ואף לערוך ארועים במקום, כולל כמובן חסידי חב”ד.
-
@הדרקון-עם-קעקוע-הנערה
בנוסף למה שכתבת, עובדה אחת וודאית ואינה נסמכת על שמועות, המבנה שייך לקהילה שהשכירה את המבנה לחב"ד ל-10 שנים, לאף-אחד מאיתנו אין מידע על פרטי חוזה השכירות שנחתם בין שני הצדדים(האם הוא מאפשר פתיחת חנות לממכר מוצרי-מזון וכו'), עדיין זכותו של בעל-נכס לסיים חוזה ולא לחדשו אם מצבו הפיזי דורש שיפוץ/נעשו במבנה שינויים/הוזנח, אין לאף שוכר זכות להכריח בעל נכס לחדש חוזה שכירות, אם הוא פגע/הזניח את הנכס או כל סיבה אחרת(השוכר אינו בעל הנכס).
די בצפיה בתמונות המפורסמות בגוגל, כדי להבחין במצבו של המבנה (תמונות די עדכניות).
-
לענ"ד את צודקת בחלק מהדברים
זכותם של היהודים שנשארו בפולין לא ללכת בדרך חב"ד, לבחור להיות אורתודוקסים, קונסרבטיבים, רפורמים וכו',
אבל אם אדם קנה/ תרם בית כנסת טמפל רפורמי כנסיה מסגד, המבנה צריך לשמש את היעוד של התורם.
בית הכנסת הזה, נתרם לצורך שימוש בית כנסת אורתודוקסי.
*
גם אם יש כאלה שמתנגדים לחב"ד ואני מבין אותם, אי אפשר לקחת לחב”ד את הזכויות .
לעניין חב"ד קרקוב רב המקום הרב גור- אריה עושה מלאכת קודש אדם נעים הליכות שעוזר לאנשים לא רק בעניני יהדות.
ואף תושבי המקום שצריכים להעזר בעניני יהדות הולכים אליו.
*
אם הקהילה רוצה לתפעל את הבניין, אדרבה זה עדיף.
אבל בזמן השיפוצים מן הראוי שיתנו בית כנסת אחר להתפלל.
ולא נראה שזה כוונתם.
יש קולקציה שלמה של בתי כנסיות בקרקוב שהם מושכרים או סגורים ושייכים לקהילה היהודית.
נ.ב
אכזב אותי עם גודל התרומה...
(אגב האדמו"ר המדובר, לא היה אדמו”ר בזמן השואה אלא רק מ 1950)
-
* נתחיל מהתרומה, זהו פריט אספנות משנות השבעים במצב טוב מאוד(בפעם האחרונה שראיתי אותו באחד מארגזי-האוספים), לתומי חשבתי שערכו יחסית גבוה, הכוונה היא החשובה (?)
ולעניין ביה"כ - לאחר המלחמה, כל הרכוש שהיה בבעלות יהודים הוחרם, הממשלה עדיין מסרבת להחזיר/לפצות את בעלי-הנכסים (מעטים הצליחו לקבל פיצוי עבור רכושם שהולאם או יושב בידי מקומיים), נדמה לי שהמבנה לא נתרם ע"י גורם כלשהו, אלא הוחזר לשימוש הקהילה, אם לך ידוע ש"בית הכנסת הזה, נתרם לצורך שימוש בית כנסת אורתודוקסי", אז הוא צריך לשמש ככזה; השאלה אם ממשלת פולין הציבה תנאי כזה (בלי להכנס לסוגיית חב"ד ואמונתו).
הקהילה יכולה להתגמש ולאפשר תפילה בביה"כ שפתוח רק בשבתות (אם המבנה בבעלותה), בקשר לשאר הפעילויות, חב"ד יכולה לשכור מבנים אחרים בעיר, חנות, לימודים ועזרה לזולת, אינם מחייבים שהייה בבית-כנסת- אם איני טועה.
שאר המבנים (רכוש הממשלה?) משמשים כמוזיאונים, חנות ואחד לשימוש הקהילה שנולדה שם, זכותה להשתמש בו לצרכיה והעדופותיה האישיות, ללא התערבות/ פקפוק בדבקות אמונתה ע"י אנשים שהגיעו ממדינה אחרת, גם אם הם יהודים כמותם (גם בשכונתי יש שישה בתי-כנסת לכל עדה/זרם, לא "מתערבבים" או מכריחים אחרים לשנות את דרכם).
אכן, האדמובר החי, נולד ומת קצת אחרי האדמו"ר שנמלט והשאיר את קהילתו באירופה, להמשיך להאמין שבעזרת תפילה ואמונה, הם ינצלו ולא יושמדו (הוא ניצל ע"י פרוטקציה וכמה קצינים מה- Schutzstaffel), אין מה להוסיף.
* לא פיקפקתי בנועם הליכותיו של הרב ושאר מעלותיו - איני מכירה אותו, גם לא את אנשי הקהילה בקרקוב, אך מכיוון שכתבת דברים כנגדם (האם אתה מכיר אותם ואת כוונותיהם האמיתיות בנוגע למבנה, מקור מהימן?), ציינתי את הדברים שנאמרו ע"י הקהילה במספר כתבות בעיתונות, אין לי מידע מה יעשו שם עכשיו ובעתיד, בינתיים אני נוטה להאמין (גם מצפיה בתמונות) שהמקום זקוק לשיפוץ, רק נקווה שהנושא יפתר בדרכי-שלום, ללא איומים.
לילה טוב ושבת-שלום.