הכנת מיוחדות לטיול על ילדים
-
כשמתכננים טיול על ילדים יש לנו לפעמים אתגר – איך לגרום להם להנות לא רק מהלונה פארק, אלא גם מהנוף, ממוזיאון האומנות או הקדרלה, ממבנים יפים ועוד.
גם כי הם לא מעריכים את זה, מספיק, גם כי הם לא מבינים (אפילו אנגלית שלא לדבר על צרפתית/אנגלית) גם כי הם רואים דברים מזווית פיזית אחרת (מה לעשות, הם יותר נמוכים), גם כי הם כבר לא מתרגשים כמו שאנחנו התרגשנו (כי הם כבר נסעו 5 פעמים עד גיל 3) ועוד.
ניסיתי לרכז פה כמה טיפים שיכולים לעזור. חלקם דורשים הרבה הכנה וחלקם פחות. אתם מוזמנים להוסיף עוד
חפש את המטמון
בחלק מהמוזיאונים יש כזה כבר מוכן, באחרים אפשר להכין לבד. אבל לא רק במוזיאונים, אלא זה גם יכול להיות בקתדרלה, בטיול עירוני ועוד. הרעיון הוא שאנחנו נעשה שיעורי בית יסודיים, נבחר 5-15 מקומות ספיציים שנראים לנו מעניינים, וניתן לילדים לחפש אותם. אם מדובר על מוזיאון אומנות וילדים קטנים – נוכל פשוט להכין להם תמונה של הציור/פסל הבא שהם צריכים למצוא, אם מדובר על קתדרלה אפשר לנסות להכין תמונה של ויטראז’ יפה, אורגן, הקבר של הבישוף ועוד. אם הילדים גדולים יותר אפשר לעבור לרמזים במקום תמונות מפורשות בהתאם למה שמתאים לילדים שלכם. במקום לכתוב (או לצרף תמונה של) אורגן אפשר לכתוב כלי נגינה, צינורות, להזכיר את הסדרה היו היה, או כל דבר אחר. אפשר לספר על פסל עם כנפיים ללא ראש, וכדומה.
אפשר לעשות את זה לא רק במוזיאון. במדרחוב ניתן להם למצוא גם את החנויות או מסעדות שמעניינות אותם, בכיכר ניתן להם לחפש מבנה מסויים פסל או מזרקה, או אולי אלמנטים במזרקה. בנוף ניתן להם לחפש פסגה של הר מסויים, עיר או בקתה שרואים מרחוק. עם קצת יצירתיות אפשר לחשוב גם על מסלולי הליכה ועוד.
אפשר גם לשלב משימות. למשל לספור כמה תמונות של פרחים (או של ישו) יש בחדר, כמה חיות יש בתמונה מסויימת, מכמה חתיכות זכוכית מורכב הויטראז’ וכדומה. ואם נתקענו באיזה מקום שאין לנו משימה רלוונטית (כי לא מצאנו משהו מעניין, או כי לא מצאנו מספיק מידע מראש שיאפשר לנו לבנות משהו) – תמיד אפשר משימה כללית כמו לעמוד על רגל אחת, לספור משהו כללי, לציין שמות של 5 דוממים שמוזכרים בציורים, למצוא מכנה משותף לשלושה ציורים לפחות (מעניין לראות על מה הם יחשבו), לספור כמה בניינים מקיפים את הכיכר וכדומה. לחפש פרחים, משהו שקשור במים. וגם סתם חפשו דומם באות ג’, משהו צהוב ועוד. בטיול בחוץ אפשר לשלב המון משימות פיזיות כמו קפיצה, זחילה וכדומה, כמו גם איסוף אבנים פרחים וצמחים (במקומות שמותר כמובן) ועוד.
אפשר לרכז את כל המשימות/רמזים על דף אחד גדול, אבל אנחנו גם יכולים להכין לעצמנו מעטפות שניתן להם כל פעם לקראת השלב הבא. אם בא לנו להשקיע אפשר גם להכין מעטפות מיוחדות (בסגנון המירוץ למליון). לא לשכוח להביא שקית זבל למעטפות הקרועות!אפשר גם לתת את המשימות כקטעי וידאו קצרים, אולי בסגנון משימה בלתי אפשרית...
בהתאם לאופי הטיול, לאופי שלנו, ולדברים אחרים אפשר לחשוב על צבירת נקודות, פרסים וכדומה. אגב פרס גם יכול להיות שהילד ש”ניצח” בוחר ראשון את הצבע של המנטוס (או העדשים) מהחבילה, ולא חייב להיות הוצאה נוספת בטיול.
נכון, זה דורש מאיתנו הרבה הכנה, אבל יעורר הרבה עניין אצל הילדים
תרגום מראש של המדריך הקולי
בחלק מהאתרים אפשר להשיג מראש את המדריך הקולי. הרשמי או לא רשמי. דרך האתר, דרך אפליקצייה יעודית ועוד (למשל אלה של ריק סטיבנס). אפשר להשקיע זמן ולתרגם את זה לעברית. בכתב (דפים מודפסים שניתן לילדים כשנגיע) או אם ממש רוצים להשקיע אפשר גם בהקלטה קולית ולתת להם להקשיב לקובץ בטלפון (לא לשכוח אוזניות, ומפצל אם רלוונטי). לא חייבים לתרגם מילולית, ואפשר להתאים את התרגום גם לגיל/רמת הילד, אבל גם לשתול הפניות אישיות (שם הילד, משפט שרלוונטי רק למשפחה שלנו ומחבר את הטיול הזה לקודם וכדומה (“יוסי, זוכר שלמדת בגן על X”).
אם מאד רוצים להשקיע, אפשר גם את הדף המודפס לעשות בצורה שרלוונטית לאתר – פונט מיוחד, לשתול תמונות וציורים, עיצוב רלוונטי ועוד. אפשר גם את ההקלטות לעשות ע”י בני משפחה וחברים. למשל הקלטה אחת בקול של סבתא, אחרת של הדוד, או חבר. אפשר לנסות לבנות את הניסוח בצורה של שיר או סיפור אהוב (למשל על משקל “איה פלוטו” אפשר לחבר לדברים שרואים)
תביאו בחשבון את תנאי המקום. אם מדובר על מערה חשוכה אז דפים מודפסים זה לא בהכרח האידאל. אם מדובר על מקום רועש, אז אולי מדריך קולי יהיה פחות אפקטיבי.
להראות סרטונים
להראות לילדים סרטונים של המקום. רשמיים או לא רשמיים ולתת להם לגבש תחושה של מה מצפה להם. לפעמים הם חוששים, מוטרדים, ולפעמים סתם סקרנים.
להכין “הדרכה” שלנו
בדומה לרעיון של המדריך הקולי, אנחנו נכין מראש טקסט שנקריא להם כשנגיע. הפעם לא מדובר על תרגום של טקסט קיים (מדריך קולי) אלא על הכנה עצמאית. היתרון הוא שאפשר מאד להתאים את הטקטס למה שרלוונטי לנו. אז זה יכול אולי להיות להדפיס את הערך הרלוונטי בויקיפדיה, אבל יכול להיות גם הרבה יותר מעניין עם קצת השקעה. כמובן שאת התוכן עצמו אפשר להגיד ע”י דף מודפס והקראה, מדריך קולי ועוד. למשקיעים – אפשר להפוך לסרטון אנימציה פשוט בעזרת תוכנות רלוונטיות או אתרים
אגב, אפשר גם להקריא ו/או להשמיע באוטו בדרך, ולא רק כשמגיעים.
לראות סרטים וסיפורים מראש ואחר כך לחפש אותם
ברור שלראות סרטים של דיסני לפני שנוסעים לדיסנילנד זו חוויה, ואפשר גם סרטים מתאימים לפני שנוסעים ליוניברסל. אבל אפשר גם סתם לראות סרטים שמתרחשים באותו איזור, ואז לחפש אותם במציאות. צלילי המוזיקה בזלצבורג זה קלאסי. יש המון סרטי ילדים בניו יורק פריז או לונדון, אבל יש גם (פחות) סרטים שמתרחשים בערים קטנות יותר או כפרים ונופים. זה גם לא חייב להיות סרט באורך מלא (בייחוד אם מדובר על קטנטנים). זה יכול להיות גם פרקים של סדרה רלוונטית.
וכמובן -לא רק סרטים אלא גם סיפורים. לקטנים יותר זה יכול להיות האיורים של הספרים (אריה הספריה וגו’רג’ הסקרן בניו יורק למשל). לגדולים יותר סיפורים של ממש.
צלצול מדמות מוכרת
תחשבו איך הטיול של הילד לדיסנילנד יראה אם בבוקר הטיסה / בבוקר ההגעה לפארק הילד יקבל טלפון ממיקי מאוס שכבר מחכה / מתרגש? או סינדרלה/ספידי מקווין/… על פי תחום העניין? בבוקר שבו הולכים לארמון בלונדון יהיה טלפון ממלכת אנגליה? חפשו חבר שיודע לעשות חיקויים שירים טלפון בבוקר, או שכרו כזה שיקליט לכם הודעה קולית (למשקיענים – אפשר להמציא מספר פיקטיבי בטלפון (ווטסאפ) תחת השם “מלכת אנגליה”). זה גם יכול להיות מוצארט בזלצבורג, או פרנץ יוזף בוינה, מרי אנטואנט או לואי ה-14 בפריז ובורסאי, דולנד טראמפ בארה”ב ועוד. גם ילדים בני 10 שיבינו שזה “לא באמת” יכולים להנות ולחייך.
ביגוד/תחפושת/אביזרים
שוב בדיסני זה קל ואל תוותרו על חולצה של דיסני. אגב, גם למבוגרים שבכם. זה גם יכול להיות חולצה של המונה ליזה ביום של הלובר, או של צלילי המוזיקה ביום של זלצבורג. חולצות של גשר ברוקלין, גשר הטאוור או מלכת אנגליה. כובע תואם, אביזר או משהו אחר גם הולכים. למשל בפסטיבל ימי הביניים. לילדים הקטנים זה מדהים, אבל גם לכל המשפחה זה מכניס לאוירה. אם בחרתם משהו מיוחד תזכו גם ליחס מהסביבה שיכול להיות מעניין. בדיסני הדמויות נוטות להתייחס יותר למי שלובש אותן (סינדרלה תתיחס יותר לילדה עם חולצה של סינדרלה). בפסטיבל ימי הביניים ילד עם חוצלה של נפח יזכה מן הסתם ליותר חיוכים, במיוחד מהנפח ועוד.
ביציאה מהארץ אפשר ללבוש חולצות תואמות “הטיול של משפחת שוורץ” “סבא נחמן בן 80” וכדומה. לא הייתי עושה את זה לאורך הטיול, אבל ליום של הטיסה זה לא מאד בעייתי. בייחוד זה מלהיב את הילדים בטיול ראשון. למי שמטייל כל שנה זה פחות מלהיב כמובן.
טיול בעקבות
אפשר לבחור נושא שמעניין אתכם ולתפור את הטיול מסביבו (הטיול כולו או יום בודד). אז יש הרבה קלאסיים כאלה כמו שביל העצמאות בבוסטון, טיול בעקבות הארי פוטר בלונדון וכדומה. אבל אפשר גם לתפור תחום עניין שלכם. הרעיון הוא לקחת את אותם אתרים/דברים שגם ככה תכננתם, אולי להוסיף איזה אחד או שניים קטנים, ולחבר בינהם בנושא משותף (theme) שמעניין אתכם. זה יכול להיות מכוניות, כדורגל, אישיות מפורסמת, ודברים אחרים. זה יכול להיות טיול בעקבות ספר פחות מפורסם מהארי פוטר, ואולי אפילו לעבור ליד הבית של הסופר (לא להכנס כמובן), או ליד בית הספר שהוא למד בו (שאולי גם סיפק לו השראה).
לחפש בכל מקום משהו קבוע שמדבר אליכם
אפשר לחפש לאורך כל הטיול אותו דבר ולעשות אוסף צילומים שלו. למשל מפתחות. תתפלאו בכמה שלטים וציורים מופיעים מפתחות. בכל מקום שאתם מסתובבים הילדים מחפשים את הצורה שלהם (למשל כחלק מהקישוטים בשער, בתמונה במוזיאון, בפסל ועוד). ואז כמובן מצלמים ועושים אוסף. אם במקרה סמל העיר כולל מפתח (יש ערים כאלה) אז אולי תראו אפילו כל מכסה הביוב. זה יכול גם להיות דרקונים, אריות, פרח מסויים, יהלומים וכיד הדמיון הטובה עליכם. אם בחרתם משהו מוצלח תוכלו לחזור על אותו פריט גם בטיולים הבאים.
“משחק” כזה מוסיף עניין לאורך כל הטיול ולא רק באתר מסויים, וזה תמיד מעניין לראות שמוצאים את הפריט גם במקומות שלא ציפינו (כמו שהזכרתי את מכסי הביוב).
לעשות אוסף של אותה מזכרת מכל מקום
למשל בהרבה מקומות בעולם יש את המכונות שמכניסים אירו (או דולר) ומטבע של סנט או 5, ואז מועכים את המטבע הקטן לצורה של מדליה. אפשר לעשות אוסף כזה מכל טיול. הילדים נהנים לחפש את המכונות ואחר כך להכין (וגם לריב בינהם על איזה הטבעה לעשות כי יש כמה), ובבית נהנים לנסות להזכר ממה כל דבר. זה כמובן גם יכול להיות אוסף שלך כרטיסי נסיעה, כדורי שלג, פריטים לקישוט עץ חג המולד (אפשר אפילו לתלות שרשרת בפינת משפחה בבית), כוסות מצויירות של טקילה או צייסרים, ואפילו דובים על לוגו של I love X.
באופן דומה אפשר לחזור על אותה תמונה בדיוק בכל מקום. לא “סתם” תמונה משפחתית, אלא באותה העמדה בדיוק (אמא מלפנים, הבן שוכב, הבת בשפגט...). החוויה של שחזור ההעמדה (“אמא את צריכה לזוז יותר שמאלה”) וגם האוסף המעניין שמתקבל אחר כך יהיו שניהם טובים. וכשבן מתגייס ולא יוכל להצטרף תוכלו לשלוף פוסטר שלו ולשים במקום הרלוונטי – בטוח שזה יעלה חיוך.
להכין שלט או הפתעה במלון
אם מדובר על טיול לכבוד מישהו (בר מצווה, יומולדת ועוד) אפשר לבקש מהמלון או הצימר שיכינו מראש. זה יכול להיות שלט (אם זה בעברית – צריך לשלוח גם תמונה להבטיח שיצא מימין לשמאל), עוגה, בלונים ועוד. תחשבו איזה מדהים זה אם כשנכנסים למלון אחרי יום טיסה/נסיעה מתיש מחכה שם שלט “מזל טוב לדני” עם בלונים ועוגה על השולחן (או שהעוגה תגיע כמה דקות אחריכם). אם הילד חוגג יומולדת בחו”ל אז להעזר במקום שיגיעו בלונים או עוגה על הבוקר ביום הרלוונטי. לא חקרתי את זה אף פעם אבל אולי אפשר אפילו לבקש מבעלי הצימר להכין עוגה עם דף סוכר מודפס כמו בארץ ע”פ תמונה ששלחנו מראש.
אגב חלק מחברות התעופה מאפשרות לעשות גם הפתעה בטיסה. אם זה רלוונטי אפשר לברר.
-
רעיונות יפים, תרבותיים וישימים.
-
לא בטוח שהם כאלה ישימים. חלקם דורשים הרבה עבודת הכנה. משהו כמו מחפשים את המטמון זה לא משהו שאפשר לעשות בשנייה האחרונה, ואם רוצים שיצא איכותי צריך לתכנן ולהכין הרבה זמן מראש.תרגום של המדריך הקולי דורש גם הוא לא מעט השקעה. הרי אנחנו לא רוצים רמה של תרגום אוטומטי בגוגל טרנסלייט. אלא עברית קולחת וטובה.
אגב – לא את כל הרעיונות אני מיישם.
-
-
ממש לגזור ולשמור. תודה רבה!
-
מה מתוכם ביצעת והיכן?
-
הרעיונות באמת יצירתיים, חלקם הם ממש תרגילי גיבוש משפחתי וזה נהדר. אני אישית חושבת שטיול משפחתי זו גם הזדמנות ללמד את הילדים ששעמום הוא חלק מהחיים, ללמד שלפעמים צריך לכבד תחומי עניין של אנשים אחרים, ללמד סבלנות, התחשבות וכ'ו. הרי גם אני כשליוויתי אותם להצגות ילדים וסרטים לא תמיד עפתי על מה שראיתי אבל....היה לי חשוב שייהנו. באותה מידה, השאיפה שלי שיהיה להם חשוב לתת לי לעמוד שעה ורבע ליד מפל אם זה מה שמהנה אותי. לא מדובר כמובן על ילדים בני 3, אבל המסר הזה חלחל לילדים שלי מגיל די צעיר.
-
תודה על המחמאות, אבל אני לא לוקח קרדיט. לא כל הרעיונות הם שלי (למעשה רובם הגדול לא שלי).
מה אנחנו מיישמים:
להראות סרטים ולחפש אותם. ראינו למשל את הסרט “לרקוד” לפני פריז, הארי פוטר לפני לונדון, צליל המוזיקה לפני זלצבורג, הספר “אריה הספריה” שהזכרתי ועוד. וכמובן שסרטים של דיסני לפני דיסנילנד, וסרטים שמסבירים על שדות תעופה לפני הטיולים הראשונים.
ביגוד – בדיסני בהחלט. בשאר היעדים – לא ממש.
אוסף תמונות בנושא מסויים – בהחלט כן. יש לנו את הנושא שלנו ויש לנו עשרות תמונות בנושא הזה מכל טיול. הילדים מאד נהנים לראות דוגמאות חדשות לנושא.
אוסף של מטבעות מעוכים – התחלנו בשנתיים האחרונות. אני “מקציב” 10-20 אירו בטיול לנושא ומתקבל אוסף יפה.
אני יכול להעיד ששני האוספים שהזכרתי הוסיפו לנו קצת “פלפל” לטיול. כלומר תמיד צילמנו את הנושא אבל מאז שהחלטנו על אוסף העניין גבר. ותמיד קנינו מזכרות קטנות, אבל מאז שבחרנו theme של מטבעות מעוכים זה נהיה “אוסף” ולא סתם “מזכרות”.