מסלול בודפשט - שאלות
-
שלום,
נוסעים בסוף ינואר לבודפשט הקרה… סבתא (70 בערך) ובן. לבן זו פעם ראשונה בעיר. הסדר לימים אינו מחייב כמובן. אשמח אם תוכלו להתייחס ספציפית לשאלות.
יום ד’ – נוחתים בערך ב15:30. מאמין שלא נהיה במרכז העיר לפני חמש.
- האם כדאי להגיע לשוק המקורה (נסגר בשש)? אנחנו לא אוכלים לא כשר כך שרק נקנה פפריקה וכד’, השאלה היא אם כדאי להקדיש למקום למעלה משעה.
- בכל מקרה, מה מומלץ לעשות בערב? האם שייט על הדנובה בחורף הוא דבר מקובל או שקפוא מדי?
יום חמישי
סיור בפשט – האזור היהודי, פרלמנט וכיכר קושוט, אנדרטת הנעליים, כיכר רוזוולט וגשר השלשלאות, כיכר 15 במרץ, ואצי אוצה (ואולי שוק פתוח, עיין לעיל...).
- האם מומלץ להיכנס לפרלמנט או להסתפק במבחוץ?
- האם כדאי להוסיף את בית הזכוכית?
- איך המוזיאון לאתנוגרפיה? לאומנות שימושיות? המוזיאון הלאומי? מדגיש שזו הפעם הראשונה בבודפשט ועדיף לראות את המוזיאונים העיקריים.
יום שישי
סיור בבודה
גבעת גלרט, כיכר אדם קלארק,, גשר האריות, גבעת המצודה, כנסיית מתיאש,מצודת הדייגים.
- הבנתי שהרבה התלהבו מבית החולים בסלע.
- איך הגלריה הלאומית ומוזיאון ההיסטוריה?
- איך המוזיאון לאומנויות יפות?
שבת
מאחר שאנו דתיים לא יישאר בחורף הרבה זמן משבת. האם המזרקות עובדות באי מרגיט בלילה בחורף?
במוצ”ש אולי קניות בואצי אוצה ובווסט אנד
יום א’
יש לנו יום מלא לגמרי. כעיקרון אין לנו רצון להיכנס למרחצאות סצ’ניי. האם כדאי להשקיע את היום בהליכה לכיכר הגיבורים והפארק הגדול והשלמות? כי אם לא, אולי נוכל להכניס את הפארק בימים האחרים (למשל שבת) ואז האם כדאי לצאת מהעיר?
לווינה אין לי כוונה לנסוע הפעם, השאלה היא אם סטאנדרה, וישגראד ואפילו בלטון רלוונטיים בחורף? ברטיסלבה?
תודה רבה
-
הרבה מהשאלות ששאלת תלויות בתחומי העניין שלכם.
אותנו לדוגמה השוק המקורה די שיעמם, אבל אחרים מאוד אוהבים אותו.לגבי בית חולים בסלע, קחו בחשבון שמדובר בסיור מודרך באורך 50 דקות. תבדקו עם הסבתא האם מתאים לה. יש סיורים באנגלית ובהונגרית, ויש אוזניות שמע בגרמנית וספרדית.
לגבי המרחצאות, אפשר להגיע אחרי השעה 19:00 ואז משלמים מחיר מופחת. מכיוון שהמקום נסגר ב-22:00, זה משאיר מספיק זמן למרחצאות (במיוחד אם אין לכם כוונה לקחת מסג’ או טיפול אחר).
באזור כיכר הגיבורים יש גם טירת ויידהוניאד, שנראית מאוד נחמד (לצערנו, לא הספקנו לבקר בתוכה), ויש גם מגרש החלקה על הקרח (שצריך לבדוק אם פתוח בסוף ינואר).
אני לא יודעת מה קצב ההליכה שלכם עם הסבתא, אבל יש סיכוי שהיום האחרון שלכם בבודפשט יוקדש בעיקר להשלמות של כל מה שלא הספקתם. -
כדי להיכנס לסיור בפרלמנט יש סיור בעברית גם בית הזכוכית ,אם יש מזג אוויר יפה רצוי להגיע לוישגראד,{ברך הדנובה} .
-
הי,
לגבי התכנון- ביום ההגעה לא הייתי מרחיקה לשוק המקורה. אם אתם שומרי כשרות עדיף ארוחת ערב טובה במסעדה באזור היהודי והתמצאות בסביבה. אם אתם לנים באזור היהודי או קרוב לואצי אוצה – זה המקום להסתובב בו קצת
בנוסף, את האזור של בודה עדיף לעשות ביום מלא ולא ביום שישי חורפי כששבת נכנסת מוקדם. לטעמי זה האזור היפה ביותר בעיר. בקיץ יש הרבה פעמים מוסיקה במצודת הדייגים. לא יודעת לגבי החורף.
אם מתאים מבחינת מקום הלינה אזור כיכר גיבורים אפשרי בהחלט להכניס בשבת.
אם זה רלוונטי יש גם רחצה נפרדת במרחצאות רודאש, ליד גבעת גלרט. זה עשוי להיות בילוי חורפי מושלם.
-
תודה!
נירית – את היית ממליצה על בי”ח בסלע?
לגבי ההחלקה על הקרח נראה לי מתאים רק לי אבל לא לסבתא… לצערי, כי זה נשמע מגניב. לא מאמין שהיא תוכל להשקיף בקור של ינואר כשאני מחליק.
נראה לי שאאמץ את הרעיון של רבקי. אני מבין שהמרחצאות נפרדים רק בחלק הישן של מרחצאות ראדוש ושאר הבריכות מעורבות כל הימים – מה זה אומר?
בכל מקרה נראה שאקח ערב אחד למרחצאות ואולי ערב לשייט על הדנובה – ככל שתגידו לי שיש שייט כזה בחורף, או קונצרט (לא מצאתי משהו יפה לתקופה שאני שם).
-
לגבי ברך הדנובה, זו בדיוק השאלה שלי – האם העיירות שם לא יהיו נטושות למדי בחורף. למרות שאינני בטוח שבכלל יהיה לנו זמן, אבל אם נניח שיהיה – האם כדאי לנסות או לוותר על זה מראש ולחרוש את בודפשט לעומק.
אנו אוהבי מוזיאונים מכל הסוגים אבל בתנאי שהם טובים במיוחד. ברור לי שהמוזיאונים של בודפשט הם לא הלובר או המוזיאון הבריטי אבל עדיין השאלה אם סתם מדובר על תערוכות נחמדות או שזה ‘מאסט’ מקומי
-
אתה מזומן לבדוק כאן אילו תערוכות ותצוגות יש במוזיאונים השונים: למשל Museum of fine arts, חלק מהתערוכות יוצגו גם בינואר (כמה יפות, יסתיימו בסוף דצמבר).
-
כשתגיעו תתמקמו ותצאו לשוטט... לשוק המקורה תוכלו להגיע בכל מקרה במסגרת השוטטות בפשט.
לפרלמנט כדאי להכנס, וגם להגיע לאנדרטת הנעליים אם לא תהיה מכוסה בשלג.
לדעתי כדאי לראות את בית המרחץ התורכי גם אם לא רוחצים בו, במסגרת טיול בפארק שמעבר לככר הגיבורים.
בן כמה הבן?
סבתא בת 70 לא אומר כלום על הכושר הגופני שלה... אני לא רצה אבל מטילת שעות ארוכות ועברתי את גיל 70

איפה לטייל בשבת? תלוי במקום הלינה.
באי מרגיט יש חורשה שגם כשהיא היתה בשלכת התרשמתי בטיול חורפי קצר. ישכאלה שאומרים שזה מיותר. באי מסלול הליכה היקפי, מתאים להתחמם בהליכה מהירה בחורף.
לפני כ30 שנה הייתי במוזיאון היסטורי בבודה, אין לי מושג איזה ואיפה הכניסה אליו כי מאז הרבה השתנה אבל היה מעניין.
לגבי מוזיאונים לאמנות, תבחרו מה שאתם אוהבים. אני נהניתי בכל אלה שהספקתי לראות, גם כשהתצוגה היתה קטנה ממה שציפיתי.
במוזיאונים ליד ככר הגבורים התערוכות מתחלפות וזה ענין של מזל מה מוצג בהם.
אין לי מושג איך מגיעים לטירת/מצוגת וישגראד בתחבורה ציבורית ומה יהיה מזג האויר כשתגיעו. כשהיינו היה ערפל. לא ראינו הרבה נוף אבל מבעד לערפל השקפנו על עיקול הנהר והחויה היתה מאוד מיוחדת. בסנטאנדרה היה שומם ובאמת אין הרבה מה לראות בה במצב הזה.
-
@mcmcmc אמר:
נירית – את היית ממליצה על בי”ח בסלע?
כאמור, הסיור באורך 50 דקות. החלק הראשון של הסיור היה מרתק בעיני. עוברים בחדרים ששימשו את בית החולים הישן. בכל חדר הם שמו בובות שממחישות מה היה שם (הדמייה של חדר הניתוח של פעם, של חדרי האישפוז, של חיילים פצועים ועוד). הם ממש השקיעו בבובות שיראו ריאליסטיות ככל האפשר. החצי השני של הסיור (שמתחיל באזור חדר המכונות) היה מאוד משעמם והתמקד בתפקיד של המקום כמקלט נגד נשק גרעיני ובסכנות הגלומות בשימוש בנשק גרעיני. בעיני זה היה מייגע ומיותר. אם הם היו מקצרים את הסיור לחצי שעה שמתמקדת רק בביה”ח, הייתי ממליצה עליו בלב שלם. במבנה הנוכחי של הסיור, אני ממליצה עליו עם הסתייגות.
-
כמה תשובות מנסיוני-
לגבי השוק המקורה, לא ההייתי עושה מאמץ מיוחד להגיע ביום הראשון. אם יסתדר ביום אחר, נחמד ואם לא בכלל לא נורא.
לגבי בית חולים בסלע - היה מוצלח ומעניין. ההסתייגות שלי היא שהרגשתי לא כל כך טוב פיזית, למרות שבדרך כלל אין לי בעיית קלסטרופוביה, אולי בגלל השילוב של הנושא הטעון והשהיה מתחת לאדמה. לבעלי לא היתה שום בעיה כזאת (למרות שהוא דווקא לא חובב מערות ומקומות סגורים).
ברובע היהודי לקחנו סיור של free tour שהיה מוצלח מאד! שמחתי במיוחד שעשינו אותו לפני הכניסה העצמאית לבית הכנסת כיוון שההסברים באנגךית בסיור החינמי (מבוסס הטיפ) היו לעין שיעור מקיפים וטובים יותר מאלו שניתנו בעברית בבית הכנסת והוסיפו מאד לחוויה.
לגבי הפרלמנט - כדאי להכנס. יש גם סיור עם אוזניות בעברית.
אנחנו ביקרנו בגלריה הלאומית. מכיוון שאין לנו ממש הבנה באמנות אין לי יכולת להשוות או להעריך עד כמה המוזיאון נחשב מוצלח, אבל דאגתי להגיע בשעה שיש סיור מודרך באנגלית (מטעם המוזיאון וכלול בכרטיס, פירוט שעות מצאתי באתר המוזיאון), וכך קיבלנו טעימה והכרות מאד מוצלחת עם כמה מבכירי הציירים ההונגרים ועם יצירותיהם המוכרות. נחמד במיוחד היה לפגוש אחר כך בובת מרציפן במוזיאון שבסנטאנדרה,שזיהינו אותה מיד מהציור המפורסם שבמוזיאון

לגבי שיט, חושבת שאין בעיה בסירות סגורות. לפי האתר של Legenda יש להם שיט בינואר. אנחנו שטנו בערב וממליצה, או בין ערביים (אפשר גם בערב הראשון). הסיור אורך שעה, כולל אוזניות שמע גם בעברית וכוס משקה חריף/שמפניה.
-
@צפנת-לוינשטיין
תודה לכל המשיבים!
הסבתא לא כ”כ בכושר אבל עם הרבה רצון טוב… הבן בן 40..
ישנים ממש במרכז, ליד בית הכנסת בדוהאני.
תודה על התשובות
-
עוד ביקור מוצלח שרציתי לציין ושכחתי בהודעה הקודמת - בבניין האופרה. את הסיור באנגלית הזמנו בבוקר בדרכנו לככר הגיבורים ושבנו בצהריים בשעה היעודה.
-
לגבי השיט: עשינו בתחילת נובמבר ב-5 בערב, חששנו מהקור, לא סבלנו אבל בינואר צפוי להיות קר בהרבה.
בכל מקרה, בספינה שבה שטנו יש חלק פתוח ואחר – סגור ומחומם, למיטב זכרוני, מניח שבעוד כאלו יש.
סצ’ני: אנחנו כן נכנסנו ולכן טבעי להמשיך משם ברגל למקומות הקרובים כמו כיכר הגיבורים והפארק.
לא בטוח שהייתי מגיע לאזור הזה לסיבוב רגלי בקור בחורף אלמלא סצ’ני.
אגב, אם אתם לא נכנסים לסצ’ני אבל כן שוקלים מרחצאות אחרים, ומתארחים באזור המרכז (למשל ואצי אוצה), אז לפי גוגל מפות רודאש קרובים משמעותית מסצ’ני.
-
תודה.
האם יש הבדל בין שיט בתחבורה הציבורית (BKK) שעושה מסלול סביב האי מרגיט וגם קצת בין בודה לפשט, לבין מסלול של חברות כגון לגנדה?
מבחינת המחיר זה הבדל של פי ארבע, השאלה היא האם מישהו שהתנסה בשניהם יכול לומר מה ההבדל?
-
אנחנו עשינו שיט באחת החברות שמציעות שיט (לא זוכרת אם דוקא בלגנדה), ואחר כך נסענו לצרכי תחבורה בסירה של התחבורה הציבורית. המסקנה שלנו היתה שהשיט של החברה היה מיותר. זה היה בקיץ, והיה מדובר בשיט רגיל עם הדרכה באנגלית, בלי אירועים מיוחדים. -
תודה רבה.
שאלה נוספת. מהבנתי, כשאני מגיע מכיוון פשט וחוצה את גשר השלשלאות לבודה, אז מימיני יש את הגבעה של הארמון עם כל האפשרויות לעלות (קו 16, פוניקולר, אוטובוסים מקומיים וכו’). לאחר שאני מסייר בארמון ובאזור – איך אני מגיע לגבעת גלרט? האם יש אוטובוס? האם חובה ברגל? האם קו 16 מגיע גם לשם? תודה
-
אפשר להגיע באוטובוס לראש הגבעה, ורק לרדת ברגל (כך אנחנו עשינו, אם כי התחלנו בגבעת גלרט והמשכנו אח"כ לגבעת בודה), אבל אין קו ישיר -
לוקחים ליד ככר אדם קלארק (בתחתית ארמון בודה) חשמלית 19 או 41 עד לתחנת MORICZ ZSIGMOND KORTER. ומשם לוקחים קו 27 לראש גבעת גלרט עד לתחנת Citadella.
-
בעיני בית חולים בסלע מאד מעניין, אבל ניתן לסייר רק במאורגן , כדאי (אם ניתן ) לרכוש כרטיס מראש שתוכלו לכוון למתי להגיע, לפי אתר המקום חלק מהחדרים יהיו סגורים לשיפוץ בתקופת הביקור שלכם, אז זה שיקול נוסף...
לגבי המזרקות באי מרגריט, למיטב זכרוני לא עובדות בחורף.
אנחנו נכנסנו לסיור בעברית(לא יודעת אם עדין יש) לתוך הפרלמנט, היה נחמד, מתאים ליום גשום כשאי אפשר לטייל בחוץ. לא הייתי מגדירה כמקום חובה, בכל מקרה לקנות כרטיסים מראש.
ממליצה להצטרף לאחד מהסיורים החינמיים (טיפ בסוף למדריך)יש מספר חברות.
-
תודה.
לגבי ביה”ח בסלע – אין אפשרות ליחידים להזמין מראש. פשוט מגיעים וכל שעה יש סיור.
בפרלמנט יש סיור בעברית כל יום בשעה 12:45. נרשמנו מראש. שמעתי מאחרים שלא נרשמו מראש אפילו בתקופה לא בוערת שלא היו כרטיסים.
צפנת – לא הבנתי בוודאות. האם הכוונה שצריך כל פעם לרדת חזרה – מגלרט או מגבעת הארמון – לאדם קלארק ומשם לעלות לכיוון השני?
אני מבין ממפות גוגל שאלו הן שתי גבעות שונות, כך שאם אקח אוטובוס לגבוהה מביניהן אי אפשר ‘לרדת’ לכיוון השני. נכון?
-
כן, צריך לרדת מארמון בודה לאדם קלארק (אפשר ברגל/אוטובוס/פוניקולר) ואז לנסוע על פי מה שכתבתי.
אולי יהיה יותר פשוט, במיוחד עבור בת ה 70 לקחת מונית בדרך הלוך ואולי גם בחזור בהתאם לכח ולכושר. גם הירידה מהסיטדלה די תלולה וקצת ארוכה (אני שמחתי מאד שרק ירדנו ולא עלינו אותה :-)).