הולנד - להשלים את הציור, לצייר את השלמות
-
וכעת – משנמצאים אנו עתה במרחק של כחצי שעת נסיעה בלבד מתחילתו של איזה מסלול לא לגמרי ברור במרחבי הוואכט אותו בכל זאת איתרתי, החלטתי לבדוק את היתכנות הביקור.
אז שוב התכנס לו הדירקטוריון היודע נפש נהגו, ובני הבית גילו נכונות משמחת לאפשר לאביהם הסקרן את אותה גיחה הוואכטה – וכך אכן נעשה.
אותו סיור נסמך כאמור על החומר אותו בכל זאת הצלחתי לאתר במיוחד כאן וגם כאן.
מתאבן זה של הוואכט שהוגש כקינוח ליום נהדר זה, היה קסום, גם אם לא תפור בתפירה עילית.
-
הנסיעה האיטית עד עומדת במכוון בין פיתוליו של נהר הוואכט, בשבילי השבילים הצרים לעיתים שלצד הנהר, ובין כפרים, עצים, שדות, גשרונים ובתים וגינות מצויירים – גילתה טפח בלבד מאזור כפרי ויפהיפה זה שלא במקרה זכה לכינוי 'חיטהורן של ההולנדים' עקב העובדה שהמוני התיירים ואף מיעוטם טרם הציפו את נתיביו.
הדבר בלט במיוחד משעצרנו לנו לפוש על המים כמעט בקרבת בתי קפה שהיו הומים כולם בהולנדים ואף לא תייר אחד נראה באופק.
לצערי, התמונות צולמו ברובן תוך כדי נסיעה, ואין בהן כדי לשקף ולו במקצת את יופיו ומיוחדותו של האיזור.
מכל מקום המלצתי החמה למטיילי העתיד הינה להרחיב את החיפושים, להעמיק את החקר ולהגיע לביקור באיזור המדהים הזה. אני אשמח לעשות זאת בעצמי ביום מן הימים כאשר יזדמן.
-

-
משתם לו גם פרק זה של היום, שבנו לנו לערב אחרון בצימר של פטי, לעוד ארוחת ערב משובבת לב.
עוד קודם לארוחה ועם הגיענו – היינו כחולמים משנתקלנו במפגש חברים שהתקיים לו במוצאי יום ראשון קודש בגינת אחד משכנינו.
אומנם המפגש נעדר כמה אלמנטים קריטיים המוכרים לכולנו דוגמת 'שני משוגעים', ארבע מאות שיפודים ודציבלים בלתי חוקיים – אך – משזוכרים אנו את שיחת הפתיחה של פטי עם הגיענו – איפסנו בסקרנות שעונים והמתנו בדריכות לקראת השעה 22:00 – היא שעת כיבוי גינות על פי המידע שנמסר לנו.
-
ובכן, אני מניח שבשלב הזה, ואם הגעתם עד הלום, לא תוכו בתדהמה כאשר אספר לכם שכבר באזור השעה 21:30 התכבדו האורחים והמארחים לארוז את התקרובת ולשנעה פנימה, ולסור ביחד עימה להמשך ערב נעים ולא מרעיש לשכנים - בסלון הבית, והנה לנו דה ז'וו על - כן כן ..... ניחשתם נכונה ...
רגעים הולנדיים
כמה קל, פשוט ונעים זה – נכון?
כמה קל, פשוט ונעים לקבוע כללים בסיסיים של 'חיה ותן לחיות'.
כמה קל, פשוט ונעים להסביר כללים כה טבעיים אלה הנוהגים במקום, לאורחים.
כמה קל, פשוט ונעים כאשר מה שהוסבר הוא אכן באמת ובתמים מה שהיה – שהווה ושיהיה – ואין אמת אחרת, ואין קריצה בין השורות או מעבר להן ואין את אלה שהשורות כלל לא נועדו עבורם.
כמה קל, פשוט ונעים לכבד את המרחב הפרטי של שכניך לחיים במיוחד כאשר הם נוהגים בדיוק באותו האופן.
אז למה – למה – למה – אצלנו זה כל כך מסובך וקשה ????
עם תהייה זו מסתיים לו סיפור היום השביעי אשר חייך אלינו בשלל צבעים.

-
שמוליק היקר שלום רב!!!
כמה אני נהנית לטייל איתך ולהביט בתמונות היפות. כמה טוב שגם אני כמוך איני צריכה לטפס בפארק חבלים.
אהבתי את הטירה המהממת והשתקפותה היפה. באיזו עיירה היא נמצאת?
אהבתי את הציות לחוקים שאצלנו עליהם מצפצפים. ושיסבלו השכנים.
אגב, נתקלתי בכיבוד הזולת גם ביפן שהלוואי שאפשר היה לייבא את זה.
לגבי EDAM נזכרתי שהחדר הצף היה במוזיאון של המקום ושולחת לך תמונה. איני מציינת מה עוד היה בקומה השניה. כשתגיע אם השאירו כפי שהיה – אתה תאהב.
הקישור כאן.
רחל לבון
-
רחל היקרה,
איזה כייף שאת מוצאת זמן לבלות איתי בהולנד בעת שאת מספרת במקביל את סיפור הקסם של אלסקה והרוקי’ס הקנדיים (ומי שטרם ביקר אצלך – מפסיד!).
באשר לטירה הנפלאה – זו כתובתה –
Kasteellaan 1 3455 RR Haarzuilens
לא ביקרנו בעיירה וכמדומני שיונית המליצה על איזה בית קפה משובח בה או בסביבתה הקרובה.
רשמתי כמובן את הטיפ בנוגע ל – Edam ומי יתן ובמהרה בימינו יזדמן לנו לנצל אותו.
אשתדל מאוד לשוב בקרוב עם המשך הסיפור.
שמוליק
-
שמוליק היקר בוקר טוב ושנה טובה!!!
מודה לך על המידע לגבי הטירה.
ומודה לך מאד על עידוד קוראיך להגיע גם לאשכול שלי. זה אינו מובן מאליו – אין כמוך!!!
שנה טובה לך ולמשפחתך!!!
שנה של אושר, נחת מהילדודס המקסימים ומוצלחים,
שנה של בריאות תקינה ושתמשיכו לטייל טיולים קסומים כמו הטיול הזה!!!
רחל לבון
-
שמוליק
נהנתי לטייל איתכם בהולנד ולגלות מקומות שאיני מכירה
ענת
-
רחל –
תודה מקרב לב על הברכות החמות. מי יתן והשנה הבאה עלינו לטובה תביא איתה בכנפיה גם לך ולכל יקירייך בריאות טובה, אושר ושמחה וכמובן עוד טיולים איכותיים רבים מהם נמשיך להנות כאן כולנו.
ענת –
אני מאוד שמח שאת ממשיכה ללוות אותי. אכן – רבות וטובות צופנת הארץ הזאת וכל גילוי – משמח.
-
היום השמיני – הקסם של דלפט, ואז פגשנו את ברט
זה שיר פרידה,
אז בואי רק אמרי שלום
אני אומר תודה
ואת יודעת שחלום
סופו להתגשם
אני אומר תודה
ואחר כך נושק.
בוקר עולה.
המזוודות ארוזות.
עם שלמה ארצי בלב אנו נפרדים פרידה נרגשת מפטי, מהפטיו ומהדירה המקסימה שהיתה לנו לבית חם ומפנק.
ובזכותה של פרידה זו – שוו בנפשכם - נחסכו מכם היום תיאוריה עטורי הניחוחות והטעמים של עוד ארוחת בוקר המשמחת לב כל אוכליה .......
נו, היכן ישנה פרידה כזו ..…
-
אז כן – היום אנו עוברים לביתנו השני, ונעים לכיוון דרום (אליו התחלנו להתכוונן במידת מה כבר אתמול עת שביקרנו בטירת דה האר).
חלקים אלה של הולנד נפקדו מטיולנו בשנה שעברה, וזו היא עת השלמות מלווה בחששות.
האם תעמודנה ערי 'הדרום הקרוב' בסטנדרטים הכה גבוהים שהציבו אחיותיהן ממזרח ומצפון?
עוד נשוב לחששות אלה, לשאלה זו וגם תשובות עליה יינתנו בהמשך, ובנתיים –
טוראן רוטן משהו מתחת לאגזוזו נוכח תעצומות המשקל שנוספו לו לפתע על לא עוול בבגז'ו, אבל מדובר ב – civil servant נאמן, ובלא אומר ומגבים אנו יוצאים לדרכנו – מנופפים ניפוף אחרון לפטי ולבעלה עטוי החלוק ומשייטים לנו בכבישי ארץ המישור אל עבר עיר החרסינה דלפט.
ואני יודע שאני נשמע כמו תקליט שחוק ונאיבי משהו, אבל שככה יהיה לי ולכם טוב – אתם חייבים, פשוט חייבים, לבקר בדלפט.
-
המדובר בעוד פנינה מבית היוצר ההולנדי המשובח – עיר קסם יפהיפיה המשרה אווירה רומנטית על מבקריה ועל הצועדים במשעוליה הציוריים.
פיתחו את ליבכם אליה והיא תכבוש אותכם בקלילות נעימה.
ניתן לספר לא מעט על ההיסטוריה המעניינת של העיר הזאת בה קבע את מקום מושבו וויליאם השתקן (לימים מנהיג מלחמת העצמאות ההולנדית ואחת הדמויות המרכזיות בהיסטוריה של העם הזה) – עוד בעת שהיה מושל האזור מטעמו של פיליפה השני האכזר – מלך ספרד – לו נשבע הוא אמונים.
ניתן לספר גם על התרבות שצמחה ועלתה מבין סמטאות העיר ובעיקר על בן העיר שגאוותה עליו, הצייר יאן וורמיר אשר נולד בדלפט, עבד ויצר בה ואף הובא למנוחת עולמים באדמתה.
על אחת כמה וכמה שניתן לשפוך מילים כמים על תעשיית החרסינה עתיקת היומין עליה תפארתה של העיר ואשר יובאה אליה מהמזרח הרחוק – בימים בהם הפליגו בימים ספינותיה של חברת הודו המזרחית הלוך ושוב בנתיבות שמנמל דלפט (המהווה היום חלק מנמל רוטרדם) לסין ובחזרה.
אבל אני הרי מכיר אותכם ויודע ידוע היטב שכולכם חכמים ונבונים וכולכם יודעים את התורה ואת סיפוריה אלה של דלפט, ומי מכם ששכח מעט מתלמודו, וודאי אץ רץ לו כעת להשלים את שנשתכח, ועל כן – כדרכם של הסיפורים המסופרים כאן – לא אלאה אתכם מעבר למה שכבר הלאתי – ואתאר בקצרה את דלפט של ימינו מנקודת ראותנו קצרת המועד ורחבת הלב – דלפט שנצרה ושימרה את כל קורותיה והמה כולם חלק מליבה הפועם כיום.

-
לאחר שהשארנו את טוראן לרעות בחניון מוצל קרוב, צעדנו לנו ברחוב המתחיל להתעורר אל עבר כיכר העיר והכנסיה החדשה – הנויה קרק (Nieuwe Kerk) המפארת אותו בדואט של יופי ביחד עם בית העירייה (Stadhuis) השוכן לו אחר כבוד מולה.
מפורסמת וידועה היא אמרתו של הרב קוק באגרות הראי"ה, לפיה, הישן יתחדש והחדש יתקדש (ומה חבל שאמירה זו שעולם ומלואו נבראים בה נותרה מיותמת, עזובה ונעצבת בימינו אלו).
חלילה וחס ורחמנא ליצלן לא כיוון הרב קוק לכך שאזכר בפתגם זה שלו דווקא בהקשר לאתר המקודש על הדת המשוקצת, ובכל זאת באיזו אסוציאציה פרועה התייצב הוא לפני נוכח שתי כנסיותיה של העיר דלפט והצמדת שמות התואר 'החדשה' ו – 'הישנה' אליהן (כפי הנהוג והמקובל בעוד קהילות קודש רבות אחרות באירופה).
אז את כל זאת אמרתי רק כדי לציין שחדשנותה של 'הכנסיה החדשה' באה לה רק נוכח 'ישנותה' של 'הכנסיה הישנה' שהגיחה לאוויר העולם כמה מאות שנים קודם לכן, ועל אף העובדה שהנויה קרק מתהדרת בחדשנות זו כבר החל מהמאה ה – 16 בעת שנולדה היא – האחות הצעירה במשפחה הגאה.
-
כנסיה זו אספה אל חיקה רבים משועי הולנד ומלכיה, ובעיקר העניקה היא מנוחה אחרונה לווילאם שהפך לשתקן מתמיד לאחר שנרצח על ידי בן בליעל שכיר ששלח פיליפה השני הספרדי בו הוא מרד מכל הסיבות הנכונות והטובות שבעולם.
גם המלכה יוליאנה אהובתם של ההולנדים נקברה כאן בתחילת שנות האלפיים – ולא רק לוויות מפוארות ידעה הכנסיה אלא גם חתונות מלכותיות וטקסים רבי הוד והדר.
גבוה מעל הכנסיה, מנגן ומצלצל, ניצב לו מגדל הפעמונים המפורסם שלה, המתנשא לגובה של 108.75 מטרים – ומתייצב במקום השני המכובד בתחרות הגבהים הארצית.
-
ביום עם ראות טובה – ואם תאזרו עוז בנפשכם, אוויר בראותיכם וכח ברגליכם לטפס ב – 376 המדרגות הלולייניות המובילות כמעט עד לפסגה – ולגובה של 85 מטרים - תזכו בתצפית נהדרת על דלפט, ותוכלו לראות אפילו את רוטרדם ואת האג.
השמש עוד חייכה לה בנחת ואנו לא העלנו בדעתנו שלא לנצל את השמיים הבהירים, ופצחנו באותו טיפוס הרצוף במפגשים מהסוג הלולייני המוכר עם אותם מעטים שהקדימו אותנו וכבר היו בדרכם חזרה, אותן תודות מתנשפות ומחויכות, אותן הפוגות במרפסות ביניים צרות.
במחציתה של הדרך לערך חזינו בפעמוני הענק של המגדל ויצאנו לסיבוב בתצפית החצי שהכינה אותנו באופן חלקי בלבד וחינני מאוד למראות שעוד צפויים לנו.
הגענו לנו גאים ומתנשמים למעגל התצפית שבראש המגדל, ואכן משיצאנו - צלצלו לנו הפעמונים – בכל מובן שהוא, לרבות בזה הווקאלי שהעניק מוזיקת רקע הולמת לסימפוניית המראות והתחושות.
-
מיותר כמעט להגיד שהמאמץ התגלה כהרבה יותר מכדאי.
דלפט נפרסה לפנינו במלוא תפארתה וכן המחוזות שמעבר לה, וכמובן שעשינו כמיטב יכולתנו הדלה להנציח את המראות, ובעיקר עצרנו, נשמנו, הקשבנו, התבוננו והתבוננו והתבוננו.

-
כעת, ירדנו כלעומת שעלינו, ושוב התצודדנו מחוייכים ואפשרנו למטפסים אדמומיים ומיוזעים קמעה לחלוף על פנינו כשעל פניהם סימן שאלה גדול עד מתי ועוד כמה מדרגות חוצצות בינם לבין היעד.
כל נתיב ושמחותיו....
את הסיור בכנסיה עצמה עשינו לאחר שירדנו מהמגדל.
כבר תארתי בעבר את התרשמותי מכנסיות הולנד המוארות, המחוייכות כמעט בין החרכים והנעדרות את תחושת האח הגדול הצופה ומאיים על צאן מרעיתו החוטא.
תחושה זו לא השתנתה גם כאן בכנסיות דלפט. נהפוך הוא – היא אך התחזקה.
אפילו אוסף המצבות המלכותיות אינו משנה מהתמונה הכללית וגם וויליאם השותק לעד עם כלבו למארשותיו מתבונן בעוברים ושבים בהדרת כבוד אומנם, אך באופן מזמין.

-
בכנסיה גם מצאנו את התרגום הרשמי הראשון של התנ"ך שלנו להולנדית.
לא היה זה תהליך פשוט כלל ועיקר לתרגם כך את התנ"ך, ולצורך כך נתבקשו ונתקבלו אישורים ממועצת העם ההולנדית (The Staten Generaal).
לא רק שהתרגום תרם כמובן למאמינים הפרוטסטנטים, אלא שאף היתה לו השפעה מהותית על השפה ההולנדית שהתפתחה באותה העת.

-
שמוליק היקר,
אין ספק שיכולת הביטוי העשירה שלך, המתובלת בהומור ומשכילה לתאר בחן רב את הטיול המדהים, משתווה רק לצילומים המרהיבים!
הצטרפתי לעוקבים אחריך לכל מקום, באשר הוא …
תמי