יעד מומלץ לחופשת חורף משפחתית
-
שלום למומחים,
אני מעוניין לצאת לחופשה של שבוע במהלך ינואר ביעד אירופאי כלשהו.
אנחנו משפחה עם שני מתבגרים בני 15 ו 13, ומחפשים יעד שיהיה גם לנו וגם לילדים נחמד.
היינו שמחים לחוות שלג, אבל לא מעוניינים בחופשת סקי.
האם יש המלצות?
-
כן. אנחנו עושים את זה כמה שנים כבר.
אם אין לכם בעיה לנסוע ברכב בחורף באלפים שעתי המון דברים טובים על הדולמיטים.
אני אישית בחורף לא נוהג ברכבים במקומות הרריים מושלגים ולכן שוויץ היא האופציה המועדפת שאז קל להגיע בתחבורה ציבורית מכל מקום.
אני ממליץ על ארוזה במזרח שוויץ. עיירת סקי עם פעילויות נוספות:
מזחלות – אפשר לקבל במלון ויש המון מקומות מסביב
סיור כרכרת סוסים ביער מושלג
המון שלג מסביב למלון – לצאת ולשחק בשלג
רכבלים
בתי מלון עם מסעדות ובתי קפה
אוטובוס חינם שמע הלוך וחזור בעיירה.
בארוזה הייתי פעמיים ופשוט ירד שם נון סטופ שלג כל הזמן ביום ובלילה.
אפשר לשלב עם עיר כמו ציריך למשל או לישון ב chur ולצאת יום לארוזה, יום בברנינה אקספרס, יום שני מוריץ.
-
-
מה זה לחוות שלג?לראות שלג בשעה הראשונה זה מרגש. ואם אפשר לעשות קרב כדורי שלג, לבנות איש שלג וכדומה – מה טוב.
אבל אחרי שעה הרבה פעם החוויה קצת ממצה את עצמה. שלא לדבר על זה שקר לנו ורטוב לנו כי אין לנו ביגוד וציוד מתאים. ואז נשארים עם הכבישים שקשה לנהוג מהם, הקושי אולי ללכת ברחוב ובייחוד הבוץ ברחוב. הבגדים הכבדים שלובשים ומורידים כל הזמן ועוד.
תחשבו על נסיעה משפחתית לחרמון כשיש שלג, ותניחו רגע שאין עוד אנשים והמון מסביב. כמה זמן בפועל תבלו שם עד שימאס לכם? שעתיים? שלוש?
בעיניי – בעייתי.
-
ילדים בגילאי 13 15 יכולים דווקא להתלהב מסקי/סנובורד.
כל עיירה אוסטרית שנמצאת בעמק תאפשר לכם לטייל בזמן שהילדים עולים לגלוש.
Zell am See באוסטריה
Corvara
Madonna di Campiglio באיטליה
Wengen/Grindelwald בשוויץבתקציב נמוך: באנסקו בבולגריה או בורובץ. בבאנסקו יש גם טיולי טרקטורונים
בדוק גם את אינסברוק. עיר מסוגננת עם בתי מלון איכותיים במרכז הישן, רכבל שיקח אותכם ישר להרים מסביב.
-
אפשר לראות בעיירות סקי המוני אנשים שחלקם בכלל לא עושים סקי במהלך החופשה שלהם.
יש מסלולי מזחלות בשלג בכל מיני רמות – מגבעה קטנה ועד מסלולים מאתגרים.
יש מסלולי הליכה בשלג בנוף יפהפה.
רכבלים ופאבים/מסעדות
בשוויץ יש מסלולי רכבות עם נופים מהממים.
יש מקומות שעושים מן איגלו בשלג
אופנועי שלג, הליכה על אגם קפוא
ילדים יכולים שעות לשחק בשלג ובמזחלות.
אולי חלק יחשבו שזה משעמם אותם אבל אלפי אנשים שראיתי בסנט מוריץ, פונטרסינה, ובארוזה מוכיחים אחרת.
למה קר ורטוב לנו? חולצה תרמית, פליז ומעיל עושים את העבודה. הפליז והמעיל משמשים אותי גם בארץ. נעליים נגד מים כמובן.
בוץ יש בעיקר בחרמון – בעיירות סקי באלפים אין בוץ- יש שלג בכמויות.
השאלה האם הייתם וחוויתם את זה או שזה מה שחושבים שקורה?
מה ההבדל בין זה לבין מישהו שנוסע לכמה ימים ליוון? או בתאילנד?כמה פעמים אפשר להתרחץ בים/בריכה ולאכול ארטיק על החוף?
-
לא הייתי בעיירת סקי. הייתי בניו יורק כמה פעמים כשהיה שלג, ובכלל בעונת החורף. ברור שזה לא אותו דבר, אבל אלו התבנות שלי, כשני חושב על שני בני הנוער שלי (בערך באותם גילאים):אין להם נעליים נגד מים. ואני לא שש לקנות נעליים כאלה לבן ה-13 שנכנס עכשיו לתקופת גדילה והנעליים ישמשו אותו לחצי שנה, ברור שאפשר עדיין לקנות וזה יהיה חלק מעלות הטיול, אבל זו עלות והערכות שצריך להביא בחשבון. לא מדובר על 100 ש”ח. אני לא יודע עם בן ה-15 של פותחי השרשור כבר סיים לגדול או שלא.
גם חולצה תרמית, פליז טוב ומעיל לא מככבים אצלנו. אנחנו גרים במישור החוף. בני הנוער כבר לא מוכנים ללכת עם מעילים כמו של הקטנים, ומעדיפים בלי מעיל בכלל, ואני לא מתעקש בהתחשב בזה שאין כלכך צורך אצלנו. אגב, גם המעילים שיש לנו ההורים לא כל כך מתאימים לחורף אמיתי אלא רק לחורף שלנו.
אז שוב יש פה עניין של הצטיידות בזמן וכסף.
אגב, מהנסיון שלי בניו יורק בטמפרטורה מתחת לאפס, נורא בולט לראות את ההבדל בין מקומיים ותיירים שרגילים לטמפרטורה שלבושים בבגדים תואמים, לישראלים ובכלל תיירים ממקומות חמים שלבושים בבגדים שלא מתאימים בכלל, ונאים לפעמים כמו איש הצמיגים של מישלין. שלא לדבר על הישראלים שמסתובבים בניו יורק בחרמונית

בני הנוער שלי לא ישמחו לשחק שעות בשלג ובמזחלות. כמו שכתבתי – שעה-שעתיים כן. אחרי זה ימצו. גם מסלולי הליכה בשלג יהיה להם קר וקשה (אגב, גם לי).
באופן אישי – אני גם לא הולך לחופשת בטן גב בים. בדיוק מהסיבה שאחרי שעתיים מיציתי. אבל ההבדל הוא שאחרי שעתיים בים אני יכול להתלבש בבגדים הרגילים שלי, וללכת לטייל בעיירה תיירותית רגילה. ובחופשת שלג כשאסתובב בעיירה הרגילה אני כל הזמן אתלבש ואתפשט מהמעילים הכבדים.
וכמובן – לא לשכוח את החשיכה שיורדת מוקדם מאד.
אז זה לא שאי אפשר לעשות חופשת חורף, כולל כזו שמשולבת שלג, אבל צריך לחשוב ולהבין למה נכנסים. לא סתם חופשות כאלה מאפיינות יותר הרכבים זוגיים ופחות בני נוער.
-
לגבי הביגוד כמה טיפים: בפעם הראשונה גם אני באתי כמו שתיארת עם מיליון שכבות. אבל פעמים הבאות הכל השתנה. חולצה טרמית של קולומביה ופליז שלהם עושה את העבודה גם בלי מיליון שכבות. הם עולים יותר אבל משרתים אותי שנים והפליז משמש אותי גם בארץ בימים קרים או בטיולים לצפון. לגבי מעיל אני אוהב לקנות לפעמים כמזכרת ממדינות שבהן אני מבקר ואז המעיל גם מותאם למדינות קרות וגם זול יותר ממה שאמצא בארץ. למשל קניתי מעיל בשווייץ ומעיל בנורבגיה. ככה שלוש שכבות לא עבות מדי מחממות ונוחות.
לילדים זה אכן בעיה אבל מעבירים בין הגילאים.
לגבי החשיכה לא רק שיורדת מוקדם אלא יש רוחות ופחות נעים להסתובב אחר הצהריים/ערב. אז אנחנו לוקחים מלון עם בריכה מקורה, מסעדה במלון וכן זה סוג של טיול משולב בנופש. יש לך בהרבה מלונות בריכה מקורה שמתחברת לבריכה החיצונית ככה שאתה יוצא בשחיה ולפעמים (לעיתים קרובות) יורד עליך שלג בזמן שאתה בבריכה המחוממת. זה סוג טיול שונה ממה שרגילים בקיץ וגם הנוף בטיולי הליכה הוא שונה. הכל לבן ופסטורלי והעצים וגגות הבתים מכוסים שלג כמו בסרטים.
למתקדמים יש גם מסלולים מוארים למזחלות בערב.
אני יודע שלא לכולם זה מתאים כמו שלא לכולם מתאים בארץ לנסוע בסתיו או בחורף לרמת גולן ומעדיפים לטייל באוגוסט לאילת אבל חלק מאוד יהנו.
דבר אחרון שמינוס עשר מעלות לפעמים לא יותר קר מחמש מעלות פה בארץ. הקור שם יבש ופה רטוב וחודר לעצמות. בנוסף רוחות גורמות להרגשת יותר קור. במקומות סנט מוריץ יש את השילוב של מינוס מעלות והרבה שלג יחד עם שמש כמעט כל יום. מן שילוב כזה שמצליח שם
-
נדמה לי שמערבבים פה כל מיני סוגי קור ומזג אוויר. יש הבדל עצום בין לבוש ל10-0 מעלות לבין מינוס 20, וגם לבין לבוש לעיר בחורף לבין טיול יותר בחוץ בחורף. ההיערכות היא שונה לכל אחד מהמצבים. למשל, לקור קיצוני תרמי ופליס לא יעזרו בכלל, וכבר צריך מעיל פוך ובמיוחד בטיול עירוני בקור קיצוני (ובאמת אין בפוך שום שימוש במרכז הארץ, בזמן שבתרמי אפשר להשתמש כפיג’מה בחורף או אפילו כתרמי בטיולי חורף בארץ).
לא חייבים לקנות נעלים יקרות נגד מים. אם זה לא טיול יותר מדי עירוני אז אפשר לקנות מגפיים פשוטות וזולות.
-
מינוס 10 מעלות או מינוס 15 זה קור קיצוני? לא צריך שום מעיל פוך. טיילנו כמה פעמים במעלות אלו ובאחת מהן גם עם ילדה בת 6 וסבא בן 70 ולאף אחד לא היה מעיל פוך. אנשים פה נכנסים ללחץ מהמילה מינוס.
בכלל אולי לפני 30 שנה אנשים היו הולכים עם מעילי פוך ונוצות. היום יש מעילים דקים ועם טכנולוגיה שמאפשרת שמירת חום, נגד רטיבות ורוח במשקל מזערי.
תטיילי בכל עיירת סקי בשוויץ לא תראי אנשים עם מעילי פוך.
מה זה נעליים יקרות נגד מים? יש נעליים של Merrel ושל קולומביה אטומות למים ונושמות עם סוליה של vibram ב 350-450שח בארץ ובהזמנה מחול אפילו בפחות. שימושי מאוד גם לטיולים בארץ למי שעושה ומחזיקות שנים רבות. אני מתנגד לכל הפטנטים של לקנות נעליים ב 200 שח פלוס תרסיסים וניילונים וכל מיני פטנטים שאנשים ממציאים כשבסוף הרבה פחות נוח וגם הפרש כספי זניח.
נסיעה לעיירת סקי זה לא כמו בחרמון להגיע ולזרוק שלג ולהחליק על שקית אשפה. שם זה לנסוע ברכבת בנופים מדהימים של כפרים לבושים לבן, אגמים קפואים, להגיע לעיירה שטובעת בשלג כשבבוקר מהגג משפריצים מים חמים להמיס את השלג, לצאת בבוקר מדלת המלון ישר לשלג, מזחלות מעץ שמאפשרות גלישה נוחה, יש מסלולים מוגדרים להליכה בשלג, יש לפעמים מופעים של פולו או מרוצי סוסים בשלג בסנט מוריץ.
זה ממש לא להגיע ולזרוק שלג ולמצות אחרי שעה.
כמו שלטייל בשווקי כריסטמס זה לא להגיע ולקנות קשקושים בדוכנים ואחרי שעה לחזור למלון. זה כל האוירה שסובבת אותה. אבל שוב, מי שלא היה אין טעם להתווכח איתו.
אנשים שלא אוהבים לטוס אומרים שיש הכל בארץ ואין מה לנסוע לחול בכלל. לך תתווכח איתם.
-
למשל 450 שח של קולומביה לפני הנחות:
ויכולות להישאר שנים לטיולים שונים.
ו..כן. לפעמים מינוס עשר מעלות שם מרגיש פחות קר מחמש מעלות בארץ. שוב עניין היובש והרטיבות. כשרטוב יותר קר.