שאלה בנוגע לטיפים (תשר) בארה"ב + קטנה נוספת
-
היי חברים, אנחנו ממש לקראת הטיול שלנו בארה”ב באוגוסט 2019, ויש לי 2 שאלות קטנות שעלו תוך כדי קריאת ההודעות בפורום:
הראשונה – קראתי שארה”ב נהוג להשאיר טיפ במספר מקרים ואשמח אם תחדדו את הידע שלי בנושא –
הבנתי שהטיפים בעיקרם – לאנשי המלון (חדרנית, בל בוי, שוער, בופה)
** לגבי בל בוי ושוער הטיפ זה די ברור לי שעל עזרה במזוודות או בהחניית הרכב אני נותן טיפ, אבל רציתי לדעת מה המדיניות לגבי החדרנית / בופה של המלון – אנחנו הולכים להתארח בהרבה מלונות האם זה דבר מאוד מקובל להשאיר כל בוקר טיפ לחדרנית כאשר עוזבים את החדר? – או טיפ ביום העזיבה?
ואיך עובד העניין עם הבופה של המלון? למרות שאני משלם על הארוחת בוקר אני משאיר טיפ על השולחן על השירות?
חוץ ממסעדות / בר / מוניות / סיורים – האם יש מקומות נוספים ששכחתי שיראו בעין “לא יפה” אי השארת טיפ?
השנייה – אנחנו הולכים להתארח כ-4 אנשים (בוגרים) אצל משפחה, ובבדיקה עם “מקורבים” (חחח) למשפחה הבנתי שהמתנה הכי טובה זה בקבוק וייסקי טוב – אשמח להמלצות האם להביא אחד מהדיוטי ולהיסחב איתו כל סן פרנסיסקו + יוסמיטי + כביש 1 – זה נורמלי – או שעדיף לרכוש בקבוק כבר בארה”ב. אשמח להמלצות!
-
לגבי בופה במלון יוקרתי יחסית – אכן מקובל להשאיר טיפ. גם את אתם לוקחים את האוכל בעצמכם מהבופה, יש עדיין מלצר שאחראי על השולחן שלכם. מפנה צלחות, מגיש מים\קפה וכו. לא צריך טיפ ענקי, אבל בהחלט מקובל להשאיר טיפ.
אם מדובר על מוטל דרכים \ רשת בדרגות תיירות – אין נוהג להשאיר טיפ. במקומות כאלה גם אין מלצר ייעודי לשלולחן, וגם לרוב לא מפנים לכם את הכלים מהשולחן תוך כדי הארוחה.
-
אני הייתי קונה וויסקי בארה”ב ולא סוחבת איתי טיול שלם. יש רשתות שמתמחות באלכוהול (באיזור שלי יש BevMo אבל בטוחה שיש עוד הרבה), ובכל סופר יש מלא אלכוהול (אם כי לא יודעת לגבי וויסקי ברמה גבוהה).
בבופה של מלון טוב בווגאס בהחלט משאירים טיפ על השולחן.
מוסיפה לרשימת הטיפים גם אם הולכים למספרה או מניקור/פדיקור.
באובר/ליפט מוסיפים את הטיפ דרך האפליקציה אחרי הנסיעה.
אם משאירים רכב ב valet אז נותנים טיפ קטן לבחור שמביא את האוטו.
במסעדות אם משלמים בכרטיס אשראי, לא אומרים למלצר “תוסיף 15%” כי אסור לו. על הפתק שצריך לחתום יש מקום לרשום כמה טיפ רוצים לתת, וכמה יצא חשבון סופי.
-
כל מי שעוזר לך באופן שיש לו מגע אישי או מעבר להגדרת התפקיד הרגילה מצפה לטיפ, וגם חלק ממי שזה כן הגדרת התפקיד הרגילה:
כל מי שנוע במזוודות – שוער, נהג מונית, סבל בשדה/תחנת רכבת וכו’ – סדר גודל של דולר למזוודה. אם מסרת מזוודה לאחסון במלון אז נותנים טיפ פעמיים – במסירה ובאיסוף.נהג מונית – מעגלים את הסכום דולר-שניים למעלה. אם גם עזר עם המזוודות אז גם וגם
נהג שאטל של מלון – אם זו לא נסיעה אישית עבורי (פעם בשעה מקפיצים לתחנת רכבת) אז לא חייבים לתת טיפ. אם זו נסיעה מיוחדת עבורי (מקפיצים אותי לקניון על פי בקשתי) אז טיפ של דולר-שניים יתקבל בברכה. אם אתם קבוצה גדולה (או משפחה) אפשר גם טיפה יותר.
נהג השאטל של חברת ההשכרה (שמביא מהטרמינל לתחנת ההשכרה וחזרה) – לא חייבים, אפילו אם עזר עם המזוודות. אבל כמובן שיתקבל בברכה, בייחוד עם עזר עם המזוודות (כי כאילו נהג מונית התפקיד שלו הוא לנהוג ולכן העזרה עם המזוודות היא אקסטרה, בעוד שפה מדובר על שאטל לטווח קצר וזה חלר מהשירות)
אוטובוס ציבורי – לא צריך
חדרנית – דולר עד שניים על השידה (אפשר בצירוף פתק “תודה”). רצוי על בסיס יומי כי זו לא חדרנית קבועה. אבל אם שכחת – טיפ גדול יותר ביופ האחרון למקרה שזו כן אותה אחת. אם מדובר על סוויטה/חדרים מקושרים, או שלכלכתם במיוחד – טיפ גדול יותר יתקבל בברכה
מלצר במסעדה (שמגיש לשולחן)– ברור. מקובל להפיל את המיסים.
מלצר בבופה לא יוקרתי – אם הוא רק מילא את כוס הקפה, או דאג שימלאו מחדש את המיכל של הביצים – אין צורך בטיפ (אם כי כמובן שאף אחד לא מתנגד). אם עשה משהו מיוחד עבורי (הלך להביא במיוחד מקושקשת בצל עם פטרוזילה) – אז כן.
מי שמפנה מהשולחן – אין צורך בטיפ מיוחד (יקבל מהמלצר, ובארוחת בוקר חינמית אין צורך). אם לכלכתם במיוחד את השולחן (למשל ילד שהקיא) – בהחלט להשאיר טיפ תואם.
מדריך בסיור בתשלום – טיפ של 2-5 דולר לאדם יתקבל בברכה. גם המדריך בסירת התיירים וכדומה.
מדריך בסיור חינמי – טיפ גדול יותר, עד כדי שווי של סיור מקביל בתשלום. כלומר 5-25 דולר לאדם כתלות באופי הסיור
קונסיירז’ / פקיד קבלה – אם רק ענה על שאלה פשוטה (איפה המסעדה, האם צריך להזמין מקום, איפה קונים כרטיסים) – לא צריך. אם גם עשה שירות (צלצל להזמין מקום, הזמין כרטיסים) – טיפ יתקבל בברכה עם פרופורציה לאופי השירות (על הזמנת מקום במסעדת יוקרה תשלמו יותר מאשר על הזמנץ מקום במסעדה עממית יותר).
הבחור שמחנה את המכונית – בוודאי, ופעמיים – כשמוסרים וכשאוספים (אפילו אם זה אותו אחד, ובוודאי אם זה אחד אחר)
קופאי / מוכרן – לא צריך, אלא אם כן מדובר על שירות מותאם אישית (personal shopper)
פקיד קבלה במלון – בכללי אם לא היה שירות מיוחד אז אין צורך. אם פינק אתכם בחדר מיוחד או משהו בסגנון אז כדאי לתת טיפ. יש מקומות (כמו בוגאס) שמציעים טיפ (גדול) תמורת שדרוג החדר. אם לא שדרגו לא תשלמו. אבל אל תנסו את זה בלי ללמוד אך זה עובד ואיפה. זה כבר לא בדיוק טיפ אבל גם לא שוחד
אומני רחוב – בוודאי. אם נהניתם יותר אז יותר, אם הגעתם באמצע אז פחות. ותלוי גם בהרכב שלכם – משפחה תשאיר טיפ גדול יותר. אם מדובר על אומן רחוב מזדמן אז טיפ של דולר שניים זה בסדר גמור. אם מדובר על מקום יעודי לאומני רחוב (בסגנון קובנט גרדן) ומופע ארוך יחסית –אז הטיפ בהתאם (5 דולרים בהחלט בא בחשבון ויותר אם ממש נהניתם).
מלונות יוקרה/מסעדות יוקרה – עולם אחד (ויקר)
-
יין כלשהוא תקנו בארה"ב. אתם מקסימום ניגשים למוכר אומרים מה התקציב ואיזה סוג יין בגדול ושימליץ לכם.
טיפ במלון. יש מלונות שמופיע פתק מי סידר לכם את החדר ולעיתים גם מעטפה. החלטה שלכם אם להשאיר או לא. ואם מסדרים לכם כל יום את החדר אני מניח שאפשר בסוף השהות ולא ברמה יומית.
-
איזה פירוט!
מחר אני אבקש איזו הלוואה, נראה לי שמחיר הטיול קפץ עכשיו באיזה 15%
אז בסיכום פשוט ובגדול – מסעדה מצפים ל- 15% (בניגוד ל-10% בארץ).
כל נותן שירות אחר בין אם השירות חינם (חנייה, ניקוי חדר) או בתשלום (מונית, מדריך טיול) דולר אחד לאדם (ואפשר להכפיל מעלה).
חריג: סיור מודרך חינם – טיפ גדול. -
10% בארץ? מזמן יותר.
בארה''ב, כמו שנאמר, רושמים את גובה הטיפ על החשבון שמגיע.
בהרבה מקומות (לפחות בצפון מזרח המדינה) מצויין על החשבון כמה זה 15% או 18% או 20% טיפ החשבון ואתה מוסיף מה שנראה לך.
-
@רוני-סופר אמר:
10% בארץ? מזמן יותר.
כן, זה נכון רק המינימום המקובל לפחות באזור י-ם, אבל לא עושים לך פרצוף על 10% (אני תמיד מעגל למעלה).
נתקלתי שלא רק עשו פרצוף למישהו שהשאיר 5%, כלומר גם דיברו, ואילו אני באותו שולחן השארתי כנ”ל ללא תלונות.
אני משתדל לא לשבת שוב באותו שולחן עם אלו. -
כל מה שרוני אמר נכון לגבי גובה הטיפים (15% זה מנימום שם וגם בארץ מזמן)
אגב בהרבה מקומות על “קבוצה גדולה” של 5-6 אנשים הם מוסיפים “דמי שירות” אוטומטית ובד”כ 20%. זה אמור להיות מצויין בתפריט ואז כמובן שאין מה להשאיר טיפ על טיפ
-
לענין הטיפים, סעו לאירופה... -
או ליפן. 0 (אפס).
-
-
לעניין האלכוהול – לכל מדינה בארה”ב יש חוקים משלה לגבי מכירת אלכוהול. בקליפורניה אפשר לקנות אלכוהול מכל הסוגים בכל סופר, אבל ברוב המדינות זה לא כך. יש מקומות שאפשר למכור בירה ויין בסופר אבל לא אלכוהול ‘חזק’. יש מקומות שאפשר למכור אלכוהול רק בחנויות ייעודיות, ואני די בטוחה שיש אפילו מדינה או שתיים שימי ראשון הם ‘יבשים’ ואי-אפשר למכור אלכוהול בימי ראשון.
אם הכוונה לעשות את הקניה בקליפורניה, סבבה. אם לא, תבדוק מראש.
-
בארה״ב כבר בהרבה מסעדות, התדפיס מהקופה מפרט חישוב טיפים לבחירתך ובחלק מהן המינימום הוא כבר מזמן 18%. לעומת זאת במסעדות יפניות אוטנטיות מופיע על התדפיס משפט בנוסח: אצלנו העובדים מתוגמלים ואינם מצפים לכל תשלום נוסף.
-
וגם בארץ כבר לפחות 20 שנה אינני זוכר 10%. בהתאם לרמת המסעדה זה 12-15%.
-