איי אורקני וצפון מערב סקוטלנד - סיכום טיול (קיץ 2019)
-
אז הנה סוף סוף אני מתפנה לסכם את הטיול המיוחד שעשינו הקיץ בצפון סקוטלנד ואיי אורקני. מי שמכיר אותי יודע שאני מזמן נשביתי בקסמה של סקוטלנד ומשתדל לחזור אליה כמה שיותר. אנשים שואלים אותי “מה שוב פעם סקוטלנד???” “לא נמאס?” אז זהו שממש לא נמאס!!!!! במגירת הטיולים העתידיים שלי יש מגוון תכנוני טיול לסקוטלנד. לדוגמא: האיים ההיברידיים החיצוניים, האי מאל, איילה ויורה, דמפריס וגאלוואי…. בקיצור יש למה לצפות.
לכן, שאנשים פונים אליי בנוגע לתכנון טיול לסקוטלנד אני מסביר שזו ארץ רחבת ידיים עם הרבה מאד אפשרויות ושצריך להתמקד באיזור אחד או מס’ איזורים ולהתמקד בהם. לעשות טיול מקיף בסקוטלנד זה כמעט בלתי אפשרי .
יצאנו בהרכב של שני זוגות. טיסת קונקשיין בהלסינקי עם החברה הפינית (FINAIR) שהפתיעה לטובה. שירות מעולה, מרווח לרגליים, נמל תעופה נחמד מאד. קונקשיין של שעתיים (טיסת לילה מישראל) ואנחנו נוחתים באדינבורו בשעה 0900 בבוקר. כל היום לפנינו.
תוכנית הטיול: הפעם הכוונה היתה לטייל באיי אורקני (4 ימים) והחוף הצפון מערבי (מדורנס בצפון עד איילין דונאן בדרום) ולסיים יומיים באדינבורו.
מאחר וההגעה לאיי אורקני היא במעבורת היוצאת בשעות אחה”צ המאוחרות ויוצאת מצפון סקוטלנד, היה מעט מאתגר להגיע באותו יום למעבורת ולכן התכנון היה לבלות יומיים באיזור קורינגורם בצימר המדהים!!!!!! של רובי בקינגיוסי (פרטים בהמשך).
יצאנו לדרך כחצי שעה לאחר הנחיתה. תשאלו איך? אז הרעיון לעשות כרטיס חבר באוויס הוכיח את עצמו. הגענו לדלפק של אוויס ולפנינו תור מטורף של אנשים. הצגתי את הכרטיס והפנו אותי לבוטקה מחוץ למתחם. קיבל אותי פקיד רדום שממש חיכה לי (יש לו רשימה של בעלי הכרטיס) ותוך 5 דקות היינו בחוץ כשיכולנו לבחור בשלוש מכוניות. בחרנו בסקודה קודיאק ששרתה אותנו נאמנה. הכל נכנס בה…
היעד הראשון: העיירה המנומנמת והיפה פוקלנד שהתפרסמה בשנים האחרונות בעקבות הסרה “זרה”. שם צולמה הסצנה הראשונה בסדרה. זו עיירה עתיקה ומקסימה. אכלנו ארוחת בוקר בבית הקפה במרכז ליד המונומנט המפורסם שצולם בסדרה. היה טעים וחמים לאור הזרזוף שקיבל את פנינו. סקוטלנד במיטבה!
היעד השני: ארמון סקון ליד פרת. ארמון לא גדול ששימש את מלכי סקוטלנד. הסיור במקום היה מרתק. לאחר מכן ביקור בגנים של הארמון הכוללים מבוך שיחים.
מאחר והיינו ללא שינה המשכנו מכאן לקינגיוסי ולצימר של רובי. איזה מקום נפלא!!!! רובי ובעלה השף מארחים לתפארת. במקום 4 צימרים מהודרים. ממש סוויטות ברמה הכי גבוהה שנתקלנו בה עד היום בסקוטלנד ובכלל באי הבריטי. ארוחת הבוקר של השף ברמה גבוהה. לכל שני חדרים יש סלון משותף עם בר של ויסקי משובח מכל המינים והסוגים חופשי לאורחים. מגוון של חוברות וספרי טיולים. בקיצור מומלץ בחום. SUTHERLANDS GUEST HOUSE
הצימר של רובי בקינגיוסי
-
קצת תמונות מהיום הראשון:

-
היום השני: באיזור קורינגורם יש מלא אפשרויות טיול למשפחות ולזוגות. מאחר וכבר ביקרנו במקום מס’ פעמים, בחרנו בשלוש האטרקציות הבאות אבל בהחלט יש הרבה מאד מה לעשות ואפשר בקלות למקם את האיזור כאחד ה”כוכבים” בטיול.
היעד הראשון: שמורת האיילים ליד אגם מורליך. אז הרבה דובר על השמורה הזו, גם כאן בפורום. אסכם ואומר שהאטרקציה אומנם לא זולה אבל בהחלט שווה כל אגורה. למעשה מבקרים בסיור מודרך בשמורת איילי צפון שהובאו למקום בשנות השישים כמדומני מסקנדינביה. האיילים רגילים לבני אדם ולכן מסתובבים בחופשיות בשמורה וליד האנשים ואוכלים מהידיים של המבקרים. חוויה נפלאה לכל המשפחה.
ההליכה בשמורה בשביל נוח ולא ארוך. היינו ביום חם והשביל לא היה בוצי.

שיש בוץ חשוב להיערך לכך. ניתן לשכור מגפיים במקום בעלות של 1 פאונד. בקיצור מאד מומלץ!!!
משם אפשר לטייל באגם מורליך עם פעילות מים (קיאקים וכד’) או בשמורת הר קורינגורם שזה ההר השני בגובהו. מאחר וכבר ביקרנו באתרים אלו נסענו נסיעה לא ארוכה לאגם פחות מוכר אבל יפייפה בשם לוך אנ איילין (LOCH AN EILEIN) הממוקם בקרבת כביש B970 . הכניסה למקום חינם אולם עלות חנייה 4.5 פאונד. יש שביל מסודר המקיף את האגם. 7 ק”מ סה”כ. ביום חמים ושמשי היה ממש כיף.
סיימנו את היום בביקור במוזיאון הפתוח בניוטונמור ממש ליד קינגיוסי. זהו מוזיאון פתוח ורחב ידיים ואפשר בקלות לבלות במקום מס’ שעות. יש שלושה איזורים. איזור אחד הוא ממש כפר קלטי. במוזיאון פזורים שחקנים המדמים בעלי מקצוע קלטים כגון מורה, טווה וכד’.
עלות כניסה בחינם אולם הם מצפים לתרומה בדמות קניית חוברת הסבר על המקום בעלות של 5 פאונד.
המקום ממש מרתק ומיוחד לכל המשפחה. -
ואם כבר הזכרנו את שמורת האיילים (REINDEER) מצרף שיר נחמד של סופרגרופ סקוטית בשם REINDEER SECTION
-
עוד מס’ תמונות

-
אלון, הגעתי ראשונה!
איזה כייף שהתחלת לספר, חשבתי שכבר לא תספר, כי עבר המון זמן מהקיץ.
בקיצר, שמחה לקרא כל סיפור סקוטי, להזכר במקומות היפים, ומי יודע, אולי גם לגלות דברים חדשים
אמנם הקיץ הקרוב כבר מתוכנן לנו, כפי שאתה יודע, אבל מתחילה להתגעגע לסקוטלנד..
דיאנה
-
היי אלון
איזו הפתעה נעימה! איזה כיף!! אמנם אורקני לא בתיכנון שלי אבל סקוטלנד כן וגם אנחנו נלון אצל רובי!!
יש לי כבר אוסף טיולי סקוטלנד שלך שמורים והנה עוד אחד.
אז אני פה, ללוות, לקרוא, להסניף סקוטלנד
תמשיך
לימור
-
היום השלישי:
יום המעבר לאיי אורקני. יש שתי מעבורות המגיעות לאיי אורקני. שתי הפלגות ביום לכל חברה. הקו הראשוןו יוצא מסקרבסטר ומגיע לסטרומנס שהיא העיר השנייה בגודלה באי המרכזי של אורקני. זמן הפלגה של כשעה וחצי והקו השני יוצא ממפרץ גיליס. זמן הפלגה כשעה ורבע.
מאחר ומקום הלינה שלנו היה דרומית לקירקוואל העדפנו להגיע בקו השני אל העיירה סט מרגרט הנמצאת כרבע שעה ממקום הלינה שלנו.
כאמור, בכל קו יש שתי הפלגות יומיות. בבוקר ואחה”צ.
כמובן שהזמנו כרטיסים מראש להפלגה השנייה אחה”צ.
ההזמנה באתר האינטרנט של המעבורת. לא נדרש לשלם מראש. מקבלים ואוצ’ר. חייבים להגיע עד חצי שעה לפני ההפלגה לטובת רישום. התשלום מתבצע באשראי בבוטקה של החברה המפעילה את המעבורת או במזומן בזמן ההפלגה. התמחור הוא לאדם ולרכב.
התכנון ביום זה היה לעבור באינברנס ולבקר במזקקת ויסקי דלמור המיוחדת ובעוד אתר טבע מיוחד ולהגיע למעבורת בזמן. המעבורת ממוקמת במפרץ גיליס ממש בקצה הצפון מזרחי של סקוטלנד (על כביש A99).
הביקור במזקקת דלמור היה מהנה וטעים. זוהי מזקקת בוטיק יוקרתית. יישון הויסקי מתבצע בחביות שרי המיובאות מארה”ב. כמובן שרכשנו בקבוק.
מכאן הצפנו על כביש A9 לכיוון WICK. בדרך עצרנו באתר טבע קטן ומיוחד בשם WHALIGOE STEPS. זהו מפרץ קטן ששימש בימי קדם נמל. המקום נמצא במיקום מצוקי ומיוחד. מדרגות עתיקות יורדות למקום. על המצוקים מקננות ציפורים. צפינו בקורמרנים.
העלייה למעבורת יעילה בצורה מדהימה. לא פחות מדהים יכולת הסידור של כל המכוניות על המעבורת. ניתן לשבת על הסיפון (כשמזג האוויר מאפשר זאת) או בתוך המעבורת. יש קפיטריה קטנה. ההפלגה עברה בנועם עם נופים מיוחדים בין האיים.
תוך 5 דקות היינו עם הרכב בחוץ. עברנו בעיירה סט מרגרט וליד הכנסיה האיטלקית המיוחדת ונסענו להצטייד בסופרמרקט טסקו בקירקוואל הפתוח בכל יום עד השעה 2200.
הגענו למקום הלינה SEBAY MILL על כביש A960 דרומית לקירקוואל לא רחוק מנמל התעופה של קירקוול.
זהו המקום הראשון שקיבל דירוג של 5 כוכבים באורקני. ואכן מדובר במקום של 5 כוכבים. מיקום מעולה לטיולי כוכב באי המרכזי, ממוקם בתחנת קמח משופצת בסטנדרטים הכי גבוהים. במקום 6 דירות מאובזרות ונוחות. מומלץ בחום!!!!
הדירות באורקני
-
דיאנה יקרה, תודה על התגובה. שכחתי להזכיר שבזכותך הגעתי למעבורת ממפרץ גיליס. כפי שתראי חווינו ימים שמשיים נדירים ביותר באיי אורקני וגם בהמשך.
נירית המתגוררת באורקני אמרה לי כי מאז שהיא באיים לא חוותה רצף כזה של ימים שמשיים. זה המקום להודות לנירית שעזרה לי בטיפים מעולים כיאה לבת המקום. -
עוד תמונות

-
לימור יקרה, איזה כיף שאת מלווה אותי. ואיזה כיף לכם שאתם מתכוננים להגיע לסקוטלנד. סקוטלנד לא מאכזבת!!
-
היום הרביעי:
היום אנחנו מתחילים את הטיול שלנו באיי אורקני. אז קצת על המקום:
איי אורקני הם קבוצת איים (ארכיפלג) מצפון לסקוטלנד. הגדול ביותר באיים נקרא מיינלנד והוא האי התשיעי בגודלו מבין איי בריטניה. תושבי האי נקראים אורקדיאנס – שיבוש שמם הגאלי של האיים (אינסי אורק – איי האורקים – חזירי בר). הוא קוצר לאורקני. האיים מיושבים כבר למעלה מ 8000 שנה ונמצאים בהם כמה מהאתרים הניאוליתים המשומרים ביותר באירופה ומוכרים כאתר מורשת עולמית של אונסקו. ריכוז האתרים הניאוליתיים הגבוה ביותר באירופה.
הארכיפלג מונה 70 איים מתוכם רק 20 מאוכלסים. האיים היו בחסות ויקינגית עד המאה ה 15. מלך נורבגיה כבש את האיים בשנת 875 לספירה והם שימשו את הויקינגים למסעות הכיבוש באי הבריטי. בהמשך הועבר השלטון אל הדנים ולבסוף לסקוטלנד. השפעתם של אנשי הצפון עדיין ניכרת כאן, החל בשמות המקומות וכלה במבטא המיוחד של בני המקום.
תוכנית היום: מזרח האי המרכזי, קירקוואל ומעגלי אבנים.
היעד הראשון: MULL HEAD. נמצא בפינה המזרחית ביותר של האי המרכזי. סוג של מערת ים ענקית ומרשימה שנחצבה על ידי הגלים, המשמיעים קול שמזכיר את הצליל גלופה ומכאן כינוייה (THE GLOUP).
משם המשכנו לאורך המצוק המזרחי לכיוון מזרח אל BROUGH OF DEERNESS. מה אומר, קריאות ההתפעלות מהנופים ומזג האוויר הנפלא. היה טיול קסום!!!
המשכנו מהכביש בו נסענו אתמול מסט מרגרט דרך גשרים קטנים המחברים בין האיים. עצירה ליד הכנסייה האיטלקית שאתמול רק עברנו בה ונסיעה לדרום האי המרכזי למרכז מבקרים מיוחד בשם TOMB OF THE EAGLES. אתר ארכיאולוגי שמצא במקרה איכר שעיבד או אדמתו. במקום התגלה קבר בן 5000 שנה. יש תצוגה במרכז המבקרים הקטן שהוא בתשלום ולדעתי מיותר. מומלץ להגיע למקום וללכת בשביל מסודר לקבר (חינם)

. השביל עובר לאורך המצוק עם נופים נהדרים.
מומלץ גם להיכנס לתוך מערת הקבורה בעזרת סוג של עגלה עם חבל.
מכאן המשכנו להפסקת קפה והסתובבות בקירקוואל הבירה. ביקרנו בכנסייה המיוחדת של קירקוואל הבנויה מלבנים אדומות.
סיימנו את היום בסיור בשני אתרי מעגלי אבנים שיש רבים כמותם באי המרכזי. STONES OF STENNESS ו RING OF BRODGAR. -
עוד תמונות:

-
עוד תמונות מהיום הרביעי

-
אלון ………..
חיכיתי וחיכיתי והנה הגיע עוד סיפור סקוטלנד מבית היוצר שלך, כמו תמיד תענוג לקרוא והפעם גם לחלום ולתכנן להגיע בעקבותיך למקומות הללו בקיץ הבא!
מחכה להמשך
ורדה
-
-
ורדה – תודה. אכן הגיע הזמן שתממשי את החלום הסקוטי שלך.
פנינית – בשמחה. אומנם לקח זמן אבל היה חשוב לי לסכם את הטיול. נמשיך מחר. -
גם אני פה כמובן. מסכימה שסקוטלנד מלאה אפשרויות ובודאי שאי אפשר “להספיק” אותה בטיול אחד.
-
פוסט זה נמחק! -
היום החמישי: צפון ומערב המיינלנד באורקני
היום תוכנית עמוסה עם הרבה מאד אתרים ניאוליטים ואתרי טבע.
לאור הכנה מוקדמת ראינו שהיום מפת הגאות והשפל מאפשרת לנו להגיע על הבוקר לאי בירסיי (BIRSAY). זהו אי קטנצ’יק אבל מקסים. אי גאות קטן. כלומר, בזמן הגאות הוא מוקף במים ובזמן שפל יש גישה מסודרת אליו מהחוף. יש בו שרידי התיישבות שתחילתה בפיקטים (ילידים קדומים תושבי סקוטלנד) במאה השישית לספירה והמשכה ויקינגי עד המאה השלוש עשרה.
במקום מגדלור על מצוקי האי. על המצוקים מקננים מושבות ציפורים כולל פאפינים בעונה!!! (ספוילר – ביקרנו בסוף יולי שזה גבולי לפאפינים אבל כפי שתראו זכינו לראותם). מחנים בקצה היבשה וצועדים לאי. מומלץ להקיפו מימין לשמאל. באמצע הדרך מגיעים למגדלור. היה מזג אוויר נפלא ושמשי הכל ירוק והאוקיאנוס ברקע עם שלל הציפורים וגולת הכותרת הפאפינים. מושלם!!!
משם המשכנו לאתר הכי מפורסם על האי – סקארה ברה. במקום מרכז מבקרים גדול כיאה לאתר תיירותי. אבל להפתעתנו המקום מתוחזק ולא המוני והיה בהחלט סיור מרתק גם במרכז המבקרים וגם באתר עצמו, שהשתמר להפליא, המשקיף על נופי האוקיאנוס. במקום גם הבית של החוואי שמצא את האתר. סוג של מוזיאון קטן. הכניסה לשני המקומות בתשלום.
ממשיכים לקצה הצפוני לעוד אתר ניאוליתי – BROCH OF GURNESS. גם אתר מיוחד עם נוף משגע. כניסה בתשלום.
סיימנו את היום בסיבוב בקירקוואל, סופרמרקט ולדירות.