טיול למרוקו אפריל 2019
-
בתחילת אפריל יצאנו לטיול במרוקו ואני פותח פה שרשור על הטיול.
זה היה טיול מאורגן לקבוצה הומוגנית שארך 13 ימים. את הטיול יזמו בערך שנה לפני, חברי פורום למטייל נילי, צביקה ודבורה שאני מניח שמוכרים לכם ושאף ניהלו את המשא ומתנים עם חברות/מדריכים פרטיים בעוד אני רק סייעתי מעט בבחירת המסלול הטוב ביותר והמדריך. במשך הזמן השתנה הרכב הקבוצה עד לרגע בו היה צריך להתחייב ולבסוף התגבשה קבוצה של 24 איש כשמחצית הם אנשים שפעילים בפורומים של למטייל ובני זוגם ומחצית חברים/שכנים וכדומה.
המסלול שנבחר הוצע ע"י חברת אקו והמדריך שנבחר הוא מקסי קציר שכבר 30 שנה מדריך במרוקו. היו לנו חוות דעת מעולות על מקסי ואחרי הטיול אני יכול להגיד שהוא עוד יותר מעולה מחוות הדעת. ממש מעל ומעבר. בעל ידע עצום, ייחודי ומעניין בנושאים שונים ואף ניכר עליו שהוא שואף להעביר לנו כמה שיותר אינפורמציה והוא עושה את זה בכיף. היה נדמה שבכול מקום במרוקו מכירים את מקסי וגם הארגון של הטיול זרם חלק וללא בעיות וברוח טובה. המלצה חד משמעית.
השרשור יהיה משותף לי ולנילי. לצערי במהלך הטיול קיבלתי הודעה שאלה הם ימיה האחרונים של אמי ולכן נאלצנו אני ואשתי לקצר את הטיול ולצאת חזרה לארץ לאחר 8 ימים בלבד ולכן אני אכתוב את שמונת הימים הראשונים ונילי תשלים את חמשת הימים האחרונים.
אני מקדיש את השרשור (לפחות את חלקי בו) לזכרה של אמי צביה שנפטרה
בשיבה טובה תשעה ימים לאחר חזרתנו המוקדמת לארץ.
בכול יום יוכנס עד יום טיול אחד.
מסלול הטיול היה בערך קזבלנקה, רבאט, שפשואן והרי הריף, העיר פאס, הרי
האטלס, מדבר סהרה, קניון טודרא, ורזאזאת, מרקש וסביבתה, אל אסווירה, אל ג'דידה וחזרה לקזבלנקה. אני אכתוב עד וארזאזאת שם הסתיים הטיול בשבילנו ונילי תמשיך משם והלאה.
אגב חלק קטן מהצילומים/סרטונים הם לא שלי אלא נלקחו ממשתתפי טיול אחרים ששלחו אותם בווט'סאפ הקבוצתי אז הקרדיט גם להם. קרדיט ספציפי לא יינתן על כול תמונה אלא רק על ריכוז תמונות ממקום מסוים שמישהו תרם.
ולפני שנצא לדרך כמה מילים מנילי :
מה אין במרוקו (מלבד שגרירות ישראלית)? יש בה הכול!!!
זו ארץ המכילה ניגודים רבים מספור:
מישורים חקלאים, עמקים ירוקים והרים גבוהים מכוסי שלג; הרי האטלס והרי האנטי- אטלס; ים ואוקיאנוס כחול, מדבר עצום של חולות צהובים ונאות מדבר ירוקים; מסורת ושמרנות מול קדמה והתחדשות; דתיות מול חילוניות; שבטיות מול לאומיות ממלכתית; ערים עם שדרות ענקיות ובתוכן מבוכי סמטאות עתיקות יומין; תרבות נוודית, תרבות ערבית, תרבות ספרדית ותרבות צרפתית; היסטוריה ברברית-אסלמית-קולוניאליסטית והיסטוריה יהודית; שווקים, ריחות, צבעים, ירקות, פירות ומאכלים מכול הסוגים-
ומעל לכול תחושה של ביטחון אישי וקבלה בחיוך ובברכה על ידי המקומיים.
יום 1 – קזבלנקה – 2 באפריל
ב- 1 בלילה עולים לטיסת לילה עם Air France לפריז. שעתיים קונקשין ועוד 3 שעות טיסה מפריז לקזבלנקה ואנחנו במרוקו.
חברי דודו סיפר לי שכשהוא עבר את בדיקת הפספורטים ולפני שהוחזר לו הפספורט הפקיד אמר לו שהוא רגיל שהישראלים נותנים לו מתנות. דודו ענה שהוא מצטער אבל הוא לא הביא מתנות. הפקיד העביר לו את הדרכון לא חתום עדיין ואמר לו שהוא יכול לשים משהו בין הדפים. טוב כדי לא להסתבך הוא שם 5$ וככה הוא עבר. לשמע הסיפור נזכרתי שגם לי הפקיד אמר משהו באנגלית אלא שלא הבנתי אז הוא חזר על דבריו ושוב לא הבנתי אז הוא אמר בסדר ונתן לי לעבור. כנראה שבמרוקו משתלם לא להבין

ברוכים הבאים לארץ הבקשיש.
בכול אופן שעתיים אחרי הנחיתה ב- 11 לפני הצהריים אנחנו באוטובוס בדרכנו לקזבלנקה.
בדף זה מספר תמונות שנלקחו מהאוטובוס עם הכניסה לעיר. מה שנקרא הרושם הראשוני שלנו מהעיר.




-
קזבלנקה היא הגדולה בערי מרוקו ובירתה הכלכלית מונה 4 מיליון תושבים.
היא גם עיר הנמל הגדולה ביותר במדינה והנמל השני בגודלו ביבשת אפריקה.
היעד הראשון שלנו בקזבלנקה הוא הטיילת של העיר ה- Cornish שנבנתה במקור ע"י הצרפתים. הטיילת לא מאוד מרשימה אבל זו הזדמנות לחזות באוקיינוס האטלנטי ובכרזות המפארות את מלך מרוקו ומשפחתו וגם לאכול משהו באחת מהמסעדות במקום.




-
מיד אח"כ אנחנו נוסעים מעט צפונה לאורך החוף אל האטרקציה המרכזית של קזבלנקה שהיא מסגד חסן השני.
זהו פרויקט הבניה השאפתני ביותר שהתבצע אי פעם במרוקו ונחשב לאחד המונומנטים הדתיים האדירים והמפוארים שנבנו בעולם המוסלמי במאה ה- 20
והוא המסגד היחיד בעולם שבנוי על המים וגם הגדול מכולם. הקומפלקס הענק משתרע על 100 דונם וכולל מסגד, מדרסה, ספריה ומוזיאון ובנייתו שנעשתה ע"י 10000 אומנים ובעלי מלאכה ארכה 6 שנים והסתיימה ב- 1993. ההשקעה הייתה 800 מיליון דולר ומכיוון שחסן השני לא הצליח לגייס מספיק תרומות הוא הטיל מס על תושבי מרוקו כדי לממן את היתרה.
כשהגענו התברר ששעת הפתיחה הוזזה ולכן כרגע הצילומים פה הם מהכניסה לקומפלקס בלבד וגם תצפית על המסגד מנקודה בה נמצא המגדלור שאליה נסענו כדי להעביר את הזמן עד שהמסגד יפתח.
קבלו סרטון עם קצת אללה ואכבר אם חסר לכם.
לצערי לא הצלחתי להבין איך מכניסים סרטון לשרשור כמו שהיה בפורמט הקודם אז קבלו קישור ישיר.






-
כשאנחנו גומרים עם נקודת התצפית אנחנו מבחינים מעבר לכביש בציורי קיר ענקיים על קירות שלמים בצידי
הבתים המשותפים. זה היה די מפתיע כי בסה”כ האזור נראה די מוזנח אבל בהמשך התברר שזה די אופייני לערי מרוקו.




-
חוזרים למסגד חסן השני והפעם אנחנו מתקרבים יותר למסגד עד שמגיעים לשעריו.
שטח המסגד הוא 25 דונם והוא יכול להכיל 25000 איש ועוד 5000 בעזרת נשים.
מקסי אמר לנו שאף פעם עוד לא קרה שכמות כזו של אנשים התפללה במקום בו זמנית.






-
מסגד חסן השני הוא אחד המסגדים הבודדים במרוקו שמותר לתיירים לבקר בהם וזה בסיור מודרך. מסתבר שזו מדריכה ויחד אתנו מודרכים תיירים נוספים. ההדרכה באנגלית אבל השפה היחידה שהמדריכה מתרגמת חלק מדבריה אליה היא למרבה ההפתעה....עברית. מילים כמו עזרת נשים נזרקו לאוויר כול הזמן.
מינרט המסגד מתנשא לגובה של 200 מטרים והגג נפתח בלחיצת כפתור לשני חלקים שמשקלם הכולל כ- 500 טון. יש יער של עמודי גרניט אדמדם שנושאים קשתות מסולסלות. הרצפה מחופה באריחי שיש מגוונים.





-
כבר אחרי הצהריים ואנשים קצת עייפים מטיסת הלילה ולכן אנחנו בדרכנו למלון שלנו בשדרות מוחמד החמישי שהן די מרכזיות בקזבלנקה. בדרך אני מצלם את המדינה של קזבלנקה מבחוץ. אנחנו היינו עייפים אבל חברי דודו ובני יצאו לסיור עצמאי לפנות ערב במדינה והתמונות מתוך המדינה הם שלהם כולל בית כנסת ע"ש חיים פינטו שהם מצאו שם. המדינה היא החלק העתיק של קזבלנקה ובה חנויות ודוכנים.






-
הקפה של ריק הוא בר מסעדה קפה יוקרתי ואלגנטי סמוך לשער אל ג'דידה של המדינה. רבים חשבו שהסרט המפורסם קזבלנקה בכיכובם של האמפרי בוגרט ואינגריד ברגמן צולם בקזבלנקה אבל המציאות היא שהוא צולם בהוליווד ואפילו ההשראה לבית הקפה שאותו מנהל האמפרי בוגרט ובו מצולמות סצנות מרכזיות בסרט לא באה מקזבלנקה אלה ממועדון לילה בעיירה קטנה בדרום צרפת. הקפה של ריק פתר את הבעיה והוקם בקזבלנקה ב- 2004 בהשראת הסרט ומשחזר את האווירה באותם ימים. אני לא הייתי בקפה של ריק אבל חברי דודו ובני ביקרו בו במסגרת סיור הערב שלהם אז כול הקרדיט לתמונות שלהם.
מלון אימפריאל קזבלנקה ממוקם מצוין אבל הוא היחיד בטיול שאני לא ממליץ עליו. כשהגענו היינו צריכים לחכות שלושת רבעי שעה עד שנוכל להיכנס לחדר כי עדיין לא ניקו וסידרו אותו ובהמשך הייתה לנו גם הצפה בחדר היות ולמים שאיכשהו ניתזים מהמקלחת אין לאן להתנקז אלא לכיוון החדר. יש לציין שטיפלו די במהירות בבעיה.
לאחר ארוחת הערב כולנו מתכנסים עם המדריך בחדר מסוים וכול אחד מציג את עצמו.







-
כל הכבוד על היוזמה להעלות את טיולנו לפורום
ישר כח ולא להתיאשצביקה
-
תודה לעודד ולנילי.
גם אני בין המטיילים באותה קבוצה, ושמחה לקרוא, לחוות את החוויות ולראות שוב את התמונות של הטיול המופלא שהיה לנו
כמובן שיושבת בשורה הראשונה באמצע ומצפה להמשך
-
יפה
-
באתי בריצה והתיישבתי גם אני בשורה הראשונה.
כיף שנילי ועודד מעלים על הכתב,באומר ובתמונות,את הטיול הנפלא שהיינו בו יחד.
-
גם אני מצטרפת לשורה הראשונה, תצטופפו קצת

היה כיף לטייל איתכם, התרגשתי לקרוא שאתה מקדיש את הסיפור לאמך ז”ל.מירה
-
למען הגולשים אסביר שלמרות שאנחנו מספרים על טיולינו בעולם הוירטואלי, הרי שבמשך השנים נוצרו ביננו( מספרי האשכולות בלמטייל) חברויות אמיצות, והפכנו למשפחה גדולה ומורחבת גם בעולם הממשי.
בדרך כלל אנחנו מטיילים באופן עצמאי, אך כיוון שהיעד הפעם היה שונה לחלוטין התארגנו במסגרת טיול קבוצתי פרטי, שאורגן על ידי חברת אקו בצורה מוצלחת ביותר.
היו לנו לא מעט חששות בדרך, שהרי איננו מורגלים לטייל בקבוצה של 24 איש, עם לו”ז מוכתב ועם מדריך. לשמחת כולנו, כול החששות נמוגו.
היה לנו את המדריך המדהים ביותר, שיכולנו לבקש. אנחנו קראנו לו מקסי- מקסימום ידע וגם גוגל +++. אין תחום שמקסי לא שולט בו- היסטוריה, פילולוגיה, בוטניקה, זואולוגיה, גיאוגרפיה, גיאולוגיה, כימיה ופיסיקה. עד לפגישה עימו, לא ידעתי שחיים בקרבנו בעידן של היום , אנשי הרנסנס.

החברותא שלנו הייתה נהדרת, וגם החברים שהצטרפו אלינו , אנשי פורמים למטייל, השתלבו באופן מקסימלי.

היה זה טיול יוצא דופן מכול בחינה שהיא, והחלטנו לשתף את הגולשים בחוויתנו, למרות שהפורמט החדש של הפורומים פחות ידידותי מבעבר.
נילי
-
-
תודה לך Sailor.
למענך ולמען גולשים המעוניינים לטייל לבדם אני מצרפת את סיפור הטיול המלהיב של רובי ומשפחתו במרוקו.
אחת ההפתעות הנעימות בטיול זה היא עד כמה הרגשנו רצויים ובטוחים כמטיילים במרוקו, למרות שרשמית זו מדינה ללא קשרים עם ישראל.
אין לי שום ספק, שניתן לטייל במרוקו באופן עצמאי ולהינות מאוד.
נילי
-
את הסיפור של רובי כבר קראתי, תודה
-
את הסיפור שלי אני אפרסם בסיום כל הסיפור
(אני חלק מהקבוצה ולא הכניס ספויילרים באמצע) -
יום 2– קזבלנקה ורבאט – 3 באפריל
בבוקר אנחנו נוסעים לכיכר מוחמד החמישי. הכיכר נמצאת באזור השייך לבתי העיר החדשה והוא אכן נראה טוב יותר מהאזורים בהם ביקרנו בקזבלנקה ביום הקודם. בכיכר הרבה יונים, מוכרי תה וגם בניני ציבור כמו בית העריה עם מגדל השעון שמתנשא לגובה 50 מטרים, בנין בית המשפט עם סמל המאזניים עליו ופסל ליאוטי המצביא/מדינאי/סופר הצרפתי שתרם רבות לעיצובה של מרוקו החדשה וניצב מאחורי הקונסוליה הספרדית. מעברו השני של רחוב חסן השני הצמוד לכיכר אנחנו מבחינים גם באולם מופעים מודרני שהולך ונבנה.





-



