בודפשט
-
אני נוסע לבודפשט בתחילת דצמבר למשך שלושה ימים אני אוהב היסטוריה יהודית ואתרים ומקומות שקשורים לשואה. אשמח לקבל המלצות. תודה מראש… דרך אגב מה מזג האוויר בתקופת דצמבר ובמה כדאי להצטייד לכך? -
בודפשט עמוסה במידע באתר ובפייסבוק..
לגבי מזג אוויר בדצמבר קר-קר מאד כלומר סביר להניח ש 5 מעלות מעל ומתחת ל - 0
לגבי אתרים יהודיים אז כמובן שיש את הבית כנסת הגדול
שהוא מתחם שבו מצוי גם קבר אחים ועוד מוזיאון שלדעתי דל מדי על יהדות בודפשט.
במתחם מצוי גם בית ילדתו של הרצל
יש את אנדרטת הנעליים לזכר קרבנות שנורו והושלכו לדנובה נמצא ממש על גדות הדנובה מתחת לפרלמנט.
בכיכר שגרירות ארה"ב קיימת אנדרטה שנבנתה בחטף על ידי ממשלת הונגריה שמציגה באפן גורף את הונגריה כמלאך הטוב במלחמת העולם השניה, מול אנדרטה זו התארגנו באפן ספונטני אנשים הניחו חפצים וסיפורים אודות יהודים שנרצחו והוגלו מהונגריה בחסות המשטר. מקום חשוב.
בנוסף יש מוזיאון מושקע מאד שלא נמצא ממש באיזור התיירותי נבנה ביחד עם יד ושם, התרשמתי מאד מאד בהשקעה האינטרקטביות, וצורת הבניה והצגת המיצגים. המוזיאון נמצא כחלק מאיזור יהודי שמחובר לבית כנסת שספק אם עדיין פעיל.
תחפש בגוגל - מוזיאון ממוריאל לזכרון השואה בודפשט
פרט לזה דצמבר תקופה מקסימה לטייל בבודפשט.
-
תודה רבה על המידע. אני אחפש היכן שציינת.
-
פעם ראשונה שקראתי מדבריך על האנדרטה שהוקמה בחטף. מה קרה לחפצים שהונחו שם?
באיזה כתובת האנדרטה נמצאת?
לפני כשנה, הגענו למוזיאון בצפת עם קרוב משפחה. סופר לנו שראש הממשלה ההונגרי, שלא מוכר לנו כאוהד יהודים בארצו , רוצה לתרום 50% מהסכום הנדרש להקמת מוזיאון יהדות הונגריה בהרצליה אבל עד לרגע המפגש בצפת, ממשלת ישראל לא היתה מוכנה לתת את חלקה...בצפת הרבה מאוד חומרים מענינים במחסנים בשל חוסר מקום לתצוגה, ואם הבנתי נכון גם מקום האחסון
צר עליהם.
-
-
האתר שהוזכר באזור שגרירות ארה”ב הוא האתר : LIVING MEMOTIAL BUDAPEST ,זה אתר עם הנשר הגדול בחלקו העליון .ההונגרים “מתנערים יפה “
מכל אחריות למה שקרה בזמן השואה והכיתוב במספר שפותכתב כך :”לזכר כל הקורבנות “
האנדרטה ממוקמת בSZABATSAG TER , מעבר למזרקה האינטרקטיבית.
אנדרטת המחאה היהודית המרגשת שמוקמה בדיוק ממול האתר שהזכרתי ,פורק לאחרונה ע”י השילטונות ההונגריים !
באיזו קלות משכתבים את ההיסטוריה ההונגרית!
אתר פחות מוכר ולכן גם מבקרים בו פחות הוא בית הזכוכית:THE GLASS HOUSE. בזכות מתחם זה ניצלו חיי אלפי יהודים מקומיים. ניתן לבקר
במקום כל יום החל משעה 13.00. יש לצלצל בפעמון של השער היות ובחצר פועל גם גן ילדים. לדעתי זה אחד מאתרי החובה של העיר .
בית הזכוכית - כולל חדר הזכרון על שם קארל לוץ
אתר נוסף ,שוב מהפחות מוכרים לציבור הוא הפארק הקטן והצנוע על שם חנה סנש עם המצבה בכיתוב ההונגרי. :SZENES HANNA PARK
-
הנסיעה שלי לבודפשט קיבלה הרבה משמעות בעקבות האנדרטה הזו ששמעתי עליה כעת פעם ראשונה. קראתי את הקישורים על המחלוקת סביב האנדרטה וזה נותן משמעות לכל הנושא. אני התעוררתי לכל עניין השואה בעקבות התנערות ממשלת פולין מכל האחריות הנוראה כעם בשואת העם היהודי בלי למעט מערכם של חסידי אומות העולם שהיו. לפני כחודש וחצי נסעתי לפולין ביקרתי במחנות ההשמדה ובערים וורשה וקרקוב כדי להרגיש מקרוב את מה שכולם שם רוצים שישכחו וזה לדעתי הוסיף לי הרבה מחשבה והבנה. לכן אני מאד שמח מהדיאלוג סביב האנדרטה שזה בדיוק מה שצריך ואולי זה טוב שיש כאלו הרוצים להשכיח כך שזה יוצר אצלנו מהלך הפוך בפרט שכיום העולם מרגיש כאילו דברים כאלו לא יכולים להתרחש רואים מגמת התחזקות אנטישמית גלויה ומוסתרת על ידי הכחשת האשם. אני ממליץ על עיסוק בנושא . טוב נסחפתי והארכתי… מה לעשות אני כבר שם... אשמח לקבל עוד חומר על מקומות באירופה מיוחדים סביב נושא השואה. תודה מראש.
-
נכנסתי לקישורים וצויין שם על מזוודות וחפצים מהשואה שהונחו שם. כל זה פורק וכעת יש שם רק את האנדרטה ההונגרית או שקיימת צורת התנגדות מהצד השני?
-
הכל פורק !
בנימה אישית יותר.באתר שפורק היה צילום משפחתי של של אבא של חברים שלנו ומשפחתו [האבא חי בארץ ] אחיו הבוגר יותר של האבא ,יצא מן
הבית וחיילי צלבי החץ תפסו אותו וירו בו על שפת הדנובה. בעקבות זה הסבא של חבר שלנו מת כעבור חודש משברון לב !
עם בנושא אנטישמיות עסקנו בימים אלה הייתה התקפה של ניאו נאצים הונגריים על-AURORA שמשמש כמרכז קהילתי ליהדות הקונסרבטיבית.
-
"...אם בנושא אנטישמיות עסקנו בימים אלה הייתה התקפה של ניאו נאצים הונגריים על-AURORA שמשמש כמרכז קהילתי ליהדות הקונסרבטיבית." - לא רק יהודים, כל מי ומה ש"חבורת אורבן", מתעבים.
-
במסגרת ביקור במחנות ההשמדה והריכוז בפולין אמנם במסגרת רשמית מייצגת מדינה והיותי נצר למשפחות ניצולי שואה ולאורך מסלול הביקור בפולין הרגשתי כאילו אני נמצא במשפחתי אשר הייתה גרה שם טרום המלחמה בדגש לקראקוב ווארשה וטיקוצין.לא פעם אנשים מקומיים אני מניח ניגשו אלינו וביקשו ללחוץ ידיים.
הדבר קרה לי גם באוסטריה לאחר שחשפו כי אני יהודי מישראל בטעות . כי אשתי פלטה מילה בעברית בצימר , אולם מאז היחס נהיה יותר חם וניסו רק לעזור לנו ולסייע בכל אשר נבקש.
למרות השורשים של משפחתי באזור פולין וצ’כיה ואף כי אני נושא היום דרכון צ’כי בזכות אמי ובכלל לא נתקלתי בכל מסעותיי בגילוי אלימות או שנאה כלפי אף באותם מקרים בו נחשפה זהותי.
אני ער לכך שיש עליה באנטישמיות בעולם והשנאה לזרים חוגגת במדינות אירופה, אולם כלפי האנשים שפגשתי וקיבלתי יחס ושרות אשר איני יכול להלין עליהן.
וזה סוג של קיצוניות שלא הבנתי במהלך המסע בפולין כיצד היו מסוגלים לעשות מה שעשו ?
בסיוע של המלווה מטעם יד ושם ניתנו לי מספר תשובות לשאלות קשות ואשר שינו לי את חלק מתפיסת החיים שלי היום.
בכלל לדעתי המסע לפולין היה המסע / “ טיול” הכי עוצמתי שלי מאז שיצאתי מגבולות המדינה , אולם העוצמתיות , הרגש , וההבנה לא היו מתאפשרים בל ליווי צמוד מיד ושם , והיותי במסגרת רשמית המייצגת מדינה שמפגינה את עוצמתה בהפגנת נוכחות מרשימה עם סממנים ישראלים בוהקים על אדמת אושוויץ.
עד היום כל חבר משלחת שכזו הוא שגריר אמת של העבר ומעיד על עצמו שיום השואה אינו כפי שהיה לפני והחיים והמשמעות שלהם קיבלה משמעות שונה לגמרי.
וברור לי שאם הייתי נוסע למחנות לבד כנראה שלא הייתי חווה את העוצמות שחוויתי .
-
"המייצגת מדינה שמפגינה את עוצמתה בהפגנת נוכחות מרשימה עם סממנים ישראלים בוהקים על אדמת אושוויץ."
- חשבתי שלאחר השואה, אנשים יבינו שכדאי לחשוב בכיוון ההפוך (פחות לאומניות ושאר התופעות המזכירות את שנות ה-30 וה-40).
נחמד שהרגשת שם בבית.
-
גם מטוסי חיל האוויר מעל אושוויץ מהווים העברת מסר חשוב ואין כמו מטוסי קרב להעביר מסר .מדינת ישראל חזקה כיום ולא תיתן לאירוע שכזה לחזור בשנית.
הרתעה כיום היא שם המשחק והמסר לא מיועד דווקא לפולין, אלה למדינות אחרות שמחקות בפינה ובוחנות אותנו כל הזמן.
-
-
@משה-22 אמר:
גם מטוסי חיל האוויר מעל אושוויץ מהווים העברת מסר חשוב ואין כמו מטוסי קרב להעביר מסר .מדינת ישראל חזקה כיום ולא תיתן לאירוע שכזה לחזור בשנית.
הרתעה כיום היא שם המשחק והמסר לא מיועד דווקא לפולין, אלה למדינות אחרות שמחקות בפינה ובוחנות אותנו כל הזמן.
נו באמת, אנחנו לא בכנס של בית"ר.
-
אני גם מסכים עם הדברים. הפולנים ועוד מאד נחמדים ועוזרים וכמו שציינת גם שמזהים יהודי. אבל… התגוררתי מספר שנים בצרפת גבול גרמניה ונפגשתי גם בסוג אחר של התנהגות פחות גלויה אבל מורגשת היטב. אני חושב שיש תחושת מבוכה אצל חלק גדול מעמי אירופה על מה שנעשה אצלם ועל שיתוף הפעולה בזמן השואה כי כיום זה מעמיד אותם בצורה מאד לא מתורבתת… אך זה מתחלק לשלוש קבוצות 1. שנחמדים ורוצים לעזור ובעיקר לתקן את הרושם וזה הרוב שציינת (אך מה הם היו עושים בהתאם לזמן ההוא… זה נשאר פתוח) 2. מכחישים וכך מתנערים מרגשי האשמה. 3. ממשיכים את האנטישמיות בדעה שזה הדרך הנכונה. כך שאמנם כיום אתה מסתובב די בטוח באירופה אך זה לא סותר את הטירוף שהיה בזמן השואה. ולגבי העתיד אנחנו אמנם במקום הרבה יותר בטוח אך אסור לנו לשכוח את העבר… אני לא בא להרוס את אוירת הטיול אפשר לטייל מצוין רק לזכור גם קצת היסטוריה לדעתי זה גם מוסיף מימד אחר לטיול עצמו...
-
מסכים בהחלט .המדינה דואגת לשמר את נושא המשלחות גם בגלל הניצולים לצערנו כבר לא נשארו כמעט .
ואז באמצעות המלחות נוצרים מאות שגרירים חדשים שראו וחוו בעצמם את חלק מהזוועות והם אלו שיספרו את הסיפור הלאה.
וכן כאשר צועדים אלפי ילדים , חיילים שוטרים קצינים ומפקדים ומשלחות בכירות מטעם מדינת ישראל הדבר מוסיף כבוד ומרשים כאשר כל מי שנמצא בביקור באוושויץ דגש לגויים ניכר בהם ההתרגשות וההזדהות .
-
חייב לשתף כאשר יצאנו מאושוויץ בצעדה מרשימה ופתחנו בריקוד עם ספר התורה במעגלים מחוץ לגדר המחנה לא נשאר אדם אחד שלא פרץ בבכי, הרגש עלה על גדותיו ותחושה של פורקן רגשי כאילו אנו השתחררנו מהנאצים.וחלק מהמשתתפים שהינם בעלי זכויות גדולות במדינת ישראל אשר חירפו נפשם במקומות כאלו ואחרים התפרקו והתרגשו כמו ילדים.
אז לא מדובר פה בתנועת נוער או מפלגה או תעמולה, אלה ציונות אמיתית ומרגשת.
-
תמים את המסע לפולין כדי לקדם אג'נדה של חיזוק הלאומנות - זאת בעיה. אנחנו מחטיאים את המטרות האחרות, והמסר הכללי והאנושי של השואה מיטשטש. חוזר המנכ"ל של משרד החינוך בנושא המסעות מדגיש את הצורך לחזק את הקשר של התלמידים עם עברם היהודי ואת המחויבות האישית להמשכיות החיים היהודיים ולקיומה של מדינת ישראל.
זה דווקא נשמע כמו מסר חשוב.
זאת באמת מטרה חשובה וראויה, אבל למה רק זה? יש לנו מסמך חשוב יותר והוא חוק החינוך הממלכתי מ–1953, שמדבר גם על פיתוח יחס של כבוד לזכויות האדם, על ערכים דמוקרטיים וחינוך לחתירה לשלום וסובלנות. כל מה שאני רוצה זה שמשרד החינוך יפעל לפי החוק הזה במלואו ויחיל אותו במלואו גם על המסע לפולין.
אז המערכת משדרת לתלמידים שהכל זה רק יהדות וציונות ואין מסרים אחרים?
כן. המסעות בנויים בדרך כלל סביב הסיפור היהודי־ציוני והיהודי־לאומי והרבה פחות על מסרים אוניברסליים ועל משמעות השואה. זה כל כך מוכוון ומתוזמן ומנוהל באופן מניפולטיבי על ידי מערכת הדרכה משומנת מאוד, עד שאין כמעט מרחב לביטוי קבוצתי ואישי של החוויות שהתלמידים עוברים, וגם נוצרת אווירה שבה תלמידים לא יכולים להגיד "בואו נסתכל על סבל של עמים אחרים". אם מישהו מנסה לומר משהו בכיוון - יש תחושה שזה צורם, זה כמעט טאבו.
אנחנו מפספסים הזדמנות להעביר ערכים חינוכיים אמיתיים. זכר השואה הוא תמרור בחיי האנושות, לאו דווקא בחיי העם היהודי. אנחנו לא זקוקים באמת למונופול על השואה. התוצאה המתבקשת של סיפור השואה כסיפור יהודי היא הרבה פעמים פרנויה, וזה אפילו מסוכן. ישראל לא מטפלת כראוי בשימור ובטיפוח זיכרון השואה. מה שחסר הוא האמפתיה לחיים - ולא למתים. במקום זה מייצרים פחד. (מבט אחר - חומר למחשבה).
-
הדברים מאוד נכונים אנחנו חייבים לא לשכוח את הלקח מהשואה ולהיות ערים לכל סוג של לאומנות של שנאת זרים ולהוקיע אותה בין בתוכינו ובין בחוץ.
צריך ללמד את הילדים את הלקח החשוב הזה . וגם מבלי זה זה חלק מהתרבות שלנו. אבל… השמדת עם שנעשתה בשואה לא על בסיס מלחמה ולא על בסיס שנאת זרים בגלל אהבת אדמה זו או אחרת או סכסוך אלא נטו השמדת עם מתוך שנאה טהורה לעם היהודי שלא שאף לשלוט או לחבל או לעשות משהו דומה אלא רצה חיים שקטים ואדרבא רק סייע בכל מקום בכלכלה ביטחון וכל נושא אחר. זה אנטישמיות שאין לה תקדים במקום אחר. ועל כן מבלי לגרוע בחובתינו לחינוך של אהבת האחר הדברים הנ”ל צריכים לעמוד לנגד ענינו כדבר ראשון בלקח הנלמד במחנות ההשמדה אלינו כעם וזה לא לאומנות (אולי זה ראיה של הגנה) זה נובע מתוך רצון להבין את ההיסטוריה נכון ולקרוא דרכה את העכשיו ולכן מדגישים את המוטיבים האלו במשלחות ובביקורים שם.