AIRBNB כן או לא
-
כיוון שלחזור לטייל עדיין אי אפשר אז חשבתי לפתוח דיון מעניין
מה אתם אומרים לגבי AIRBNB האם אתם תומכים בקונספט למרות ההשלכות ההרסניות שלו?תומכים בהגבלתו?
-
דעתי היא רק בתי מלון או אתרי אירוח רשמיים המשלמים מיסים ועומדים בקריטריונים שווים ובעלי אישור ורישיון עסק ונתונים לפיקוח ואכיפה יכולים לעסוק בתחום האירוח.
אחרת זה נהיה שוק פרוץ.
-
השלכות הרסניות למה? כי זה נותן אופציות לינה נוספות? המלונאים צריכים להסתדר עם תחרות.
-
לפי תפיסתי איירבנב זה הרבה יותר מאשר עוד אפשרויות למקומות לינה.
בלונדון ובפריז שכרנו דירות איירבנב. זה נתן לנו אפשרות ללון בבניין דירות רגיל, ולמשך השהות קצת הרגשנו כמו תושבים מקומיים ולא תיירים. בערב יצאנו לשבת במסעדה שכונתית שהמקומיים אוכלים בה ולא מסעדה שנמצאת באזור תיירותי ליד בתי המלון. קנינו מאפים בבית המאפים השכונתי, קנינו בשוק השכונתי וכו. זו חוויה שפשוט אי אפשר לקבל בבית מלון.
-
ההשפעה היא לא רק על המלונאים. גורם לעליית שכר הדירה לתושבים המקומיים, מפריע מאוד לרמת החיים של התושבים הקבועים בבניין ובשכונה. לגבי "מלונאים" - לא תמיד מדובר ברשתות ענק, אלא יש גם מלונות או פנסיונים מקומיים המפרנסים משפחות. גם רשתות הענק של מלונות הן גורם התורם לפרנסת התושבים המקומיים ובסופו של דבר פגיעה בהן פוגעת בתושבים. בהסתכלות שאינה רק דרך החור של הגרוש אלא קצת יותר רחבה, הקונספט מזיק למרקם החיים המקומי ולי זה מפריע.
-
@karnielr אמר:
ההשפעה היא לא רק על המלונאים. גורם לעליית שכר הדירה לתושבים המקומיים, מפריע מאוד לרמת החיים של התושבים הקבועים בבניין ובשכונה. לגבי "מלונאים" - לא תמיד מדובר ברשתות ענק, אלא יש גם מלונות או פנסיונים מקומיים המפרנסים משפחות.
תיירות בכלל מרמה מסוימת פוגעת באנשים 'הרגילים', ראה הראמבלה בברצלונה, ושכונת החלונות האדומים באמסטרדם כדוגמא.
זה לא משנה אם אתה 'רשת גדולה' או משהו מקומי, כעסק אתה צריך להתמודד עם תחרות ותנאי שוק משתנים. לא הסתגלת למציאות חדשה והצעת מוצר בהתאם? בוא נרחם עליך
-
גם ונציה דרך אגב מתרוקנת ממקומיים הרבה לפני אירביאנבי, ונהפכת למוצר תיירותי נטו. כשאספרסו עולה 2 אירו זאת בעיה (סוג של מדד- לפי המחיר ניתן לדעת עד כמה תיירותי המקום שם).....
-
כשאני חושב על הבעייתיות של airbnb (ודומיו) אני חושב על 3 גורמים שנדפקים: המלונות, השכנים המיידיים, וכל תושבי העיר
לגבי המלונות – תסלחו לי אבל בגדול זה בעיה שלהם. זה בדיוק כמו העגלונים שמחו נגד המכוניות או פועלי הטקסטיל שמחו נגד המכונות. לטובת העניין זה כמו שהספרניות ימחו נגד גוגל כי כבר פחות צריך אותן. העולם משתנה ומתקדם, מקצועות ותחומים שלמים נעלמים אבל אחרים מצטרפים.
כל תושבי העיר (או השכונה) – אכן תיירות יתר זו בעיה. שגוררת עליית מחירים, אולי פקקים, או דברים אחרים. אבל בעיניי היא לא שונה בהרבה מג'נטריפיקציה -אוכלוסיה חזקה שדוחקת החוצה אוכלוסיה ותיקה וחלשה. בסופו של דבר בערים מוטות תיירות רבים מתושבי העיר מתפרנסים מתיירות (במישרין או בעקיפין) ולכן התפתחות התיירות גם תורמת לרווחה הכלכלית בעיר. אז בסופו של דבר זה דבר ועוקץ.
השכנים המיידים – פה זו אכן בעיה ובעיה חמורה. כולנו מכירים את השכן הבעייתי שעושה מסיבות עם רעש, זורק זבל בחדר מדרגות וכדומה. באופן טבעי תיירים נוטים להיות השכן הבעייתי. קודם כל כי בהגדרה כתיירים הם פחות מודעים לנהלים ולמוסמות (הפרדת זבל, שעות מנוחה וכדומה), לפעמים יש להם טיסות בשעות מוזרות אז חייבים לגרור מזוודות ב-3 לפנות בוקר (בבית מגורים זה קורה פעם בחודשיים, עם דירות aibnb זה קורה פעם בשבוע). אבל זה גם קורה כי כתיירים הם רוצים לבלות יותר (ולכן הסיכוי שיגיעו שיכורים ב-3 לפנות בוקר גדול יותר מאשר של תושבים), וגם פחות אכפת להם (הם לא צריכים להסתדר עם השכנים גם בשבוע הבא). גם פה זה דומה (אבל הרבה יותר דרמטי) לדירה שכורה בבניין. פעמים רבות הדיירים בשכירות פחות מתחשבים מדיירי הקבע של הבניין (ברור שלא תמיד).
אבל לנושא השכנים המיידיים הפתרון של בתים שלמים שמוסבים (או וילות בחלק מהמקרים) נותן פתרון סביר כי כמעט ואין שכנים כאלה. ואם גם יש רשיון כזה או אחר לבניין הדירות אז זה בכלל מעולה.
השכרת וילה בפרברי העיר עם airbnb או דירה בבניין דירות שכולו מושכר במרכז העיר, היא בסף הכל הגרסה המודרנית של הצימר של מרתה שעבר מפה לאוזן לפני עשר שנים, או הצימר במושב אמירים מלפני 20 שנה. אני לא רואה הבדל גדול.
airbnb לא המציאו את הקונספט. הם רק העצימו אותו מאד. כבר לפני 20 שנה היו סיפורים על ישראלים שמשכירים דירות בניו יורק לתיירים, וכבר לפני 10 שנים שכרתי דירה בבית מגורים באיטליה.
לגבי רגולציה ומיסוי – סוגיה מעניינת. אני חושב שכמו כל עסק גם משכיר דירות ב airbnb צריך רשיון ולשלם מיסים מסודרים, ובלבד שרשיון העסק יהיה פשוט ונגיש ולא עתיר בירוקרטיה ושחיתות כמו שקורה בחלק מהמקומות. אין לי בעיה שיהיו דרישות בטיחות מסויימות (מתוך הנחה שתיירים אולי טיפה יותר פגיעים ממקומיים). אבל הן צריכות להיות מינימליות.
אבל אני לא רואה הבדל (מבחינת החשיבות של רגלולציה ומיסוי) בין משכיר דירה ב airbnb למשכיר דירה “רגיל” (לחוזה שנתי). שניהם צרכים לשלם מיסים, ושניהם צרכים לעמוד בדרישות הרגולציה. גם דירה מחולקת בתל אביב, או וילה עם מרתף מושכר בפרברים יוצרים עומס תשתיות ובעיות בטיחות. ומי שמשכיר דירה וקורא לזה “הפנסיה שלי” צריך לשלם מיסים בדיוק כמו שאני משלם מיסים על הפנסיה שלי (בהפקדה ובמשיכה). לפחות בארץ ההפקרות בתחום הנדל”ן גבוהה, ואני לא בטוח שהגורם הבעייתי הוא דווקא airbnb
-
יש בדבריך הגיון ודברי ועם אבל אני מקווה שכאשר שיברת במןשא המיסוי והרישוי והזכרת מילים כמו שחיתות והפקרות אז בןודאי שלא התכוונת לדירות בישראל.
אלה אם התכוונת מהצד של בעלי הדירות . היות וגורמי המיסוי בארץ וגורמי הרישוי הינם אנשי ממשל ואיננו מדינה אשר נגועה בשחיתות יתר ולמעשה נושא הרישוי מטופל פה בחומרה וההליכים נוקשים ביותר של מתן רישיון לעסק.
-
אני בעד תחרות .
אבל תחרות הוגנת.
מחירי המלון יקרים יותר כי יש עלויות ומיסוי אשר בעלי הדירות ממנעים מהם .
אם גם בעלי הדירות יעמדו בכל התנאים אז אולי תחרות שווה.
דבר נוסף נושא הדירות בחול גורם לעומס תיירות ופגיעה באיכות חיים של התושבים .
בתי המלון בדרך כלל לא ממוקמים בשכונות מגורים ולכן לא פוגעים במקומיים ובשגרת חייהם.
-
@משה-22 אמר:
מחירי המלון יקרים יותר כי יש עלויות ומיסוי אשר בעלי הדירות ממנעים מהם .
בחלק מהדברים זה נכון. בחלק אחר מחירי המלון יקרים כי המלונות בוחרים במסלול הזה. כשיזם פותח מלון הוא יכול לבחור למצב אותו יוקרתי או עממי, למקום אותו במרכז העיר או בשוליה, לבנות חדרים גדולים ומרווחים או צפופים, לבנות חדרים בודדים או סוויטות, לספק חדר אוכל מפואר או מזון בסיסי.
כל זה בחירה של בעלי המלונות. נכון שיש רגולציה לא זניחה והיזם לא יכול לבנות כל מה שהוא רוצה, אבל עדיין יש לו הרבה חופש בחירה.
לאורך שנים יזמים (לא רק בארץ) התמקדו יותר בתחום צר ויחסית יוקרתי. לטובת העניין לא ראיתי יזמים שניסו לבנות מלון דירות בפתח תקווה. אולי התב”ע לא מאשר (אין לי מושג) אבל גם לא מניח שהיה נסיון ענייני לשנות את התב”ע. התיירנים חשבו שאין התכנות כלכלית למלון דירות בפתח תקווה. airbnb הראתה לנו שיתכן שיש התכנות כזו. כמובן שפתח תקווה זו סתם דוגמא.
התיירנים בארץ נוהגים לקטר על הרוגלציה של חדרי הכושר והבריכות במלון שמאד יקרה להם, על דרישות הכשרות ועוד. הקיטורים שלהם מוצדקים בחלקם. אבל לא ידוע לי שמלון חייב שיהיה לו חדר כושר או בריכה. הוא לא חייב להיות כשר, ויותר מזה – הוא בכלל לא חייב שיהיה לו חדר אוכל. גם פה airbnb הראתה לנו שיש ביקוש גם למקום לינה בלי שירותים מסביב.
עובדה שבתקופה האחרונה רשתות המלונות הגדולות הבינו את שינוי המגמה בעולם והן גם פותחות מלונות אחרים. הן גם פותחות מלונות לא רק במרכז תל אביב עבור תיירים מסוג אחד – ליד בתי חולים, ליד מרכזי הייטק (למשל מלון ברמת החייל בתל אביב ליד ההיטק וליד אסותא), ומצד שני גם נכנסות לעסקי airbnb (כמו שלמשל פתאל עשתה בשנים האחרונות).
אז בהחלט יתכן שצריך לעשות שינוי מסויים בנושא הארנונה או נושאים אחרים כדי להשוות בין airbnb לבין מלון “רגיל” שיצמצמו טיפה את הפרשי המחיר, אבל כל עוד המלונות יציעו מוצר אחר, אז המחירים ימשיכו להיות מאד שונים.
-
ודרך אגב רגולציה קוראים לזה מס על השכרת דירה.אירביאנבי זה השכרת דירה (דהפקטו ודהיורה). מזה משנה אם אני מוצא לקוחות ביד2 או באירביאנבי?
-
משום שנכון לעכשיו יש פרצה בחוק לפחות בארץ ובעלי הדירות מנצלים זאת לרעה.
אם המקום משמש לתיירות הרי שזהו עסק תיירותי והוא מחויב ברישיון עסק ( עירייה , משטרה, כב”ה וכד ) .
אני מקווה שזה יוסדר בתקנות והחוקים והם ישלמו את העלויות הנדרשות ואז נראה את מחירי הדירות עולים והתחרות תהיה הוגנת מול בתי המלון.
מקווה שעד אז השכנים לא יתחממו יותר מידי . קיץ ישראלי , צפיפות, רעש מי יודע ?
-
איירBNB או פלטפורמות דומות, ובמיוחד כשאין בקרה או הגבלות מספיקות, גורמות נזק ממשי לתושבים המקומיים. אפילו בתל אביב יש מאסה גדולה של דירות כאלו שמורידות דרמטית את היצע הדירות להשכרה לתושבים ולכן מעלות את המחיר של שכירות לשנה, וגם הורסות את המרקם המקומי כשזה גדל כבר בצורה מסחרית ומעיף מהמקום קהילה שחלקה היתה שם במשך דורות. היתה כתבה בכלכליסט או בדה מרקר על התהליך הזה בכרם התימנים שכדאי לקרוא. בברצלונה זה ממש גורם לשנאת תיירים בחלק מהשכונות ומחאות נגדם. בהרבה מדינות וערים גם נכנסים לזה עם הגבלות וחקיקה נגד איירBNB וכל אתר דומה.
גם כמו שאמרו, זה פוגע בשכנים. יש דירות שהפכו לאתרי מסיבות ודיירים שבאים לזמן קצר אז אין להם בעיה להרעיש בשלוש בבוקר או לזרוק זבל כי הם תיכף ממשיכים הלאה, היו דירות שהושכרו למבודדי קורונה שלא עמדו בבידוד וסיכנו שכנים, במבנים מאובטחים זה גורם לכך שכל אחד ששוכר ללילה מקבל כניסה.
אני לא אשכיר מהם כי גם בפעם היחידה שניסיתי בגלל אילוצים שונים אז נכוויתי. אין רישיונות, אין פיקוח, ובמקרה של ישראל יש גם דירות שבכלל נמצאות באתר ללא ידיעת בעליהם כי אלו שגרים בהן בשכירות מנסים לסדר לעצמם הכנסה נוספת. פגשתי מספיק אנשים שניכוו מהאתר.
-
השכרת דירות לתיירים (תיירות פנים ונכנסת) קיימת כבר עשרות שנים. זכור לי שהמשפחה שלי השכירה דירה לחופשה באילת (ובתוך שכונת מגורים).
כל הרעש סביב הפלטפורמה הספציפית הזו, נוצר בגלל לובי מלונאי. כי פתאום הם היו צריכים להתחרות, להתיעל, ולהציע מוצר שלאנשים יהיה שווה לשכור על פני דירה.
זה מקפיץ לי איך לכל דבר עכשיו קוראים 'כלכלה שיתופית' כי זה רק נשמע טוב. למרות שאלה חברות עסקיות, והשיתוף היחיד הוא בכסף שלי שעובר לאחרים.
- יש עניין של ביקוש. שנים מדברים על מחסור בחדרי מלון בארץ, ועל יוקר הלינה. כנראה מאוד שאנשים לא היו משכירים לטווח קצר אם לא היה שווה להם, וזה היה נשאר דבר נישתי. אבל יש דרישה.
וסביר להניח שיש אנשים שלא ישכירו לטווח קצר, כי אין להם כח להתעסקות כזאת, ומעדיפים שקט לשנה/שנתיים עד ששוב יעסקו בשיווק.
ודרך אגב- יש מלונות שמשכירים יחידות דיור לתקופות ארוכות. אולי צריך לעשות פה רגולציה, כי זה לא מוצר תיירות מלונאי?
למרות שמשום מה הקורונה גרמה לאנשים להצהיר על 'סוף הגלובליזציה', תיירות חוץ הפכה למוצר נגיש חותכים רחבים יותר מהאוכלוסיה, ונפתחה במדינות אחרות (הסינים טסים הרבה יותר).
רק שמשום מה, לא מתלוננים על זה שיש טיסות זולות יותר, כשמטוס נהפך לאוטובוס, אבל מתלוננים על השכרת דירות לטווח קצר. בעצם כן מתלוננים- חברה כמו אלעל שמתקשה גם ככה, מפילה על זה את האחריות כאילו זה השד הגדול....
-
כבר אמרתי על ברצלונה וגם אמסטרדם- הבעיה התחילה בעומס מטורף של תיירים. אירביאנבי זאת רק כתובת נוחה למתקפות.
בברצלונה יש בשנה 20 מליון תיירים על 1.6 מליון תושבים. זה עמוס (מאוד) בלי קשר להשכרת דירות, וככה זה בכל הערים התיירותיות הבולטות באירופה. כשחנויות שמיועדות לתושבים משנות קהל יעד לתיירים, התושבים נפגעים. כשמסעדות/בתי קפה מגלים ששווה יותר לשווק לתיירים, המקומיים נפגעים. כשהמקומיים מגלים שלהגיע לעבודה בתחבורה ציבורית נהפך לעינוי בגלל עומס תיירים, וגם אופניים בעיה, כי יש עומס וצריך גם להתמודד עם תיירים שמפריעים ולא מכירים את הנורמות המקומיות, ומפריעים לאנשים 'רגילים'.
לכל מני מקומות פתרונות שונים אמסטרדם לא מאשרת יותר בניית מלונות חדשים (לפי מה שאני יודע). 'מס תיירים' נועד אמנם מצד אחד לתמוך בתשתיות עירוניות, אבל מצד שני גם טיפה להרתיע תיירים, כי המוצר מתייקר.
יש מדינות שמנסות לנטרל את ההשפעה השלילית על המרקם המקומי על ידי הגבלה של השקעת מינימום- בהוטן לדוגמא מחייבת תשלום של מעל 200 דולר ליום טיול. אפילו אם אתה ישן באוהל אוכל שימורים ושותה מהנהר הקרוב (אולי הגזמתי בספרטניות).
-
אני כרגע לא מדבר על חול.
עניי עירך קודמים.
גם לי ולמשפחתי יש איקס דירות שאנחנו משכירים אומנם לטווך ארוך.
אבל מצהירים ומשלמים על כך מיסים לפי החוק.
לשכירות ארוכה אין צורך ברישיון ולא אישור ערייה או משטרה וכיבוי .
הבעיה בדירטת ביאנ בי שהם לזמן קצר והבלאי והשחיקה בהם גבוהה ולכן הסבירות לתקלות הרס ובטיחות גדולות והם צריכים לעבור את אותו תהליך שעובר מלון שמשכיר חדרים לטווח קצר.
אין לי בעיה לשלם למלון 2000 שקל ללילה כי אני יודע שאני מבוטח והמלון מתוחזק ויש קצין בטיחות וקבט ומנהל ורישיון וכד.
לשלם 500 ללילה לדירה משופצת במרכז תל אביב בלי אבא והלי אמא ובלי כלום לא שווה את העיסקה כולה כי השאלה תתעןרר כשאר תתפתח בעיה כממו לדוגמא שריפה כי בדירה היה קצר חשמלי מרשלנות.
מה אז ?
בבית מלון אתה מכוסה.
הרעלת מזון ואחזקתו בתנאי תברואה ובפיקוח של משרד הבריאות ???
נקיון בריכה ותחזוקת המים ???
מעלית ? מתי בדקו ?
שמירה ואבטחה ???
זה הרעיון בעיקרון .
-
אני לא מתייחס דווקא ל Airbnb כי אני לא אוהב את הפלטפורמה אלא לדירות באופן כללי. גם ב booking יש דירות.
דירות זה פיתרון מעולה חמשפחות. הן מאפשרות לכל המשפחה להיות ביחד במתחם אחד מרווח עם כמה חדרי שינה כמה אמבטיות וכו' באופן שלא מתאפשר בכלל במלון. אולי מלון דירות שזה משהו באמצע.
במלון אתה משלם על הרבה דברים שאת חלקם אתה בכלל לא צורך ולא צריך.
לשהייה משפחתית ובמיוחד לתקופה של יותר מלילה שניים דירה היא הרבה יותר נוחה
-
@משה-22 אמר:
הרעלת מזון ואחזקתו בתנאי תברואה ובפיקוח של משרד הבריאות ??? נקיון בריכה ותחזוקת המים ??? מעלית ? מתי בדקו ? שמירה ואבטחה ???
איזה הרעלת מזון? בדירה אין מזון. אין בריכה ואין נקיון של הבריכה. שמירה ואבטחה אין בדירת airbnb בדיוק כמו שאין בדירה שלי בבית.
למעליות יש תקן בדיקה לכל הארץ, כולל בנייני מגורים. אלא ידוע לי שיש הבדל בין הדרישות במעלית של מלון למעלית של בית משותף.
גם למערכות חשמל יש תקן בארץ וככל הידוע לי אין הבדל בדרישות הבטיחות בחשמל בין מלונות לבין דירות. עבודות חשמל חייבות להתבצע ע”י חשמלאי מוסמך.
האם יש חאפרים בתחום של airbnb? בוודאי שיש. יותר מאשר במלונות? אולי.
אבל דווקא בשנים האחרונות נראה לי ש airbnb הפך למקצוע. אנשים מנהלים (גם אם הם לא הבעלים) הרבה נכסים, עובדים עם אנשי תחזוקה מקצועיים וחברות נקיון מסודרות. והרבה פעמים גם בבניין שלם שכולו שלהם. הם לא עושים את זה כי הם נחמדים אלי אלא כי כלכלית ככה זה משתלם. אותם מנהלים מקצועיים שחרדים לדירוג שלהם דואגים מאד לנושאי בטיחות ולנושאים אחרים. הם יודעים שביקורת על מצב הבטיחות בנכס אחד שלהם יכולה להשפיע על השם שלהם גם בנכסים אחרים.
דווקא בדירות להשכרה רגילה אני מתרשם שיש יותר חאפרים ורמאים. בעל דירה או שתיים שמשכיר אותם לשנה הרבה פעמים מתקמצן על החשמלאי המוסמך ועושה את התיקונים לבד ובאופן בלתי חוקי.
אז ברור שיש אנשים לא מקצועיים, חאפרים, ואפילו רמאים. גם ב airbnb וגם במקומות אחרים. אם הדירה נראית מציאה גדולה מדי – נורות האזהרה צריכות להדלק כמובן.
-
אז למה צריך תייר לשכור את הדירה הזו שאין בה מסעדה ובריכה וספא ובר ושמירה ואבטחה ושירות ללקוח וסבל ושרות החנייה אישי ועוד.
ברור שזה יהיה זול .
כי חוץ מסדין שמיכה ומגבת אתה לא מקבל כלום.
בשביל חדר קטן עם נוף לקיר ?
מה הפלא שזה יוצא זול ממלון כי זה ממש לא אותו התחום והשרות.
תייר רוצה לשכור במקום מרכזי ולא בפרברחם האפורים . ויש לו צרכים אשר אינם מאפיינים את השוכר המקומי .
ולכן לדעתי מדובר בחוסר יכולת השוואה בין מלון או מלונות דירה כמו בבוקינג לאייר בי אנד בי .
זה אולי יותר דומה להשוואה מול הוסטלים או אכסניות.