AIRBNB כן או לא
-
לכל מי שעצוב לו שיש השכרות דירות איירבנב בתל אביב: כל תייר שנכנס למדינה מכניס בממצוצע סכום כסף גדול לקופת המדינה. למדינת ישראל יש בהחלט אינטרס שיכנסו לכאן יותר תיירים. כך תהיה יותר הכנסה למסעדות, מדריכי תיירים, מפעילי אטרקציות, מארגני כנסים, נהגים וכו. גם בעלי הדירות בתל אביב יכולים ככה להעלות את רמת ההכנסה שלהם – וזה בסופו של יום גם טוב למדינה. טיסות זולות ודיור במחיר נגיש מוזילים את עלות החופשה בישראל ולכן עוזרים להביא לכאן עוד תיירים. כך שלמדינה כדאי מאוד שיהיו כאן פתרונות לינה כגון איירבנב. אם כתוצאה מכך מחירי השכירות בתל אביב עולים – יעברו אנשים לגור בערי לוויין, וחברות יפתחו משרדים בערי הלוויין. בערי הלוויין כמעט ואין איררבנב. מי שמעלים מס הוא עבריין ורשות המיסים יכולה וצריכה למצוא אותו, זה בטח לא שיקול.
לגבי איירבנב בשימוש שלנו כתיירים בחו”ל: כמו שכתבתי, איירבנב זה לא רק תחליף זול לבתי מלון. זו דרך אחרת לחוות את הטיול בעיר זרה, ע”י התנסות קרובה יותר לחיי המקומיים. זה פשוט מוצר אחר שמתאים לחלק מאיתנו. יש מי שנהנה לשבת בלובי של מלון או בחדר האוכל ויש מי שנהנה להרגיש לזמן קצר כמו מקומי.
-
הענבת הלואו קוסט לדיון, זה לא להשוות לעולם התעופה, אלא להסביר, שזה תלוי בזה- הלואו קוסט תורם לנגישות התיירות, שמסביר את הדרישה לאפשרויות לינה נוספות בטווח מחירים רחב יותר
-
@keves160 אמר:
תיירות זה מותרות ומגורים במדינתך שלך זה לא
כמו שעמיחי כתב – airbnb משפיע רק על איזורים מאד מסויימים – שכונת מסויימות בתל אביב, ירושלים ואולי מקודמות בודדים נוספים. הרוב הגדול של תושבי המדינה לא מושפעים מ airbnb לא בהקשר של עליית שכר הדירה, ולרוב גם לא מרעשים וכדומה.
מגורים במדינה שלי זה מבחינתי לא מותרות. אבל מגורים במרכז תל אביב – בעיני זה מותרות, ועובדה שאחוז גדול מהאוכלוסיה לא יכול להרשות לעצמו לגור בתל אביב (לא רק בגלל airbnb).
האם מגורים במרכז תל אביב זה יותר מותרות מאשר לטוס לחופשה קטנה בחו”ל? גם פה אני חושב שזה אינדיווידואלי. אני מניח שרבים יעדיפו לגור בפרבר ולטוס לחו”ל מאשר לגור במרכז ולא לטוס לחו”ל, אבל אני בטוח שיהיה מי שיעדיף הפוך.
אגב airbnb מאפשר גם תיירות פנים במחיר ובתנאים סבירים יותר. בין עם זה דירה בצפון בשביל לבקר בחרמון, דירה בתל אביב למי שגר לא במרכז ורוצה או צריך לטעום את העיר הגדולה, דירה באילת למי שרוצה רק לצלול, ובכל מקום בארץ למי שרוצה לעשות ביקור משפחתי נינוח.
גם אותה השלמת הכנסה של הסטודנט שמסבלט חדר או אפילו עובר לכמה ימים אצל ההורים ומסאבלט את כל הדירה זה לא בהכרח רע (למעט לבעל הבית אבל זה עניין בין שניהם). למשל כשקיוו להמון תיירים לאירוויזיון זה יכול להיות פתרון מאד טוב. כבר יצא לי בכנסים גדולים בחו”ל לישון בחדר אצל מארחים מקומיים (בתשלום) כי העיר מפוצצת בבאי הכנס ופשוט אין מקום בחדרי המלון, אז המארגנים של הכנס מארגנים גם מקומיים שמארחים.
-
התעקשות על מגורים במרכז תל אביב זה אכן מותרות. אין ויכוח מבחינתי על זה, יותר הגיוני כלכלית לגור מחוצה לה ובעיניי היא גם לא אטרקטיבית במיוחד. אבל האיירBNB לא מרוכז בשכונה אחת בלבד. יש שכונות שהוא ממש השתלט עליהן כמו כרם התימנים, אבל הדירות עצמן הן בכל העיר, גם בשכונות היותר זולות, ומהווה חלק לא מבוטל מהנכסים בעיר מה שמעלה את השכירות באופן כללי. הדיירים יוצאים לערי הפריפריה ואז זה מעלה את השכירות בהן. זה תמים לומר שזה משפיע רק על תל אביב וירושלים.
אתה אומר “למעט לבעל הבית”, אבל נניח שאתה בעל הבית ורצית לשמור על הנכס ולכן השכרת לסטודנטית אחת עם כל התעודות והאישורים שרצית (היום יש בתל אביב שדורשים קורות חיים וממליצים). ואז אתה מגלה שהיא עושה מסחרה, משכירה למשפחה עם ילדים שציירו על הקיר, לחבר’ה שבאו לעשות מסיבה וכו’. זה גם יכול להוות בעיות עם השכנים. לא אמרתי שצריך להעלים את הדירות הללו כליל. אמרתי שצריך סוג של רגולציה ובקרה, בשביל הרמה עבור תיירים, בשביל בעלי הדירות, בשביל העיר וציביון השכונות וגם מחירי הדיור בכלל המדינה.
“זו דרך אחרת לחוות את הטיול בעיר זרה, ע”י התנסות קרובה יותר לחיי המקומיים. זה פשוט מוצר אחר שמתאים לחלק מאיתנו. יש מי שנהנה לשבת בלובי של מלון או בחדר האוכל ויש מי שנהנה להרגיש לזמן קצר כמו מקומי.” אני גם בעד צורת טיול של פחות להיות תייר ויותר מטייל, לגור לא במלון ענק גנרי ולהתחבר יותר עם ההוויה המקומית. אבל בחייכם, בכרם התימנים ההווייה המקומית השתנתה לגמרי בעקבות ההפיכה של השכונה למתחם תיירים. עסקים ותיקים והרבה מהקהילה נעלמו משם בגלל עליית המחירים. גם בשכונות שונות בעולם רואים את זה. יש שכונה בברצלונה שרחוקה מאתרי התיירות, ואיכשהו התחילו בה דירות להשכרה, ותיירים סיפרו לתיירים ותוך שנתיים השכונה הזו שומעים בה בקושי ספרדית. חברים שגרו בה כל חייהם וכנ”ל הוריהם עוזבים. רצית להתרחק ממוקדי התיירים אבל בעצם יצרת מוקד אחר.
אז כן, ברור שיש בשיטה הזו יתרון ברור לכם כתיירים, אבל יש לזה גם צד נוסף. אי אפשר לבטל אותו (ולא ניסיתי לבטל את העובדה שכן, זה נוח וזול לתיירים).
-
@תומר אמר:
זה אומר שאנשים שמשכירים שתי דירות ומעלה, כמו שטוענים פה (למרות שלדעתי חלקם עושים ניהול השכרה, והם לא בעלי כל הדירות בפועל), ואפילו דירה אחת ממוצעת בתל אביב, סביר להניח שמחוייבים במס.
ממחקר לפני שנה וחצי: שבעים איש מחזיקים 1,700 דירות איירBNB בתל אביב. בירושלים מחזיקים 50 מארחים ב-400 דירות Airbnb. התחום נהיה יותר ויותר ריכוזי.
גם המיסוי בעייתי. חלק גדול מהמציעים דירות כאלו לא הצהירו עליהן כעל עסק (ממה שהבנתי, השכרה לטווח קצר של ימים לא זהה לטווח ארוך, וההצהרה והמיסוי שונים). בעבר היו מבצעים של רשות המסים בחיפה, באילת, בתל אביב ובירושלים נגד בעלי דירות כאלו שלא דיווחו.
-
ברור שזה לא שחור ולבן, וברור לי שיש לairbnb חסרונות רבים. אני פשוט חושב שהחסרונות ברובם לא דרמטיים. בגדול לכל מקום שמגיעים תיירים האוטנטיות נפגעת. זה נכון באתרי טבע שכובשים מסלולים, פורצים דרכים, בונים שירותים וקיוסק, זה נכון באתרים היסטוריים שעוברים שיפוץ כדי שיהיו בטיחותיים יותר ונגישים יותר וזה נכון בערים.גם את נתעלם מהסוגיות הכלכליות יש גם יתרונות אחרים לתיירות – למשל כשיש הרבה תיירים יכול להתפתח תחום בידור ותרבות ברמה בינלאומית. דיסני פריז לא היה יכול להתקיים רק מ-10 מיליון תושבי מטרופולין פריז, אלא הוא מתפרנס מחצי מיליארד אירופה רבתי האם הפריזאים נהנים מהעובדה שיש דיסני לידם? חלקם בהחלט כן. האם דיסני שינתה את פריז? במידה מסויימת כן. באיזור שיש תיירים מצד אחד יש את תופעת השיכורים בלילה, אבל מצד שני סביר שתהיה יותר נוכחות של משטרה ולכן גם הייתי מצפה ליותר בטחון ציבורי (למעט הכייסים אבל הם איום לתיירים ולא למקומיים). אולי יהיו יותר אנשים שמלכלכים את המדרכה, אבל מצד שני העירייה תדאג לנקות שם בתכיפות גדולה יותר. ברור שיש את הרגע שהשכונה התחילה להפוך לאיזור תיירותי והמשטרה והעירייה עדיין לא זיהו את זה, ואז הסבל גדול יותר. אבל אני מניח שמהר יחסית יגיע שיווי משקל לאיזור.
אני לא מומחה גדול בנדל”ן, אבל אני בספק עם מחירי השכירות בחדרה עלו בגלל airbnb. אני אפילו בספק אם זה משפיע על מחירי השכירות בפתח תקוה. אולי ברמת גן.
מבחינת בעלי הדירות – אני לא רואה הבדל בין שוכר שמשכיר מחדש בסיבלוט לשוכר שהופך את הדירה לפנסיון לכלבים, לשוכר שלוקח פטיש ושובר את הקירות. האם צריכה להיות הסדרה מסויימת של שוק ההשכרה (הרגיל, לא לטווח קצר) – אולי כן ואולי לא, אבל זה לא נושא הדיון. שוכר שפועל בניגוד לתנאי החוזה ע”י כך שמשכיר לתיירים – יפעל בעל הבית נגדו בשיטות המקובלות בתחום (חילוט ערבויות, בתי משפט וכדומה). חושב בעל הבית שזה בעייתי עבורו – שלא ישכיר את הדירה וימצא לעצמו אפיקי השקעה אחרים.
אז רגולציה מסויימת שתעשה קצת סדר – גם אני בעד. דרישות בטיחות, השכרה של מבנה שלם (כדי לא לפגוע בשכנים), הגבלה נקודתית על השכרה במקומות מסויימים (כמו מבנים לשימור, מרחק של פחות מ-100 מטר מגן ילדים או כל נושא אחר שרלוונטי), מיסוי ועוד – אלו דרישות שיכולות להיות סבירות.
אבל הגבלה יחסית גורפת (לא נקודתית) נראית לי בעייתית.
אני בהחלט תומך במיסוי על דירות להשכרה הן לטווח קצר והן לטווח ארוך. אני לא רואה סיבה שזה יהיה אפיק השקעה פטור ממס. אבל זו שאלה לפוליטיקאים ולא שונה מכל שאלת מיסוי אחרת (כמו מע”מ על פירות וירקות, פטור ממס על קרנות השתלמות ועוד).
זה שחלק גדול מהמציעים לא הצהירו עליהם ולא משלמים מיסים כחוק – זו בעיה, ואני מצפה מהמשטרה, מרשות המיסים ומכלל גופי האכיפה לבצע את עבודתם. זה לא אשמתם של airbnb ודומיו שאנשים מעלימים מס. דווקא אתרים כמו airbnb שבהם הפרסום גלוי והתשלום מתועד מקלים לדעתי על יכולת האכיפה של הרשויות להבדיל מהתקופה שהצימר של מרתה עבר מפה לאוזן והתשלום היה במזומן.
-
@keves160 אמר
ממחקר לפני שנה וחצי: שבעים איש מחזיקים 1,700 דירות איירBNB בתל אביב. בירושלים מחזיקים 50 מארחים ב-400 דירות Airbnb. התחום נהיה יותר ויותר ריכוזי.
רק מעלה את הסברה שלי שרובם עוסקים בניהול דירות, ולא בהכרח בעלי הנכס
ניסיתי למצוא על פילוח בעלות ומצאתי, אולי לא לגמרי מה שרציתי, אבל עוסק על חלק מהדיון
https://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1001222767
אם חייבים במס או לא, לדעתי לא רלוונטי. עניין של אכיפה. וכמו שיודעים למצוא דירות מחולקות (שלא בהכרח חוקי), כך ניתן למצוא מי משתמט ממס. וזה לא קשור לטיולים או אירביאנבי
-
לטעמי אחד היתרונות הכי גולים ב AIRBNB וכל השכרת דירות לטווחת קצר (אין הבדל אם קוראים לזה בוקינג או AIRBNB) זה הפתרון למשפחות.
לי יש 4 ילדים קטנים, ולכן אני לא יכול לישון כמעט באף מלון. רוב המלונות לא בנויים למשפחות והדבר היחדי שהם יכולים להציע זה שני חדרים. אבל גם אם אני מוציא את עניין העלות הכספית המטורפת של שני חדרים מהמשוואה, טכנית אני לא יכול לפצל זוג עם 4 ילדים קטנים לשני חדרים. אלא אם ההורים מתפצלים כל אחד לחדר אחר ואז החל מהשעה 20:00 זו כבר לא חופשה…
היצע הדירות איפשר לנו לדוגמא לטייל וללון בים המלח, באילת, בירושלים ותל אביב באופן נעים ונוח למשפחה. אופציה שבכלל לא קיימת בעולם המלונאות.
-
בגדול מה ההבדל בין BirBnB וצימרים? למה צימרים זה סבבה ו AirBnB זה נזק?
נראה לי שמעמיסים בעיות של הממשלה על AirBnB
AirBnB אשמים שאין רגולציה? מה הציפיות? ש AirBnB יתקינו תקנות שלטוניות?
airBnB אשמים שיש משכירי דירות שמעלימים מיסים? בערך כמו שדפי זהב אשמים שיש אינסטלטורים שמעלימים מיסים.
airBnB אשמים שמחירי הלינה בתל אביב גבוהים ממחירי הלינה בניו יורק? שמחירי הלינה באילת הרבה הרבה יותר גבוהים מבווגאס? ולכן אנשים מעדיפים פתרונות אחרים?
airBnB אשמים במחסור בדירות למגורים בישראל שגורר גם מחירי שכירות הזויים?
אולי גם airBnB אשמים בכך שבעצם אין דירוג לבתי המלון בישראל?
השלטונות הגרמנים מצליחים לטפל בכל ההיבטים של הצימרים של מריה ביער השחור? מיסים היגיינה בטיחות וכו’? אז כנראה שזה אפשרי
לא שהכל זהב בלוח המודעות הזה שנקרא airBnB, הפלטפורמה הזו בהחלט יותר ממאפשרת תופעות לואי רעות,
אבל בגדול, רוב התקלות והבעיות הן בגלל שלטון מרכזי או מקומי שלא מבצע את תפקידו.
ולכן אני לא מתפלא שהשלטון חובר לבעלי בתי המלון שצריכים פתאום להתחרות ומאשימים את משכירי הדירות ברשלנות שלהם.
-
לא מקבל את ההאשמה של השלטון בישראל בכל תקלה או פער בחברה הישראלית.
אנו חיים במדינה עם מערכות שלטון וחברה מהטובות בעולם אשר מוכיחות זאת למעלה מ 70 שנה לאורך כל האתגרים שעברנו.
מבחינה כלכלית שלטונית חברתית ותיבורית ובטחונית ועוד.
ישנם מקומות אשר עדיין נדרשים התאמות ותיקוני חקיקה והמערכות עובדות לשינויים.
לא ניתן להאשים תמיד את הממשל או המדינה.
המדינה מורכבת מאנשים .. חלקם טובים חלקם פחות.
אבל בסוף יש לנו מדינה קטנה שכאשר אני נמצא בביקור משלחות במדינות חזקות בהרבה מאיתנו הן תמיד משבחות אותנו לומדות מאיתנו ומררייתי את השלטונות בחול וכיצד הם מטפלות באזרח יש לנו בהחלט על מה להיות גאים רגועים ובטוחים כלכלית ובטחונית.
המצב הכלכלי טוב מאוד בהשוואה למדינות מערביות אחרות.
בוא נסתכל על החצי המלא ועל הדשא הירוק כהה שלנו.
-
השלטון בישראל מטפל בנושא בצורה הכי טובה בעולם, חוץ מכמה נושאים פעוטים כמו:
רק שלא יודע/יכול/רוצה לבצע הסדרה רגולטורית ואכיפה במו קביעת מס נכון, לגבות ממשכירי הדירות את המס הנכון, לדאוג לתקני בטיחות ונקיון מתאימים ולאכיפה של אותם תקנים, שלא קובע מגבלות לאין כמה ומתי מותר להשכיר דירות לזמן קצר וכו’ וכו’
הטיפול של השלטון הסתכם בלהשמיץ את airBnB ומשכירי דירות.
אתה רואה בטיפול הזה טיפול מעולה וחצי כוס מלאה? סבבה. כל אחד והמדדים שלו, לא מתכוון להתווכח איתך על המדדים שלך.
-
פוסט זה נמחק! -
מצטער, אני מתייחס רק למה קורה עם השכרת דירות/חדרים לזמן קצר והאם למרבית התופעות השליליות אחראי airBNB או גורם אחר.
אין לי בעיה לדון איתך על העובדות הנוגעות להשכרת דירות/חדרים לתיירות לטווח קצר.
לא מתכוון להגרר אחריך לדיון פוליטי כללי על תפקוד או חוסר התפקוד של הממשל בישראל ובטח שלא על דמוקרטיה לעומת דקטטורה.
-
פוסט זה נמחק! -
@משה-22 אמר:
אין בינינו ויכוח פוליטי היות שכבר ציינתי שזה נושא שאסור עלי להביע דיעה אישית בפומפי.
פשוט תפיסת עולמי וכפי שחונכתי וספגתי במהלך חיי היא לכבד את המדינה בכל דרך שהיא במיוחד שהיא מעניקה לנו שרותי תיירות בתי מלון וצימרים ברמה גבוה ובמחירים הוגנים. גם אם זה בדרך עקיפה.
חחחחח
-
התחרות זה סבבה מה שזה יוצר זה הוצאת אלפי דירות משוק השכירות המקומי שינוי אופי השכונה לשכונות חו”ל במיוחד במרכז העיר (ראו את ירושלים ותל אביב ) עלייה במחירי השכירות שאנו משלמים,העלמה של עסקים קטנים לטובת עסקים שמדברים לתיירים ואז יש הצפה של תיירים על תשתית תחבורה שלא יכולה לקלוט אותם -
פוסט זה נמחק! -
שימו לב- הדיון גולש הרבה מעבר לאייר בי &בי (דיון משמעותי ורלוונטי )
הפורום לא יהפוך לזירת דיונים פוליטיים.
כל הודעה נוספת בנושא- תמחק.
עוד הערת צד--- לא חייבים להגיב לכל הערה , אפשר גם להתעלם.
-
@papkin אמר:
התחרות זה סבבה מה שזה יוצר זה הוצאת אלפי דירות משוק השכירות המקומי שינוי אופי השכונה לשכונות חו”ל במיוחד במרכז העיר (ראו את ירושלים ותל אביב ) עלייה במחירי השכירות שאנו משלמים,העלמה של עסקים קטנים לטובת עסקים שמדברים לתיירים ואז יש הצפה של תיירים על תשתית תחבורה שלא יכולה לקלוט אותםברור שיש תופעות לואי לא רצויות, אבל צריך להזהר שלא לשפוך את התינוק עם המים, כי אנחנו מאוד רוצים תיירות ולא רק של תיירים עשירים.
ראשית נראה שיש פה ערבוב בין תיירות יתר באופן כללי לבין השכרת דירות לטווח קצר. השכרת דירות לטווח קצר לא גורמת באופן ייחודי לתשתית התחבורה לא מספקת, במקרה הספציפי של ישראל תשתית התחבורה הציבורית לא מספיקה לקלוט תושבים מקומיים חיילים וכו’ בימי חול ולא קיימת ביום שבת.
יש שתי אופציות לטיפול בנושא. אפשר לא להרשות לחיילים לעלות לתחבורה הציבורית (כמו הבושה עם הרכבת) ולחנוק תיירות, אפשר לחילופין לשפר את התחבורה הציבורית ואז התושבים הקבועים ירוויחו יחד עם התיירים. כמובן שאפשר גם אפשרות שלישית, לא לעשות כלום ולהאשים את כל העולם ואחותו. בכל מקרה למה התלונה ל airBnB ולא למשל לרשת מלונות הילטון או דן?
אני לא רואה בעיה בפתיחת עסקים קטנים לטובת תיירות, להיפך, זוהי פרנסה. יש בעיה אם סוגרים עסקים שנדרשים ע”י התושבים המקומיים.
אפשר לטעון טענה על מידתיות ואני בהחלט אסכים עם עצם רעיון המידתיות ואולי עם הצעות ספציפיות למידתיות. אבל גם אין לצפות מעסק מסחרי להגביל את עצמו כשהוא יכול להתרחב. מי שצריך להגביל זה השלטון אם ע”י יצירת תחרות (עידוד אכסניות? עידוד מלונות קפסולה?) ע”י מדיניות מיסוי (שישלמו ארנונה כמו מלון….) ואם בהתערבות ישירה יותר.
אגב קיימת גם תופעה הפוכה שפעם היה פופולרי לדבר עליה ועכשיו כבר פחות, אנשים שגרים בדירות שמיועדות לתיירות, כמו באיזור המרינה בהרצליה או בכניסה לחיפה באיזור חוף הכרמל.
דירות שמיועדות להשכרה לטווח קצר והפכו לדירות רגילות, וגם התופעה הזו בעייתית.
-
פוסט זה נמחק!