כדי להמחיש ניקח לדוגמא את מפלי גולינג בזלצבורגלנד שבאוסטריה. כשהיינו שם דווקא לא הכרתי עדיין את OSM, אז לא באמת בדקתי אם המפה תואמת את המציאות. נקווה שכן.
נתחיל בחיפוש המקום (Gollinger Wasserfall) במפות גוגל נקבל: מפת גוגל. רואים דרך שנגמרת, רואים ציון מקום של מפלים ושל חניון, רואים נחל, אבל לא ברור מה קורה שם מעבר לזה. סוג של עיוורון. אם ננסה להבין ממפות גוגל איפה בדיוק החניה, אז יש שם אפילו נקודת ציון בשם Parkplatz Gollinger Wasserfall, שנמצאת ממש בסוף הסימון של הדרך, אבל אם נסתכל במפת גוגל במוד לויין אז נראה שהכביש בכלל ממשיך קצת הלאה, ויש חניון בהמשך.
ניקח את הקואורדינטות של המקום שגוגל הביא אותנו אליו (עכבר ימני / What’s here?), ונעתיק אותן לתוך OSM. זה מה שנקבל.
ניתן לראות שהמפה של OSM מכילה הרבה יותר פרטים באשר למה שצפוי לנו בנקודה. במפת OSM רואים בדיוק עד איפה ממשיך הכביש, ומצויין החניון, כולל צורתו המאורכת.
אני נוהגת לקחת מ-OSM את הקואורדינטות של החניה, ואותן להכניס ל-GPS שלי. במקרה שלנו זה בדרך כלל Sygic.
ומה קורה מהחניה? רואים בדיוק איפה יוצא השביל מערבה. הקטע הראשון שלו הוא קו מקווקו בקווקווים ארוכים, והמשכו בקווקווים קצרים. הקווקווים הארוכים מסמלים שביל רחב באיכות יחסית טובה, יש סיכוי שאפילו נגיש לעגלות. הקווקווים הקצרים מסמלים שביל צר ופחות איכותי. בערך בנקודה שהשבילים מתחלפים, אם עושים זום גדול, רואים סימון של שירותים. אני מניחה ששם זה גם עמדת התשלום בכניסה לאתר. לפעמים גם היא מסומנת במפה. כאן לא.
רואים שהשביל הולך לאורך הנחל. בנקודה מסויימת מגיעים לסימון של כוכבית. זה סימון של נקודת תצפית. יש להניח שכאן צופים על המפל התחתון, מה גם שלאורך הנחל בהמשך יש סימון עם ציור של מפל. מי שרוצה יכול להמשיך הלאה בשביל, שבשלב מסויים, אם אני לא טועה, מצוייר שם רצף מדרגות ארוך (הקווים האדומים), ועוד מפל.
אז כשהסתכלתי במפת גוגל ידעתי רק מיקום כללי, ובערך. עכשיו אני יודעת בדיוק למה לצפות כשאגיע למקום. זה עדיין רק לשלב התכנון של הטיול. זה עדיין לא פותר את ההתמצאות בשטח בזמן הטיול עצמו. קודם נמצה את הכלים של התכנון, אחר כך נעבור למימוש בשטח.
המשך יבוא...